Suomalainen media on pikkuhiljaa muuttumassa journalismin irvikuvaksi eivätkä edes isoimmat ja arvostetuimmat mediatalot tunnu tinkimättömästi pyrkivän siihen klassiseen journalistiseen hyveeseen eli puolueettomaan faktapohjaiseen tiedonvälitykseen. Luetuimmat iltapäivälehdet ovat toki olleet keltaista lehdistöä jo pitkään, mutta viime vuosikymmenen loppupuolella otettiin harppauksia huonompaan suuntaan. Iltalehden lukemisen lopetin vuonna 2007 ja Ilta-Sanomien lukemisen 2009 niiden muututtua kummallisiksi gonzojournalismin sanansaattajiksi. Valitettavasti myös Helsingin Sanomat ja YLE ovat myös siirtyneet entistä enemmän clickbait- ja sensaatiojournalismin tielle raivaten itselleen tilaa poliittisina mielipidevaikuttajina.
Viimeisin esimerkki tuli NYT:n tekemästä ja myös Helsingin Sanomien Facebook-sivullaan julkaisemasta jutusta, jossa Alexander Stubbin aamuisen twiittaamalla ilmoitetun hyväntuulisuuden implikoidaan olevan seurausta eduskunnan iltapäivällä tekemistä leikkauspäätöksistä. Osallistuin HS:n Facebook-keskusteluun parin lauseen asiallisella kritiikillä HS:n toimitusta kohtaan, jonka alle syntyneessä keskusteluketjussa käytiin hyvää debattia uutisen luonteesta. Keskustelu ei ollut epäkohteliasta kuin korkeintaan Alexander Stubbia kohtaan eikä siinäkään tapauksessa sävyltään tai sisällöltään ainakaan asiattomampaa kuin muu asiasta käyty keskustelu, mutta silti HS poisti viestini ja siitä seuranneen viestiketjun ilman mitään varoitusta.
Pidän äärimmäisen huolestuttavana sitä, että auktoriteetin asemaan noussut mediatalo sensuroi itseensä kohdistuvaa kritiikkiä. Jos joku poliitikko deletoisi kriitikoidensa kommentteja netissä tai vaatisi Helsingin Sanomia sensuroimaan itseensä kohdistuvaa kritiikkiä, niin hän saisi takuuvarmasti ansaittua palautetta aiheesta. Lähdesuojaa ja sananvapautta korostavan yhteiskuntakriittisen median olettaisi hoitavan itseensä kohdistuneen palautteen muuten kuin sensuurilla. Jos mediatalot haluavat astua poliittiselle kentälle mielipidevaikuttajiksi, niin niillä tulee olla moraalinen velvollisuus vastata asialliseen arvosteluun siinä missä muillakin sen sijaan, että ne vaientavat soraäänet delete-napilla.
Kun Alexander Stubbin perheen turvallisuutta uhattiin vandalisoimalla heidän kotiaan, tai Stubbin oikeutta fyysiseen koskemattomuuteen loukattiin heittämällä hänen päälleen nestettä, oli mm. HS:n kommenttipalstalla osalla keskustelijoista vahva ”sitä saa mitä tilaa”-mentaliteetti. Osa kommentoijista katsoi, ettei Stubbilla tule olla normaaleja kansalaisoikeuksia, koska ”maahanmuutto”, ”luokkayhteiskunta”, ”valehtelija” ja mikä nyt kulloinkin sopi kommentoijan agendaan, eikä tämä selkeästikään aiheuttanut HS:n moderaattoreille tarvetta puuttua keskustelun kulkuun. Niihin likasankoihin, mitä iltapäivälehtien kommenttipalstat ovat, en edes halua kurkistaa.
MV-lehden ja Magneettimedian kaltaisia lehtiä pidetään aivan oikeutetusti huonoina juuri sen takia, että ne rikkovat hyväksi koettuja journalistisia sääntöjä tuottaen ennakkoluuloihin ja perusteettomiin oletuksiin nojaavaa populistista propagandaa. Saman pitäisi koskea myös esimerkiksi Helsingin Sanomia tai YLEä silloin, kun ne toimivat samalla tavalla. Jos NYT olisi edes ilmoittanut artikkelin kirjoittajan nimen, niin sitä olisi hyvällä tahdolla voinut ehkä pitää jonkinlaisena pakinana. Nyt kirjoituksen tekijäksi on ilmoitettu vain ”toimitus”, joten on vaikeaa nähdä tilannetta muuten kuin mediatalon astumisena poliitikon saappaisiin.
Jos median halutaan toteuttavan sen klassista tarkoitusta puolueettomana tiedonvälittäjänä, ei hyväksyttävää journalistista etiikkaa toteuttava toimittaja voi työnsä puolesta, tai edustamassaan mediassa, esittää henkilökohtaisen aatteensa värittämää sisältöä tai ainakin sitä pitäisi pyrkiä välttämään, kuten nyt ei selkeästikään tehdä. Poliittiseen painikehään hyppääviltä median edustajilta taas tulee riisua niin sädekehä, lähdesuoja kuin muutkin asiallisen journalistin tavaramerkit, jotteivat he pääse käyttämään väärin heille myönnettyjä etuoikeuksia ja auktoriteettiaan henkilökohtaisen agendansa ajamiseksi. Vain näin voidaan taata journalismin tason parantuminen sen rappion sijaan, mitä nykyinen suomalainen media paljolti edustaa.
Media vahtii poliitikkoja, poliiseja, yrityksiä ja yksityishenkilöitä, siis koko yhteiskuntaa. Mutta kuka vahtii sitä osaa mediasta, joka selkeästi haluaa vallan vahtikoirasta kennelin kouluttajaksi?
PS. Kirjoituksen ydin on mediakritiikki, ei nyt kyseessä olevan poliitikon nimi.
5 kommenttia
Waka Wanha
16.12.2015 16:23
Näinhän näinä päivinä media makaa!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Ilkka Lavas
18.12.2015 08:33
Oikein! Journalismin ylivalta on päättymässä. Journalismista tulee vihdoin demokraattista. Kun HS sensuroi, kansa älähtää ja äänestää jaloillaan. Media muuttuu ja isoin perinteisten mediatalojen kehittymisen este on ylimielisyys lukijoita kohtaan. Pihtiputaan mummo on jo nyt ipadi kädessä kirjoittamassa mielipidekirjoitusta facebookiin. Herätys! Kiitos hyvästä kirjoituksesta!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Urpå
18.12.2015 09:03
Mv ja magneetti eivät ole huonoja. Aika moni nykyään niitä lukee, kun muut kaunistelevat totuutta.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Juha Lilja
18.12.2015 09:32
Luulen että sosiaalinen media ja Internet yleisemminkin edelleen aiheuttavat hämmennystä perinteisissä medioissa. Esim. Mediatalon Facebook- sivun moderaattori rinnastaa sivun ehkä henkilökohtaiseen profiiliin, eikä tule ajatelleeksi journalististen ohjeiden koskevan sitä. Ehkä se moderaattori ei olekaan toimittaja, vaan it-henkilö.
Koin samanlaisen asiallisen kommenttini katoamisen erään YLE:n radio-ohjelman fb-sivulla. Olin kommentoinut maahanmuuttoon liittyvän uutisen huonoa otsikointia.
Vastaa kommenttiinKommenttini keräsi asiallisen kommentoinnin lisäksi asiaan kuulumattomia maahanmuuttajia kritisoivia kommentteja. Koko ketju katosi jälkiä jättämättä. Kun purnasin asiasta, sain moderaattorilta viestin, että he poistivat ketjun koska joku oli valittanut siitä.
Vastaa kommenttiin
Kanaviillokki
5.1.2016 18:37
Totuuden sanoja. Iltapäivälehtien sivuille on ihan turvallista kurkistaa – useimmissa vähänkään volatiileissa uutisaiheissa kommentointi on nimittäin estetty.
Hesariin olen välillä yrittänyt kirjoittaa, mutta järkevän keskustelun käyminen siellä on lähes mahdotonta, koska viestien välillä on hirmuinen viive ja useimmat lukevat vain kolme ensimmäistä kommenttia. Lisäksi Hesarissa toimii kohtuullisen mielivaltainen sensuuri. Ketjuissa näkee paljon kommentteja, joissa kärkevinkin sanankääntein kommentoidaan Hesarin yleistä linjaa vastaan (so. stereotyyppisen vihervasemmistolaisuuden vastaisesti). Tästä huolimatta omat viestini suhteellisen mielivaltaisesti katoavat, vaikken todellakaan viljele mitään haukkumasanoja vaan pyrin argumentoimaan rauhallisesti – tietysti oman mielipiteeni esille tuoden.
Alteimmin tuntuvat häipyvän Hesariin itseensä kohdistuvat kommentit. Olen pari kertaa kirjoittanut kommentin, jossa olen käynyt läpi niitä mielipiteenmuokkausstrategioita, joita olen jutuissa huomannut – uhriutumista, tätä tukevia sanavalintoja sun muuta, joita oppii tunnistamaan jos on jonkun verran opiskellut kirjoittamista ja tuntee yleiset käytetyt strategiat (siis maailmassa, ei vain nykyään ja Hesarin osalta). Kas kummaa, juuri tällaiset viestit ovat kadonneet bittiavaruuteen, mikä kieltämättä vahvistaa mielikuvaa siitä, että Hesarin harjoittama mielipiteenmuokkaus – rumemmin sanoen aivopesu – olisi nimenomaan tietoista eikä vain seurausta toimittajien kyseenalaisesta mutta lähinnä liikaan hyväntahtoisuuteen pohjautuvasta maailmankuvasta
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin