Lounas hiljan ystävättären kanssa tuli mieleen kun lukaisin Duodecimista pienen uutisen ravintolaruoista. Hykertelin tyytyväisyyttä valitsemastamme lounaspaikasta. Se näet palveli siinä missä pitikin.
Uutisen kirjoittaja kertoi Kanadassa tehdystä tutkimuksesta: 19 ravintolan aamiainen, lounas ja päivällinen oli tutkittu. Niiden ravintokoostumus siis oli ollut tiedossa.
Yhdestä ateriasta sai keskimäärin yli puolet päivän kaloritarpeesta, 151 % suolasta, yli 80 % kokonais- ja tyydyttyneen rasvan määrästä ja 60 % suositellusta kolesteroliannoksesta.
Ei siis hyvältä vaikuttanut terveyttä silmällä pitäen.
Kirjoittaja myös ounasteli, että myös meikäläisissä ravintoloissa suositellut suola- ja rasvamäärä helposti ylittyvät.
Olen varsin samaa mieltä hänen kanssaan, ihan noin näkö- ja makunystyrätuntumalta.
Joskus olen äimistellyt valtavia annoksia, joista puolet olisi riittänyt minulle. Voin vain arvata, miten paljon suolaa ja rasvaa sellaisessa saan.
Ja entä pizza? Juustoa, metwurstia, tomaattisosetta, joissa kaikissa suolaa. Siis suolaa suolan päälle.
Vaan tämä kehumani lounaspaikka, Picnic-kahvila, kertoo nettisivullaan aterioidensa koostumuksen ja kalorimäärän.
Käyn mielelläni Picnikissä syömässä joskus juuri siksi, että jo etukäteen voin katsoa, mitä ateriat sisältävät ja verrata kalorimääriä. Esimerkiksi salaatitkin ovat eri lailla kaloripitoisia lisukkeista johtuen.
Toivoisin lisää tällaista informaatiota kahviloihin ja ravintoloihin. Kalorimäärä voisi olla menussakin, ei vain netissä, niin että ruokalistoja selatessa voisi verrata kalorimääriä siinä kuin hintojakin.
En usko kaloritiedon vievän ruokahalua sen enempää kuin vie hintatietokaan.
Eikä tarvitsisi ostaa sikaa säkissä!