Kasvisruokabuumi on tullut jäädäkseen. Kasvisannokset eivät enää ole vain vegeihmisiä varten, vaan niistä on tullut turkulaisravintoloissa varteenotettava vaihtoehto myös sekasyöjille.
Tarkkasilmäiset ja ehkä hieman likinäköisemmätkin turkulaiset ovat ehkä jo huomanneet, että kaupunkiin on viime vuoden aikana rantautunut monta uutta kasvisruokaan erikoistunutta ravintolaa. Vanhoilta tekijöiltä vegebuumi vaatii selkeää panostusta.
SYÖ!-viikoillakin lähes jokaisesta ravintolasta löytyy kympillä myös kasvisvaihtoehto.
Vegevaihtoehtoja halutaan kehittää
Rantakertussa kasvisruokailijaa hellitään: ruokalistan kaikista osista löytyy kasvisvaihtoehto. Ravintolapäällikkö Tero Virtalan mukaan vegevaihtoehtojen suosio on vuosien saatossa kasvanut tasaisesti.
”Tarkkaa määrää on vaikea arvioida, mutta kyllä vegeruokia menee koko ajan enemmän ja enemmän”, Virtala sanoo.
Kerttu tuli tunnetuksi jallupullistaan, ja kun Rantakerttu aukesi jokirantaan viitisen vuotta sitten, otettiin listalle Rantakertun omat jalluposket. Kasvisvaihtoehtona niiden rinnalle on sittemmin tuotu jallukasvispullat.
”Kasvisruokakulttuuri on tullut jäädäkseen. Kyllä siihen tarvitsee jokaisen ravintolan reagoida”, Virtala pohtii.
Vegevaihtoehtojen kehittäminen on kuitenkin haasteellista. Palautetta asiakkailta kaivattaisiin entistäkin enemmän, vaikka Virtala uskookin, että suomalaiset ovat pikkuhiljaa oppimassa avoimemman palautteen kulttuuriin.
”Keittiöön voi hyvin huikata kiitokset, kun lähtee. Aiemmin on ollut sellaista, että jos kaikki on hyvin, ollaan hiljaa. Sitten vasta sanotaan, kun kaikki ei ole hyvin.”
Kasvismättöä kaipaaville Rantakertun listoilta löytyy esimerkiksi burgereita ja pitsoja, joiden kehittämiseen ravintolassa ollaan panostettu. Kesälistalta löytyy Virtalan mukaan kuitenkin kevyempääkin apetta.
”Aikeissa on ollut laajentaa eritoten salaattipuolta. Esimerkiksi batamole-pyörykkäsalaatti on ollut asiakkaiden keskuudessa pidetty annos”, Virtala kertoo.
Liha ei kuulu jokaiselle lautaselle
Anniskelukahvila Tiirikkalan osakas Ossi Ruusunen kertoo, ettei Tiirikkalassa oikeastaan enää tehdä kasvisruokaa kasvisruoan takia, vaan ruokalistan annokset ovat tehty kaikkia varten. Soijapohjaista majoneesia ei kannata kavahtaa, vaan kokeilla.
”Haluamme tarjota monipuolisen listan, jossa on pelkästään hyvää ruokaa. Kaikkiin ruokiin ei vain yksinkertaisesti liha kuulu”, Ruusunen pohtii.
Kasvisruoka on osaltaan tuonut mukanaan myös uusia vaatimuksia kausittaisten raaka-aineiden käytölle. Tiirikkalassa listalle poimitaan, muutamien klassikoiden kylkeen, kausittain uusia annoksia. Myös kotimaisuus on tärkeässä osassa.
"Pyrimme käyttämään kotimaisia raaka-aineita, ja esimerkiksi kaikki käyttämämme juustot ovat suomalaisilta tuottajilta.”
Katso kaikki Turun SYÖ!-tarjoukset täältä!
Teksti ja kuvat: Milla Hägg