Turun kokoisessa kaupungissa ravintoloita tulee ja menee, mutta vain harvat ravintolat menevät ja tulevat uudelleen.
Tuomiokirkon kupeessa olevaa Teiniä fanittavilla saattoi nousta pala kurkuun loppuvuodesta 2016, kun ravintola ilmoitti sulkevansa ovet yrittäjän konkurssin vuoksi.
Ravintolan tarina sai kuitenkin jatkoa jo tänä vuonna, kun turkulainen ravintola-alan perheyritys Ravantit Oy aloitti huhtikuussa Teinin yrittäjänä.
Ravintolapäällikkö Mindi Väätäinen valmistelee salia lounasta varten. Hän kertoo, että ravintolassa panostetaan nykyisin ennen kaikkea hyvään asiakaskokemukseen. Esimerkiksi buffet-pöytä on vaihtunut tyylikkääseen viinibaariin, ja täysin uusitussa keittiössä hohkaa lämpöään puuhiiligrilli.
"Olemme aloittaneet lounaan tarjoilemisen pöytiin", Väätäinen kertoo esimerkkinä.
Ravintolaan kannattaa tulla jo tilojen ainutlaatuisen historian vuoksi. Tiloissa on toiminut ravintola ensi kerran vuonna 1924. Sittemmin tiloissa on ollut muun muassa poliisin löytötavaratoimisto.
Uusi Teini on tehty tilan ehdoilla. Seinillä komeilevat niille 20-luvulla varta vasten maalatut, upeat taulut. Ikkunoiden lasimaalaukset värjäävät sisään tulevan valon lämpimin sävyin.
"Tosin ei näitä tauluja ihan aina ole pidetty niin arvossaan kuin nyt", Väätäinen naurahtaa ja viittoo ikkunan viereiseen tauluun.
Siinä on ilmastointiputken mentävä reikä, joka on peräisin jostain 50-luvun tietämiltä.
"Silloinhan nämä taulut eivät tietenkään olleet kuin parikymmentä vuotta vanhat", tietää Väätäinen kertoa.
Vaikka Turkuun on kuluneen vuoden aikana avattu uusia ravintoloita kuin sieniä sateella, Väätäinen uskoo, että vanhassa on oma viehätyksensä.
SYÖ!-listan annokset henkivät Teinin sofistikoituneen rentoa otetta ruokaan. Tartar-pihvi on klassikko, porsaan pluma eli etuselkä sen sijaan harvinaisempi herkku.
"Uusissa paikoissa ei ole samanlaista perinteikkyyttä. Niitä ei voi kutsua kellariravintoloiksi. Sen puolesta erotumme."