Saitko someystäväpyynnön asiakkaalta, uudelta työkaverilta, esimieheltä tai ohimennen tavatulta työelämän henkilöltä? Tuliko olo, ettet tiedä, pitäisikö tämä pyyntö nyt hyväksyä vai ei, ja missä menee hyvä raja hyväksymisen ja kieltäytymisen välillä? Alkoiko joku seurata sometiliäsi? Pitäisikö seurata takaisin?
Hyväksyminen ja kieltäytyminen riippuvat omasta somekäyttäytymisestäsi. Millä somealustoilla olet, ja mitä varten ne ovat käytössäsi? Oletko paikalla siviilipersoonana, työpersoonana tai yhdisteletkö molempia? LinkedInissä on käyty keskustelua siitä, onko LinkedInissä sopivaa tuoda esiin omaa persoonaansa, vai täytyykö omien julkaisujen pysyä puhtaasti ammattimaisina. Osallistuin itsekin keskusteluun, joka tuntui jakaantuneen kahteen leiriin; ainoastaan työasiat VS myös oma persoona työasioihin mukaan. Tämän mukaan tuntuivat määräytyvän myös kontaktit ja verkostoitumispyynnöt – kenelle niitä lähetettiin ja keneltä niitä hyväksyttiin.
Entäpä muut alustat?
Twitter
Twitter toimii usealle sekä ammatillisena että sosiaalisena kanavana. Jos olet itse Twitterissä liikkeellä siviilipersoonana, suositeltavaa on linkittyä silloin vain läheisten henkilöiden kanssa. Jos Twitter toimii sinulle vapaana siviiliajan temmellyskenttänä, ei puolitutuille ja ammatillisille kontakteille tarvitse kertoa Twitter-tilistäsi.
Ammattillisen Twitterin voi huoletta laajentaa koskemaan työympäristöä, asiakkaita ja kumppanuuksia. Ammatillisessa Twitterissä on kohteliasta seurata takaisin muita ammattilaisia.
Facebook
Facebook keskittyy lähinnä yritystoimintaan ja siviilielämän somettamiseen. Harvalle Facebook on enää ammatillinen verkostoitumiskanava, ja moni meistä varmasti käyttää Facebookia rennosti. Facebook ammatillisena verkostoitumiskanavana tuntuu toimivan edelleen luovilla aloilla, joissa piirit Suomessa ovat muutenkin pienet. Yleensä Facebookissa verkostoidutaan työkavereiden kanssa, mutta tämä ei ole pakollista. Facebook on nimenomaan siviilisome, jossa saa valita seuransa tarkkaan.
Suositeltavaa on, että sinulla on LinkedIn, jonne voit ohjata Facebook-kutsuja lähettävät ihmiset. Voit ystävällisesti kertoa, että käytät Facebookia vain läheisten ystävien ja perheenjäsenten kanssa seurusteluun silloin tällöin. Yleensä ihmiset osaavat kunnioittaa toistensa yksityisyyttä.
Instagram
Instagram toimii ammatillisena kontaktikanavana hyvin luovilla aloilla, vaikka mahdollisuuksia muuhunkin on muun muassa videoiden kautta. Jos oma Instagram-tilisi on siviilitili, sinun ei tarvitse kertoa siitä tai jakaa sitä kenellekään.
LinkedIn riittää ammattikontaktiksi
Ammatillisessa mielessä suosittelen itse LinkedIniä. Muita ammattisomealustoja et välttämättä edes tarvitse, vaan voit pitää muut somealustasi privaatteina, vain omaan käyttöösi tarkoitettuina kanavina. Suomen LinkedInissä on ”yliedustus” markkinointi-, mainonta- ja konsulttialan ammattilaisista, joten ei tee lainkaan huonoa ilmestyä mukaan oman ammattisi edustajana, oli se mikä tahansa.
Omalla LinkedInin kontaktilistallani on graafista suunnittelijaa, kuvittajaa, kanin kasvattajaa, sarjakuvataiteilijaa, psykologia ja hammaslääkäriä. Herkullisia ja mielenkiintoisia keskusteluja syntyy, kun usean eri ammattialan ihmiset kohtaavat toisiaan ja raottavat oman ammattinsa ovea muille.
LinkedInini on avoinna kontakteille, jos haluat verkostoitua viestijä-kuvittajan kanssa. Poikkeuksellisesti päätän blogitekstin sukunimeni kera.
- SuperAssari Maarit Hiidenportti
_______________________________
SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 50 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerin työhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssari