The Leadership Quaterly selvitti, että työryhmissä, joissa suurin osa oli miehiä, naiset ottivat enemmän ohjia käsiinsä ryhmän muuttuessa sosiaalisemmaksi. Naisjohtajia siis esiintyi tiimeissä sitä enemmän, mitä avoimempaa ryhmien kommunikaatio oli.
Tutkimuksissa seurattiin noin tuhatta eri-ikäistä henkilöä. Heidät jaettiin eri ryhmiin, ja heitä pyydettiin kertomaan myöhemmin, kuka ryhmän jäsenistä ryhtyi johtamaan heitä eri tehtävien aikana. Tutkimus toistettiin ryhmissä sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Jos ryhmän dynamiikka oli sosiaalinen, apua avoimesti pyytävä ja ulospäinsuuntautunut (ekstrovertti), sen johtohahmoksi nousi tavallisimmin nainen.
Tutkijat arvioivat, että avoin kommunikaatio mahdollistaa kollegoihin tutustumisen paremmin, mikä taas johtaa siihen, että ryhmän jäsenet tietävät toistensa vahvuudet ja heikkoudet. Avoin kommunikaatio vähentää stereotypioihin perustuvia oletuksia työpaikoilla. Aivomme ovat kuitenkin rakentuneet oman kulttuurimme ja historiamme perusteella tekemään arvioita ihmisistä ja sukupuolista hyvinkin pintapuolisella vilkaisulla. Mitä paremmin opimme tuntemaan toisemme, sitä vähemmän merkitystä stereotypioihin perustuvilla olettamuksilla on.
Jos yritykset haluavat saada enemmän naisia johtotehtäviin, yrityskulttuurin on nojauduttava enemmän avoimeen kommunikaatioon. Avoin kommunikaatio antaa työntekijöille mahdollisuuden tutustua toisiinsa, oppia toistensa vahvuuksista sekä muodostaa parempia tiimejä keskenään. Samalla se antaa väylän erilaisille näkökannoille tulla ilmaistuiksi ja kuulluiksi.
-SuperAssari Maarit
---------------------------- SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 40 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerin työhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssari
Huijarisyndrooma saa henkilön uskomaan, etteivät hänen taitonsa, osaamisensa ja tietonsa ole aitoja. Hän pelkää koko ajan paljastuvansa huijariksi: Kohta pomo tajuaa, etten osaa mitään. Kohta asiakas hoksaa, että teen vaan sutta ja sekundaa. Vaikka henkilö osaisi mitä tahansa, miten hyvin tahansa, ja hänellä olisi tästä konkreettista todistusaineistoa, se ei auta. Huijarisyndroomainen uskoo aina olevansa huijari.
Työelämässä huijarisyndroomaan on herätty Suomessakin vasta hiljattain. Psykologi Tiina Ekman on kirjoittanut aiheesta kirjan Huijarisyndrooma – Miksi en usko itseeni (vaikka olen oikeasti hyvä) vuonna 2017 ja YLE käsitteli huijarisyndroomaa samana vuonna.
Tutkimuksissa on arvioitu, että 70 % ihmisistä kokee ainakin yhden huijarisyndroomaepisodin elämässään. Joillakin tämä tapa ajatella ja tuntea suhteessa omaan itseen muuttuu kliiniseksi ilmiöksi. Seurauksena on vakavaa ahdistusta ja uupumusta sekä työ- että siviilielämässä.
Syndrooman oireet näkyvät jokaisella hieman eri tavalla. Huijarisyndroomaan erikoistunut amerikkaislääkäri Valerie Young onkin eritellyt viisi huijarityyppiä.
Asiantuntijahuijari
Asiantuntijahuijari ei ole tyytyväinen, ennen kuin hän tietää asiasta, projektista, asiakkaasta tai tehtävästä aivan kaiken. Tyytymättömyys jää kalvamaan mieltä, vaikka tehtävä olisi tehty hyvin, jos asiantuntija ei ole ehtinyt saada vastauksia kaikkiin kysymyksiinsä. Asiantuntija janoaa ja etsii jatkuvasti uutta tietoa. Tämä hankaloittaa projektien ja tehtävien loppuunsaattamista. Asiantuntija on juuri se huijarityyppi, joka ei uskalla hakea uusiin työpaikkoihin, koska hän ei oman kokemuksensa mukaan ole siihen tarpeeksi pätevä. Hänellä on olo, että voidakseen täyttää uuden työtehtävän tarpeet täydellisesti, hänen tulee olla itsekin täydellinen. Parempi siis jättää avoin paikka jollekin ”pätevämmälle”.
Perfektionistihuijari
Perfektionismiin alati tähtäävä henkilö on altis kokemaan voimakasta ahdistusta, epäröintiä ja huolta – varsinkin tilanteissa, joissa hän ei saavuta itselleen asettamia tavoitteita haluamillaan tuloksilla. Perfektionistihuijari on lähes poikkeuksetta aina tyytymätön työhönsä ja työpanokseensa. Hän keskittää huomionsa siihen, mitä hän voisi tehdä vieläkin paremmin. Hän ei osaa iloita menestyksestään, sillä hän kokee, että siitäkään huolimatta hän ei ole (vieläkään) tehnyt parastaan.
Luonnonlahjakkuushuijari
Luonnonlahjakkuushuijari oppii luontaisesti uusia asioita nopeasti ja helposti – sekä masentuu ja häpeää, jos hän ei opikaan jotakin. Luonnonlahjakkuus haluaa perfektionistin tavoin onnistua heti ja täydellisesti. Hänelle kyvyt ovat luontaisia ominaisuuksia, joita ei voi opetella; joko sinulla on kyky jo valmiina, tai sitten sitä ei ole. Erityisesti kyvyt, joissa hän on luontaisesti hyvä, aiheuttavat ahdistusta hänen huomatessaan, että joku muu onkin niissä häntä parempi. Luonnonlahjakkuushuijarin on hyvin vaikeaa hyväksyä sitä, että kaikki kyvyt opitaan pitkän harjoittelun kautta, kaikki ovat alkuun surkeita, ja menestys seuraa pitkäjänteistä työskentelyä.
Sooloilijahuijari
Sooloilijahuijari saattaa olla tietyllä tavalla hiomaton yksinäinen susi. Hän työskentelee mieluiten yksin, sillä hän uskoo, että avun pyytäminen on heikkoutta. Sooloilijahuijarin tulee onnistua ja selvitä yksin. Muutoin hän kokee olevansa epäaito huijari, joka ei osaa, eikä tiedä mistään mitään. Hän myös kieltäytyy avuntarjouksista, koska haluaa osoittaa arvonsa työskentelemällä ja selviämällä yksin.
Sankarihuijari
Sankarihuijari on renessanssiajan ihmisen ihannekuva, sillä hän osaa taidokkaasti useita erilaisia asioita. Tämä johtuu siitä, että sankarihuijari on armoton itseään kohtaan. Hän piiskaa itsestään aina vain parempia suorituksia, ja vaatii itseltään yhä enemmän ja enemmän osaamista. Työnarkomaaneista löytyy sankarihuijareita. Sankarihuijari ei koe olevansa yhtään mitään, jos hän ei hallitse taidokkaasti vähintään viittätoista eri työ- ja siviilielämän osa-aluetta. Sankarihuijari sairastuu erittäin helposti työuupumukseen.
-SuperAssari Maarit
---------------------------- SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 40 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerin työhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssari
Burn out on työelämän suurimpia sairauksia. Loppuunpalaminen ja työuupumus koskevat yhä nuorempia työntekijöitä – jotkut palavat loppuun jo opintojensa aikana.
Työhyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että työntekijä, esimies, johto ja koko työyhteisö tunnistavat burn outin oireet hyvissä ajoin. Kun työuupumuksen ensimmäiset oireet huomataan ja otetaan vakavasti, tilanteeseen voidaan puuttua, ennen kuin työntekijä on täysin työkyvytön.
Burn outista paraneminen voi viedä jopa vuosia, joten oireiden tunnistaminen ja niihin reagoiminen on erittäin tärkeää.
Australialainen lääkäri Amy Imms on erikoistunut burn outin tunnistamiseen ja hoitoon. Hän on listannut seitsemän ensioiretta, joihin tulee reagoida välittömästi, ennen kuin koko pakki leviää. Jo yksikin näistä oireista voi olla merkki siitä, että burn out on ihan nurkan takana.
Väsymys. Töihin lähteminen väsyttää. Työpaikalle päästyä haluaa lähteä heti kotiin. Väsymys on jatkuvaa ja lamaannuttavaa, eikä energiataso palaudu normaaliksi. Riippumatta siitä, miten paljon henkilö lepää, liikkuu ja syö terveellisesti, väsymys on ja pysyy.
Ärsyyntyminen. Hermostumiskynnys on matala. Työkaverit, pomo, asiakkaat, perheenjäsenet – kaikki ärsyttävät. Iso räjähdys tapahtuu pienestäkin ärsykkeestä. Itse alan kiroilla kuin merimies ollessani liian lähellä loppuunpalamista, vaikka muutoin kiroileminen ei kuulu tapoihini.
Uupumus. Väsymyksen osalta ei jaksa eväänsä liikauttaa, mutta uupuminen on katalampi. Siinä vielä jaksaa jotakin, mutta väsyttää, eikä huvita. Asioiden suorittamiseen menee normaalia pidempään. Aivosumu vaivaa. Työssä ja vapaa-ajalla iloa tuoneet asiat eivät enää innosta. Uupumus voi olla fyysistä tai psyykkistä. Muistan lukeneeni hiljattain jutun naisesta, joka tajusi olleensa uupunut, kun työmatkalla kolaripaikan ohi ajaessa tapahtuma ei herättänyt hänessä mitään tunteita. Normaalisti hän olisi ollut huolissaan ja pelännyt onnettomuuden uhrien puolesta.
Keskittymiskyky on huono. Asioihin normaalisti keskittyminen ei onnistu. Asiat unohtuvat, eivätkä jää mieleen, ja tutuissakin asioissa tulee virheitä. Lapset unohtuvat päivähoitoon. Teksteissä on jumalattomasti kirjoitusvirheitä. Ajantaju vääristyy. Unohduksia voi tapahtua työelämässä, siviilielämässä tai molemmissa
. Syrjään vetäytyminen. Sosialisoiminen ja muiden seura ei kiinnosta, vaan sitä on mieluummin omissa oloissaan. Syrjään vetäytyminen on tietoista, ja muut joko väsyttävät tai ärsyttävät. Oma puoliso ja/tai perhe ei kiinnosta. Ystävät eivät kiinnosta. Harrastusporukat eivät innosta, eikä kotoa huvita lähteä mihinkään.
Apatia. Kaikki tuntuu menevän päin sitä itseään. Tulevaisuus näyttää synkältä. Mikään ei tuota iloa tai mielihyvää. Kaikki on turhaa ja yhdentekevää. Ympärillä on pelkkää pimeyttä, ja itsetunto on nollissa. Pahimmillaan henkilö voi suunnitella itsensä vahingoittamista tai itsemurhaa, kun elämästä häviää merkityksellisyyden tunne.
Kay Redfield Jamison, yhdysvaltalainen Johns Hopkinsin yliopiston tieteentekijä ja psykiatrian professori, kuvailee omaa uupumuksen kokemustaan seuraavasti (käännös minun):
”Menetin mielenkiintoni opintojani, ystäviäni, lukemista, ihmettelyä ja unelmointia kohtaan. En ymmärtänyt, mitä minulle oli tapahtumassa. Aamulla herätessäni olin rättiväsynyt pelkästä ajatuksesta, että minun pitää selvitä taas yhdestä päivästä. Saatoin istua tunteja koulun kirjastossa, enkä siltikään saanut kerättyä tarpeeksi energiaa mennäkseni tunneille. Tuijotin ulos ikkunasta, tuijotin kirjojani, järjestelin ne uudestaan, siirtelin niitä ympäriinsä, jätin ne auki, ja ajattelin, että jättäisin opiskeluni kesken. Kun selvisin tunneille, se oli turhaa. Turhaa ja tuskaista. En ymmärtänyt, mistä oli kyse. Minusta tuntui siltä, että ainoastaan kuoleminen vapauttaisi minut painostavasta riittämättömyyden tunteesta ja elämässäni vallitsevasta pimeydestä. Tunsin olevani täysin yksin, ja seuratessani sivusta luokkakavereideni eloisia keskusteluja, yksinäisyyden tunteeni vain kasvoi.”
- SuperAssari Maarit
---------------------------- SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 40 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerin työhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssari
Yksin puhumista pidetään Suomen kansanperinteessä hulluuden merkkinä, mutta psykologian saralla ollaan toista mieltä. Albert Einstein puhui itsekseen, ja kukaan tuskin haukkuisi Einsteinia hulluksi.
Amerikkalaiset yliopistot ovat saaneet tekemissään kokeissa yksin puhumisen puolesta puhuvia tuloksia. Winconsin-Madisonin yliopiston kokeessa vapaaehtoisille osallistujille näytettiin kuvia esineistä, joista heidän piti myöhemmin etsiä yksi. Puolet vapaaehtoisista suoritti etsinnän hiljaisuudessa, toinen puolisko sai toistella ääneen etsimänsä esineen nimeä. Yksin puhuneet löysivät esineen 0.1 sekunnissa, kun hiljaisilta kesti 1.2-2 sekuntia löytää sama esine. Yliopiston psykologit uskovatkin, ettei puhe merkitse vain kommunikaatiota, vaan se kehittää muistia ja vahvistaa huomiointikykyä.
Illinoisin yliopiston tutkijat puolestaan pyysivät vapaaehtoisia motivoimaan itseään äänen puhumalla, kun toisen puoliskon tuli olla hiljaa. Tehtävänä oli selvittää anagrammeja, eli sanoista kirjaimet sotkemalla muodostettuja uusia sanoja.
Ääneen puhuminen motivoi osallistujia hiljaisuutta enemmän varsinkin, jos puhe oli toisessa persoonassa. Henkilöt, jotka puhuivat itsestään muodossa ”Sinä” muodon ”Minä” sijaan selvittivät anagrammeja tehokkaammin; ”Sinä pystyt siihen. Sinä osaat tämän. Sinä keksit ratkaisun”. Lisäksi he olivat muita osallistujia tyytyväisempiä suorituksiinsa. Sinä-muodossa itselleen puhuminen aktivoi aivoissa samoja alueita kuin tilanteet, joissa saamme kannustusta ulkopuoleltamme. Se saa aivot muistamaan menneisyydessämme saatua kannustusta; ”Sinä pystyt siihen!”.
Entäpä kolmannessa persoonassa puhuminen? Michiganin yliopiston tutkimuksessa selvisi, että kolmas persoonamuoto toimii, jos sitä käytetään oikein. Se auttaa erityisesti stressin hallinnassa. Tutkimuksessa vapaaehtoisia altistettiin stressille. Ryhmistä toinen sai puhua muodossa Minä, ja toinen toisessa tai kolmannessa persoonassa Sinä/Hän. Kysymys ”Miksi olen peloissani?” muuttui muotoon ”Miksi sinä olet peloissasi? Miksi Harri on peloissaan?”.
Kun tuloksia tutkittiin, selvisi, että he, jotka käyttivät kolmatta persoonaa itsestään, kokivat vähemmän stressiä ja häpeää ahdistavassa tilanteessa. Heillä oli myös vähemmän pakonomaista pelkoajattelua.
Kun vapaaehtoiset saivat haastatella itseään kuin ulkopuolista henkilöä, se loi pelottavan asian ja oman itsen välille positiivista kuilua. Tämä auttoi vapaaehtoisia jäsentämään paremmin sitä, mistä pelko syntyy, mitä sille voi tehdä ja kuinka selvitä tilanteesta. Samalla tavalla siis, jos he olisivat auttaneet ystäväänsä haastavassa tilanteessa.
Lyhyesti; yksin puhuminen kehittää älyä, auttaa jäsentämään haasteita, helpottaa pelkotilanteissa – ja psykologien mukaan vähentää myös yksinäisyyden tunnetta.
Puhu siis rauhassa yksiksesi ääneen! Et ole hullu.
- SuperAssari Maarit
---------------------------- SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 40 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerin työhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssari
Meillä taidekoulussa maalaamisen aikana oli musiikin kuunteleminen ankarasti kielletty. Opettajamme perusteli asiaa sillä, että aivomme eivät keskity taiteen tekemiseen, vaan musiikkiin.
Minulle tämä oli painajaista. Olin ennen taidekoulun aloittamista piirtänyt yli kaksikymmentä vuotta musiikkia kuunnellen. Kaikenlaisia artisteja ja bändejä useista eri genreistä, mitä nyt lapsena kotona äidin kasettipinosta sattui löytymään, ja mitä kaverit myöhemmin suosittelivat.
Yritin perustella opettajalle, että tarvitsen musiikkia voidakseni keskittyä. Se auttaa minua olemaan luova ja saamaan aikaan parempia tuloksia. ”PYH!” sanoi opettaja. Niinpä istuin maalaamassa kuudesta kahdeksaan tuntia putkeen monta kertaa viikossa koko koulutukseni ajan, ajatusteni harhaillessa hiljaisuudessa jonnekin ihan muualle kuin itse taideteokseen.
Tämän hetkisen tiedon valossa musiikki, josta kuuntelija pitää, nostattaa mielialaa ja kohottaa kognitiivisia suorituksia. Toiset toki tarvitsevat hiljaisuutta keskittyäkseen, mutta monelle mieleinen musiikki työpäivän lomassa on pelkästään positiivinen asia.
Onhan meillä tapana ottaa musiikkia mukaan liikuntasuorituksiinkin. Myös kauppakeskuksiin valitaan tarkasti sopiva musiikkimaisema vaikuttamaan kuluttajien käyttäytymiseen. Hissimusiikki on jo käsite.
Musiikilla on tärkeä paikka elämässämme – myös työssä.
Musiikki tekee fyysisesti hyvää
Musiikki saa aikaan dopamiiniryöpyn aivoissa. Dopamiini stimuloi aivojen etuotsalohkon kuorta, joka vastaa suunnittelusta, organisoinnista ja huomiosta. Mitä enemmän dopamiinia erittyy, sen paremmin etuotsalohkon kuori toimii, lisäten näin yksilön tuotteliaisuutta. Tämä tietysti toimii vain silloin, kun henkilö kuuntelee musiikkia, josta hän pitää ja nauttii. Kaikkihan me tiedämme, millaista hermoja raastavaa melusaastetta epämieluisan musiikin pakkokuuntelu työpaikalla on.
Parhaan hyödyn musiikista saa irti, kun tekee itselleen soittolistan mieleisestä musiikista, jonka osaa jo ulkoa. Sellaisesta, jonka lyriikat menevät mukavasti soljuen ohi, eivätkä jää häiritsemään keskittymistä. Jos tekee mieli fiilistellä laulaen mukana, on ehkä parasta vaihtaa instrumentaaliseen musiikkiin. Olen nähnyt suosituksia (pöytälaatikko)kirjailijoille, joissa kirjoittaja pistää taustalle soimaan kirjoittamaansa kohtaukseen sopivan musiikkimaiseman. Kuin oman soundtrackin. Pöytälaatikkokirjailijana on pakko todeta, että on muuten toiminut! On todella motivoivaa ja ajatuksia selkeyttävää, kun saan oikeasta tunnetilasta kiinni musiikin avulla.
Psykologit suosittelevat kuunneltavaksi myös luonnon ääniä tai valkoista ääntä: Veden solinaa, lintuja, tuulta, lentokoneen hurinaa, kahvilan puheensorinaa. Oma suosikkini äänimaisemista on Merirosvolaivan kapteenin hytti -ääniraita. Vene narisee ja natisee. Ulkona laulavat eksoottiset linnut ja kaukana jyrähtelee ukkonen. Aallot lyövät rantaan ja välillä läheltä kuuluu sulkakynän rapinaa. Jossain hytin ulkopuolella miehistö mutisee keskenään.
Kuuntelen edelleen musiikkia tehdessäni töitä. Mitä vaativampi tehtävä, sitä enemmän tarvitsen musiikkia. Rennompien töiden parissa voin kuunnella podcasteja ja haastatteluita.
Mutta hiljaisuudessa työskenteleminen?
Ei kiitos. Tulee vain sutta ja sekundaa.
- SuperAssari Maarit
----------------------------
SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 40 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerin työhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssari
Olet ehkä törmännyt kirjaan ”Idiootit ympärilläni” (Thomas Erikson), jossa ihmiset jaetaan persooniensa mukaisesti neljään pääväriin: Punainen, Sininen, Keltainen ja Vihreä. Ihmiset voidaan jakaa myös elementtipersoonien mukaisesti Tuleen, Veteen, Maahan ja Ilmaan. Tämä on tuttua varsinkin astrologian harrastajille – kiinalaisittain elämme parhaillaan Maa-Sian vuotta.
Värien lisäksi myös elementtien mukaan voi ymmärtää persoonia – niitä ”idiootteja” siis – ympärillään helpommin. Tietenkään ei pidä unohtaa sen suurimman sekoilijan ja säätäjän, eli Itsensä ymmärtämisen merkityksen tärkeyttä. Kun tunnistaa oman elementtinsä, kollegansa elementin ja asiakkaansa elementin, voi työelämässä seikkailemisesta tulla helpompaa.
Tunnistatko jo heti ”elementti-idiootteja” ympäriltäsi näistä kuvauksista?
Tulinen Tekijä
Tulinen tekijä paahtaa jo ideaansa täyttä häkää eteenpäin, kun se on pälkähtänyt mieleen ensimmäisen kerran. Aivan sama, onko idea kannattava, fiksu tai edes toteutettavissa, sillä Tulinen Tekijä on jo menossa sitä kohti tukka putkella. Mikä pahinta, matkalla Tulinen Tekijä saa taas uuden idean, jonka suuntaan ratti kääntyy välittömästi, kunnes jälleen uusi idea saa hänet vaihtamaan suuntaa. Ideoita pursuaa niin paljon ja vauhti on sellaista kimiräikkösrallia, ettei maaliviivaan päästä koskaan. Tulista Tekijää kun ei ole siunattu kärsivällisyydellä. Aivan sama, pääseekö idean kanssa loppuun saakka, sillä pääasia on, että mennään eikä meinata. HETI, tai mielellään jo ennen, kuin idea tulee mieleen. Toimintaa, eikä turhia löpinöitä tai suunnitelmia! Ohjekirjat ja muut suositukset Tulinen Tekijä vie vessaan vessapaperiksi. Pahimmillaan Tulinen Tekijä väsyttää muut ja itsensä burn outiin jatkuvilla muutoksilla ja rynnistämisellä. Intohimoisena persoonana Tulisen Tekijän täytyy olla aidosti innostunut hommasta, että hän jaksaa tehdä sen loppuun saakka – ja mieluiten tietenkin jonkun toisen avulla. Uusi idea kun putkahti mieleen taas just nyt, ja toimia olisi pitänyt jo eilen!
Vetinen Tunteilija
Vetinen Tunteilija antaa eniten painoarvoa tunnemaailmalle, hyväntekemiselle ja elämän suuremmille merkityksille. Työ itsessään ei riitä, vaan sillä on aidosti oltava jokin suurempi pointti ja tarkoitus. Sen tulee tuottaa hyvää maailmaan tavalla tai toisella, mielellään useammalla. Vetinen Tunteilija ei kuitenkaan ole pelkkä maailmanparantaja, vaan intuitiivinen edelläkävijä, joka haistaa seuraavat tuulet jo ennen niiden puhaltamista. Tahdikkaat Vetiset Tunteilijat harkitsevat kaikkia siirtojaan pitkään ja hartaasti, eivätkä etene ennen kuin kokevat ajan olevan juuri oikea. Erittäin luovien Vetisten Tunteilijoiden täytyy saada käyttää luovaa energiaansa ja ilmaisuaan johonkin myös työelämässä, sillä muuten heistä tulee onnettomia ja levottomia. Negatiivisena puolena Vetiset Tunteilijat ajautuvat vähän liiankin syvälle omiin maailmoihinsa ja kadottavat päämääränsä. Heillä voi olla myös täysin epärealistisia odotuksia muita ihmisiä, tilanteita, projekteja ja asioita kohtaan. Näistä sitten luonnollisesti kiukutellaan muille, kuinkas muutenkaan.
Ilmava Lepertelijä
Ilmava Lepertelijä on verkostoitumisen ja puhetilanteiden Ässä. Olipa kyseessä small talk, hyväntekeväisyyspuhe, koulutuspäivä, myyntitilaisuus tai videopuhelu, Ilmava Lepertelijä on elementissään. Suu käy nopeammin kuin muut välttämättä pysyvät mukana, mikä harvemmin kuitenkaan haittaa muita. Ilmavat Lepertelijät kun osaavat puhua usein mielenkiintoisesti ja ylläpitää keskusteluja tukalissakin tilanteissa. Oikein sosiaalisilla Ilmavilla Lepertelijöillä Pappilan papupata voi jäädä porisemaan hellalle ja kiehua yli, jolloin puhetulva hukuttaa allensa kaiken. Erinomaisina kommunikoijina he taitavat myös psykologisen pelin ja voivat pahimmillaan olla eteviä manipuloijia. Moni supliikki kulttijohtaja onkin Ilmava Lepertelijä. Tiedonjanoisina ja älykkäinä persoonina Ilmavat Lepertelijät janoavat faktoja, numeroita, informaatiota ja jotain järkeä pöytään. He ovat erinomaisia opettajia, bloggaajia ja kirjoittajia, ja pitävät yhteistyöprojekteista ja tiedon jakamisesta muiden kanssa. Pahimmillaan Ilmava Lepertelijä ei suostu etenemään ilman faktoja ja lupailee liikoja. Ilmava Lepertelijä on tietenkin myös aina oikeassa, ainakin omasta mielestään.
Maanpoven Tunnollinen
Maanpoven Tunnollisilta ei lopu puhti kesken. He jaksavat uurastaa päämäärän eteen silloinkin, kun muut ovat jo pudonneet kelkasta silkasta väsymyksestä. Perfektionistin vikaakin löytyy, kun kaikki täytyy tehdä tunnollisesti viimeisen päälle paraatikuntoon. Pahimmillaan Maanpoven Tunnollinen perfektionisti löytää itsensä burn outin kourista kolmen kuukauden sairaslomalta. Perfektionismi saa Maanpoven Tunnolliset myös epäröimään seuraavia siirtojaan. Mihinkään suuntaan ei liikuta, ennen kuin reitti on aivan satavarmasti turvallinen pitkälle tulevaisuuteen saakka. Maanpoven Tunnolliset kun näkevät asiat isossa mittakaavassa ja osaavat arvioida eri siirtojen vaikutuksia tulevaisuuteen. Riskejä vältetään viimeiseen asti. Työntekijänä Maanpoven Tunnollinen saattaakin kangistua kaavoihinsa niin, ettei ura etene, eikä uutta opita. Se on harmillista, sillä fiksuina ja kirjaviisaina heiltä löytyy vastaus lähes mihin tahansa. Säännöt, ohjeet ja normit tuovat heille turvaa, eikä niistä poiketa, vaikka mikä olisi.
- SuperAssari Maarit
---------------------------- SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 40 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerin työhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssari
Etätyön yleistyessä sitä värittävät valoisat ja varjoisat puolet puhuttavat. Varjoisista puolista on kuitenkin löydettävissä myös valoa.
Ensinnäkin kotona tapahtuva etätyö on ekologista ja taloudellista. Lisäksi itsenäinen etätyö auttaa keskittymään sekä lisää vapautta. Tämä puolestaan ilmenee parhaimmillaan suurempana motivaationa, tehokkuutena ja hyvinvointina. Kolikon kääntöpuolen osalta itsenäinen etätyö voi kuitenkin olla myös yksinäistä, haastaa kommunikaatiota, sekä hämärtää työn ja vapaa-ajan välistä rajaamista. Etätyön myötä harvemmin tapahtuvat sosiaaliset kohtaamiset tuottavat kuitenkin täysin uudenlaista iloa, ja teknologiaan, ongelmanratkaisuun sekä ajanhallintaan liittyvät taidot kehittyvät.
Etätyön valoisat puolet
Etätyössä on monia huomattavia, valoisia etuja verrattuna toimistolla läsnä tehtävään työhön. Etätyö on ekologisempaa ja taloudellisempaa, sillä esimerkiksi työmatkoja ei ole, eikä niistä täten koidu päästöjä tai kuluja. Etätyö auttaa keskittymään ja lisää vapautta, sillä häiriötekijät puuttuvat, ja työskentelyaikoihin ja -paikkoihin voi vaikuttaa joustavasti. Työ kulkee mukana, missä ikinä menetkin. Keskittyminen ja vapaus puolestaan lisäävät parhaimmillaan työssä koettua motivaatiota, ja sitä kautta tehokkuutta sekä hyvinvointia.
Etätyöllä on toki muiden työmuotojen tavoin myös haastavia varjopuolia. Etätyö saattaa lisätä yksinäisyyttä, kun työskentely on itsenäistä ja työkaverit ovat kymmenien, satojen, elleivät jopa tuhansien kilometrien päässä. Etätyö saattaa haastaa kommunikaatiota, sillä kaikki eivät ole tavoitettavissa samaan aikaan. Etätyössä myös työn ja vapaa-ajan välinen raja hämärtyy helpommin, kun kaikki tapahtuu samoissa ympyröissä kodin neljän seinän sisällä.
Etätyön varjoisia puolia ovat:
• Yksinäisyys
• Kommunikaation haasteellisuus
• Työn ja vapaa-ajan välisen rajan hämärtyminen
Etätyön varjoisista puolista voi löytää valoa
Etätyön varjoisat haasteet on kuitenkin mahdollista kääntää henkilökohtaista kehitystä edistäväksi valoisaksi voimavaraksi. Etätyön mahdollisesti lisäämä yksinäisyys opettaa arvostamaan harvemmin tapahtuvia sosiaalisia kohtaamisia aikaisempaa enemmän. Koska etätyön haastavan kommunikaation kannalta teknologiset viestintävälineet ovat avainasemassa, eivätkä kollegat ole aina tavoitettavissa, tietotekniset- ja ongelmanratkaisutaidot kehittyvät väistämättä. Lisäksi, kun sekä työskentely että vapaa-aika sijoittuvat kodin seinien sisälle hämärtäen niiden välistä rajanvetoa, ajanhallinnan käsite saa osakseen aivan uudenlaisen merkityksen.
Parhaimmillaan etätyö auttaa maksimoimaan vapauden, motivaation, tehokkuuden ja hyvinvoinnin samalla, kun se auttaa minimoimaan ekologisuutta, taloudellisuutta, ajanhallintaa ja keskittymistä haastavat häiriötekijät. Lisäksi etätyö auttaa arvostamaan sosiaalisia kohtaamisia ja kehittää erilaisia taitoja aivan uudella tavalla.
Toisaalta vaikka etätyö valoisine puolineen ja varjopuolistaan huolimatta sopiikin itselleni, ei se välttämättä sovi kaikille. Teetkö sinä mieluummin perinteistä toimistolla tehtävää työtä vai sopiiko etätyö sinulle paremmin? Minkälaisista palasista etätyön valoisat ja varjoisat puolet sinun näkökulmastasi muodostuvat?
-SuperAssari Kaisa
---------------------------- SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 40 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerin työhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssari
Empaattisuuden kehittäminen on ehkä kaikista paras tapa parantaa ihmissuhdetaitoja. Tämä on tärkeää erityisesti työelämässä, jossa olemme päivittäin tekemisissä erilaisten ihmisten kanssa. State of Workplace Empathy 2018 -tutkimuksen mukaan 96 prosenttia työntekijöistä piti tärkeänä, että työnantajat ovat empaattisia. Silti huimat 92 prosenttia sanoi, ettei empaattisuutta arvostettu työpaikalla.
Helpoin tapa lisätä työntekijöiden osallistumista ja tyytyväisyyttä on arvostaa heitä ja tuoda aktiivisesti empaattisuutta työpaikalle. Kun ymmärrämme muita, he haluavat yleensä myös ymmärtää meitä. Yhteinen halu ymmärtää toista toimii rakennusalustana yhteistyölle, tiimityöskentelylle ja hyvinvoivalle työyhteisölle.
Valitettavasti yleisesti ajatellaan, että työntekijä on ammattilainen, kun hän on tyyni ja rauhallinen. Tunteita ei saa näyttää liiaksi, eikä ainakaan heikkouksia, ja aina pitää esittää vähän pätevämpää kuin miltä itsestä ehkä tuntuu. Sekä tietysti jaksaa ja jaksaa riippumatta siitä, miten itse voi. Moni piilottaakin todellisen itsensä työpaikalla kokonaan. Kun oma todellinen itse jää piiloon, työpaikoilla menetetään valtavasti ihmisistä luontaisesti tulevaa potentiaalia. Moni oireilee ja voi huonosti pelkästään siksi, ettei uskalla olla oma itsensä.
Empaattisissa työpaikoissa 20 prosenttia parempi tulos
Työpaikoilla olisikin tärkeää ymmärtää, että työpaikan luovat ihmiset. Näiden ihmisten tulisi saada sekä luoda työhönsä arvoa, että kokea olevansa arvostettuja työssään. Se, että kokee olevansa arvostettu ja että omasta työstään saa tunnustusta, kantaa pitkälle tulevaisuuteen. Se kohottaa työhyvinvointia, jaksamista ja yleistä terveyttä sekä antaa rohkaisevaa potkua toteuttaa omaa korkeinta potentiaaliaan. Työntekijät ovat tutkitusti uskollisia työantajille, jotka arvostavat ja kunnioittavat heitä. Meillä on luontainen, evoluution luoma tarve kuulua ryhmään. Empaattinen kanssakäyminen lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta ja antaa ihmisille mahdollisuuden tuoda omaa itseään esille pelkäämättä, että siitä koituu heille ammatillista häpeää.
Harvard Business selvitti, että empaattisissa yrityksissä työntekijät suoriutuvat töistään 20 prosenttia epäempaattisten yritysten työntekijöitä paremmin. Empaattisessa ympäristössä ihmiset suhtautuvat toisiinsa ymmärryksellä. Haasteet nähdään yhteisinä projekteina, työntekijät huolehtivat toisistaan ja ilmapiiri on positiivisempi. Empaattisesti yhteen hitsautunut työporukka on valmiimpi ottamaan riskejä, sillä he luottavat siihen, että saavat tukea toisiltaan. Epäonnistuminen, tai siitä seuraava rangaistus, ei pelota.
- SuperAssari Maarit
---------------------------- SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 40 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerin työhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssari
Sähköpostia on liikaa. Inbox on liian täynnä, mitä teen? En jaksa vastata sähköposteihin. Työkaverit lähettävät turhia sähköposteja. Pelkästään roskapostia on tullut yön aikana 15 kappaletta. Viikonlopun jälkeen sähköpostissa on 254 uutta viestiä. Loman jälkeen en edes uskalla avata sähköpostia.
Kuulostaako tutulta? Alla Wannadon SuperAssareiden vinkit siihen, miten sähköpostikaaos saadaan haltuun!
Sähköposti ei ole chatti
Sähköpostia ei ole kehitetty nopeita ja lyhyitä keskusteluja varten, vaan sitä tulisi kunnioittaa paperisten kirjeiden korvaajana. Chat-keskusteluihin on omat ohjelmansa, ja puhelinkin on keksitty. Samassa toimistossa työskennellessä voi myös käydä jättämänsä asiansa kollegalle kasvotusten.
Älä lähettele varmistuspostia
Moni sortuu sähköposteissakin lähettelemään varmistusviestejä; ”Saitko sen liitetiedoston?”, ”Ottiko Kaisa sinuun yhteyttä?”, ”Mitäs me sovittiin keskiviikon kokouksessa tästä?”. Soita tai käy kysymässä mieluummin.
Sovi tärkeät asiat kasvotusten
Monelle on haastavaa luottaa virtuaalisesti sovittuihin asioihin. Niistä lähetellään vähän lisää sähköpostia, mahdollisesti soitellaan ja kysellään vielä linkkarissakin, että mites tämä oli? Sähköpostitulvaa voi vähentää jättämällä painavat päätökset palavereihin tai tapaamisiin kasvotusten.
Kitke turha posti pois
Tuliko liityttyä uutiskirjeisiin? Saatko ilmoituksia siitä ja tästä sähköpostiin? Poistu postituslistoilta. Säästä vain ne, jotka aidosti kiinnostavat sinua. Tee siivous säännöllisesti. Poista myös vanhat viestit tai arkistoi ne omiin kansioihinsa
. Pyydä, ettei sinulle lähetetä sähköpostia
Jos asian voi selvittää puhelimessa, kasvotusten tai palaverin aikana, voit kohteliaasti pyytää muita, etteivät he lähettäisi sähköpostia. Voit suoraan sanoa, ettei sinulla ole aikaa, ja asian saa selvitettyä nopeammin muuta kautta.
Vastaa välttämättömiin viesteihin heti
Jos et vastaa, todennäköisesti sähköpostiisi tulee lisää sähköpostia, jossa kysellään perääsi samasta asiasta.
Katso sähköposti vain tiettyyn aikaan
Jos sähköposti on ylitsevuotava suo, käy postit lävitse vain tiettyinä aikoina päivästä. Kerro tästä myös muille; minut saa maililla kiinni vain aikaan X. Tämä rohkaisee ihmisiä soittamaan sinulle tai tulemaan luoksesi, kun heillä on asiaa.
- SuperAssari Maarit
---------------------------- SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 40 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerin työhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssari
Vietin viime viikolla syntymäpäivääni. Ostan yleensä aina itselleni lahjan – tavallisesti kirjan tai pelin, mutta nyt huomasin kaipaavani lahjaksi jotakin muuta:
Elämyksen.
Selasin läpi eri joogahuoneita, kamppailulajitunteja, ratsastustalleja ja hierontoja. Kävin läpi aromaterapiat ja reikihoidot, akupunktiot ja värianalyysit.
En ole ainoa. Viime vuosien aikana kuluttajien halu ostaa elämyksiä tuotteiden sijaan on kasvanut. Tämä on erityisen tyypillistä milleniaalien sukupolvelle, jota globaalisti kiinnostaa tavaran omistaminen edellisiä sukupolvia vähemmän. Harris Polls-tutkimus vuodelta 2014 (Yhdysvallat) selvitti, että 78% milleniaaleista käytti rahansa mieluummin elämykseen kuin esineisiin. Vuosien 1999 ja 2010 välillä yhdysvaltalaiset kuluttajat ostivat lippuja livetapahtumiin tuplasti aikaisempaa enemmän. Tuolla aikavälillä milleniaalien sukupolvi täytti 30 vuotta.
Hyvinvointi on uusin luksus
Monet yritykset ovat onnistuneet luomaan omista tiloistaan paikkoja, joissa kuluttajat haluavat viettää aikaansa ja kokea elämyksiä. Pakohuonepelit ovat olleet jo parin vuoden ajan kuuminta hottia. San Franciscon värikkäillä elämyshuoneilla varustettu Color Factory -tila on niin suosittu, että sinne on varattava liput kuukausia etukäteen.
Ihmiset haluavat voida hyvin ja jaksaa paremmin. Kun informaatiotulva on kasvanut ja elämän vauhti kiihtynyt teknologian kehityksen myötä lähes hillittömiin mittoihin, ihmiset haluavat saada sille vastapainoa. Hiljaisuutta, terveyttä ja pysähtymistä.
Konmaritus on syystäkin pyyhkinyt myös Suomen yli.
- SuperAssari Maarit
----------------------------
SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 40 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerin työhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssari