Nyt ei tarvitse päästä pois Kalliosta, sillä kympin safkojen ilosanoma leviää myös ydinkeskustan ulkopuolle. Niin fyysisesti kuin henkisestikin kalliolaiset saavat hoodeilleen tällä kertaa kaksi SYÖ-raflaa.
Kulje kolmatta linjaa takaisin, päädyt Sushi Bar Rice Gardeniin. Kympillä saat peräti 14 nigirin ja makin setin miso-keiton kera – ja näitä susheja on muuten yksi jos toinenkin kehunut Kallion parhaiksi!
SYÖ-annos:
-14 palan sushilajitelma + miso-keitto
4 nigiri, 9 maki
Annoksesta saa myös kasvisversion
Miltä kuulostaisi lokakuinen ilta takkatulen äärellä? Lisää vielä hyvä ruoka, niin sinulla on Grillsson. SYÖ-burgerin makuna on tällä kertaa Flank Steak, trendikäs grilliherkku, joka on löytänyt tiensä Jenkkilästä Kallioon. Grillssonissa ovat myös annoskoot kohdillaan, eli tämän burgerin jälkeen ei ihan heti nälkä yllätä.
Kympin SYÖ-safkat sun keittiön pöydälle puolessa tunnissa. Mikäs taikatemppu tämä on?
Foodora on sovellus, jonka avulla pystyy tilaamaan ravintolaruokaa kotiin. Mukana on useita SYÖ-ravintoloista, joista safkat rullaillaan pyörän kyydissä kotiisi hintaan 3.90e.
Foodorassa ovat mukana seuraavat SYÖ-ravintolat:
Nepalilainen Ravintola Kantipur
Nepalilainen ravintola Mount Everest Kamppi
Nepalilainen Ravintola Mount Kailash
Sushi Bar Rice Garden Kaisaniemi
Sushi Bar Rice Garden Kallio
Eatos Mexican Restaurant
Kuljetus onnistuu seuraaville postinumeroalueille:
Kauppakeskusten kehityksestä fast casual ruokatrendin pyhäköiksi on jauhettu SYÖ-blogissa ennenkin, mutta sanotaanpa se nyt vielä kerran: kauppakeskusraflat ovat todellakin nousussa. Me SYÖ-viikoilla tunnetusti rakastamme edullisen hinnan ja laadukkaan ruuan yhdistelmää, joten eiköhän mennä sinne mistä sitä saa.
Kampin Empire Plaza on tyylikäs kiinalainen ravintola keskeisellä paikalla. Ravintola on aitojen kantonilaisten makujen lisäksi erityisen tunnettu kauniista annoksistaan. SYÖ-viikkojen ainoa kiinalainen tulee kampanjaan kolmen klassisen annoksen voimin.
SYÖ-annokset:
-Kana kantonilaiseen tapaan hapanimeläkastikkeessa
-Naudanlihaa Ma La
-Yu Xion Tofu
Klassista ja modernia thaimaalaista ruokaa yhdistelevä Thai Orchid löytyy Kampin ravintolamaailmasta. Ravintolan kokit käyvät säännöllisesti opissa Thaimaassa, joten voit olla varma, että maut lautasellasi todella ovat autenttisia. Itäisemmille kauppakeskusten koluajille tiedoksi, että Thai Orchid löytyy (hieman eri annoksilla) myös kauppakeskus Itiksestä.
SYÖ-annokset:
Paistettua kanaa tai tofua, soijaa, sipulia ja cashewpähkinöitä osterikastikkeessa.
-Red Curry Tofu tai Kana
Mausteista punaista currya, kana tai tofu, chiliä, munakoisoa, bambu, thai basilikaa, kookosmaitoa.
-Phad Thai Kai
Wok-paistettua thaimaalaisia riisinuudeleita broilerinfileellä, kiinalaisella ruohosipulilla, pähkinöillä ja iduilla erityisessä kotitekoisessa tamarind-kastikkeessa.
Suomi ja Japani kohtaavat toisensa ravintola Itamaessa. Tuore kala ja ensiluokkainen riisi takaavat sen, että vaativakin sushihimo tulee taltutettua. Ravintola on myös vastuullinen: annoksista ei löydy lainkaan tonnikalaa. Forumin lisäksi Itamae löytyy myös lasipalatsilta ja Mikonkadulta.
New Yorkin henkeä mukaileva Manhattan Steak House on nimensä mukaisesti keskittynyt pihveihin. SYÖ-viikoilla ravintola pistääkin parastaan peliin: Forumista saat kympillä muhkean grillipihvin. Manhattan Steak House ravintola löytyy myös Espalta, jossa kamppistarjouksiin kuuluu myös salaatti- ja lohivaihtoehdot.
Jollekin tulee Aleksanterinkadusta mieleen joulukatu, toiselle Monopoli-ruutu ja kolmannelle Stockan kello. Meille se on SYÖ-ravintoloiden Mekka. Tältä nimenomaiselta kadunpätkältä nimittäin löytyy neljä kampanjaraflaa – ja niiden joukosta varmasti jokaiselle jotakin.
Laavakivigrilli kuumenee taas. Grande grill toivottaa tänäkin syksynä SYÖ-asiakkaat tervetulleeksi Aleksin omaan burgeriparatiisiin. Viisi herkullista burgeria tarjoavat valinnanvaraa niin A-luokan lihansyöjille, kuin aasialaisia makuja kaipavaallekin.
SYÖ-annokset:
Kaikki uuden ruokalistan herkulliset itsetehdyt burgerit.
Saatavissa myös gluteenittomana.
Hard Rock Cafe on legendaarisella kadulla sijaitseva legendaarinen ravintola, jonka SYÖ-annoksiin kuuluu legendaarinen burgeri. Ja ennen kuin Barney Stinson soittaa hokemansa tekijänoikeuksista, jätän tämän tähän: Hard Rock Cafe on todellakin ruokaelämys, joka täytyy kokea.
SYÖ-annokset:
-Original Legendary® Burger
Päällä savustettua pekonia, cheddar-juustoa, rapeaksi paistettu sipulirengas, rapeaa salaattia ja tomaattia.
-Hickory-smoked Pulled Pork
Hikkorisavustettua käsin revittyä possua hickory barbeque-kastikkeen kera paahdetulla briossisämpylällä.
-Mexican Fiesta Salad
Cajun maustettua, grillattua broilerin rintafileetä, vihersalaattia, paprikaa, punasipulia, cheddar-juustoa, tomaattia ja jalapenoa sekä maissilastuja ja avokadokastiketta.
Legendaariset burgerit saatavissa myös gluteenittomina.
Santa Fé on suorastaan ikoninen Aleksilla – onhan se ruokkinut helsinkiläisiä jo lähes 25 vuotta. Makumaailmaltaan Santa Fé on kuin Suomi, Meksiko ja Teksas olisivat rakastuneet ja lyöneet hynttyyt yhteen. Lopputuloksena syntyivät muun muassa SYÖ-viikoilla tarjoiltavat herkulliset burritot.
SYÖ-annokset:
Kaikki burritot. Makuina lämpimän vehnätortillan kanssa tulinen häränliha-papu, kana tai kasvismuhennos.
Pizzeria & Spagetteria Morrison’s tarjoaa Italian makuja amerikkalaisten silmälasien lävitse katsottuna. Pizzojen makuvaihtoehdot ovat valittu ajatuksella kaikkea mikä vain on hyvää, joten rapean pohjan päältä voi löytyä kylmäsavulohta, savuporoa tai vaikka nyhtöpossua. Kaikkea mikä vain on hyvää- on viety vielä asteen pidemmälle yhdistämällä pizzat ja burgerit pizzaburgereiksi: hullua, mutta nerokasta.
SYÖ-annokset:
Kaikki burgerit (Ei King Kong eikä Fillet) sekä pizzaburgerit
Saatavissa myös gluteenittomana
Kampin Satkar on kaupungin suurin nepalilainen, ja vastaakin kooltaan ainakin pariakymmentä Kampin ylihintaista yksiötä. No, mihin niitä neliöitä tarvitsisikaan jos voi keittiön sijasta syödä ulkona. Satkar onkin palvellut kaupunkilaisia jo miltein 20 vuotta, eikä suosiolle näy loppua. Herkullisista SYÖ annoksista löytyy kana-, lammas- ja kasvisvaihtoehto.
Krog Madame on kuin moderni välimerellinen paratiisi keskellä vilkkainta kaupunkia. Tämä ravintola ihastutti viime kevään SYÖ-viikoilla esteetikkoja: kuvia kauniista annoksista vilisi niin blogeissa kuin Instagramissakin. Tällä kertaa mukana on uusia pizzamakuja totutusta tyylikkyydestä tinkimättä.
Toinen Kampin nepalilainen, Mount Everest liittyi SYÖ-ravintoloiden joukkoon viime keväänä ja hurmasi asiakkaiden sydämet ystävällisellä palvelullaan. Vuodesta 1989 alalla ollut omistaja Hemraj Sharma toivottaa kampanja-asiakkaat tervetulleeksi myös tänä syksynä kolmen maistuvan annoksen voimin.
Henry’s Pub eli Henkka on Kampin olohuone. Musameiningit, kanavapaketeilla varustetut telkkarit ja muutenkin letkeä tunnelma kutsuu illanviettoon niin arkena kuin viikonloppunakin. SYÖ-viikkoilla Henkka tarjoilee legendaarisia kanansiipiään superhyvän soosin ja juoman kanssa pyöreään kympin hintaan.
Eteläisessä Helsingissä on tunnelmaa: kauniit vanhat rakennukset, suloiset pienet kivijalkapuodit ja meren läheisyys ovat monelle stadilaiselle sydämen asia – kuten myös hyvä ruoka. Nälän yllättäessä samaa fiilistä voikin jatkaa lähimmässä SYÖ-ravintolassa.
Espanjalaishenkinen pihviravintola Amigo on Ullanlinnan klassikko ja tunnetaan erityisesti lämminhenkisestä palvelustaan. Tänä syksynä Amigo kehottaa syömään kanaa. Neljä kastikevaihtoehtoa kuitenkin takaavat sen, että annos sopii jokaiseen makuun.
SYÖ-annos:
Kanaa valitsemallasi kastikkeella: pippuri-, gorgonzola-, béarnaise tai punaviinikastikkeella.
Shubha Kamana tarjoaa parasta mitä Etelä-Helsingillä on tarjota, nimittäin merimaiseman. Tosin plussaa on tietysti myös herkullinen nepalilainen ruoka, jonka kehutaan kuuluvan kaupungin parhaimmistoon. SYÖ-annoksista löytyy tuttuun tapaan valinnanvaraa niin kasvis- kuin sekasyöjillekin.
Thaimaalaista ruokaa tarjoava Tamarin ei ole valloittanut ainoastaan Punavuorta: tämän syksyn SYÖ-kampanjaan kuuluu myös Forumin, Fredan, Espoon ja Turun Tamarinit. Tamarinissa kympin tarjouksen saa valita itse laajasta tofu- ja kana-annosten valikoimasta.
SYÖ-annokset:
Kana kuin Kana (kaikki kana-annokset). Myös kaikki tofu-annokset.
Jos ensin esitellyt tulokkaat olivat huippuhyviä niin kylmäksi eivät jätä kyllä loputkaan ravintolat. Kymmenen euron ilosanomaa julistetaan siis myös täällä:
Toistakaa perässä: kitaaaa! Ja näin sitä ilmaistiin innostuneisuutta japaniksi. Tässä tapauksessa ravintolan nimi tosin viittaa toiseen, pohjoista tarkoittavaan sanaan.
Espalla sijaitseva Kita on tosiaan pala Japania pohjolassa. Tästä ravintolasta ei voi puhua mainitsematta sen kuvankauniita annoksia, jotka ovat kuin taidetta. Myös miljöö on yksinkertaisen tyylikäs ja tekisi varmasti vaikutuksen esimerkiksi ensitreffeillä.
Kampanja-annoksiin kuuluu sushin lisäksi myös trendikästä udon-nuudelikeittoa. Kitaaa!
SYÖ-annokset:
-Naudanliha udon-nuudeli keitto.
-Sushi setti: nigiri: 2xlohi,1xgrillattua lohi,2xebi,1xsurimi. maki: 2 california 2xgrilattua lohi, 2xkurkku ja 2xwakame.
Espanjan lippua kannattelee tänä syksynä ravintola Sevilla, joka löytyy Sokos Hotel Presidentin kulmasta.
Makumaailma on aidon espanjalainen: vaihtoehtoina ovat ilmakuivatulla kinkulla ja Manchego-juustolla kruunattu salaatti tai kylmäsavulohi-bocadillo eli täytetty leipä. Ruokailuhetken kehystää viihtyisä tummanpuhuva sisustus.
Erikoisuutena mainittakoot, että hotellin puolelta löytyy myös leikkihuone lapsille, jonne ravintolan pienemmät vieraat ovat tervetulleita. Win-win, sanovat niin nassikoiden vanhemmat kuin ravintolan muutkin vieraat.
Toinen uusi nepalilainen ravintolamme on Mount Kailash.
Viihtyisä ja freesi 70-paikkainen ravintola on Jätkäsaaren ravintolatarjonnan helmi. Paikallisten suosimassa ravintolassa annoskoot ovat suuria ja maut syviä – mitäs sanoisit vaikka lampaanjauhelihapyöryköistä?
Vaikka tuntisi Helsingin ravintolamaailman kuin omat taskunsa, saattaa silti olla että kulmat menevät kurttuun: mikä ravintola MAD? Kyseessä onkin, ei ainoastaan SYÖ-viikkojen ensikertalainen, vaan aivan kokonaan uusi ravintola. Myös kirjoittajalla menee sormi suuhun, tästä ravintolasta tiedetään vain annokset. Sihisevät lihapalaset ja temperoidut ravunpyrstöt kertovat, että tulokas on kotoisin Aasiasta – ja sen ettei näin herkullisen kuuloista mysteeriä voi olla ratkaisematta!
Makuhermoja hemmotellaan tänä syksynä peräti seitsemän entuudestaan SYÖ-viikoille tuntemattoman ravintolan voimin. Ettei herkkujen kavalkadi olisi vallan liikaa, esittelemme ensikertalaiset kahdessa osassa.
Siispä hyvät naiset ja herrat, kolme ensimmäistä tulokasta tulevat tässä:
Nepalilaiset ravintolat ovat SYÖ-viikkojen klassikko, mutta silti myös uudet ravintolat otetaan silmät kiiluen vastaan. Ruoka kun nyt on vaan niin hyvää.
Annapurna on pieni, kotoisa ja sydämellinen Nepalilainen Fredalla, jossa yksi käynti johtaa väkisinkin toiseen. Kuuleman mukaan kanta-asiakkaita on paljon ja vaikka lounas kerääkin kehuja, ei à la carte jää kakkoseksi.
Nepskuissa tunnetusti myös kasvissyöjät saavat vatsansa täyteen, eikä Annapurna ole poikkeus. Annoksista löytyy niin kasvis-, kana- kuin lihavaihtoehtokin.
SYÖ-annokset:
-Sahi paneer
-Palungo chicken
-Lam Masala
Jos kantakaupungista on joku syy poistua, niin se on Coco Grill.
Tätä ravintolaa kelpaa kehua: sitä on ylistetty maasta taivaaseen niin ruokasivustoilla, kuin kaupunkilehdissäkin. Kyseessä on myös Helsingin ainoa venezuelalainen ravintola, joten tilaisuus kokea uusi ruokakulttuuri kympillä on ainutlaatuinen.
Annoksia kokkailee tietysti venezuelalainen kokki, joten maut ovat varmasti aitoja, vai mitä sanotte arepoista ja guanabana-mehusta?
SYÖ-annokset:
-Parrilla de pollo
Grillattua kananrintaa kaalisalaatin ja maissileipien kanssa
-Bistec de frijoles
Grillattu vege-pihvi pavuista chilikastikkeen, maissileipien ja
kaalisalaatin kanssa
-Arepa rellena
Friteerattu maissileipä jauheliha-cheddar juusto-avokadotäytteellä
kaalisalaatin ja mehun kanssa. (mango, guava, guanabana tai passiohedelmä)
Meksikolainen ruokatrendi kolahtaa ja kovaa.
Eatos tarjoaa meksikolaista katuruokaa parhaimmillaan: tacot, burritot ja quesadillat maistuvat kuin Mexico cityssä. Rentoa ruokaa ja juomaa tarjoillaan KPMG-talon alakerrassa tyylikkäissä puitteissa. Luonnonvaloa tulvivat suuret ikkunat ja kauniit värikkäät annokset suorastaan huutavat Instagramia joten kirjoittajan ennustus on että some-kuninkaan kruunu saattaa hyvinkin mennä tähän osoitteeseen.
Vaikka ensivilkaisulla annokset vaikuttavat lihansyöjän unelmalta, on kaikista mahdollista saada myös verduritas, eli kasvisvaihtoehto.
SYÖ-annokset:
-Taco Chorizo
Eatosin erikoisuus, jossa paprikan ja karamellisoitujen sipuleiden kera
grillattu meksikolainen makkara tarjoillaan maissitortillan välissä
salaatin, pico degallon, korianterin, salsan ja limen kanssa.
-Burrito Tinga de pollo
Grillattu tortilla, jonka välistä löytyy yön yli kypsennettyä
tinga-kanaa. Lisukkeena tarjoillaan omenaviinietikassa marinoituja
sipuleita, korianteria ja salsaa.
-Quesadilla Carnitas
Tortilla, joka on grillattu välissään juustoa, sekä tuoreen appelsiinin
ja karamellisoidun sipun maustamaa mehevää porsaan niskaa. Tarjoillaan
omenaviinietikassa marinoitujen sipuleiden, korianterin ja salsan
kanssa.
Kaikki annokset saatavilla myös kasvisvaihtoehtona
Turusta Helsinkiin rantautui tällä viikolla uusi ravintola, josta on kantautunut allekirjoittaneen korviin sana jos toinenkin. Pizzariumista on käytetty sellaisia nimityksiä kuin “pizzataivas” ja “Suomen paras pizzeria”. Tommy Lindgrenkin julisti Twitterissä “pizzan jumalten vastanneen”. Täytyihän sitä lähteä selvittämään, mistä hössötyksessä on kyse.
Pizzan ystävissä on pääsääntöisesti kaksi koulukuntaa. Toisten mielestä pohjan täytyy olla ohut ja rapea jättäen kaiken huomion täytteelle. Sitten taas on niitä, joista aito pohja on niin paksu ja mehevä, että sitä söisi vaikka itsessään.
Helsingin hallitseva gourmet-pizzojen kuningas Skiffer kuuluu ensimmäiseen, kun taas valtaistuinta himoitsevassa Pizzariumissa uskotaan jälkimmäiseen.
Pizzarium julistaakin pizzojensa taikinan kohonneen 72 tuntia. Huh, seuraako tällaisesta pizzasta hiilariöverit?
-Pohja on tehty Italiasta tuotuun juureen. Pitkä valmistusaika takaa ettei siitä ei tule ähky olo, ravintolan isä Luca Platania kertoo.
Pizzariumin pizza tehdään suurina levyinä ja myydään paloina. Makuyhdistelmät vaihtuvat päivän mittaan.
Suurin osa vaihtoehdoista on melko tavallisia aina margaritasta lähtien. Paikan ruokafilosofiaan kuuluu se, että kun kyse on parhaista raaka-aineista, yksinkertaisuus on parasta. Tiskiltä ei kuitenkaan löydy esimerkiksi ananasta tai jauhelihaa – niitä kun ei pizzaan laiteta Italiassakaan.
Paloilla on hintaa 3.90e ja norminälkään menee arviolta pari palaa. Pizzoja ei tilata tiskiltä nimellä vaan asiakas saa valita parhaan näköiset suoraan vitriinistä.
Maistan paria eri makua, joista mieleenpainuvin on “kesäpizza”, eli kylmä pizza jossa täytteitä ei ole kypsennetty ollenkaan. Ihanista täytteistä huolimatta pohja on se joka varastaa huomion. Rakenne on täydellinen.
Pizzarium lunastaa lupauksensa. Jokainen suupala todella maistuu siltä että se on valmistettu rakkaudella. Eniten kuitenkin myhäilyttää kehityssuunta. Pizzarium on taas yksi Helsinkiläisiä hemmotteleva harppaus kohti parempaa pikaruokakulttuuria.
Ruokarekkapostauksessa pohdittiin kuinka ravintolassa asioiminen voi joskus tuntua vähän, no, pönötykseltä. Pönötystä pelkäävien paras neuvo on kuitenkin tässä: täydellinen rennon fiiliksen ja hyvän ruoan liitto löytyy kauppahalleista.
Perusteluja?
Kauppahalleissa voi syödä voi sisällä, ulkona, pöydän ääressä, penkillä, tiskillä, take-awayna, hotkimalla, pitkän kaavan mukaan, ystävien kanssa, yksin, töitä tehden… Ruoka on ruokaa, eikä muulla ole niin väliä.
Harvemmin ravintolaan voi myöskään lampsia sisään, pyörähtää katsomassa tarjontaa niin tiskiltä kuin muiden pöydistäkin ja sitten marssia muina miehinä ulos ja siirtyä seuraavaan mestaan. Hallissa kiertely, silmäily ja tuoksuttelu kuuluvat asiaan. Valinta tehdään vasta kun päivän tarjonta on piirtynyt verkkokalvolle.
Kaiken muun hyvän lisäksi puitteissa ja tunnelmassa on historiallinen fiilis. Tiesitkö, että Vanha kauppahalli on avattu 1800-luvulla?
Vakuutuitko? Tässä pari poimintaa, jotka kannattaa testata:
Story
Vanha kauppahalli http://www.restaurantstory.fi/
Unohda brunssi, aamiainen on pop! Story on tunnettu hyvistä aamiaisistaan ja varsinkin Eggs Benedict vie kielen mennessään. Jos alkusyksy hellii vielä lämpimällä säällä, valitse paikka terassilta. Kaunis näkymä Katajanokalle on aamusi kohokohta.
Fat Ramen
Hietalahden kauppahalli http://fatramen.fi/
Jos et tiedä mitä Ramen on niin nyt on korkea aika ottaa selvää. Fat Ramenin nimikkoannos on täydellistä lohturuokaa: käsintehdyt nuudelit, pehmeä porsaanliha ja täynnä makua oleva rasvainen liemi ovat puhdasta rakkautta kulhossa. Aito tapa syödä tätä herkkua on jättää lusikka pois, nostaa kulho kasvoille ja ryystää keittoa kuin japanilainen konsanaan. Slurps!
Soppakeittiö
Hakaniemen kauppahalli, Hietalahden kauppahalli, Vanha kauppahalli http://katijafille.fi/soppakeittio/
Soppakeittiö on oikea halliklassikko, joka osoittautuu toimivaksi kerta toisensa jälkeen. Listoilla hyvästä syystä jatkuvasti pysyvä bouillabaisse ansaitsisi pienen puheen, mutta kilistellä voisi myös päivittäin vaihtuville erikoisuuksille. Simppelit sopat ylistävät hallin tuoreita raaka-aineita ilman turhaa hössötystä.