Kampin Narinkkatorin laidalle syyskuussa avattu Backyard Pick on monipuolinen ravintolakokonaisuus, jossa aamut alkavat monipuolisella aamiaisbuffetilla, lounaalla nautitaan noutopöydän antimista ja iltaisin herkutellaan a la carte -listan annoksilla.
SYÖ!-viikoilla kannattaa käydä maistamassa Backyardin herkullisia pizzoja, sillä kympin tarjouksessa on koko pizzalista.
Pizzaan voi valita joko rustiikkipohjan tai ruispohjan ja pizzalistalta löytyy vaihtoehtoja joka makuun aina salamipizzasta serranokinkkuun, porsaankylkeen ja lohipizzaan.
Valikoimasta löytyy myös useita kasvispizzoja, kuten munakoisotahnalla ja grillivihanneksilla täytetty baba ganoush -pizza, tomaatti-pestopizza sekä vegaaninen vegekana-ananaspizza.
Bar Favela on todellinen väriläiskä Mechelininkadun vilinässä. Persoonallisesti kierrätyskalusteilla sisustetussa urbaanissa olohuoneessa voi aistia rentoa korttelikapakan tunnelmaa ja nauttia samalla hyvästä ruoasta ja juomasta.
Bar Favelan suosituimpia annoksia ovat burgerityyppiset leivät, joiden perässä paikalle tullaan kauempaakin.
Itse leivottuihin sämpylöihin on tarjolla kolme täytevaihtoehtoa: härkä, lohi ja papu. Papuleivän saa pyydettäessä myös vegaanisena.
Syö!-viikoilla kympin diiliin kuuluu myös tuhti annos talon herkullisia maalaisranskalaisia, jotka on valmistettu alusta loppuun paikan päällä ja friteerattu kahteen kertaan.
Vanhassa höyrymyllyssä toimiva ravintola Myllärit tarjoaa täydelliset puitteet tunnelmalliseen iltaan. SYÖ!-viikoilla Mylläreissä herkutellaan syksyisellä riistateemalla.
Myllärit suosivat lähellä tuotettuja sesonginmukaisia raaka-aineita, ja myös annoksissa käytetty riista on peräisin paikalliselta metsästäjältä.
Savukyljellä höystetty hirviburgeri saa lisämakua sesonkiin sopivasta punasipuli-puolukkahillokkeesta ja tarjoillaan puikulaperunaranskalaisten kera.
Nyhtöpeuralla höystetyt syksyiset sienitortelliinit saavat syvyyttä peuranluista ja juureksista haudutetusta peuraliemestä.
Mylläreiden kasviskroketilla kruunattu punajuuririsotto on valmistettu soijakermaan, joten se sopii hyvin myös vegaaneille.
Ruby & Fellas tarjoilee SYÖ!-viikoilla maistiaisia uudistetulta ruokalistaltaan, joka on pullollaan astetta parempia pubiruokaherkkuja.
Mehevä brittiklassikko meat pie on mitä parhainta lohturuokaa viileneviin syysiltoihin. Mozzarellalla ja cheddarilla gratinoitu ruukku pitää sisällään ihanan kermaista perunamuusia ja naudanlihamuhennosta.
Burgerinhimon taltuttaa vuohenjuustomajoneesilla ja aurajuustolla höystetty kanaburgeri runsailla ranskalaisilla.
Vegevaihtoehtona maistuu halloumihodari, jossa friteerattu halloumi saa seurakseen vuohenjuustoaiolia, vuonankaalia, avokadojogurttia, pikkelöityä kurkkua sekä punasipulihilloketta.
SYÖ-viikoilla voi herkutella myös kevyesti. Vapianon sesonkiin sopivat kevätherkut ovat saatavilla myös kasvisversioina ja vegaanista avokadopizzaa voi syödä hyvällä omallatunnolla.
Kesäkurpitsasta valmistettu zoodeliannos on keväisen raikas kokonaisuus, joka saa makua salviasta, fetasta ja puolikuivatuista tomaateista. Proteiiniksi voi valita kanan tai tofun, ja annoksen voi pyytää myös vegaanisena ilman fetaa ja voita. Tuoreesta kesäkurpitsasta raastetut zoodelit ovat luontaisesti gluteenittomia ja annos sopii myös karppaajille.
Keväiseen insalata primaveraan tulee kanan tai tofun lisäksi sesonkiherkkua valkoista parsaa, avokadoa, mansikoita, kirsikkatomaatteja, babypinaattia ja roomansalaattia marjaisessa mansikkakastikkeessa. Annos viimeistellään tuoreella basilikalla.
Pizzanhimoon on tarjolla vegaaninen pizza crema di avocado, jonka päältä löytyy paprikaa, kirsikkatomaatteja, punasipulia ja pehmeää avokadokastiketta. Kokonaisuuden kruunaa tuore rucola ja paahdetut pinjansiemenet.
SYÖ-viikolla on tarjontaa myös perinteisempään makuun. Kustaa Vaasassa syödään nyt kympillä lihapullia pippurikastikkeella sekä Mannerheimin lempiruokaa vorschmackia.
Vorschmack on todellinen suomalaisklassikko, johon tulee lammasta, nautaa, porsasta ja rasvasilliä. Lihaisa herkku tarjoillaan duchesseperunoiden, suolakurkun, punajuuren ja smetanan kera.
Kustaa Vaasan lihapullat pyöritellään käsin rotukarjan jauhelihasta ja tarjoillaan perunamuusin, pippurikastikkeen ja puolukkahillon kera.
Lähes 60 vuotta Vaasankadulla toiminut Kustaa Vaasa on kokenut vuosien varrella monta muodonmuutosta. Muutaman vuoden takaisen remontin jälkeen legendaarinen kuppila on toiminut korttelibistrona, joka on mukana SYÖ-viikoilla jo kuudetta kertaa.
Kaisaniemenkadun Lost in Helsingissä kelpaa nyt SYÖpötellä, sillä SYÖ10-tarjouksessa on talon burgereiden lisäksi salamipasta sekä vegaaninen nyhtöhernepizza.
Burgerivaihtoehtoja on neljä: big meat burger, chicken and goat cheese burger, tofu and goat cheese burger sekä vegaaninen tofu burger. Kaikki annokset tarjoillaan ranskalaisten ja dippikastikkeen kera.
Pikkulinnut lauloivat, että kampanjaviikoilla tarjolla on myös hyviä juomatarjouksia, joten paikalle kannattaa jäädä istumaan iltaa pidemmäksikin aikaa.
SYÖ!-viikoilla on jälleen hurja määrä kasvisherkkuja, eivätkä vegaanitkaan jää nälkäisiksi. Tarjolla on lukuisia vegaanisia vaihtoehtoja, joista poimimme muutamia herkullisia tärppejä.
Nyhtisbuumi ei ota laantuakseen. Kauran lisäksi nyhdetään nyt myös hernettä ja soijaa. Nyhtösoijaa pääsee maistamaan Citykäytävän Classic American Dinerin vegaanisen burgerin välissä, jossa se on maustettu vegaanisella chimichurrimajoneesilla.
Lost in Helsingin vegaanisessa pizzassa täytteenä on nyhtöhernettä, tomaattia, paprikaa, rucolaa ja vegaanista juustoa.
Nyhtökauraa on tarjolla useammassakin muodossa. Roots Helsingissä bbq-kastikkeella maustettu nyhtökaura toimii vegaanisen burgerin täytteenä. SYÖ!-burgeri tarjoillaan hummuksen ja dippivihannesten kera.
Nyhtökaura taipuu myös vegekulhojen täytteeksi. Korjaamon vegan bowlissa on nyhtökauraa, kvinoaa, mausteista tomaattikastiketta, paahdettua paprikaa, rucolaa, marinoitua portobellosientä, raitajuurta, hernehummusta ja ituja. Fazer 8th Floor Food Marketissa herkutellaan vegaanisella curry bowlilla.
Tarjolla on toki muutakin kuin nyhtistä. Esimerkiksi Frans & Ameliessa Kluuvikadulla tarjoillaan härkäpapupyöryköitä couscousin, kasvisten ja vegaanisen avokadomajoneesin kera. Tokyo55 Izakayan kasvisannoksessa on liekitettyjä edamamepapuja, misobroccoliinia ja portobellotempuraa. Nam!
SYÖ-viikot ovat muutakin kuin sushia, burgereita ja nepalilaista. Helsingissä SYÖ-ravintoloita on jo ruhtinaalliset 74, joten valinnanvaraa riittää.
Poimimme listalta kiinnostavimmat aasialaiset erikoisuudet, joita kannattaa käydä testaamassa nyt, kun hintaa annoksilla on vaivaiset 10 euroa.
Aasialaiset keitot ovat rantautuneet rytinällä Helsinkiin. Vietnamilainen pho-keitto on vakiinnuttanut asemansa Helsingin ruokaskenessä ja on itseoikeutetusti mukana myös SYÖ-viikoilla. Käy hörppäämässä kulhollinen pitkään haudutettuun aromaattiseen liemeen valmistettua ylikypsällä naudanlihalla ryyditettyä nuudelikeittoa Ravintola Ônamissa Forumissa ja ihastu!
Ônamista saat kympillä myös rapeaa karamellipossua riisin kera tai vietnamilaiseen tapaan kalakastikkeella maustettuja Nuoc mam wingsejä. ÔNAM!
Aasialaisittain maustettuja wingsejä on tarjolla myös Lönnrotinkadun Kungfu Kitchenissä, jossa siivet on maustettu korealaisittain. Kung Fu Kitchenissä kannattaa maistaa myös höyrytettyjä buneja, joihin voi valita täytteeksi grillattua possun poskea, hitaasti haudutettua mausteista häränniskaa, teriyakimarinoitua nyhtökauraa tai rapeaksi paistettua kanaa. Sweeeeet!
Aasialaisilla buneilla pääset herkuttelemaan myös Töölön Tokyo55 Izakayassa, jossa bunien täytteeksi on tarjolla savustettua porsaanniskaa valitsemillasi lisukkeilla. Izakayassa kannattaa maistaa myös Izakaya Greens –annosta, jossa liekitettyjen edamamepapujen seurana lautasella on misobroccoliinia ja portobellotempuraa.
Jos et ole vielä tutustunut japanilaiseen ramen-keittoon, kannattaa suunnata Momotokoon, jossa höyryävän herkullinen nuudelikeitto on höystetty valintasi mukaan possulla, tofulla tai paistetulla kanalla. Momotokon löydät Yliopistonkadulta, Fredalta sekä Iso Omena kauppakeskuksesta.
Japanilaista udon-nuudelikeittoa on tarjolla Kampin Ichibanissa, jossa tarjouksessa on myös herkullinen sushisetti. Jos udon-nuudelit maistuvat mieluummin paistettuna, niitä tarjoilee Etelä-Esplanadin Ravintola Kita.
Tarjolla on toki myös laaja valikoima sushiravintoloita ja lukematon määrä muita herkkuja ympäri maailmaa. Tsekkaa koko tarjonta ja joinaa Voitolla SYÖhön Facebookissa!
Hansassa sijaitseva Kitchen & Café Stockmann on vanha tuttu turkulaisille, mutta SYÖ!-kampanjan ensikertalaisia.
Jokainen nälkäinen seurue on joskus törmännyt ongelmaan, jossa yksi haluaa pastaa, toinen wokkia, kolmas burgerin ja neljäs ihan vaan jotain pientä. Homma eskaloituu usein siihen pisteeseen, että maksimissaan yksi henkilö seurueesta on tyytyväinen ravintolavalintaan.
Turussa ei tarvitse lompsia Hansaa pidemmälle, jos haluaa pitää koko seurueen tyytyväisenä. Toisessa kerroksessa sijaitseva Kitchen & Cafe Stockmann tarjoilee nimittäin kaikkea kotiruoasta lehtipihviin ja kanapeesta katkarapuleipään.
Ravintolapäällikkö Maija Lappalainen kertoo, että listalle on tehty lisäyksiä asiakkaiden toiveiden perusteella vuosien varrella.
"Tänne on helppo tulla: olemme keskeisellä paikalla, mutta meiltä löytyy myös todella laajasti kaikkea, mitä asiakkaat toivovat", Lappalainen sanoo.
Annoksia ei ravintolassa tarvitse kauaa odotella. Kärsimättömimmille apetta löytyy lounaalla vaikka heti kotiruokaa tarjoilevasta lounaspöydästä.
Kympin tarjouksiin sen sijaan kuuluvat katkarapu- tai kanawokit sekä tomaatti-mozzarella, carbonara- tai kylmäsavulohipastat. Wokkiannos on saatavina myös vegaanisena.
Annokset valmistetaan tilauksesta ravintolan grillissä. Homma hoituu asiakkaan valvovan silmän alla.
"Tarpeet saa tyydytettyä nopeasti, mutta olemme pyrkineet luomaan sellaisen kodikkaan tunnelman, että täällä voi istua pidempäänkin."
Mikä parasta, ruokiin kuuluu myös lisukesalaatti. Ja kun Stockalla ollaan, kyseessä ei muuten ole mikä tahansa kurkku-tomaatti-kombo. Salaattipöydästä löytyy tuoreiden vihannesten lisäksi usein esimerkiksi mozzarellaa, aurinkokuivattuja tomaatteja, pastasalaattia ja oliiveja. Tarjonta vaihtelee päivittäin, joten lounastamisen ei pitäisi käydä tylsäksi.
Stockmannin kyljessä toimiminen on useille asiakkaista eräänlainen lupaus laadusta. Se odotus halutaan täyttää ja vähän ylittääkin, kertoo Lappalainen. Tärkeintä on tuoreus.
"Kaikki pyritään valmistamaan itse. Katkaravut ovat käsinkuorittuja ja chilimajoneesi itse tehtyä. Laadun pitää vastata sitä hintaa, jota pyydetään."
Ravintoloita on ponnahdellut Turkuun viime vuosina kuin sieniä sateella. Tutut paikat eivät kuitenkaan ole unohtuneet asiakkailta. Kitchen & Cafe Stockmann on kerännyt vuosien varrella vakioasiakkaita.
"Toiset käyvät joka päivä ja toiset kerran kuussa. Kaikki ovat tervetulleita!"