Tämänkertaisilla Tampereen SYÖ!-viikoille osallistuu peräti kolme italialaiseen ruokaan erikoistunutta ravintolaa. Pizzaa, pastaa, risottoa ja muita saapasmaan herkkuja saa kympillä vielä torstaihin asti, niin kuin muita SYÖ!-ruokiakin.
Restamax-konsernilla on kampanjassa kaksi italialaispaikkaa: Finlaysonilla toimiva Bella Roma on mukana kolmatta kertaa, Hämeenkadun Como on ensikertalainen. Ensin mainitun tarjousannoksiin kuuluu pizza kahdella omavalintaisella täytteellä, torchio-pastaa italialaisella tuoremakkaralla ja maalaissalaattia omavalintaisella täytteellä. Jälkimmäinen ravintola tarjoaa kympillä kunkin päivän pizzan, pastan ja risoton.
Restamaxin ruokaravintoloiden linjajohtaja Tanja Virtanen kertoo, että kysyntää riittää kummallekin ravintolalle, vaikka ne sijaitsevat alle kilometrin päästä toisistaan.
”Finlaysonilla on esimerkiksi elokuvateatterin vaikutuksesta ihan omat asiakasvirtansa. Siinä mielessä ravintolat ovat tarpeeksi kaukana toisistaan.”
Bella Roma ja Como ovat konsepteiltaankin hieman erilaiset. Siinä missä Bella Romassa voi käydä koko perheen kanssa nopeasti pizzalla ennen elokuvanäytöstä, Comoon soveltuu myös aikuisten illanviettopaikaksi.
”Bella Roma on enemmän matalan kynnyksen perheravintola. Sen ruoka on simppeliä ja maistuu koko perheelle, minkä lisäksi ravintolasta löytyy leikkinurkkaus lapsille. Myös Comon ruoka on simppeliä mutta se on pikkaisen enemmän illallisravintola”, Virtanen kuvailee.
Pizzapohjia täysjyvällä tai gluteenittomana
Kivenheiton päästä Comosta sijaitsee Tampereen SYÖ!-kampanjan kolmas italialaista keittiötä edustava ruokapaikka, Ristorante Dennis.
”Dennis on italialaishenkinen kortteliravintola suomalaiseen makuun. Se tarkoittaa, ettei asiakaskuntaamme ole rajattu iän, sukupuolen tai muun aseman mukaan. Meille ovat tervetulleita kaikki perheistä pariskuntiin ja yrityksiin”, täsmentää ravintolapäällikkö Sara Riita.
Tampereen Dennis on toista kertaa mukana SYÖ!-viikoilla. Kampanjaan on lähdetty kahdella pizzalla ja yhdellä pastalla. Pizzoista toiseen kuuluu muun muassa paahdettua pekonia ja salamia, toinen on lihaton ja sisältää esimerkiksi bufalamozzarellaa. Linguine Angelo -pastassa on puolestaan kanaa, pekonia ja punasipulia konjakki-tabasko-kermakastikkeessa.
”Pizzoihimme saa valita veloituksetta vehnäpohjan sijaan ruis- tai täysjyväpohjan tai täysin gluteenittoman pohjan. Samoin tavallinen pasta on vaihdettavissa gluteenittomaan tai täysjyväpastaan”, Riita vinkkaa.
Suosio piilee monipuolisuudessa
Dennisin, Bella Roman ja Comon lisäksi Tampereelta löytyy lukuisia muitakin italialaistyylisiä ravintoloita ja ravintolaketjuja, samoin koko Suomesta. Vanhimmat niistä ovat jo vuosikymmeniä vanhoja, ja asiakkaita riittää aina vain.
”Onhan pizza nyt hyvää. Se sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen: perustäytteillä pizza toimii helppona tai nopeana lounaana, mutta vähän raaka-aineita ja ruoan kanssa nautittavia juomia varioimalla siitä saa kunnon illallisen. Pastakin on samaan tapaan perusruokaa, joka on sovellettavissa raaka-aineilla aamusta iltaan”, Tanja Virtanen arvioi suosiota.
Sara Riita on samoilla linjoilla.
”Pizzalla on niin pitkät perinteet, että ihmiset tuntevat tuotteen hyvin.”
Toisistaan italialaispaikat pyrkivät erottautumaan tarjonnallaan ja ruoanlaittometodeillaan.
”Meillä ei käytetä ollenkaan puolivalmisteita, ja raaka-aineemme valikoidaan hyvin tarkasti. Pizzapulla eli -taikina tulee raakapakasteena omalta tehtaaltamme, ja se kaulitaan, täytetään ja paistetaan vasta paikan päällä valmiiksi”, Riita kertoo Dennisin periaatteista.
Virtasen mukaan Restamaxin ravintoloissa tuotteistus on tärkeässä roolissa.
”Hyödynnämme hyviä raaka-aineita, ja esimerkiksi pizzapohjamme on räätälöity täysin meidän ravintoiloillemme. Aina uusia ruokalistoja suunniteltaessa mietimme, pystymmekö tarjoamaan asiakkaillemme jotakin uutta.”
Teksti ja kuvat: Roosa Pelkonen