SYÖ!-viikkojen päivät käyvät vähiin, mutta torstaihin mennessä ehtii käydä kympin annoksilla vaikka useammassa ravintolassa! Tampereen 13 kampanjaravintolan ja 36 tarjousannoksen joukosta löytyy reilusti valinnan varaa ja uusiakin tuttavuuksia ihan kaikille kaupunkilaisille.
Tamperelaiset Marika Henriksson ja Jani Kaseva ottivat lokakuisesta arki-illastaan ilon irti ja suuntasivat Näsilinnankadun legendaariseen Ohranjyvään SYÖmään.
”SYÖ!-viikoilla tulee käytyä helpommin sellaisissa paikoissa, joissa ei ehkä muuten kävisi”, Kaseva miettii ja kertoo käyneensä kampanjan aikana ensimmäistä kertaa Public House Huurteessa.
Ohranjyvä on sentään pariskunnalle tuttu paikka, mutta kampanjamenusta löytyy pari uuttakin annosta. Ohranjyvässä työskentelevä Antti Rapi kertoo, että tumman vehnäolutkastikkeen kanssa tarjoiltavaa possun poskea ei ole ollut hetkeen ravintolan listalla, ja sienillä tai savuporolla täytettävää uuniperunaa saa pian uudistuvalta listalta. Ohranjyvän hampurilainen on puolestaan vanha tuttu, ja sen maine on vedonnut SYÖ!-viikkojen kävijöihinkin parhaiten.
Tsekkaa kaikki Tampereen SYÖ!-ravintolat ja -tarjoukset täältä!
SYÖ!-viikot ovat tulleet jäädäkseen Tampereen Kalevaan. Viime kerralla mukaan saatiin Gastropub Kaleva, ja nyt remmissä on myös Public House Huurre.
Huurre perustettiin vuonna 2015 Sammonkadulle Musakeskuksen kiinteistöön. Samana vuonna käynnistyi myös Musakeskuksen treenikämppätoiminta, ohjelmatoimisto NEM Agency muutti samaan kiinteistöön ja Gastropub Kaleva avattiin muutaman korttelin päähän. Huurteen ravintoloitsija Juha Kannisto kuvaileekin tuota aikaa Kalevan uudeksi heräämiseksi.
”Olen itse asunut Kalevassa kymmenisen vuotta, ja tänne on alkanut muodostua pikkuhiljaa sellainen hyvä Kaleva -meininki, joka on ollut voimakkaimmillaan viimeisen kolmen vuoden ajan.”
Kannisto arvioi Kalevan saaneen uutta puhtia väestörakenteensa nuorentumisesta. Viime vuosina alueelle on rakennettu valtavasti uusia asuintaloja, joista osa on suunnattu opiskelijoille.
”Samalla kaupunki on kasvanut ja keskusta tullut Kalevaa lähemmäksi”, Kannisto pohtii.
Naapurusto tiiviissä yhteistyössä
Kalevan nosteesta ja letkeästä tunnelmasta saanee osittain kiittää myös alueen yrityksiä, joiden keskuudessa vallitsee hyvä henki. Kannisto kertoo, että Huurre on järjestänyt esimerkiksi yhteisiä tietovisoja Gastropub Kalevan kanssa ja ravintolassa esiintyy usein sekä Musakeskuksessa treenaavia että NEM:iä edustavia bändejä.
Musakeskuksen yritystoiminta monipuolistui entisestään noin vuosi sitten, kun Kannisto perusti Mika Koron ja Juha Sorsan kanssa tiilitalon päätyyn panimon, Kaleva Brewing Companyn. Samalla Huurteesta tehtiin panimon oma tap room, ja ravintolan hanoista löytyykin aina vähintään kolmea oman talon tuotetta.
”Panimon kanssa homma on lähtenyt liikkeelle sen verran hyvin, että kaikki mitä tehdään myös menee”, Kannisto hymähtää.
American BBQ:ta ja raikkaita lättyjä
Panimotuotteiden lisäksi Huurteesta saa toki ruokaa, ja senhän vuoksi ravintola on mukana tämänkertaisilla SYÖ!-viikoillakin. Tarjouskampanjaan lähdettiin kolmen annoksen kombolla, josta löytyy vaihtoehtoja niin liha-, kasvis- kuin äyriäisruoankin ystäville.
”American burger on mukana uudelta ruokalistaltamme, jolta löytyy muutenkin reilua American BBQ -meininkiä. Vegan burger valittiin mukaan, sillä halusimme kohdella hyvin myös kasvissyöjiä ja vegaaneita. Rapulätty on taas ehkä vähän eksoottisempi valinta muihin tarjousannoksiin verrattuna”, Juha Kannisto perustelee valintoja.
Perustelut lienevät uponneen kalevalaisille ja muillekin kaupunkilaisille, sillä SYÖ!-viikkojen alku on ollut Kanniston mukaan ”jotakin reippaan ja mayhemin välistä”.
"American burgeria on mennyt selkeästi eniten. Eipä siinä, käydään tukussa ja pannaan burgeria pöytään!", Kannisto kertoo ja toivottaa muutkin kuin Kalevassa asuvat tamperelaiset tervetulleiksi SYÖ!-viikoille.
Tampereen Teatterin kyljessä, keskellä Hämeenkatua sijaitseva Bookers Bar: Beers & Bagels kiteyttää nimeensä kaiken oleellisen toiminnastaan: pystybaarista saa olutta ja bageleita, minkä lisäksi siellä pystyy tekemään pöytävarauksia kaupungin muihin ravintoloihin.
Gastropub-perheeseen kuuluva persoonallinen varausbaari tunnettiin aiemmin Bookers Express Barina, mutta viimeviikkoisen uudistumisensa myötä nimikin päivittyi.
Nimen lisäksi Bookersin merkittävimpiin uudistuksiin kuuluu tarjonnan laajentuminen ruokapuolelle. Listan kulmakivenä ovat jenkkityyliset bagelit, täytteillä tai ilman nautittavat vesirinkelit.
Rinkeli taskuun ohikulkijalle
Gastropub-ravintoloitsijan Sami Lappalaisen mukaan paperikääreeseen tai -taskuun paketoidut bagelit kuuluu syödä käsin, minkä vuoksi ne ”istuvat” luontevasti pystybaari- ja take away -kulttuuriin.
”Bagelit sopivat mainiosti tyyliimme ja sijaintiimme Hämeensillan kupeeseen, jossa on runsaasti jalankulkua”, hän luonnehtii.
Bookers Barin bagelit ovat mukana myös tämänkertaisilla SYÖ!-viikoilla. Kympin kampanja-annokseen kuuluu kolme rinkeliä, jotka täytetään alusta loppuun herkuttelijan toiveiden mukaisesti. Täytevalikoima on laaja, ja siitä loihtii annoksen melkeinpä millaiselle ruokavaliolle tahansa.
”Bagel on aika iso, yksi henkilöä kohden on yleensä sopiva määrä. Tarjousannoksesta riittää siis useammalle, tai siitä voi viedä osan kotiin. Kyytipojaksi olut on tyypillisin kahvin ohella”, Lappalainen neuvoo.
Legendaariset SYÖ!-viikot tulevat taas 6.-19. lokakuuta, ja ne rantautuvat nyt jo toista vuotta peräkkäin Lahteen! Mukana on 11 ravintolaa, ja niiden joukkoon mahtuu yksi uusi tulokas.
Tutustu SYÖ!-ravintoloihin:
Alex Food & Café
SYÖ!-viikkojen uusin tulokas on lahtelainen kahvila-ravintola Alex, joka tarjoilee kympillä ison siipiannoksen, hampurilaisaterian juomineen tai kanapihvin vuohenjuustolla. Kuuletko, kuinka Alex jo huutaa: "SYÖ!mään!"
Domino Sushi
Mitä yhteistä on dominolla ja sushilla? Molemmissa on paloja! Domino Sushissa tarjoillaan kolmea SYÖ!-annosta, ja mikä parasta, tarjoukset ovat voimassa myös lounasaikaan.
Bus Burger
Burgeria bussissa, kyllä kiitos! SYÖ!-vaihtoehdoissa löytyy: liha-, kana- tai vegaaniateria. Bus Burgerista löytyy aito amerikkalainen koulubussi, jonka sisällä voi myös syödä.
Fafa's
Supersuosittu Fafa's osallistuu SYÖ!-viikkoihin vegaanisella falafel-hummuspitalla ja herkullisella kana-annoksella. Nam!
Pancho Villa
Hampurilaisten moniosaaja Pancho Villa panee parastaan SYÖ!-viikoilla: maista joko juusto- tai tofuhamppari. Tai molemmat! Ne maksavat vain kympin kappale!
Siipiravintola
Ei ole vaikea arvata, mitä Siipiravintola tarjoilee SYÖ!jille: siipiä! Valittavana on kaksi erilaista kokonaisuutta siipiä ja muuta ihanaa sormisyötävää. Vain kympillä!
Fresno American Diner
Jos Fresnossa syödään tällä tavalla, lähdemme sinne! Siis heti SYÖ!-viikkojen jälkeen. Kympillä saa burgerin, kanapihvin tai vegecombon.
Pikku Makalu
Ravintola Pikku Makalu tarjoilee aitoja, perinteisiä nepalilaisia herkkuja. SYÖ!-viikkojen aikana kympillä saa vatsan täyteen lammasta, kanaa tai tofua.
Amarillo
Kympillä tex mexiä Rillossa! Täällä SYÖ!dään kanaa ja kasvista, ja tarjoukset ovat voimassa myös lounaalla.
Hello! American Diner
Hello! Maistuuko hamppari? Tässä dinerissa tarjolla on kolmea SYÖ!-burgeria: kaksi lihalla ja yksi vegenä.
Manhattan Steak House
Jos pihviä haluat syödä nyt, ootko Manhattanissa käynyt? SYÖ!-viikoilla tarjolla on paitsi pihviä, myös lohta! Kympillä, tietty.
Legendaariset SYÖ!-viikot tulevat taas 6.-19. lokakuuta! Mukana on yhteensä 13 ravintolaa Tampereelta. Niissä on paljon vanhoja konkareita, mutta mukaan mahtuu myös kourallinen uusia tuttavuuksia.
Tamperelaisravintolat, jotka eivät viimeksi olleet mukana kampanjassa, ovat:
Public House Huurre
Ken Kalevaan eksyy, ei sieltä palaa – koska ei enää muuta tarvitse. Panimobaariravintola Huurteen SYÖ!-viikkojen tarjousmenussa on burgereita ja rapulätty.
Guru’s Kitchen & Bar
Gurun keittiössä tiedetään, millaisia vaihtoehtoja ihmiset haluavat SYÖ!dä. Tarjolla on kympin mezelajitelmia, ja oikea vaihtoehto löytyy niin kasvissyöjälle, vegaanille kuin sekaanillekin.
Thai Sisters' Wok
Thaisiskokset palvelevat nälkäisiä Puutarhakadulla. Wokkiannoksen voi valita kanalla, katkaravulla, possulla, härällä tai tofulla, eikä siinä vielä kaikki! Mukaan kuuluu myös kolme kevätrullaa.
Bookers Bar: Beer & Bagels
Bookers Barilla on bagelhommat jiirissä: SYÖ!mään saa tulla kympillä ihan kavereiden kanssa, koska kybällä irtoaa kokonaiset kolme bagelia ja valita voi mitkä tahansa täytetyt bagelit.
Maka Sushi
Kivenheiton päässä Hämeenpuistosta sijaitseva Maka Sushi tarjoaa SYÖ!-viikolla nälkäisille jopa kolmea erilaista sushilajitelmavaihtoehtoa. Ja arvaa, millä hinnalla? No kympillä tietenkin!
Tampereen SYÖ!-ravintoloissa on tällä kertaa tarjolla erityisen paljon vedeneläviä. Kalaa ja simpukoita saa kolmesta keskustan ravintolasta vielä kiirastorstaihin asti. Annokset ovat olleet hyvin suosittuja, joten niitä halutessaan kannattaa toimia nopeasti! Pöytävarauskaan ei olisi varmasti pahitteeksi.
August von Trappe
Belgialaisbistro August von Trappe tarjoilee Tampereen SYÖ!-ravintoloiden ainoan simpukka-annoksen. Anopin simpukat / Moules Moucalde -nimiseen annokseen kuuluu 250 grammaa sinisimpukoita, jotka on maustettu valkosipulilla, chilillä, korianterilla, valkoviinillä, voilla, Madras-currylla ja tilkalla kermaa. Simpukat tarjoillaan belgianperunoiden, majoneesin ja sinapin kanssa.
Keittiöpäällikkö Kalle Laaksonen kertoo SYÖ!-viikkojen alkaneen August von Trappessa lennokkaasti. Simpukkatarjous on ollut jopa niin suosittu, että sinisimpukat loppuivat kesken ensimmäisenä kampanjaviikonloppuna. Ravintolassa ei ole kuitenkaan ryhdytty ruoan laatua heikentäviin pikaratkaisuihin.
”Emme ole turvautuneet pakastesimpukoihin, sillä ne ovat ihan eri tuote tuoreisiin verrattuna. Käyttämämme sinisimpukat ovat peräisin Tanskasta. Tiistaina meille tulevat simpukat ovat olleet vielä sunnuntaina meressä”, Laaksonen painottaa.
Anopin simpukat ovat houkutelleet August von Trappeen sellaisiakin asiakkaita, jotka eivät ole syöneet simpukoita aiemmin.
”Kukaan ei ole vielä koskaan antanut negatiivista palautetta simpukoista”, Laaksonen nauraa.
Hän suhtautuu positiivisesti myös siihen, että tarjoukset ovat vedonneet varsinkin ravintolan keskivertoasiakkaita nuorempaan väkeen.
”Ehkä tämä on vaikuttanut osan mielestä vähän pelottavalta paikalta. Olemme kuitenkin lähtökohtaisesti belgialaistyylinen bistro”, keittiöpäällikkö muistuttaa viittaamalla bistrojen ei-niin-muodolliseen ilmapiiriin.
Villisika
Jos simpukat ovat aiheuttaneet yleisöryntäyksen August von Trappeen, vain sadan metrin päässä sijaitsevassa Villisiassa ahven on tehnyt saman tempun. Tuhdeista liharuoista tuttu ravintola valitsi tarjousannoksiinsa paistettua ahventa itse tehdyn perunamuusin, paistettujen kasvisten ja haudutetun sipulin kera.
”SYÖ!-viikot ovat yllättäneet nyt tosi positiivisesti. Varsinkin ahvenella on ollut niin paljon kysyntää, että välillä on jouduttu ihan käymään tukussa”, kiittelee keittiöpäällikkö Tero Papinsaari.
Toista kertaa SYÖ!-viikoille osallistuvalla ravintolalla oli edelliselläkin kierroksella tarjouksessa kalaa, joskin lohta.
”Ahveneen päädyttiin, koska sitä ei ole oikein ollut vielä muissa kampanjapaikoissa. Ajattelimme myös, että lohi olisi jo vähän tylsää.”
Valintaa ei ole tarvinnut katua. Papinsaaren mukaan viime viikonloppuna lohiannoksia myytiin kuutisenkymmentä kappaletta ja SYÖ!-annoksia kaikkiaan noin parisataa. Myös arkipäivien myyntimäärät ovat olleet kovia.
”Väkeä on ollut nyt muutenkin selkeästi enemmän kuin viimeksi”, keittiöpäällikkö kertoo.
Wistub Alsace
Laukontorin oma ranskalais-eurooppalainen viinitupa, Wistub Alsace, osallistuu kala¬- ja äyriäissarjan tarjouksiin bouillabaisse-annoksellaan. Keittiön vuoropäällikkö Maija Heiskanen kertoo, että keitto on suunniteltu omalla vapaudella mutta perinteitä kunnioittaen.
”Annos on aika tyypillinen välimerellinen ja ranskalainen kalakeitto. Siinä on paria kalaa, eli vaaleaa turskaa ja rasvaisempaa lohta, sekä simpukoita ja sahramia”, Heiskanen kuvailee.
Bouillabaisse on ollut Wistub Alsacen tämänkertaisista SYÖ!-annoksista kysytyimpiä. Heiskasen mukaan ensimmäisinä kampanjapäivinä meni melkein pelkästään sitä.
”SYÖ!-viikot ovat alkaneet meillä hyvin vauhdikkaasti, ja viime viikon perusteella uskon, että asiakkaita riittää viimeisillekin päiville. Ravintolamme on aika pieni, joten pöytävaraus kannattaa tehdä etukäteen”, hän kehottaa.
Tampereen SYÖ!-viikkojen itäisin ravintola löytyy Kalevasta, TOASin legendaarisen opiskelijakerrostalon Uuden Domuksen alakerrasta. Gastropub Kalevassa on ruokaillut kampanjapäivien aikana niin tuttuja kuin uusiakin asiakkaita.
”SYÖ!-viikot ovat piristäneet tosi kivasti varsinkin arki-iltoja. Meille on tullut paljon sellaisiakin ihmisiä, jotka eivät ole käyneet täällä aiemmin”, ravintolapäällikkö Johanna Sutinen kertoo tyytyväisenä.
Gastropub Kaleva osallistuu SYÖ!-viikoille varsin lihaisilla tarjousannoksilla. Vaihtoehtoina on tuplajuustoburger kahdella 150-grammaisella Black Angus -härän pihvillä tai parin sadan gramman porsaan ulkofileepihvi valkosipuliperunoilla ja aurajuustokastikkeella tai BBQ-maustevoilla ja ranskalaisilla. Kampanjan aikana tarjouksessa ovat myös alkukeitto ja muutamat juomat.
”Viime SYÖ!-viikoilla meillä oli tarjouksessa härän ulkofileetä, joten nyt haluttiin vaihteen vuoksi porsasta. Burgereita meillä on ollut aiemminkin listalla, ja ne ovat käyneet aina hyvin kaupaksi”, Sutinen perustelee annosvalintoja.
Gastropub-perheen jäsen
Gastropub Kaleva on nimensä mukaisesti osa Tampereen Gastropub-perhettä, johon kuuluvat The Bull, Tapas Bar Inez, kievari Kahdet Kasvot, Gastropub Nordic, O’Hara’s Freehouse, Gastropub Praha, Gastropub Soho, Gastropub Tuulensuu, Deli 1909 & Wine Bar sekä kesäravintola Rillinki. Enemmistö Vinoteca Oy:n ja Winresta Oy:n omistamista gastropubeista sijaitsee Tampereen ydinkeskustassa, ja Gastropub Kaleva perustettiin vuonna 2015 laajentamaan ravintolaperhettä keskustan ulkopuolelle.
”Moni keskustan Gastropubien vakioasiakkaista asuu Kalevassa, joten aluksi ideanamme oli tuoda yksi ravintola heitä lähemmäs ja koota sen ruokalistalle suosikkiannoksia muista Gastropubeista. Ajan myötä olemme räätälöineet listalle omiakin annoksia keittiön ideoiden ja asiakkaiden toiveiden mukaa”, Sutinen kertaa ravintolansa historiaa.
”Meille on muodostunut myös oma asiakaskunta lähialueen asukkaista ja muiden gastropubien asiakkaista. Jotkut asiakkaat aloittavat iltansa ensin keskustan gastropubeissa ja kävelevät vielä keskustasta tänne”, ravintolapäällikkö jatkaa nauraen.
Gastropub Kaleva vetoaakin rennolla meiningillään eri-ikäisiin ihmisiin. Lautapelit sekä viikoittaiset tietovisat ja musabingot houkuttelevat varsinkin lähialueella asuvia opiskelijoita ja muuta nuorempaa väkeä, kun taas vanhemmat asiakkaat viihtyvät ruoka- ja juomatarjonnan parissa.
”Moni tietää, että Gastropub-perheen ravintoloilta voi odottaa hyvää laatua niin ruoka- kuin juomapuoleltakin. Esimerkiksi juomatarjontaamme kuuluu yli sata erilaista olut- ja siideripulloa sekä hanatuotteet siihen päälle.”
Ravintolat Kalevan kasvattajina
Kalevan pub- ja ravintolatarjonta on laajentunut viime vuosina mukavaa vauhtia. Esimerkiksi Public House Huurre avattiin samana vuonna kuin Gastropub Kaleva. Johanna Sutisen mukaan kaupunginosan ravintoloiden kesken vallitsee hyvä henki.
”Kaleva on uusien rakennusprojektien myötä selkeästi kasvava kaupunginosa, ja kovan kilpailun sijaan on kivempi kehittää Kalevaa yhdessä. Olemme järjestäneet Huurteen kanssa esimerkiksi yhteisiä tietovisoja.”
Omalta osaltaan Gastropub Kaleva pitää vireää korttelihenkeä yllä erilaisin tapahtumin, esimerkiksi live-musiikkikeikoin ja ruoka- ja juomapuolen teemaviikoin. Tällä viikolla avatulla terassilla pidetään kesällä omat grilli- ja musiikki-iltansa.
”Uuden Domuksen julkisivuremontti valmistuu pääsiäisen jälkeen, ja terassin kanssa päästään kunnolla vauhtiin sen päätyttyä. Terassiasiakkaita on ollut vielä aika vähän, mutta kyllä me suomalaiset olemme niin sitkeitä kevään odottajia, että eiköhän uloskin saada asiakkaita heti säiden salliessa”, Sutinen nauraa.
Tampereen SYÖ!-ravintolat ovat innostuneet kasvisruokatarjonnasta. SYÖ!-viikoilla on tällä kertaa mukana kaksitoista tamperelaisravintolaa, joista peräti yhdeksän tarjousannoksiin kuuluu kasvisvaihtoehto! Useassa paikassa kasvisannoksen saa halutessaan täysin vegaanisena.
Ruby and Fellas
Hämeensillan kupeessa majaansa pitävä irlantilaispubi Ruby and Fellas on SYÖ!-viikkojen konkari. Neljättä kertaa mukana oleva ravintola on tarjonnut joka kampanjassa liha- ja kanaruokien ohella kasvisvaihtoehdon, eikä hyväksi havaittuun tapaan tehdä poikkeusta tälläkään kerralla. Kasvistäytteiseen Vegechili toastiin kuuluu tomaattista linssichiliä, vegaanista soijamajoneesia, paahdettua sipulia sekä pikkelöityä kurkkua. Open face -tyylisen sandwichin kruunaa juustogratinointi, ja leivän lisukkeena tarjoillaan vielä kapris-perunasalaattia.
”Annoksen saa myös ilman juustogratinointia, jos sen haluaa täysin vegaanisena”, vinkkaa keittiön vuoropäällikkö Noora Salminen.
Ruby and Fellasin kasvisannokset ovat perinteisesti olleet SYÖ!-viikkojen suosikkeja. Kuitenkin tämänkertaisista tarjousannoksista jauhelihaburgeri ja kanapita ovat myyneet vielä toistaiseksi kasvistoastia enemmän.
”Varmaan SM-liigapelejä seuraavalla lätkäväellä on vaikutusta asiaan”, Salminen naurahtaa.
”Viimeksi tammikuun vegaanihaaste sattui osittain päällekkäin SYÖ!-viikkojen kanssa, mikä saattoi vaikuttaa kasvisannosten myyntiin. Aiemmin kasvisvaihtoehtonamme on myös ollut falafelia, joka on toki ihmisille tutumpaa, mutta nyt haluttiin kokeilla jotain muuta”, hän jatkaa.
Irkkupubin keittiöfilosofiana on niin arkena kuin SYÖ!-viikoillakin pubiruokaa pienellä twistillä. Noora Salmisen mukaan SYÖ!-annoksissa kokeillaan yleensä jotakin uutta, mutta niissä hyödynnetään omalta listalta muutenkin käytettäviä raaka-aineita.
American Dinerit Lielahti, Finlayson ja Koskikeskus
Tampereen American Dinerit eivät petä burgerin ystäviä näilläkään SYÖ!-viikoilla. Tarjolla on nimittäin Smoky bbq burgereita joko naudanlihapihvillä, kananrinnalla tai falafelpihvillä. Kaikkien burgerien täytteisiin kuuluu myös bbq-kastiketta sekä cheddar-juustoa, ja kyytipoikana tulee vielä ranskalaisia perunoita sekä coleslaw-salaattia.
”Kasvisburgerin voi saada vegaanisena, jolloin siitä jätetään juusto kokonaan pois. Kikherneistä valmistettu falafelpihvi on täysin gluteeniton, laktoositon ja maidoton, eli se sopii jo valmiiksi kaikille”, kertoo keittiöpäällikkö Noora Toiva American Diner Lielahdesta, joka on ensimmäistä kertaa mukana SYÖ!-viikoilla.
Toivan mukaan American Dinereiden vegetarjonta ei ole vielä kovin suuri, mutta se on laajenemassa lähiaikoina.
”Asiakkaat ovat kyselleet ja toivoneet kasvis- ja vegaaniruokia sen verran, että niihin panostetaan entistä enemmän uudella listallamme. Lista vaihtuu toukokuussa, ja sieltä löytyy esimerkiksi omaa vegaanimajoneesiamme.”
Frankly
Tampereen Työväen Teatterin naapurissa sijaitsevasta Franklysta saa nyt kympillä vuohenjuustosalaattia, joka kuuluu ravintolan kestosuosikkeihin.
Vuoropäällikkö Maria Turunen kertoo, että vuohenjuustosalaattia menee paljon varsinkin kesäaikaan, mutta se sopii hyvin myös keventäjille ja muille kasvisruoan ystäville. Vähälaktoosinen ja gluteeniton salaatti sisältää vuohenjuuston lisäksi salaattia, kurkkua, tomaattia, marinoitua punasipulia, varrellisia kapriksia, mummonkurkkua, paahdettuja kikherneitä sekä punajuurivinaigrettea ja yrttiöljyä.
Jack the Rooster
Rokkimeiningistään ja herkullisista burgereistaan tunnettu Jack the Rooster laskee burgeriosaamisensa varaan myös SYÖ!-viikkojen kasvistarjonnassa. Halloumed by the name -niminen ja kreikkalaishenkinen vegehamppari koostuu paahdetusta leivästä, halloumijuustosta, tsatsikista ja hillotusta punasipulista. Koko komeus tarjoillaan salaatin kera.
Wistub Alsace
Laukontorin oma viinitupa Wistub Alsace osallistuu kasvistarjontaan päivän kasvisrisotollaan. Risotot ovat gluteenittomia ja pyydettäessä myös laktoosittomia. Kampanjaan varioitujen tarjousannosten lisäksi Wistub Alsace on valmistautunut SYÖ!-viikkoihin aikaistamalla arkipäivien avaamisaikaansa tunnilla.
Bella Roma
Liikekeskus Siperian oma italialaisravintola Bella Roma hemmottelee vegeilijöitä tarjoushintaisella sienirisotolla. Risotto al funghi eli tryffeliöljyllä maustettu herkkutattirisotto on yksinkertaisen ihanaa!
Tampereen Hallituskadulla sijaitseva ravintola Frankly on suosittu ruokailupaikka varsinkin viikonloppuisin. Viime lauantaina ravintolan avaamisesta ehti kulua vain puolisen tuntia, kun lähes kaikki pöydät olivat jo täynnä.
”Viikonloppuna kannattaa tehdä pöytävaraus, joka onnistuu kätevästi Table Onlinen kautta tai isompien ryhmien kohdalla myös puhelimella”, vinkkaa Franklyn vuoropäällikkö Maria Turunen kiireen keskellä.
Käynnissä olevilla SYÖ!-viikoilla lienee osansa viikonloppuruuhkiin. Frankly osallistuu kampanjaan kahdella tarjousannoksella ja muutamalla pienemmällä tarjouksella. Pääruokatarjouksina on vuohenjuustosalaattia sekä pariloitua kananpojanrintaa, joista ensimmäinen kuuluu ravintolan kestosuosikkeihin ja jälkimmäinen on varioitu varta vasten SYÖ!-viikoille.
Uusia perinteitä kunnioittaen
Frankly avattiin vuonna 2004. Syksyllä 2015 Zarillosta tuttu ravintoloitsija Jörg Widmann osti ravintola Franklyn, minkä jälkeen ravintolan yleisilme sekä menu uudistettiin.
”Vanha Frankly oli välimerellinen ravintola, mutta nyt on liikuttu enemmän pohjoismaisempaan suuntaan – tietysti perinteitä kunnioittaen. Nykyiseltä listaltamme löytyy esimerkiksi poronvasan maksaa mutta myös klassikkoannoksia, kuten valkosipulihärkää kahdelle ja Franklyn suklaakakkua”, Turunen kertoo.
Ravintolan keittiössä hyödynnetään paljon kotimaisia ja lähituottajien raaka-aineita. Esimerkiksi kalat hankitaan Tampereen kauppahallissa toimivan Nygrenin kautta.
”Toki listalla on sellaisiakin tuotteita, kuten turskaa, joita ei ole mahdollista saada aivan lähialueilta”, Turunen naurahtaa ja jatkaa kertomalla, että kauempaa tulevien ainesten kohdalla laatu kuuluu tärkeimpiin valintakriteereihin.
Katse kohti kesää
Franklyn à la carte -lista uudistuu kolme kertaa vuodessa, ja ravintolassa suunnitellaan parhaillaan ensi kesän listaa keittiömestari Johanna Palon johdolla.
”Viime kesänä meillä oli terassi ensimmäistä kertaa käytössä, ja tänä kesänä tarjoamme terassin puolella samoja annoksia kuin salissakin. Haemme koko ajan inspiraatiota siihen, miten pystymme parantamaan tarjontaa entisestään”, Turunen sanoo.
Salpausselkä on ehkä hiljentynyt, mutta Lahti elää!
Lahti, tuo ihmeellinen kaupunki jossain Nelostien tuolla puolen, otti haasteen vastaan ja perjantaina Cityn legendaariset SYÖ!-viikot rantautuvat ensimmäistä kertaa Suomen Chicagoon. Ravintoloitsijat olivat innoissaan ajatuksesta kaupungin ravintolatarjontaa esiinnostavista kampanjaviikoista ja jo ensimmäisellä kerralla mukaan saatiin peräti 13 ravintolaa, jotka tarjoilevat herkkuja burgerista nepalilaiseen ja pizzasta pihveihin. Siitäs saitte Turku ja Tampere, Lahesta tullaan heti ensikertalaisena ohi!
Lahden SYÖ!-viikoilla on mukana monta kiinnostavaa mestaa, joissa on vaivanarvoista pyörähtää vaikka junalla päivämatkalla Helsingistä. Tarjolla on muun muassa jenkkityylisen bussin sisään rakennettu Bus Burger chicken, full meat ja vege burgereineen, wingsejä tarjoileva Siipiravintola, upeissa järvimaisemissa sijaitseva Ravintola Lokki Lokkiburgerin ja muikkuannoksen kanssa sekä aitassa maukkaita artesaanipizzoja vääntävä Saha Pizza&Bar. Kaikki tarjoukset löytyvät SYÖ! Lahti -sivulta.