Eipä mene kuukautta, hyvä jos viikkoa, ettei joku kansanedustaja tai virkamies jäisi kiinni veronmaksajien rahojen kuppaamisesta tai muusta korruptiosta. Joulukuun suhmurointikisan voittaja on lapsiasiavaltuutettu ja SDP:n eduskuntavaaliehdokas Tuomas Kurttila, jolla vaikuttaisi menneen omat ja veronmaksajien rahat mystisesti sekaisin aivan tässä vaalien alla.
Uutissuomalainen oli perkaillut Kurttilan taksikuitit, joista kävi ilmi, että viimeisen kolmen kuukauden ajalta laskua oli kertynyt yhteensä yli 5000 euroa. Työpäivää kohden tämä tekee n. 80 euroa, mitä on vaikeaa pitää kohtuullisena ilman erityisen painavia selityksiä. Ja selityksiä Kurttilalla kyllä oli tarjota, mutta ei mitään sellaista, mikä olisi hälventänyt epäilyksiä korruptiosta.
Kurttila oli esimerkiksi ajanut 600 eurolla Oulusta vaalipiiriinsä Jyväskylään taksilla, vaikka näiden kahden kaupungin välillä kulkee yllin kyllin junia ja busseja. Itse ajattelen, että työmatkana maksatetun reissun tulisi liittyä lapsiasiavaltuutetun toimenkuvaan, joka on edistää YK:n lasten oikeuksien sopimuksen toteutumista Suomessa, vaan eipä liittynyt. Tuolloin Kurttila oli menossa Naisjärjestöjen keskusliiton eli Nytkis Ry:n järjestämään, naisten kokemaan väkivaltaa käsittelevään, seminaariin. Mielenkiintoisena kuriositeettina mainittakoon, että Nytkis Ry:n puheenjohtaja sattuu olemaan Kurttilan puoluetoveri, SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppurainen. On ymmärrettävää, että Kurttila haluaa näyttäytyä urastaan päättävien poliitikkojen ja sidosryhmien järjestämissä tilaisuuksissa, mutta veronmaksajilla ei ole velvollisuutta osallistua lystin maksamiseen sen enempää taksi- kuin palkkakulujenkaan suhteen.
Viime lokakuussa Kurttila ajoi taksilla Helsingistä Harjavaltaan Lapsen asialla-tilaisuuteen, jonka järjestämiseen myös puolueensa SDP osallistui. Harjavaltaankin pääsee bussilla varsin mainiosti, mutta Kurttila valitsi taksin vedoten kiireeseen ja siihen, että oli sairaana. Jos on niin sairas, ettei pysty bussilla kulkemaan, niin pitäisi jäädä kotiin sairastamaan eikä suhata taksilla muiden piikkiin.
Selkeän moraalikadon lisäksi tässä tapauksessa erityisen hämmästyttävää on Kurttilan, tai siis veronmaksajien, taksikyydeistä maksamat hinnat. Google Mapsin mukaan esimerkiksi Helsingistä Harjavaltaan on 217 kilometriä, jonka taittaminen kestää noin 2 tuntia 38 minuuttia. Kun vertailee esimerkiksi Taksi Helsingin ja Lähitaksin hinnastoihin, niin näyttäisi siltä, että Kurttila on maksanut arviolta 150 euroa ylimääräistä matkastaan Harjavaltaan. Oulu-Jyväskylä-välistäkin Otaxin hinnastolla ylimääräistä kertyy n. 45 euroa. Ymmärtäisin kämmin, jos Kurttila olisi ottanut yöllisen kännitaksin esimerkiksi Budapestin keskustasta, mutta nyt vaikuttaisi arvon valtuutetulta harkintakyky sumentuneen tavalla, joka on mahdollista vain toisten rahoilla porsastellessa.
Kolmantena esimerkkinä Uutissuomalainen nostaa esiin Kurttilan matkan Äänekoskelle demaritaustaisen eläkeläisjärjestön joulukökkäjäisiin, jonne mentiin totuttuun tapaan taksilla. Paluu tapahtui poikkeuksellisesti maailmanluokan rokkistaran elkein lentokoneella. Mysteeriksi jää, miksi n. 40 kilometrin yhdensuuntainen matka piti taittaa lentäen ja miksi Kurttila osallistui mieluummin demarieläkeläisten juhlaan eikä Helsingissä samaan aikaan järjestettyyn lapsen oikeuksien ajankohtaispäivään, mutta vanha cyberpunkkarin sananlaskuhan kuuluu, että tyyli ennen tarkoitusta. Tästä keikasta lasku veronmaksajalle oli onneksi vaatimaton 330 euroa.
Kurttila selitti matkakulujaan myös sillä, että hänen toimessaan on tärkeää jutella niin taksikuskien kuin eläkeläistenkin kanssa. Tällaiset läpinäkyvät hätävalheet ovat aivan täyttä sontaa, sen tietää aivan jokainen, myös Kurttila itse. Muutenkin Kurttilan halu keskustella asioista avoimesti on kyseenalaistettava ottaen huomioon, että hänen Twitterissä osoittamastaan blokkausinnosta on käyty keskustelua aivan lehtien palstoilla asti. Vain pari viikkoa sitten hän blokkasi edeltäjänsä Maria Kaisa Aulan, joka erehtyi kyseenalaistamaan Kurttilan samanaikaista toimimista lapsiasiavaltuutettuna ja SDP:n kansanedustajaehdokkaana. Ehkä kannattaisi pohtia omaa käytöstä sosiaalisessa mediassa ennen kuin on tilanteessa, jossa juttukaveri pitää tilata taksikeskuksesta.
On vielä ymmärrettävää, että lapsiasiavaltuutetun some-kanavien kautta julkaistaan Kurttilan vastaus saamaansa kritiikkiin. Mutta se on erikoista, että nämä mediat valjastetaan puolustamaan Suurta Johtajaa useilla some-viesteillä, vaikka kritiikin kohde on juurikin Kurttila, eikä lapsiasiavaltuutettu instituutiona. Esimerkiksi oikeusministeriössä työskentelevä Joonas Könttä kyseenalaisti Kurttilan toiminnan, jolloin Lapsiasiavaltuutetun Twitter-tililtä hyökättiin takaisin ja tägättiin jopa Köntän työnantaja mukaan keskusteluun. Sama linja lapsiasiavaltuutetun Twitter-tilillä jatkui koko keskiviikkoaamupäivän.
Propsit toki Kurttilalle siitä, että lapsiasiavaltuutetulle annetuista määrärahoista jää euroja yli. Se ei silti oikeuta muuta perusteetonta rällästämistä, eikä millään tavalla ratkaise sitä ongelmaa, että oman alansa ylin virkamies tekee SDP:lle vaalikampanjaa saaden samalla medianäkyvyyttä virkansa puolesta. Ja jokainen, joka väittää, ettei Kurttila tietenkään tee vaalikampanjaa virkamiesasemaansa hyväksi käyttäen, niin katsokaapa tämä MTV:n uutisten haastattelu ja kertokaa minulle vakavalla naamalla, etteikö tällainen SDP:n vaaliteemojen papukaijamainen toistaminen ja hallituksen osoittaminen sormella muka ole vaalikampanjointia.
Kurttila olisi viisas, jos ojentaisi vaalikampanjan ajaksi valtikan sijaiselleen. Sijaisesta puheen ollen, kirsikkana tämän tapauksen kakussa on se, että Oikeusministeriön sääntöjen mukaan Kurttilan matkalaskut hyväksyy hänen sijaisensa, eli tässä tapauksessa hänen alaisensa. Mitä luulette, monellako alaisella on kanttia haastaa esimiehensä matkalaskujen oikeellisuutta?
Että tällainen keissi tällä kertaa. Media-alaa opiskeleville nuorille vinkiksi, että tätä korruptiota, suhmurointia sekä siltarumu- ja eturyhmäpolitiikkaa harjoitetaan Suomessa miljardeilla euroilla vuosittain. Jos haluatte tehdä työksenne laatujournalismia, niin näiden kansalaisjärjestöjen, poliittisten palkkiovirkojen ja muiden korruptiohimmeleiden perkaamisessa on työtä kymmenille journalisteille useammankin elämäntyön täytteeksi.
Rehellisyyden nimissä sanottuna tällainen taksisuhailujen kaltainen, tai muu Suomessa vuosittain paljastuva korruptio, ei ole kuin jäävuoren huippu kaikesta siitä, miten veronmaksajien rahoja väärinkäytetään vallanpitäjien toimesta. Ja te, jotka ette ole kiinnostuneet tutkivan journalistin urasta, voitte tulevissa vaaleissa vaikuttaa äänestyspäätöksellänne siihen, ettei häpeilemättömään korruptioon lankeavilla ihmisillä ole jatkossa asemaa julkishallinnossa sen enempää virkamiehinä kuin lainsäätäjinäkään.
https://www.aamuposti.fi/artikkeli/728245-kolmessa-kuukaudessa-yli-5-000-euron-taksikulut-lapsiasiavaltuutettu-ajoi-taksilla
http://www.nytkis.org/mikanytkis
https://sukupuolentutkimus.fi/linkit/
https://taksihelsinki.fi/tilaa-taksi/taksihinnat/
https://www.lahitaksi.fi/fi/hinnasto
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/oliko-kysymys-twitterissa-liikaa-lapsiasianvaltuutettu-tuomas-kurttila-esti-edeltajansa-kun-itsellani-on-kysyttavaa-kysyn-mielellani-henkilokohtaisesti/7189872#gs.qe8foO8
https://twitter.com/Lapsiasia/status/1072736470752993280
http://blogi.lapsiasia.fi/2018/12/tyomatkalla.html