Syö-viikoilla ensi kertaa mukana oleva Tokyo55 Izakaya on valinnut kampanjaan kolme ihanaa annosta. Sushifaneille tarjolla on 10 palan sushisetti, kasvisannoksena puolestaan Izakaya Greens, jossa on liekitettyjä edamamepapuja, misobroccoliinia sekä portobellotempuraa.
Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen annos on Izakayan possubuni, jonka asiakas saa koota itse. Höyryävien sämpylöiden väliin sujautetaan suussa sulavaa chiliglaseerattua possunniskaa, kimchiä ja chilimajoneesia. Pikkelöity kurkku ja tomaattihilloke viimeistelevät annoksen raikkaudellaan.
Kaisaniemenkadun Lost in Helsingissä kelpaa nyt SYÖpötellä, sillä SYÖ10-tarjouksessa on talon burgereiden lisäksi salamipasta sekä vegaaninen nyhtöhernepizza.
Burgerivaihtoehtoja on neljä: big meat burger, chicken and goat cheese burger, tofu and goat cheese burger sekä vegaaninen tofu burger. Kaikki annokset tarjoillaan ranskalaisten ja dippikastikkeen kera.
Pikkulinnut lauloivat, että kampanjaviikoilla tarjolla on myös hyviä juomatarjouksia, joten paikalle kannattaa jäädä istumaan iltaa pidemmäksikin aikaa.
SYÖ!-viikoilla voi tällä kertaa lähteä makumatkalle muun muassa Iraniin, Nepaliin, Thaimaaseen, Kiinaan tai Japaniin.
Persialaista ruokaa tarjoileva Vänäk on pitänyt majaa Maariankadun päässä Puutorilla pian puolitoista vuotta ja tullut tutuksi sekä herkullisista kebabeistaan että perinteisemmistä persialaisista ruokalajeistaan. Mausteita ei Vänäkin keittiössä säästellä.
Vänäkin Nelufar Darfashan luonnehtii persialaista ruokaa mausteiseksi, muttei kuitenkaan tuliseksi. SYÖ!-viikot ovat hänen mukaansa lähteneet hyvin käyntiin.
”Viikonloppuna oli väkeä ruuhkaksi asti”, Darfashan kertoo.
Vänäkissä on tällä kertaa tarjolla jujehkebabia eli sahramilla maustettua kanaa, ghormeh säbziä eli perialaista lampaanlihapataa papujen ja yrttien kera sekä vönerkebabia. Darfashan sanoo, että kasvisruokailijoiden määrä on otettu huomioon myös SYÖ!-viikkojen tarjonnassa. Vönerrullat ovat kovaa valuuttaa.
”Kasvissyöjiä ja vegaaneita käy meillä melko paljon”, hän sanoo.
Thairuokaa tai kiinalaista ruokaa haluavat voivat suunnata joko China Thai Palaceen Kauppiaskadulle tai Kratae Thai Cuisineen Ursininkadulle. Molemmista on saatavilla kana- ja tofuannoksia kympillä. China Thai Palacessa on tarjolla myös torstai- ja perjaintai-iltaisin ja viikonloppuisin brunssibuffet.
Sushia sen sijaan tarjoilevat Kawaii sekä China Thai Palace.
SYÖ!-viikkojen konkari, Eerikinkadulla sijaitseva Himalayan Kitchen luottaa tuttuun listaan, johon on kerätty asiakkaiden suosikkiannoksia. Ehdottomasti eniten menee butter chicken –annosta, jossa on yrtti-jogurttimarinoitua ja tandoori-uunissa grillattua kanaa.
”Seitsemän kymmenestä ihmisestä ottaa butter chickenin”, naurahtaa ravintolan omistajapariskunnan toinen puolisko Kamal Raj Sharma Banjade.
Ja mikäs siinä: butter chicken sopii suomalaiseen makuun, sillä siinä on juuri sopiva ripaus eksotiikkaa. Tomaatin ja hunajan maustama kermakastike on makurikasta. Sharma Banjade kertoo, että ravintolassa pyritään mahdollisimman aidosti oikeisiin nepalilaisiin makuihin. Esimerkiksi kookoskermaa ei Himalayan Kitchenin ruuissa nähdä, sillä sitä ei Himalajan seudulla ole saatavilla.
”Suomalaiset maistelevat kyllä mielellään uutta”, hän sanoo.
SYÖ!-viikoilla on jälleen hurja määrä kasvisherkkuja, eivätkä vegaanitkaan jää nälkäisiksi. Tarjolla on lukuisia vegaanisia vaihtoehtoja, joista poimimme muutamia herkullisia tärppejä.
Nyhtisbuumi ei ota laantuakseen. Kauran lisäksi nyhdetään nyt myös hernettä ja soijaa. Nyhtösoijaa pääsee maistamaan Citykäytävän Classic American Dinerin vegaanisen burgerin välissä, jossa se on maustettu vegaanisella chimichurrimajoneesilla.
Lost in Helsingin vegaanisessa pizzassa täytteenä on nyhtöhernettä, tomaattia, paprikaa, rucolaa ja vegaanista juustoa.
Nyhtökauraa on tarjolla useammassakin muodossa. Roots Helsingissä bbq-kastikkeella maustettu nyhtökaura toimii vegaanisen burgerin täytteenä. SYÖ!-burgeri tarjoillaan hummuksen ja dippivihannesten kera.
Nyhtökaura taipuu myös vegekulhojen täytteeksi. Korjaamon vegan bowlissa on nyhtökauraa, kvinoaa, mausteista tomaattikastiketta, paahdettua paprikaa, rucolaa, marinoitua portobellosientä, raitajuurta, hernehummusta ja ituja. Fazer 8th Floor Food Marketissa herkutellaan vegaanisella curry bowlilla.
Tarjolla on toki muutakin kuin nyhtistä. Esimerkiksi Frans & Ameliessa Kluuvikadulla tarjoillaan härkäpapupyöryköitä couscousin, kasvisten ja vegaanisen avokadomajoneesin kera. Tokyo55 Izakayan kasvisannoksessa on liekitettyjä edamamepapuja, misobroccoliinia ja portobellotempuraa. Nam!
SYÖ-viikot ovat muutakin kuin sushia, burgereita ja nepalilaista. Helsingissä SYÖ-ravintoloita on jo ruhtinaalliset 74, joten valinnanvaraa riittää.
Poimimme listalta kiinnostavimmat aasialaiset erikoisuudet, joita kannattaa käydä testaamassa nyt, kun hintaa annoksilla on vaivaiset 10 euroa.
Aasialaiset keitot ovat rantautuneet rytinällä Helsinkiin. Vietnamilainen pho-keitto on vakiinnuttanut asemansa Helsingin ruokaskenessä ja on itseoikeutetusti mukana myös SYÖ-viikoilla. Käy hörppäämässä kulhollinen pitkään haudutettuun aromaattiseen liemeen valmistettua ylikypsällä naudanlihalla ryyditettyä nuudelikeittoa Ravintola Ônamissa Forumissa ja ihastu!
Ônamista saat kympillä myös rapeaa karamellipossua riisin kera tai vietnamilaiseen tapaan kalakastikkeella maustettuja Nuoc mam wingsejä. ÔNAM!
Aasialaisittain maustettuja wingsejä on tarjolla myös Lönnrotinkadun Kungfu Kitchenissä, jossa siivet on maustettu korealaisittain. Kung Fu Kitchenissä kannattaa maistaa myös höyrytettyjä buneja, joihin voi valita täytteeksi grillattua possun poskea, hitaasti haudutettua mausteista häränniskaa, teriyakimarinoitua nyhtökauraa tai rapeaksi paistettua kanaa. Sweeeeet!
Aasialaisilla buneilla pääset herkuttelemaan myös Töölön Tokyo55 Izakayassa, jossa bunien täytteeksi on tarjolla savustettua porsaanniskaa valitsemillasi lisukkeilla. Izakayassa kannattaa maistaa myös Izakaya Greens –annosta, jossa liekitettyjen edamamepapujen seurana lautasella on misobroccoliinia ja portobellotempuraa.
Jos et ole vielä tutustunut japanilaiseen ramen-keittoon, kannattaa suunnata Momotokoon, jossa höyryävän herkullinen nuudelikeitto on höystetty valintasi mukaan possulla, tofulla tai paistetulla kanalla. Momotokon löydät Yliopistonkadulta, Fredalta sekä Iso Omena kauppakeskuksesta.
Japanilaista udon-nuudelikeittoa on tarjolla Kampin Ichibanissa, jossa tarjouksessa on myös herkullinen sushisetti. Jos udon-nuudelit maistuvat mieluummin paistettuna, niitä tarjoilee Etelä-Esplanadin Ravintola Kita.
Tarjolla on toki myös laaja valikoima sushiravintoloita ja lukematon määrä muita herkkuja ympäri maailmaa. Tsekkaa koko tarjonta ja joinaa Voitolla SYÖhön Facebookissa!
SYÖ!-viikot ovat täällä taas! Pääkaupunkiseudulta on tällä kertaa mukana peräti 74 ravintolaa. Mukaan mahtui jälleen liuta uusia kiinnostavia tulokkaita.
Legendaarisen Tokyo 55:n sisarravintola Izakaya paneutuu japanilaiseen ruokakulttuuriin myös sushin tuolla puolen. Syö-viikoilla Izakayassa herkutellaan savustetulla possunniskalla täytetyillä buneilla. Kasvisten ystäville tarjolla on liekitetyistä edamamepavuista, broccolinista ja portobellotempurasta koostuva Izakaya Greens, unohtamatta myöskään Tokyo 55:n maineikkaita susheja.
Bistro Manu on Presidentti Hotellin yhteydessä toimiva korttelibistro, joka kokoaa yhteen oman elämänsä mestarit hyvän palvelun, ruoan ja juoman ääreen. Syö-viikoilla on loistava tilaisuus maistaa Bistro Manun rapeaksi paneroitua vasikanleikettä tai keväistä sesonkiherkkua parsarisottoa.
Ravintola Bíang on kiinalainen ruokakeidas Stockmannin kolmannessa kerroksessa. Noutopöydästä löydät valikoiman lämpimiä annoksia, salaattia, keittoa sekä tuoreita hedelmiä – nyt vain kympillä!
Urho Kekkosen kadulla sijaitseva Ichiban sushi tarjoaa Syö-viikoilla sushin lisäksi japanilaista Kutsune Udon nuudelikeittoa. Kasvissyöjiä hemmotellaan 12 palan vegesushisetillä.
Ravintola Muskan tarjoaa perinteisiä nepalilaisia makuja Kajaaninkadulla Alppilassa. Syö-viikoilla tarjolla on nepalilaisklassikot butter chickenin, lammas vindalo sekä dal makhani haudutetut linssit. Herkut tarjoillaan tuoreen naan-leivän kanssa.
Sushi Forestin laadukkaista susheista pääsee nauttimaan alkuperäisen Hämeentien ravintolan lisäksi nyt myös Pursimiehenkadulla. Syö-viikoilla tarjolla on ruhtinaallinen 16 palan feed me well –sushilajitelma, 11 palan lohisushilajitelma Salmon sunrise sekä 12 palan annos vegaanisia susheja.
Japanilainen ramen-keitto on rantautunut rytinällä Helsingin ruokaskeneen. Momotoko on avannut jo kolmannen ravintolansa, ja Fredan uusi toimipiste on luonnollisesti mukana myös Syö-viikoilla. Valitsetpa ramen-kulhoosi possua, kanaa tai tofua, et taatusti tule pettymään.