SYÖ!-viikkojen uutuusravintolat Helsingissä: Iguanat, Tikkurilan Amarillo, Limone, Wotkins Doner, The Lucky Bastard, Pikku Georgia, Cafe Piritta ja Primula & The Old Skiffer.
SYÖ!-viikot starttaavat Helsingissä tänään. Huhtikuun 13. päivään saakka kestävillä ruokaviikoilla on tänä vuonna mukana kaiken kaikkiaan 53 pääkaupunkiseudulla sijaitsevaa ravintolaa, joista uutuuksia mukaan mahtuu kahdeksan. Ensimmäistä kertaa mukana olevat ravintolat tarjoilevat jo itsessään hyvin erilaisia makuelämyksiä aina itsetehdyistä burgereista georgialaisen keittiön antimiin.
Yksi ensimmäistä kertaa SYÖ!-viikoille osallistuva ravintola on Itäkeskuksessa sijaitseva hampurilaisravintola The Lucky Bastard. Kyseessä on varsin tuore nimi helsinkiläisessä burgertarjonnassa, sillä ravintola on ollut avoinna vasta puolisen vuotta.
"Asiakkaana täällä käy jo sijainninkin puolesta paljon nuoria, mutta toisaalta burgerit sopivat kaikille. Ei se burgeri miestä pahenna", toteaa ravintolapäällikkö Tero Kuokkanen.
Kympin arvoisessa SYÖ-menussa The Lucky Bastard tarjoaa kaksi erilaista hampurilaisvaihtoehtoa, jotka saavat jo sisältöjensä perusteella veden kielelle. The Lucky Cheese on erityisesti cheddarjuuston ystäville sopiva hampurilaisvaihtoehto, jota täydentävät karamellisoidut sipulit, mehukas pihvi, raikas salaatti sekä ravintolan oma nimikkomajoneesi. Tuhdimpi The Kevin Bacon –hampurilainen sisältää nimensä mukaisesti kunnollisen annoksen pekonia. Edellä mainituista täytteistä poiketen nimikkomajoneesin korvaa mausteinen bbq-kastike.
"Volyymia tässä ehdottomasti lähdetään hakemaan. Itselläni on SYÖ!-viikoilta kokemusta jo markka-ajoilta alkaen, joten sen puolesta varsin tuttu konsepti", Kuokkanen naurahtaa.
Toinen mielenkiintoinen uutuus SYÖ-viikoilla on kolme vuotta sitten Helsingin Viiskulmaan avattu Pikku Georgia. Georgialaisen keittiön antimia tarjoilevan ravintolan omistavat Vasil Vardiashvili ja Svetlana Vardiashvili.
"Suomalaiset tuntuvat tykkäävät georgialaisesta ruoasta todella paljon, ruokailijoita on riittänyt avaamishetkestä saakka. Georgialaisessa ruoassa on paljon yrttejä ja mausteita, mutta tulista se ei ole", kertoo Svetlana.
Pikku Georgia sopii hyvin myös kasvisruokavaliota noudattaville ihmisille, sillä suurin osa ruokalajeista tehdään vihanneksista. Vegaanien sen sijaan on tarkasteltava listaa hieman tarkemmin, sillä useimpiin ruokalajeihin sisältyy juustoa tai muita eläinkunnan tuotteita.
Ravintolakokemuksen Pikku Georgiassa voi ottaa myös pienen kieli- tai kulttuurimatkan kannalta, sillä kymmenen euron menusta löytyy monipuolisesti alkuperäisillä nimityksillä varustettuja ruokalajeja. Esimerkiksi Hatšapuri on lämmin juustopiiras, jonka kylkeen kuuluu pinaatti- ja punajuuripyörykkä sekä saksanpähkinöillä, valkosipulilla ja yrteillä maustettu munakoisorulla. Näitä lisukkeita kutsutaan georgialaisittain Pkhaliksi. Listalle kuuluva Khinkali on vuorostaan lihatäytteinen nyytti, ja listaa täydentävällä Adzhapsandalilla tarkoitetaan tuoreiden vihannesten, yrttien ja valkosipulin yhdistelmää. Sen kylkeen voi valita joko lihatäytteisen Kudbari-piiraan tai pinaatti- ja kananmunatäytteisen Habidzgini piiraan.
Jos alkavan viikonlopun kunniaksi mieli tekee döner-lihaa, ensimmäistä kertaa kampanjaviikoilla mukana oleva vantaalainen Wotkins tarjoaa kaikki döner-annoksensa kympillä. Pizzan ystäviä hellii vuorostaan Katajanokassa sijaitseva italialainen ravintola Limone, josta kymmenellä eurolla saa muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta lähes kaikki ruokalistalla olevat pizzavaihtoehdot. Meksiko-henkistä ruokaa tarjoilevat kampanjaviikkojen uutuusravintolat Iguana Mannerheimintiellä sekä Amarillo Tikkurilassa.
Jo pelkkien uusien ravintoloiden kohdalla iskee väistämättä valinnan vaikeus!