Yli 50 vuotta tamperelaisten olohuoneena toiminut Ohranjyvä luottaa omistajanvaihdoksen jälkeenkin hyväksi havaittuun konseptiinsa. Tiskin takana palvelee jatkossakin tuttu henkilökunta, eikä ruokalistaakaan lähdetä liikaa muokkaamaan.
SYÖ!-viikoille Ohranjyvä on valinnut kolme herkullista annosta. Burgerinhimoon maistuu pekonilla, chilillä ja paprikahillolla höystetty Ohranjyvän hampurilainen, joka tarjoillaan rapeiden maalaisranskalaisten kera.
Oiva valinta on myös Wigrenin varta vasten Ohranjyvälle valmistama tuhti lammasmakkara, jota täydentää herkullinen kapris-perunasalaatti ja haudutettu punakaali. Kasvisvaihtoehtona tarjolla on syksyinen metsäsienirisotto.
SYÖ!-viikoille osallistuu tänä syksynä ennätykselliset 130 ravintolaa, joista 90 sijaitsee pääkapunkiseudulla. Mukana on jälleen paljon kiinnostavia uusia ravintoloita.
Tsekkaa listaus Helsingin uusista osallistujista, poimi suosikkisi ja suuntaa SYÖmään! Tarjoukset voimassa 5.–18.10.2018.
Mechelininkadun thairavintola Aa Han Thai tarjoaa SYÖ!-viikoilla kaikki kana- ja tofuannokset kympillä, joten valinnanvaraa riittää. Kokeile esimerkiksi ihanan täyteläisiä kookoscurry-annoksia tai katuruokaklassikkoa paistettuja nuudeleita.
Salomonkadulle kesällä avattu Backyard Pick lähtee SYÖ!-viikoille pizzateemalla. Kaikki Backyardin pizzat ovat saatavilla nyt kympillä, joten nyt jos koskaan kannattaa suunnata herkuttelemaan. Valinnanvaraa riittää aina lohipizzasta salamipizzaan ja serranokinkkupizzaan, ja löytyypä listalta myös herkullisia vegaanivaihtoehtoja.
Bar Favelassa herkutellaan rouheaan tyyliin ruokaisilla leipäannoksilla. Valitsetpa sitten härkäleivän, lohileivän tai papuleivän, tarjoillaan annos aina runsailla täytteillä ja maalaisranskalaisilla. Papuleipä on saatavilla myös vegaanisena.
Hakaniemen Base Campissa maistellaan perinteisiä nepalilaisia herkkuja. SYÖ!-tarjouksessa on kolme herkullista annosta: Nariwal Chicken (kanaa kookoskermakastikkeessa), Lamb Kadai (lammasta inkivääri-currykastikkeessa) ja Saag Kofta (Pinaatti-perunapyöryköitä tomaatti-kermakastikkeessa).
Jenkkityylisistä burgereistaan tunnettu Classic American Diner on tänä vuonna mukana myös Eastonin ravintolallaan. SYÖ!-tajouksessa on herkullinen Chimichurri Burger, jonka pihviksi voi valita kanafileen, kasvis-seitanin tai jauhelihapihvin.
Suussasulavista falafeleistaan tunnettu Fafa’s osallistuu SYÖ!-viikoille kahdella ravintolalla. Citykäytävän ja Mikonkadun Fafa’sissa saa kampanjan ajan kympillä kokonaisen aterian juomineen ja ranskalaisineen. Ateriavaihtoehtoja on kolme: Fafa’s Meze, halloumisalaatti ja kanapita.
Hakaniemeen ankkuroitu ravintolalaiva Grand Georgia tarjoaa SYÖ!-viikoilla aitoja georgialaisia makuja. SYÖ!-viikkojen ajan pääsemme nauttimaan kympillä runsaasta georgialaisesta buffetista, joka on pullollaan perinteisiä kaukasialaisia herkkuja juustoisesta khachapuri-leivästä kassler-shaslikkiin, phali-nyyttehin sekä perinteisiin kasvispatoihin adzhapsandaliin ja lobioon.
SYÖ!-viikkojen ikisuosikki Haru Sushi on avannut Annankadulle uuden isomman ravintolan, jonka sushibuffet taltuttaa suuremmankin sushinälän. Annankadun Haru Plussan iltabuffetista löytyy runsaan sushitarjonnan lisäksi salaatteja, keittoa, lämpimiä ruokia sekä kesärullia.
Aina ei tarvitse lähteä keskustaan SYÖdäkseen hyvin. Nepalilainen ravintola Manakamana Malmilla on ensimmäistä kertaa mukana SYÖ!-viikoilla ja on valinnut listalleen kolme nepalilaista klassikkoannosta: Palak Paneerin, Butter Chickenin ja Lamb Masalan.
Keskustan, Fredan ja Ison Omenan Momotokon lisäksi mukana on nyt myös Jumbon Momotoko. Perinteisen possuramenin ja tofuramenin lisäksi tarjolla on Teriyaki chicken donburi -kanaa riisillä, sienillä ja vihanneksilla.
Kauppakeskus Sellon uumenista löytyy Smokers Beer & BBQ, jossa herkutellaan SYÖ!-viikkojen kunniaksi runsailla burgereilla. Valittavana on kaksi herkullista vaihtoehtoa: pekonimajoneesilla höystetty Smokers Burger sekä savustetulla nyhtösoijalla täytetty Vegan Burger.
Sture Cafe Clubissa herkutellaan rennosti bistroklassikoilla. SYÖ!-viikkojen annoksiksi on valittu klassinen vuohenjuustosalaatti, kermainen pasta carbonara sekä paistettua lohta sitruunavoikastikkeella ja bataattipyreellä.
Konepajalle keväällä avattu Thai Orchid tarjoaa SYÖ!-viikkojen ajan kympillä kaikki curry- ja wok-annokset kanalla tai tofulla. Konepajan Thai Orchidissa tarjouksessa on myös papaijasalaatti kanalla tai tofulla.
Sörnäisten Thai Street Food tuo SYÖ!-viikoille thaimaalaisia katuruokaherkkuja. Tarjolla on klassinen nuudeliherkku Phad thai kanalla, riisin kanssa tarjoiltava kana-annos Pahd Med Mamuan sekä chilitahnalla maustettu kana-annos Phad Phrik Gaeng.
Ensimmäistä kertaa SYÖ!-viikoille osallistuva Vibami tarjoilee autenttisia vietnamilaisia makuja. SYÖ!-viikkojen kympin annokseksi on tarjolla riisinuudeliruoka Bun thit nuong, joka on saatavilla kanalla, possulla, katkaravuilla tai soijaproteiinilla.
Jos et ole vielä maistanut Zillan kehuttuja napolilaistyylisiä pizzoja, nyt olisi oiva tilaisuus, sillä Zilla on valinnut SYÖ!-listalleen rapeakuorisen salamipizzan. Salamipizzan lisäksi tarjouksessa ovat myös savulohitäytteinen uuniperuna sekä Zillan vege bowl.
Ravintola Lokki on uniikki, puusta rakennettu ravintola, joka edustaa Lahdessa Vesijärven rannalla. Buffet-ruokailun lisäksi listalta on myös tilattavissa à la carte -annoksia.
Paikka taipuu moneen, sillä iso terassi mahdollistaa ihanan kesäillan vieton ja talvisin taas järven jäällä on luistelu mahdollista. Lokki on tilattavissa erilaisiin juhliin ja kokouksiin.
Yrittäjä Marko Leinonen kertoo Lokin makumaailman pohjaavan perinteiseen suomalaiseen ruokaan. Buffet on tavallisesti ykköstuote, joten Syö-viikoilla keskitytään à la carte -annoksiin.
“Meillä päivittäin käyvä ruokailija syö buffet-ruokaa. Syö-viikoilla haluamme tuoda meidän à la carte -annoksia esille. Helposti ihmiset sitten tulevatkin kokeilemaan niitä,” Leinonen sanoo.
Duunarit sekä eläkeläiset kansoittavat Lokkia varsinkin lounasaikaan. Syö-viikot muuttavat Lokin asiakaskunnan profiilia merkittävästi, kun uudet asiakkaat tulevat maistelemaan Lokin annoksia.
“Meidän kymppiannokset ovat falafelpyörykät bataattiranskalaisten kanssa kasvisannoksena sekä voissa paistetut muikut muusin kanssa”, Leinonen kertoo.
Ruby & Fellas tarjoilee SYÖ!-viikoilla maistiaisia uudistetulta ruokalistaltaan, joka on pullollaan astetta parempia pubiruokaherkkuja.
Mehevä brittiklassikko meat pie on mitä parhainta lohturuokaa viileneviin syysiltoihin. Mozzarellalla ja cheddarilla gratinoitu ruukku pitää sisällään ihanan kermaista perunamuusia ja naudanlihamuhennosta.
Burgerinhimon taltuttaa vuohenjuustomajoneesilla ja aurajuustolla höystetty kanaburgeri runsailla ranskalaisilla.
Vegevaihtoehtona maistuu halloumihodari, jossa friteerattu halloumi saa seurakseen vuohenjuustoaiolia, vuonankaalia, avokadojogurttia, pikkelöityä kurkkua sekä punasipulihilloketta.
Ville Haapasalon ravintola Purpurissa nautiskellaan pitkään ja hartaasti kuin Georgiassa konsanaan. Siellä pöydät notkuvat herkuista, joissa maistuvat georgialaisilla yrteillä ryyditetyt runsaat maut.
Syö10-viikoilla georgialaiseen makumaailmaan pääsee käsiksi vaivaisella kympillä, joten nyt on loistava tilaisuus päästä tutustumaan tähän rikkaaseen ruokakulttuuriin.
Tampereen Purpur on valinnut Syö-viikoille kaksi georgialaista klassikkoannosta. Lampaanjauhelihasta valmistettu lihaisa Ljulja-kebab tarjoillaan suussasulavan yrtti-manteliriisin ja kaukasialaisen tomaattikastikkeen kera.
Tomaattipohjainen adzhabsandal on puolestaan perinteinen pitkään haudutettu kasvispata, joka hurmaa täyteläisellä maullaan kenet tahansa ja sopii mainiosti myös vegaaneille.
“Tule syömään ja muista nauttia”, Ville Haapasalo sanoo ja toivottaa kaikki lämpimästi tervetulleiksi SYÖ10-viikoille Tampereen Purpuriin!
Tämä jenkkityylinen diner ei jätä ketään kylmäksi. Rento ilmapiiri ja herkulliset burgerit siivittävät miellyttävää ruokailuhetkeä. Erikoisuutena ravintolasta löytyy aito jenkkibussi!
Savontieltä löytyy alkuperäinen Bus Burger. Ruoka on taattua tavaraa: jättiburgereita mehevillä pihveillä ja itsetehdyillä kastikkeilla. Myös jäätelö on ravintolan omaa.
Pikkunälkään tai miksei isompaankin tarjoaa ratkaisun Alex & Food Café. Lounaalla kahvila kattaa runsaan salaattipöydän ja lisäksi saatavilla on lämmin lounasruoka. Iltaisin à la carte -listalta voi valita esimerkiksi dippikoreja, pannupizzaa, leikkeitä ja lohta.
Vuonna 2011 perustettu Fafa’s on laajentunut ympäri suomen. Herkullista Lähi-idän tyylistä pikaruokaa tarjoileva Fafa’s vaikuttaa Lahden ytimessä. Nauti falafelit, pitaleivät ja salaatit täällä!
Amerikan makumatkalle pääsee Fresnossa. Tässä rauhallisessa seurusteluravintolassa listalta voi valikoida niin maukkaat grilliruoat, tuhdit burgerit kuin raikkaat salaatitkin.
Jo 80-luvulta asti toimineet Manhattan Steak Houset ovat tunnettuja mehukkaista pihveistään ja edullisista hinnoistaan. Kymppiviikoilla lohkeaa lehtipihvi kampanjahintaan!
Pikku Makalun omistajilla on kymmenen vuoden kokemus autenttisen nepalilaisen ruoan tarjoamisesta. Ruokalista on runsas, joten valinnanvaraa löytyy curryista tandooriruokiin.
Sagunissa aidot suomalaiset raaka-aineet valmistuvat suussa sulaviksi nepalilaisannoksiksi. Kokit ova työskennelleet ympäri maailmaa, joten listalta löytyy aika ajoin myös thaimaalaisia ja japanilaisiakin vivahteita.
Mikäli tuliset tai maukkaat siivet ovat juttusi, suuntaa Siipiravintolaan! Runsaat siipiannokset saavat veden herahtamaan kielelle muiden sormiruokien kera.
Torin kohdalle ilmestyy pian kuoppa ja Kultatalossa on meneillään muutostöitä. Golden Grillissä parilat tirisevät kuitenkin entiseen tahtiin.
Golden Grillissä luotetaan itse tehtyihin tuotteisiin ja tuoreisiin raaka-aineisiin, kertoo ravintolapäällikkö Jani Kallio. Kallio on työskennellyt Golden Grillissä noin vuoden, ja hän on yrittänyt ravintolapäällikkönä satsata erityisesti palveluun. Golden Grill nauttii rennon ja luotettavan perheravintolan mainetta, joka täytyy lunastaa hyvällä palvelulla.
”Palvelu on se, jolla nykypäivänä kilpaillaan ja tehdään asiakkaaseen vaikutus”, Kallio sanoo.
Kallion aikana esimerkiksi pöytiintarjoiluun on panostettu. SYÖ!-viikoilla jonot ovat tosin välillä huidelleet ulko-ovella saakka, jolloin se on ollut mahdotonta.
”Jotkut ovat ihmetelleet, että eikö saa tiskiltä tilata, niin totta kai saa, mutta haluamme antaa mahdollisuuden myös istua rauhassa alas ja miettiä siinä, mitä haluaisi”, Kallio nauraa.
Kallio kertoo, että Golden Grill on uudistamassa listaansa ennen kesää. SYÖ!-annokset ovat poimintoja uudelta listalta. Esimerkiksi klassikko House Burger on saanut pieniä muutoksia.
Mielenkiintoisena lisäyksenä listalle on salmon burger –nimellä kulkeva tapaus, jossa on paistetun lohen lisäksi muun muassa rapumoussea. Koko komeus kootaan itsetehdyn punajuurisämpylän sisään. Tällaista ei takuulla saa muualta Turusta.
”Itse tehty sämpylä saa punaisen värinsä punajuuriliemestä”, Kallio kertoo.
Katsoo Golden Grillistä mihin suuntaan vain joka paikassa on meneillään muutostöitä. Toriparkki ottaa ensiaskeliaan, kun arkeologiset kaivannot aloitetaan tällä viikolla. Kultataloon sen sijaan sorvataan yhdyskäytävää, joka haukkasi muutaman ravintolamaailman ravintoloista.
Torin laidalta ovat sen sijaan häviämässä S-ryhmän ravintoloita. Wiklundin katolle touhutaan kattoterassia. Kallio suhtautuu uudistuksiin maltilla.
”Tori siirtyy Yliopistonkadulle. En tiedä mitä siitä seuraa yrityksille, sen näkee sitten. Ei auta kuin odottaa ja katsoa”, hän tokaisee.
Kun ympärillä maisema muuttuu, pitää myös Golden Grillin elää muutoksessa mukana. Banoffeet tai Golden Burgerit eivät kuitenkaan listalta katoa mihinkään, vakuuttaa Kallio. Aikaisemmilta kesiltä tutut live-musiikin illatkin palaavat.
”Nyt keväällä ollaan oltu sillä saralla hiljaisempia, mutta kesällä sitten taas ne lähtevät käyntiin”, hymyilee Kallio.
Bus Burger Lahdessa vanhan Vierumäen tien varrella ei ole mikään normaali ravintola. Vanhan huoltoaseman seinästä on peruutettu läpi amerikkalainen, keltainen koulubussi, joka on liitetty saumattomasti rakennukseen. Pihassa Party Busin virkaa hoitaa toinen samanlainen varustettuna tanssilattialla ja karaokevehkeillä.
“Avattiin 2013 ja tajuttiin heti, että tämä on liian pieni. Lähdettiin jenkkeihin ideointimatkalle, mistä löytyi nämä keltaiset koulubussit. Ostettiin ne saman tien ja ajateltiin, että bussi olisi kiva saada ravintolan jatkoksi ajattelematta sen enempää byrokratiaa”, Bus Burgerin yrittäjä Eeva Laajoki sanoo.
“Kukaan ei oo tehnyt bussista aiemmin ravintolaa Suomessa, joten se oli aika haasteellista. Aikaa kului ja rahaa kului, mutta lopputulos on hyvä.”
Bus Burger on mukana SYÖ!-viikoilla kolmella annoksella. Burrito saa väliinsä pulled chickenia ja kyytipojaksi juoman, burger on klassinen ja tuhti annos maalaisranskalaisilla ja juomalla, kun taas kasvisvaihtoehtona toimii halloumi-burgerateria.
Lahden Vuorikadulla nepalilaisessa ravintola Sagunissa on vastassa sympaattinen keittiömestari Pandey Dhanpati. Kohtelias ja hymyileväinen kaveri kertoo Sagunin luottavan tuoreisiin ja terveellisiin raaka-aineisiin ravintolassa, jonka ykkösjuttu on curry.
“Mietimme aina tuoreita raaka-aineita ja terveellistä kokonaisuutta.”
Toimittaja tuntee olonsa tervetulleeksi viimeistään siinä vaiheessa, kun pääsee jakamaan herkkuja notkuvan pöydän yhdessä Dhanpatin japanilaisten tuttavien, parin lahtelaisen mainosmiehen ja ravintolan väen kanssa.
Pöytään kannetaan monenlaisia herkkuja, osa listalta, osa sen ulkopuolelta. Muun muassa japanilaista currya herkullisella rapeaksi leivitetyllä kanalla, hiiligrillattua kanaa ja lammaskebabia erilaisilla kastikkeilla sekä SYÖ!-viikkojen annoksiin kuuluvat butter chicken, lammas kofta chilillä sekä malai kofta tuorejuustopyöryköillä.
Yhdellä kaupungin keskeisimmistä terasseista kelpaa nauttia kauniista keleistä.
Yliopistonkadulla Woolshedissä on pitänyt kiirettä: kesä on ottanut varaslähdön ja terassi on laitettu pystyyn, samalla myös SYÖ!-viikot ovat päässeet alkamaan. Kauniiden kelien vuoksi tämän kertaisilla SYÖ!-viikoilla pääsee siis ruokailemaan kirjaimellisesti ulkona.
Osaomistaja Joe Samson julistaa tulevan kesän urheiluhullujen unelmaksi. Toukokuussa perehdytään suomalaisittain suosittuun lajiin jääkiekkoon. Kolme viikkoa Woolshedissä pyörivät jääkiekon MM-kisat.
”Tulossa on todellakin kiireinen urheilun kesä. Siitä tulee vielä entistäkin kiireisempi, jos sää sattuu kohdilleen”, Samson pohtii.
Kesäkuussa sen sijaan alkavat jalkapallon MM-kisat, joidenka aikana Woolshedin terassi muunnetaan ulkoilmasporttibaariksi.
”Terrasille tulee kaksi noin 75-tuumaista televisiota. Sisältä löytyy kolme projektoria ja valkokangasta ja useampi televisio”, Samson kertoo.
Samson toivookin, että MM-kisojen aikaan Woolshediin saadaan luotua aitoa penkkiurheiluhumua. Tarkoitus olisi, että paikalle saadaan houkuteltua monia eri kansallisuuksia.
”Ihmiset eri maista voivat rummuttaa rumpujaan, tanssia sambaa, kuunnella englanninkielistä selostusta ja laulaa kansallislaulujaan”, Samson maalailee.
Sporttihumusta vähemmänkin innostuneet tulevat Samsonin mukaan viihtymään Woolshedissä kesällä, sillä terassia on tarkoitus ehostaa entistäkin paremmaksi.
”Odotettavissa on lisää lämmitystä, istumapaikkoja lekotteluun ja puutarhamaisempi tunnelma. Sellainen beer garden –henkinen meininki.”
Tänä kesänä Woolshed jalkautuu burgereineen myös festareille.
”Kesäsuunnitelmiimme kuuluu muun muassa kuuluisien burgeriemme myyminen esimerkiksi Ruisrockissa”, Samson vahvistaa.