SYÖ-viikot ovat muutakin kuin sushia, burgereita ja nepalilaista. Helsingissä SYÖ-ravintoloita on jo ruhtinaalliset 74, joten valinnanvaraa riittää.
Poimimme listalta kiinnostavimmat aasialaiset erikoisuudet, joita kannattaa käydä testaamassa nyt, kun hintaa annoksilla on vaivaiset 10 euroa.
Aasialaiset keitot ovat rantautuneet rytinällä Helsinkiin. Vietnamilainen pho-keitto on vakiinnuttanut asemansa Helsingin ruokaskenessä ja on itseoikeutetusti mukana myös SYÖ-viikoilla. Käy hörppäämässä kulhollinen pitkään haudutettuun aromaattiseen liemeen valmistettua ylikypsällä naudanlihalla ryyditettyä nuudelikeittoa Ravintola Ônamissa Forumissa ja ihastu!
Ônamista saat kympillä myös rapeaa karamellipossua riisin kera tai vietnamilaiseen tapaan kalakastikkeella maustettuja Nuoc mam wingsejä. ÔNAM!
Aasialaisittain maustettuja wingsejä on tarjolla myös Lönnrotinkadun Kungfu Kitchenissä, jossa siivet on maustettu korealaisittain. Kung Fu Kitchenissä kannattaa maistaa myös höyrytettyjä buneja, joihin voi valita täytteeksi grillattua possun poskea, hitaasti haudutettua mausteista häränniskaa, teriyakimarinoitua nyhtökauraa tai rapeaksi paistettua kanaa. Sweeeeet!
Aasialaisilla buneilla pääset herkuttelemaan myös Töölön Tokyo55 Izakayassa, jossa bunien täytteeksi on tarjolla savustettua porsaanniskaa valitsemillasi lisukkeilla. Izakayassa kannattaa maistaa myös Izakaya Greens –annosta, jossa liekitettyjen edamamepapujen seurana lautasella on misobroccoliinia ja portobellotempuraa.
Jos et ole vielä tutustunut japanilaiseen ramen-keittoon, kannattaa suunnata Momotokoon, jossa höyryävän herkullinen nuudelikeitto on höystetty valintasi mukaan possulla, tofulla tai paistetulla kanalla. Momotokon löydät Yliopistonkadulta, Fredalta sekä Iso Omena kauppakeskuksesta.
Japanilaista udon-nuudelikeittoa on tarjolla Kampin Ichibanissa, jossa tarjouksessa on myös herkullinen sushisetti. Jos udon-nuudelit maistuvat mieluummin paistettuna, niitä tarjoilee Etelä-Esplanadin Ravintola Kita.
Tarjolla on toki myös laaja valikoima sushiravintoloita ja lukematon määrä muita herkkuja ympäri maailmaa. Tsekkaa koko tarjonta ja joinaa Voitolla SYÖhön Facebookissa!
SYÖ!-viikot ovat täällä taas! Pääkaupunkiseudulta on tällä kertaa mukana peräti 74 ravintolaa. Mukaan mahtui jälleen liuta uusia kiinnostavia tulokkaita.
Legendaarisen Tokyo 55:n sisarravintola Izakaya paneutuu japanilaiseen ruokakulttuuriin myös sushin tuolla puolen. Syö-viikoilla Izakayassa herkutellaan savustetulla possunniskalla täytetyillä buneilla. Kasvisten ystäville tarjolla on liekitetyistä edamamepavuista, broccolinista ja portobellotempurasta koostuva Izakaya Greens, unohtamatta myöskään Tokyo 55:n maineikkaita susheja.
Bistro Manu on Presidentti Hotellin yhteydessä toimiva korttelibistro, joka kokoaa yhteen oman elämänsä mestarit hyvän palvelun, ruoan ja juoman ääreen. Syö-viikoilla on loistava tilaisuus maistaa Bistro Manun rapeaksi paneroitua vasikanleikettä tai keväistä sesonkiherkkua parsarisottoa.
Ravintola Bíang on kiinalainen ruokakeidas Stockmannin kolmannessa kerroksessa. Noutopöydästä löydät valikoiman lämpimiä annoksia, salaattia, keittoa sekä tuoreita hedelmiä – nyt vain kympillä!
Urho Kekkosen kadulla sijaitseva Ichiban sushi tarjoaa Syö-viikoilla sushin lisäksi japanilaista Kutsune Udon nuudelikeittoa. Kasvissyöjiä hemmotellaan 12 palan vegesushisetillä.
Ravintola Muskan tarjoaa perinteisiä nepalilaisia makuja Kajaaninkadulla Alppilassa. Syö-viikoilla tarjolla on nepalilaisklassikot butter chickenin, lammas vindalo sekä dal makhani haudutetut linssit. Herkut tarjoillaan tuoreen naan-leivän kanssa.
Sushi Forestin laadukkaista susheista pääsee nauttimaan alkuperäisen Hämeentien ravintolan lisäksi nyt myös Pursimiehenkadulla. Syö-viikoilla tarjolla on ruhtinaallinen 16 palan feed me well –sushilajitelma, 11 palan lohisushilajitelma Salmon sunrise sekä 12 palan annos vegaanisia susheja.
Japanilainen ramen-keitto on rantautunut rytinällä Helsingin ruokaskeneen. Momotoko on avannut jo kolmannen ravintolansa, ja Fredan uusi toimipiste on luonnollisesti mukana myös Syö-viikoilla. Valitsetpa ramen-kulhoosi possua, kanaa tai tofua, et taatusti tule pettymään.
Kaikki hyvä loppuu aikanaan, niin myös SYÖ!-viikot. Jos et vielä ole kerennyt kymppiannosten ääreen, vielä ehdit.
Morrison’sin hampurilaisten äärellä illastaneet turkulaiset Olli Lahtinen ja Heta Soini valitsivat SYÖ!-ravintoloista mieleisensä. Listalle valikoitui sekä vanhoja suosikkeja että uusia tuttavuuksia.
Lahtinen ja Soini ovat hyödyntäneet kymppitarjouksia useaan otteeseen.
”Etenkin opiskeluaikoina kynnys lähteä syömään oli paljon matalampi, kun hinta on kuitenkin sen verran edullinen”, Soini pohtii.
”Ja ollaan kyllä muutenkin käyty useasti kampanjan aikana syömässä”, Lahtinen sanoo.
1. Pub Niska
Pub Niska on turkulaisille tuttu: lounaalla tarjottavaa pitsabuffetia on vaikea peitota, listalta sen sijaan löytyy peltileipää jokaiseen makuun. SYÖ!-kampanjan annoksista löytyy peltileipä chorizolla, punasipulilla ja artisokansydämillä. Kasvissyöjille tarjolla on kasvispeltileipää ja vuohenjuustosalaatti.
”Pitsat ovat olleet Niskassa aina tosi hyviä, sen takia valitsimme tämän”, Lahtinen toteaa.
2. Himalayan Kitchen
Himalayan Kitchen tarjoilee niin ikään nepalilaista ruokaa. Listalta löytyy palak paneeria eli paistettua pinaattia ja kotijuustoa, yrtti-jogurttimarinoitua kanaa tomaattisessa kastikkeessa sekä chililammasta.
Lahtinen nimeää yhdeksi suosikkiravintolakseen Delhi Darbarin. Sillä etninen ruoka maistuu, myös Himalayan Kitchenistä voisi hänen mukaansa löytyä jotain mieleistä.
”Paljon tykätään käydä sen tyyppisissä ruokapaikoissa”, Soini vahvistaa.
3. Kerttu
Lahtiselle ja Soinille Kerttu on tuttu paikka. Erityisesti Kertun tarjonnassa kiehtoo kaksikkoa vegaaninen hampurilainen. Vegaanihamppari kätkee sisuksiinsa kvinoa-papupihvin, aiolia, salaattia, tomaattia, sipulia ja suolakurkkua. Kyljessä kulkevat bataattiranskalaiset.
”Meistä kumpikaan ei ole vegaani, mutta kasvissyöjiä ollaan. Monessa paikassa ei ole vegaanivaihtoehtoa, joten sen takia on kiva, että Kertussa on tällainen annos tarjolla”, Soini sanoo.
4. Gastropub Buzz
Gastropub Buzz on Linnankadulla sijaitseva nepalilaisen ja gastropub-ruoan herkullinen liitto. SYÖ!-annoksista löytyy kananuudeleita, mykyjä ja tofua tai kanaa Buzzin tyyliin.
Lahtiselle ja Soinille Buzz on uusi tuttavuus. Annoksista kiehtovin on molempien mielestä tofu Buzzin tyyliin. Annoksesta löytyy muun muassa riisiä, linssejä, papuja, pinaattia, perunaa ja mausteita.
”Ei olla vielä ehditty käymään täällä, joten senkin takia kiinnostaisi”, Lahtinen sanoo.
5. Woolshed
Woolshedissä riittää yleensä SYÖ!-viikkojen aikana kävijöitä. Lahtinen ja Soini kertovat, että heidän oli tarkoitus aluksi suunnata illastamaan Woolshediin. Ravintola oli kuitenkin täynnä.
”Täälläkin on käyty monen monta kertaa”, Soini sanoo.
Myös Woolshed tarjoaa vegaanihampurilaista osana kampanjaa. Lihansyöjille on tarjolla klassinen burger naudan täysjauhelihapihvillä, chicken burger broilerin rintafileellä ja rump steak –pihvi.
“Gastropub on fine diningia mutta rennommin”, tiivistää SYÖ!-viikoilla toista kertaa mukana olevan Public House Huurteen Juha Kannisto.
Tampereen SYÖ!-viikkoja hallitsevat kaupungin gastropubit, mikä tietysti ilmentää tamperelaista ruokakulttuuria yleensä. Kannistolle gastropub on korttelibaarin ja fine diningin helposti lähestyttävä ja laadukas välimuoto.
“Huurteesta halusimme luoda nykyaikaisen korttelibaarin. Tänne on helppo tulla, mutta ruoka ja puitteet ovat huippuluokkaa. Gastropubit sopivat Tampereen meininkiin”, Kannisto toteaa.
Kalevalaisten olohuoneeksi tituleeratun Huurteen sisustus on lämminhenkisen tyylikäs, tilasuunnittelusta on vastannut tamperelainen sisustusarkkitehti Petra-Miisa Juusenaho. Asiakkaita Huurteeseen riittää jo pelkästään nousussa olevasta Kalevan kaupunginosasta, mutta kotoisaan kulmaravintolaan pääsee julkisilla kätevästi kauempaakin.
Laadukkaille korttelibaareille näyttääkin Tampereella olevan kysyntää, sillä kulman takana sijaitsee myös klassikon asemaan kohonnut, vuonna 2015 ovensa avannut Gastropub Kaleva. Kaleva on keskustan legendaarisen Gastropub Tuulensuun perillinen.
“Keskustan klassikkoannokset haluttiin tuoda myös Kalevaan, sillä paljon kanta-asiakkaita asui täällä”, Kalevan vilkkaaseen lounaaseen valmistautuva ravintolapäällikkö Johanna Sutinen kertoo. Nykyään valikoimassa on paljon myös Kalevaan suunniteltuja annoksia, kuten uudet, SYÖ!-listaltakin löytyvät burritot.
Gastropubien perheeseen kuuluvia ravintoloita on SYÖ!-viikoilla mukana Gastropub Kaleva ja The Bull. Ja korostan sanaa perhe, sillä Tampereen gastropubilaisten välillä tuntuu vallitsevan hyväntahtoinen energia.
“Me ollaan tällainen ryhmä. Tai porukka”, tuumii Gastropubien pääjehu, The Bullin baaritiskin takana varmoin ottein hääräävä Sami Lappalainen.
The Bull on jakanut hampurilaisillaan tamperelaisten mielipiteitä puolesta ja vastaan, mutta päätellen ravintolan täysistä pöydistä Bullin burgereille on löytynyt enemmän ystäviä kuin vihamiehiä. Ehkä suosio piilee ravintolan mutkattomassa lähestymistavassa.
“Ideat haetaan maailmalta, mutta niitä ei suomenneta. Sitten se joko toimii tai ei”, berliiniläisravintola The Birdistä inspiraation omaan hampurilaisravintolaan saanut Lappalainen summaa.
Helsingissä on paljon tarjontaa, mutta ravintolat ovat levällään, välimatkat ovat pitkät. Tampere on ravintolakaupunkina vieraanvarainen, sillä ravintolat sijaitsevat lähellä toisiaan.
Lappalainen näkee Tampereen ruokakulttuurin pirteänä, jopa Suomen monipuolisimpana: “Helsingissä on paljon tarjontaa, mutta ravintolat ovat levällään, välimatkat ovat pitkät. Tampere on ravintolakaupunkina vieraanvarainen, sillä ravintolat sijaitsevat lähellä toisiaan.”
“Tampere kasvaa koko ajan. Ja mitä enemmän väkeä, sitä enemmän valintaa. Laatu paranee samalla kun ravintolat erikoistuvat”, Kannisto komppaa tamperelaisen ruokakulttuurin noususuhdannetta.
Lappalainen ja Kannisto näkevät gastropubikulttuurin olevan voimissaan Tampereella vielä tulevinakin vuosina. Ja miksei olisikaan? Onhan tamperelaislegenda Ohranjyväkin tarjoillut oluen ohella hyvää ruokaa ansiokkaasti jo vuodesta 1965 lähtien.
Tampereen SYÖ!-viikoilla pubimaiseen ruokatunnelmaan pääsee Gastropub Kalevassa, Public House Huurteessa, The Bullissa, Ohranjyvässä, irkkupainotteisessa Ruby & Fellasissa ja rock-henkisessä Jack the Roosterissa.
Tsekkaa kaikki SYÖ!-Tampere annokset! SYÖ!-viikot jatkuvat torstaihin 8. helmikuuta asti.
Vuoden päivät majaa Ursininkadulla pitänyt Kratae Thai Cuisine houkutteli lumimyrskyn keskelläkin SYÖjiä paikalle.
Myräkkä ei estänyt turkulaista Tuuli Ruposta ja raisiolaista Jatta Jokista. Kratae valikoitui SYÖ!-kampanjan listalta puhtaasti mielihalujen perusteella.
”Ei olla käyty täällä ennen, sillä useimmiten liikumme tuolla torin suunnalla. Kiva on kokeilla jotain uutta!”, Ruponen sanoo.
Ruponen ja Jokinen valitsivat listalta kanaa Phad Piew Wan –hapanimeläkastikkeella ja Gaeng Massaman –currya.
Jokinen kertoo olevansa SYÖ!-fani. Aiemmin on tullut käytyä eritoten Morrison’s-ravintolassa.
”Kyllä se kymppi on semmoinen hinta, että sillä voi ainakin kerran viikossa käydä ulkona syömässä!”
Ravintolan omistaja Julalak Oksanen kertoo, että suomalaisille thai-ruoka maistuu. Kampanja-annoksista löytyy valinnanvaraa, sillä kympillä irtoaa mikä tahansa annos kanalla tai tofulla.
Chilipäille on listalla esimerkiksi Gaeng Pa –punacurrya Thaimaan tyyliin. Annoksen vieressä komeilee kolme chiliä.
”Aina välillä jotkut kyselevät, että voisiko saada vielä enemmänkin. Pitäisi olla neljä tai viisikin chilinkuvaa”, Oksanen nauraa.
Ja Krataestahan saa. Oksanen on itsekin tulisen ystävä, joten asiakkaan annokseen voidaan tarvittaessa livauttaa lisäpotkua.
”Sitten ollaan jo thaimaalaisessa tulisuudessa”, Oksanen vinkkaa.
Krataeen tiensä olivat löytäneet myös turkulaiset Mikko Paukku ja Tiia Kuusimäki. Heitäkään ulkona pyryttänyt lumi ei saanut jäämään poteroihinsa.
”Oikeastaan just siksi tultiin! Toinen vaihtoehto olisi ollut jäädä peiton alle kirjan kanssa, mutta päätettiin tulla syömään”, Kuusimäki naurahtaa.
Kuusimäki on käynyt Krataessa aiemminkin, Paukulle visiitti oli sen sijaan ensimmäinen. Listalta löytyi Phad Phong Kari –keltacurrya ja Phad Kra Tiem Prik Thai –annos valkosipulilla ja mustapippurilla.
”Kyllä me tykättiin”, Paukku nyökkää.
SYÖ!-kampanja oli Paukulle ja Kuusimäelle ennalta tuttu. Kuusimäki kertoo, että he olivat käyneet Woolshedissä jo tämänkin kertaisen kampanjan aikana. Kympillä kehtaa kokeilla uutta ja etenkin monenlaista.
17 uuden ravintolan myötä SYÖ! Helsingin kasvisruokatarjonta on monipuolisempaa kuin koskaan. Kasvisvaihtoehtoja löytyy lähes joka ravintolasta, ja tarjolla on lisäksi viitisentoista täysin vegaanista annosta.
Toista kertaa SYÖ!-viikoilla mukana oleva Roots Helsinki keskittyy täysin vegaaniseen tarjontaan.
"Tehtiin alusta asti sellainen linjaus, että ollaan täysin vegaaninen kahvila, ja sillä ollaan kyllä hyvin pärjätty. Monilla on se ennakkoluulo, ettei vegaaninen voi olla hyvää, mutta kyllä se vaan on", Roots Helsingin Johannes Laine sanoo.
SYÖ!-viikoille Roots Helsinki on valinnut lähestulkoon legendaksi muotoutuneen Vegaanihampparin sekä freesin Jalotofubowlin.
Vegaaninen hampurilainen on ollut Rootsin listoilla vaihtelevin täyttein siitä asti, kun kahvila perustettiin Vaasankadulle kesällä 2016. Tällä kertaa tumman tattarisämpylän täytteenä on bbq-marinoitua nyhtökauraa sekä vegaanista cheddaria kasvislisukkeineen. Kokonaisuuden kruunaa vegaaninen dijonmajoneesi, dippivihannekset ja hummus.
Jalotofubowlissa on runsaasti Jalotofun marinoitua tofua, riisinuudelia, salaattia, punakaalia, porkkanaa, herneenversoja, seesaminsiemeniä sekä tuoretta chiliä. Lisämakua antaa Rootsin oma chilikastike.
Laine lupaa, että Jalotofubowlilla lähtee isompikin nälkä.
"Isotkin lihansyöjät ovat tulleet tänne ja miettineet, että hetkonen, söinkö juuri annoksen ilman lihaa, ja ovat yllättyneet lähes poikkeuksetta positiivisesti."
Viime vuosien trendinä onkin ollut, että myös sekasyöjät ovat lisänneet kasvisruoan osuutta ruokavaliossaan.
Laine arvelee kasvisruoan suosion kasvun johtuvan osaltaan myös siitä, että useat yritykset ovat tehneet pitkäjänteisesti työtä ja satsanneet sen eteen, että kasvisruoka maistuu oikeasti hyvältä.
SYÖ!-viikoilla hyvää kasvisruokaa saa kympillä yli 60 ravintolasta. Mukana on tuttuun tapaan useita nepalilaisia ravintoloita, joista lähes kaikista löytyy nepalilaisittain valmistettuja kasvisherkkuja.
Myös monipuolisesta kasvistarjonnastaan, mezeistään ja falafeleistaan tunnettu libanonilainen keittiö on SYÖ!-viikoilla hyvin edustettuna. Mukana on Lönnrotinkadulle muuttanut Mezame libanonilaisella buffetillaan sekä meze- ja falafelannoksillaan suosiota niittänyt Levant Bulevardin ja Kallion toimipisteillään. Mezejä tarjoilee myös oluthuone Lehto Annankadulla.
Aasialaisten keittojen ystäviä hemmotellaan japanilaisilla ramen-nuudeleilla sekä vietnamilaisella pho-keitolla. Vegerameneita löytyy Stockmannin kulman AKA Gastrobarista, Yliopistonkadun ja Ison Omenan Momotokosta sekä Eerikinkadun Nood Ramenista, jonka myskikurpitsalla ja maapähkinällä maustettu annos sopii myös vegaaneille. Vegaanisella pho-keitolla voi herkutella Forumin Ônamissa.
Hokkaidosushi ja Ravintola Kita tarjoavat monipuolisia kasvissushisettejä, ja Haru Sushin iltabuffetissa lähtee isompikin sushinälkä. Ravintolatarjonnasta löytyy vaihtoehtoja myös thaimaalaisen ja kiinalaisen ruoan ystäville.
Vegeburgereista haaveilevien kannattaa suunnata esimerkiksi O’Learysiin, jossa burgerin väliin saa vegaanista Oumphia. Memphisin vegaaniburgerin välistä löytyy porkkanapekonia(!), soijapihvi ja chimichurrimajoneesia, Classic American Dinerissa vannotaan seitanin nimeen, ja Roots Helsingin hampparissa on maistuva nyhtökauratäyte. Myös MorriSon’sin, Elmo Sport Bistron sekä Grande Grillin listoilta löytyy burgereita kasvisruoan ystäville.
Jos mieli tekee ennemmin italialaista ruokaa, valinnanvaraa löytyy aina Kampin Don Corleonen kasviscanneloneista Papa Albertin tai Rivoletton pizza margheritaan. Myös risottoja löytyy moneen makuun. Rivoleton risotossa maistuu punajuuri ja ricotta, Rune’sissa ja Lönkalla puolestaan metsäsienet. Frans & Amelie tekee sienirisottonsa modernisti ohrattona.
Salaattinälkään sopii esimerkiksi Ravintola Figin runsas vuohenjuusto-viikunasalaatti, Roots Helsingin ruokaisa jalotofubowl tai Woolshedin Falafel-salaatti.
Talvipakkasilla maistuu myös lämmin pataruoka. Pakomatkalle pakkaselta voi poiketa vaikkapa Ravintola Figin harissalla maustetun voipapu-juurespadan tai Ravintola Kustaa Vaasan linssiragun äärelle. Vai miten olisi Ravintola Pennyn yrttigratinoitu portobello tai Ravintola Loisteen luomukasvisrulla tomaattiohratolla?
Public House Huurre on vienyt kasvisruokakonseptin astetta pidemmälle, ja tarjoaa SYÖ!-viikoilla täysin vegaania burgeria. Gastropubia luotsaava Juha Kannisto toteaa ratkaisun vegaanituotteiden suosimiseen olevan käytännöllinen:
“Vegaaniruoan kysyntä on meillä kovaa, vegaani ruokavalio on selvästi nouseva trendi. Mietimme myös miksemme tekisi kasvisvaihtoehtoa suoraan vegaaniksi. Haluamme kunnioittaa ihmisten valintoja ja tehdä kaikille tervetulleen olon Huurteeseen.”
SYÖ!-viikkojen menusta Huurteelta löytyy Vegan Burger kasvis-mustapapuröstillä, vegaanisella valkosipuliaiolilla ja tikkuperunoilla.
Ruby & Fellas on Tampereen SYÖ!-viikkojen ravintoloista toinen täysin vegaanin annoksen tarjoava ravintola. Keittiön tohinasta juttelemaan ehtinyt Noora Salminen on samoilla linjoilla Kanniston kanssa:
“Vegaaniannoksille on kysyntää, ja miksei tekisi samantien kasvisannoksesta täysin vegaania, sillä hyvin tehty ruoka on maittavaa myös ilman juustoa tai muita eläinperäisiä lisukkeita”, Salminen tiivistää irkkupubin ruokafilosofiaa.
Ruby & Fellasissa vegaanivaihtoehto on maissipatongin välistä löytyvät mustapapupyörykät vegemajoneesilla ja bataattiranskalaisilla.
Gastropub Kaleva on ottanut listoilleen uuden tuotteen, burriton, joka löytyy myös SYÖ!-viikkojen ruokalistalta kasvisversiona. Mehevä, meksikolaisin maustein höystetty rulla tarjoillaan salaatin kera, eikä varmasti jätä ketään nälkäiseksi.
Ristorante Bella Roma tarjoilee SYÖ!-viikkojen ainoan pitsa-annoksen, ja kasvisruoan ystävien iloksi kyseessä on kasvispitsa.
“Pitsa on Bella Roman päätuote ja eniten myyty ruokatuote ravintolassamme, ja haluamme luonnollisesti että myös SYÖ!-viikkojen menu kuvastaa ravintolamme tarjontaa”, ravintolapäällikkö Pia Luoto tiivistää.
Pizza Giardinon täytteinä on artisokkaa, aurinkokuivattua tomaattia, vuohenjuustoa ja rucolaa. Luoto muistuttaa, että pitsasta saa helposti myös vegaaniversion.
The Bull luottaa laadukkaan lihan voimaan, mutta ulottaa raaka-aineiden terveellisyyteen ja laadukkuuteen pohjaavan kokkausfilosofiansa myös kasvisannoksiin. SYÖ!-listalta löytyvän ‘Shroom Burgerin sämpylöiden välissä on sopivasti suolaisen sienen lisäksi kosolti kielen mukanaan vievää pestoa ja raikasta salaattia.
Ravintola Myllärit tarjoaa SYÖ!-viikkojen kenties fiineimmän kasvisannoksen. SYÖ!-menusta löytyy savoijinkaalikääryleitä härkäpavuilla ja juureksilla, lisukkeina paahdettuja kasviksia ja porkkana-inkiväärikastiketta. Kasvisklassikon lisäksi SYÖ!-listalla on tarjolla myös yksi Tampereen SYÖ!-viikkojen harvoista kala-annoksista, paahdettua lohta parsa-perunasalaatilla.
Ravintola Ohranjyvän keittiö kehitteli SYÖ!-viikkojen kasvisvaihtoehdokseen täytetyn portobello-sienen. Taattuun Ohranjyvän tyyliin annos on täyteläinen ja sisältää sipulia, sinihome- ja emmentaljuustoa, aurinkokuivattua tomaattia, oliivia ja salaatin.
Villisika on tunnettu suurista ja lihapitoisista annoksistaan, mutta ravintolassa osataan täyttää myös kasvisruokailijoiden vatsat. Jättiläismäinen vuohenjuustosalaatti sisältää esimerkiksi tuoretta ananasta ja talon leipää.
Jack the Rooster on myös valinnut vuohenjuuston kasvisannokseensa, tällä kertaa SYÖ!-viikoilla saa maistella pariloitua vuohenjuustoa, sieni-sipuli-paistosta ja salaattia briossisämpylän välissä.
Thai Sisters’ Wokissa kasvisannoksen valitsemista SYÖ!-viikkojen ruokalistalle ei tarvinnut jahkailla: Kuten aina, myös SYÖ!-viikoilla kaikki kolme ruokalistan annosta (Phat Thai, Phanang Curry ja Phat Khapau) on saatavilla joko kanalla, katkaravulla, possulla, härällä tai tofulla. Basilikanlehdillä, chilillä, bambunversoilla ja pavuilla höystetty Phat Khapau on Thaimaassa erittäin suosittu annos, ja siten luonnollinen valinta myös SYÖ!-viikoille.
Lahden SYÖ!-kampanjassa mukana olevista ravintoloista osa on nostanut kampanjatarjouksiksi ravintolan kestosuosikkiannoksia ja osa taas on päätynyt koostamaan varta vasten kokonaan uudet SYÖ!-annokset.
”Olemme valinneet jokaisesta listamme kategoriasta yhden vaihtoehdon mukaan SYÖ!-kampanjaan”, valaisee Amarillon ravintolapäällikkö Anne Joenkoski valintaprosessia ja jatkaa:
”Näin kampanja-annoksista löytyy monipuolisesti vaihtoehtoja kaikkien tarpeisiin.”
Ravintolassa ruokaillut Sami Seppänen löysi itselleen sopivan vaihtoehdon Chicken caesar burgerista, joka sisältää broileria, pico de gallo -tomaattisalsaa, caesar-salaattia, paahdettua sipulia, juustolastuja ja sipulirenkaita sekä lisäksi ranskalaisia perunoita. Myös Ilmari Katajisto ja Tiia Loikala ovat tyytyväisiä Amarillon kampanja-annoksiin.
”Netistä katsottiin SYÖ!-kampanjan valikoima ja tehtiin valinta sen mukaan”, Katajisto kertoo.
Samaa taktiikkaa käyttäen Sari Sinisalmi, Henna Koskela ja Ella Maisonlahti päätyivät heille aiemmin tuntemattomaan nepalilaiseen ravintolaan Pikku Makaluun Vapaudenkadulle.
”Jotkut sanovat, ettei tämä kampanja nyt niin suurta alennusta tuo, mutta esimerkiksi annos, jonka aion tilata, maksaa normaalisti viisitoista euroa. Että kyllä se vitonen on mielestäni aika iso alennus”, Koskela laskeskelee.
”Tässä voi nyt testata uutta paikkaa halvalla”, naurahtaa Maisonlahti. Hän on osallistunut kampanjaan aiemmin Tampereella.
BusBurgerissa halutaan tarjota kampanjan ajan jotakin uutta ja erilaista, joten kaikki SYÖ!-annokset ovat uusia, varta vasten kampanjaa varten koostettuja. Hello!:ssa taas luotetaan laajaan valikoimaan, sillä kampanjahintaan saa Hello! Mealin, johon kuuluu valinnan mukaan mikä tahansa listan burgereista.
”Kampanja on meille tuttu Helsingistä, kun sieltä päin ollaan. Huomasin vasta täällä sisällä 10 euron annokset.”, toteaa mieleisensä kampanja-annoksen tilannut Frans Pitkäjärvi.
Siis ei muuta kuin namaste - eli tervetuloa testaamaan uusia makuja ja paikkoja tai nauttimaan vanhoista tutuista ja hyviksi havaituista ravintolaelämyksistä SYÖ!-viikoille!
Kasvisruokabuumi on tullut jäädäkseen - myös tänne Lahteen. Jos kaipaa jatkoa vasta päättyneelle Vegaanihaasteelle tai haluaa muuten vain testata uusia herkullisia makuja, kannattaa hypätä mukaan kasvavaan kasvisruokatrendiin ja poimia listalta SYÖ!-vegeannokset!
Kun eettisyys, ekologisuus ja terveellisyys kiinnostavat yhä suurempaa osaa ihmisistä, valikoituu sen seurauksena lautaselle yhä useammin kasvisruokaa. Samaan aikaan, kun vegaanituotteista on tullut kauppojen myyntihittejä, myös ravintoloissa on alettu huomioimaan kasvisruuan lisääntynyt kysyntä. Maukasta kasvisruokaa saa jo lähes jokaisesta lahtelaisravintolasta ja myös vegaaneille löytyy vaihtoehtoja.
Kasvisruuan ystävä tietää jo entuudestaan suunnistaa Fafa’siin. Fafa’s on tuttu ja mieleinen paikka myös sekasyöjäksi tunnustautuvalle Matti Siukkolalle, joka valitsi tällä kertaa SYÖ!-listalta gluteenittoman hummus-munakoiso pitan, jossa on falafeleja, hummusta, matbuhaa, munakoisoa, tomaattia, kurkkua, kaalia, suolakurkkua, jäävuorisalaattia, tahinia ja persiljaa. SYÖ!-tarjoukseen kuuluu lisäksi Fentiman’s-juoma.
”Vegaaniruuan kysyntä on selvästi lisääntynyt”, kertoo Fresno American Dinerin tarjoilija Hanna Vartiainen.
”Olimme mukana vegaanihaasteessa ja meillä oli tammikuun ajan erillinen vegaaniruokalista. Myös SYÖ!-kampanjan kasvisannoksen saa pyydettäessä vegaanisena”, Vartiainen vinkkaa.
Fresnon SYÖ!-kasvisannos Fresno Vege & Chips sisältää juurespihvin, remouladea, olutpaneroituja sipulirenkaita, ranskalaisia sekä coleslaw-salaattia.
”Meillä on huomioitu hyvin erityisruokavaliot. Hampurilaiset saa gluteenittomina ja SYÖ!-viikoilla, kuten muulloinkin, löytyy myös vegaaninen vaihtoehto.”, BusBurgerin yrittäjä Eeva Laajoki sanoo.
Hello! American Dinerissä saa SYÖ!-kampanjahintaan minkä tahansa Hello! Mealin. Ateriaan kuuluu hampurilainen listalta, ranskalaiset sekä tölkki Pepsiä / Pepsi Maxia. Kasvissyöjälle tarjolla on Las vege -burger, jossa on maukas briossisämpylä, sweet chili tofua, rucola-jäävuorisalaattia, mehukasta tomaattia, tuoretta punasipulia, Hello! -chilimajoneesia sekä sweet chili -kastiketta, kuivattua sipulia, tuoretta avokadoa. Annoksen saa pyydettäessä gluteenittomana ja vegaanisena.
Lisääntynyt kasvisruokamenekki näkyy myös Hello!:ssa: ”Vegaanista menee paljon!”, toteaa Hello!:ssa työskentelevä Anni-Roosa Leppänen.
Nyt jos koskaan kannattaa valita vege ja suunnata SYÖmään!
Viime kesänä Linnankadulle avannut Gastropub Buzz debytoi SYÖ!-viikoilla fiinimmillä gastropub-annoksilla, joissa on nepalilainen twisti.
Talvi on kylmää aikaa, vaikkei lunta tupaan tulisikaan. Kun tuuli ja tuiske masentavat, lämpöä voi hakea esimerkiksi höyryävien patojen ääreltä. Gastropub Buzzin ruuissa yhdistyvät kermaiset, tuliset ja mausteiset maut.
”Ruoka ei vain täytä masuasi, se myös lämmittää”, Buzzin omistaja ja kokki Niraj Maharjan kertoo.
Maharjan kertoo ruoan hakevan vaikutteita Kathmandun newari-keittiöstä. Newarit ovat asuttaneet Kathmandun laaksoa ja sen lähialueita vuosisatojen ajan. Kathmandussa ruoka valmistetaan tilaisuuden, ilmaston ja ravintotarpeiden mukaan, Maharjan kertoo.
”Samanlaista ruokaa ei löydy muualta Suomesta”, hän lupaa.
Olennainen osa Buzzin miljöötä ovat lämpimät värit, aidot kukat, kynttilät ja tietenkin elävä musiikki – peräti kaksi kertaa viikossa.
”Haluamme pitää kaupunkiyhteisön elävänä tarjoamalla musiikkia paikallisilta muusikoilta. Uudet muusikotkin saavat mahdollisuuden esittää musiikkiaan asiakkaillemme”, Maharjan sanoo.
Maharjan toivoo, että SYÖ!-viikot tuovat Buzziin kaikenlaisia asiakkaita vauvasta vaariin.
Kampanja-annoksista löytyy kananuudeleita, nauta- ja porsasmykyjä eli dumplingseja sekä Buzzin erikoinen joko tofulla ja kanalla.
”Meidän tarkoituksenamme ei ole pelkästään valmistavaa maistuvaa ruokaa, vaan myös tarjota ihmisille ystävällistä ja tehokasta asiakaspalvelua. Toivon, että Buzz olisi paikka, jossa yhdistyy kiehtova ilmapiiri sekä mielenkiintoiset syötävät ja juotavat.”