Fresno American Diner edustaa SYÖ!-viikkojen ehkä tunnetuinta tarjontaa: rehtiä ja tuhtia ruokaa tarjoilevaa burgerravintolaa. SYÖ!-viikoilla Fresnossa herkutellaan tällä kertaa listan ulkopuolisella aura-pekoniburgerilla, lehtipihvillä ja täysin vegaanisella chilibowlilla.
Aurinkoisena lauantaina Fresnon tiskin takaa löytyvä Iida kertoo, että lahtelaiset osaavat kyllä käydä ravintoloissa, mutta pari asiaa edesauttaa suuresti: tarjoukset ja auringon paiste.
“Nyt alkaa kansa tulla koloistaan. Kyllä tarjoukset tuo enemmän asiakkaita, kun
Kuten kaikki ravintolat tänä päivänä, myös Fresnossa huomioidaan kasvis- ja vegaanisyöjät. Siksi SYÖ!-annoksissa on mukana täysin vegaaninen vaihtoehto ja Fresnon tavalliselta listalta löytyy kasvisvaihtoehtoja quesadilloista, vuohenjuustoburgerin kautta vegetarian comboon.
SYÖ-viikoilla voi herkutella myös kevyesti. Vapianon sesonkiin sopivat kevätherkut ovat saatavilla myös kasvisversioina ja vegaanista avokadopizzaa voi syödä hyvällä omallatunnolla.
Kesäkurpitsasta valmistettu zoodeliannos on keväisen raikas kokonaisuus, joka saa makua salviasta, fetasta ja puolikuivatuista tomaateista. Proteiiniksi voi valita kanan tai tofun, ja annoksen voi pyytää myös vegaanisena ilman fetaa ja voita. Tuoreesta kesäkurpitsasta raastetut zoodelit ovat luontaisesti gluteenittomia ja annos sopii myös karppaajille.
Keväiseen insalata primaveraan tulee kanan tai tofun lisäksi sesonkiherkkua valkoista parsaa, avokadoa, mansikoita, kirsikkatomaatteja, babypinaattia ja roomansalaattia marjaisessa mansikkakastikkeessa. Annos viimeistellään tuoreella basilikalla.
Pizzanhimoon on tarjolla vegaaninen pizza crema di avocado, jonka päältä löytyy paprikaa, kirsikkatomaatteja, punasipulia ja pehmeää avokadokastiketta. Kokonaisuuden kruunaa tuore rucola ja paahdetut pinjansiemenet.
Thai Sisters´ Wok on sympaattinen thairavintola Tampereen Puutarhakadulla. Thaisiskosten pyörittämän ravintolan tavoitteena on päästä mahdollisimman lähelle autenttista thaimaalaista ruokakokemusta.
Ari Nurminen, yksi Thai Sistersin omistajista, uskoo, että ruokatuotteessa ollaan autenttisen äärellä tai hyvin lähellä sitä.
“Olen asunut Thaimaassa yli kymmenen vuotta. Joka puolella, New Yorkissa, Berliinissä ja muualla, matkustaessa en saanut sellaista ruokaa, mitä olin Thaimaassa saanut. Idea oli, että mitään ei muuteta länsimaalaiseen makuun sopivaksi ja se on sellaista, mitä pitää olla Thaimaassa”, Nurminen kertoo.
“Tai ainakin mahdollisimman lähellä. Ihan samaan me ei päästä vihanneksien tuoreuden vuoksi. Pyritään lähelle”, hän lisää virkistävän rehellisesti.
Thaimaalainen maku muodostuu maustemaailmasta, josta ei jätetä mitään oleellista pois. Tulisuutta ja chiliä voidaan käyttää asiakkaan maun mukaan, mutta maku tulee muustakin. Myös allergikot otetaan huomioon.
“Moni luulee, että thaimaalainen ruoka on aina tulista, mutta ei se ole.”
SYÖ!-viikoille ravintola valitsi kolme annosta eri syistä. Cashew-pähkinöihin ja vihanneksiin nojaava Phat Metmamuang, koska sitä “ei uskallettu jättää pois” aiempien viikkojen suosion takia. Kanaa kookosmaidossa Tom Yam -mausteiden kera sisältävä Tom Khaa Kai on puolestaan monen Thaimaan matkaajan paikallinen suosikki ja siksi mukana myös SYÖssä. Tom Yang Hääng taas paistetaan ilman lientä Tom Yam -mausteissa ja se edustaa tarjontaa, jota Thai Sisters´ “haluaa opettaa myös suomalaisia maistelemaan”.
SYÖ-viikolla on tarjontaa myös perinteisempään makuun. Kustaa Vaasassa syödään nyt kympillä lihapullia pippurikastikkeella sekä Mannerheimin lempiruokaa vorschmackia.
Vorschmack on todellinen suomalaisklassikko, johon tulee lammasta, nautaa, porsasta ja rasvasilliä. Lihaisa herkku tarjoillaan duchesseperunoiden, suolakurkun, punajuuren ja smetanan kera.
Kustaa Vaasan lihapullat pyöritellään käsin rotukarjan jauhelihasta ja tarjoillaan perunamuusin, pippurikastikkeen ja puolukkahillon kera.
Lähes 60 vuotta Vaasankadulla toiminut Kustaa Vaasa on kokenut vuosien varrella monta muodonmuutosta. Muutaman vuoden takaisen remontin jälkeen legendaarinen kuppila on toiminut korttelibistrona, joka on mukana SYÖ-viikoilla jo kuudetta kertaa.
SYÖ!-kampanjan ensikertalainen Lone Star on käynyt muutaman viime vuoden aikana läpi suuren muutoksen. Tilat on remontoitu ja listaakin on laitettu osittain uusiksi.
Humalistonkadulla sijaitsevassa Lone Starissa leijuu vieno keittiössä hohkaavan puuhiiligrillin tuoksu. Keittiöstä kannetaan tasaiseen tahtiin uusia annoksia pöytiin: pääosin lihaisia hampurilaisia ja siipiä, mutta vilahtaapa joukossa silmämääräisesti arvioituna muutama kasvisannoskin.
Lone Star on kokenut ikään kuin eräänlaisen uudestaan syntymisen. Ravintolapäällikkö Mikko Toikka kertoo, että ravintolaa on viime vuosien aikana remontoitu viihtyisämmäksi ja avarammaksi.
”Pientä hommaa riittää edelleen ja sitä laitetaan tässä valmiiksi pikkuhiljaa”, hän kertoo.
Keittiöpäällikkö Johannes Kauhanen kertoo, että Lone Starin ruokalista laitettiin kokonaan uusiksi viime syksynä. Nyt ykkösjuttu ovat hyvät ja laadukkaat raaka-aineet, Kauhanen sanoo. Seesaminsiementen kuorruttamille ohuille hampurilaissämpylöille on paikkansa, mutta se ei ole Lone Starissa. Ravintola ostaa nykyisin herkulliset briossisämpylänsä paikalliselta MBakery-leipomolta, ja täyslihapihvit tulevat niin ikään turkulaiselta Mestaripalvilta.
"Juustot ovat kaikki kotimaisia: sinihomejuusto on Peltola Blueta ja cheddar Kolatun Waldemaria. Tuoreus ja kotimaisuus on tärkeää", sanoo Kauhanen.
”Ehdottomasti tärkeintä on se, että tehdään ruokaa hyvistä raaka-aineista. Simppeliä ruokaa, joka on herkullista”, Toikka lisää.
SYÖ!-listalle on valikoitunut Say Cheese –juustohampurilainen, josta ei makua puutu. Ranskalaisetkin saavat parmesaanihunnun. Kasvissyöjiä ilahduttaa No need for meat –burgeri, jota maustavat muun muassa paistetut portobellot ja aurajuusto-majoneesi. Siipiä löytyy niin perinteisessä olomuodossaa kuin rapeinakin ja höysteeksi voi valita mozzarellatikkuja tai sipulirenkaita.
Ravintolan ensimmäiset SYÖ!-viikot ovat olleet Toikan mukaan ravintolalle opettava kokemus. Haasteista, jotka ovat toisinaan olleet luokkaa ”joku tilasi yhtäkkiä 400 siipeä”, on kuitenkin selvitty eikä mikään ole loppunut kesken.
Vasta kuukauden Lone Starin ravintolapäällikkö ollut Toikka kehuu ravintolan asiakaskuntaa vuolaasti.
”Meillä on täällä rento meno ja se näkyy myös asiakaskunnassa. He ovat aina ymmärtäväisiä ja mukavia”, Toikka sanoo.
Kevät tuo tullessaan vielä joitakin uusia muutoksia. Toikka kertoo, että ravintolassa aiotaan remontin viimeistelyn lisäksi laajentaa jälkiruokatarjontaa.
”Kaikenlaista pientä ja jännittävää”, Toikka nauraa.
Tampereen gastropubkulttuurin voi aistia keväisenä perjantai-iltana kaupungilla kävellessä. Kaupungin olueen ja pubiruokaan luottava ravintolakenttä näkyy vahvasti myös SYÖ!-viikoilla, missä mukaan on saatu useampi alan edustaja.
Yksi tamperelaisen ruokakulttuurin nousua edustava paikka on The Bull. SYÖ!-viikot avaavana perjantaina ravintola on täynnä ja keittiössä kiirettä riittää. Siihen on onneksi osattu varautua aiempien vuosien kokemusten perusteella.
“Heti, kun saamme ilmoituksen, että olemme mukana, pitää varata työvoimaa. Ei siinä hirveästi ainakaan keittiön pojat pääse vapaita pitämään”, sanoo The Bullin ravintolapäällikkö Joni Ahola.
The Bullin kattauksesta SYÖ!-viikoilta löytyy burgeria, pihviä ja burritoa. Burgerin pihvi on jauhettu paikan päällä ja hampurilaisen aioli omatekoista. Grillipihvi saa päälleen chili-bbq-maustevoita ja burritojen väliin voi valita chili con carnen tai pavut.
“Me on tällä kertaa käyty hieman pohjustamaan meidän listaa, joka vaihdetaan kesäksi”, Ahola kertoo.
Aholan mukaan Tampereen ravintolakenttä ottaa askeleita oikeaan suuntaan.
"Porukka tekee hyvin paljon yhteistyötä lähialueen toimijoiden kanssa. Siinä mielessä hyvä, ettei kasveta vain määrässä, vaan laatu edellä."
Syö-viikoilla ensi kertaa mukana oleva Tokyo55 Izakaya on valinnut kampanjaan kolme ihanaa annosta. Sushifaneille tarjolla on 10 palan sushisetti, kasvisannoksena puolestaan Izakaya Greens, jossa on liekitettyjä edamamepapuja, misobroccoliinia sekä portobellotempuraa.
Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen annos on Izakayan possubuni, jonka asiakas saa koota itse. Höyryävien sämpylöiden väliin sujautetaan suussa sulavaa chiliglaseerattua possunniskaa, kimchiä ja chilimajoneesia. Pikkelöity kurkku ja tomaattihilloke viimeistelevät annoksen raikkaudellaan.
Kaisaniemenkadun Lost in Helsingissä kelpaa nyt SYÖpötellä, sillä SYÖ10-tarjouksessa on talon burgereiden lisäksi salamipasta sekä vegaaninen nyhtöhernepizza.
Burgerivaihtoehtoja on neljä: big meat burger, chicken and goat cheese burger, tofu and goat cheese burger sekä vegaaninen tofu burger. Kaikki annokset tarjoillaan ranskalaisten ja dippikastikkeen kera.
Pikkulinnut lauloivat, että kampanjaviikoilla tarjolla on myös hyviä juomatarjouksia, joten paikalle kannattaa jäädä istumaan iltaa pidemmäksikin aikaa.
SYÖ!-viikoilla voi tällä kertaa lähteä makumatkalle muun muassa Iraniin, Nepaliin, Thaimaaseen, Kiinaan tai Japaniin.
Persialaista ruokaa tarjoileva Vänäk on pitänyt majaa Maariankadun päässä Puutorilla pian puolitoista vuotta ja tullut tutuksi sekä herkullisista kebabeistaan että perinteisemmistä persialaisista ruokalajeistaan. Mausteita ei Vänäkin keittiössä säästellä.
Vänäkin Nelufar Darfashan luonnehtii persialaista ruokaa mausteiseksi, muttei kuitenkaan tuliseksi. SYÖ!-viikot ovat hänen mukaansa lähteneet hyvin käyntiin.
”Viikonloppuna oli väkeä ruuhkaksi asti”, Darfashan kertoo.
Vänäkissä on tällä kertaa tarjolla jujehkebabia eli sahramilla maustettua kanaa, ghormeh säbziä eli perialaista lampaanlihapataa papujen ja yrttien kera sekä vönerkebabia. Darfashan sanoo, että kasvisruokailijoiden määrä on otettu huomioon myös SYÖ!-viikkojen tarjonnassa. Vönerrullat ovat kovaa valuuttaa.
”Kasvissyöjiä ja vegaaneita käy meillä melko paljon”, hän sanoo.
Thairuokaa tai kiinalaista ruokaa haluavat voivat suunnata joko China Thai Palaceen Kauppiaskadulle tai Kratae Thai Cuisineen Ursininkadulle. Molemmista on saatavilla kana- ja tofuannoksia kympillä. China Thai Palacessa on tarjolla myös torstai- ja perjaintai-iltaisin ja viikonloppuisin brunssibuffet.
Sushia sen sijaan tarjoilevat Kawaii sekä China Thai Palace.
SYÖ!-viikkojen konkari, Eerikinkadulla sijaitseva Himalayan Kitchen luottaa tuttuun listaan, johon on kerätty asiakkaiden suosikkiannoksia. Ehdottomasti eniten menee butter chicken –annosta, jossa on yrtti-jogurttimarinoitua ja tandoori-uunissa grillattua kanaa.
”Seitsemän kymmenestä ihmisestä ottaa butter chickenin”, naurahtaa ravintolan omistajapariskunnan toinen puolisko Kamal Raj Sharma Banjade.
Ja mikäs siinä: butter chicken sopii suomalaiseen makuun, sillä siinä on juuri sopiva ripaus eksotiikkaa. Tomaatin ja hunajan maustama kermakastike on makurikasta. Sharma Banjade kertoo, että ravintolassa pyritään mahdollisimman aidosti oikeisiin nepalilaisiin makuihin. Esimerkiksi kookoskermaa ei Himalayan Kitchenin ruuissa nähdä, sillä sitä ei Himalajan seudulla ole saatavilla.
”Suomalaiset maistelevat kyllä mielellään uutta”, hän sanoo.
SYÖ!-viikoilla on jälleen hurja määrä kasvisherkkuja, eivätkä vegaanitkaan jää nälkäisiksi. Tarjolla on lukuisia vegaanisia vaihtoehtoja, joista poimimme muutamia herkullisia tärppejä.
Nyhtisbuumi ei ota laantuakseen. Kauran lisäksi nyhdetään nyt myös hernettä ja soijaa. Nyhtösoijaa pääsee maistamaan Citykäytävän Classic American Dinerin vegaanisen burgerin välissä, jossa se on maustettu vegaanisella chimichurrimajoneesilla.
Lost in Helsingin vegaanisessa pizzassa täytteenä on nyhtöhernettä, tomaattia, paprikaa, rucolaa ja vegaanista juustoa.
Nyhtökauraa on tarjolla useammassakin muodossa. Roots Helsingissä bbq-kastikkeella maustettu nyhtökaura toimii vegaanisen burgerin täytteenä. SYÖ!-burgeri tarjoillaan hummuksen ja dippivihannesten kera.
Nyhtökaura taipuu myös vegekulhojen täytteeksi. Korjaamon vegan bowlissa on nyhtökauraa, kvinoaa, mausteista tomaattikastiketta, paahdettua paprikaa, rucolaa, marinoitua portobellosientä, raitajuurta, hernehummusta ja ituja. Fazer 8th Floor Food Marketissa herkutellaan vegaanisella curry bowlilla.
Tarjolla on toki muutakin kuin nyhtistä. Esimerkiksi Frans & Ameliessa Kluuvikadulla tarjoillaan härkäpapupyöryköitä couscousin, kasvisten ja vegaanisen avokadomajoneesin kera. Tokyo55 Izakayan kasvisannoksessa on liekitettyjä edamamepapuja, misobroccoliinia ja portobellotempuraa. Nam!