Porvoolaisessa Zum Beispielissä vastaanotto tuntuu sille kuin tapaisi vanhan ystävän. Lämminhenkisessä ravintolassa henkilökunta huomioi asiakkaat iloisesti. Paikassa käy selvästi paljon kanta-asiakkaita ja monen ruokailijan kanssa vaihdetaankin tiskillä viimeaikojen kuulumiset.
Persoonallisen ravintolan syntytarinakin on mielenkiintoinen. Georg Simojoki, Zum Beispielin keittiöpäällikkö pyöräili ympäri maailman tutustuen matkoillaan erilaisiin ruokakulttuureihin ja keittiöihin, tuoden muun muassa oppinsa avotuliruoanlaitosta mukanaan Suomeen. Ravintolassa matkaa muistellaan valokuvin ja erilaisin yksityiskohdin, tarjolla on esimerkiksi belizeläistä chilikastiketta.
Georg nimeää italialaisen keittiön mieleisekseen ja mainitsee myös saksalaistaustansa tuovan elementtejä Zum Beispielin makuihin, lähialueen tuottajien merkitystä unohtamatta. Paljon tehdään itse ja esimerkiksi olut tulee läheltä Malmgårdin panimosta. Ravintolan juomavalikoima on muutenkin ihastuttavan erilainen raparperijuomine ja muine erikoisuuksine.
Eikä Zum Beispielin persoonalliset piirteet lopu juomavalikoimaan, vaan yllätyksiä riittää myös muiden yksityiskohtien osalta. Ravintolassa on, erinomaisen leipäpöydän lisäksi, myös mahtava suola- ja öljyvalikoima. Suolaerikoisuutena tarjotaan esimerkiksi mustaa laavasuolaa Havaijilta ja öljytiskiltä löytyy maailman parhaaksi oliiviöljyksi vuosina 2014 ja 2015 valittua Venta Del Baron -öljyä. Miten hauska idea! Suolat ja öljyt ovat varmasti niitä pieniä juttuja, jotka tuovat tavalliseen lounaskokemukseenkin pientä ekstraa ja auttavat erottautumaan muista ravintoloista.
Erikoisuuksista puheenolleen, Zum Beispielistä löytyy Pohjoismaiden ensimmäinen käsintehty Bertha-hiiliuuni, jota ravintola käyttää ruoanvalmistuksessaan paljon. Monista annoksista löytyy hiiligrillissä käyneitä maukkaita komponentteja. Ravintola on valinnut grilliin hiileksi kookoshiilen, jota he itse maahantuovat.
– Kookoshiili on tarkoitukseen paras mahdollinen, sillä se ei syty rasvasta, eikä ruokiin siten pääse syntymään palanutta makua, kertoo Georg Simojoki.
Ravintolaan tutustuessa pääsemme maistelemaan antipastilautasta, jossa on valikoima Zumin herkkuja. Muhkeassa kattauksessa hiiligrillin käyttö näkyy ja maistuu. Bertha tuo makuihin syvyyttä ja twistiä, jota ei kaikkialta saa. Toisena alkuruokana nautimme rapeaa maissitostadaa, joka on ihanan raikas ja siinä on mukavasti happoa, Nam, näitä haluaisin syödä monta!
Onneksi en syönyt useampaa tostadaa, sillä pääruoat ovat rehellisen isoja ja niissä on paljon konstailemattomia makuja. Esimerkiksi Berthassa hiiligrillatulla marmoriulkofileepihvillä on kokoa 250 grammaa, eikä lisukkeissakaan säästellä. Iso ja maistuva annos on myös Zumin avokadopasta, jossa on avokadon lisäksi myös tiikerirapuja ja parsaa. Annoksessa on ilahduttavan paljon rapuja ja luomupasta on toki itsetehtyä, kuten kaikki muukin ravintolassa. Testaamme myös hummeririsottoa, joka on erinomaista. Hummerin vahvat maut on saatu mainiosti lautaselle, eikä tässäkään annoksessa kitsastella tiikeriravuissa. Kokonaisuudessaan Zum Beispielissä saa varmasti vastinetta rahoilleen. Ravintolan isot annokset ovat täynnä hyviä makuja, lohturuokaa parhaimmillaan.
Jälkiruoaksi Georg suosittelee lämpimiä karviaismarjoja ja laventelijäätelöä, jossa laventelijäätelö maistuu yksinään hauskasti lähes pyykkimäisen puhtaalle ja raikkaalle. Kirpeiden karviaisten kanssa laventelin pehmeät maut tulevat oikeuksiinsa ja iso annos katoaa lautaselta nopeasti. Zum Beispielissä valmistetaan myös jäätelöt itse. Muuttuvasta ja monipuolisesti valikoimasta löytyy aina myös vain aikuisille tarkoitettuja makuja. Toinen suositeltu jälkiruoka, lämmin omenastruudeli jatkaa ravintolalle ominaista reilua ja rehtiä linjaa, jossa on paljon kaikkea, muttei mitään liikaa.
Katja/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.