Korttelin ravintoloista myös Fisken på Disken on kiinnostanut minua kovasti ja olen kuullut huhua heidän uskomattomista tartareistaan pitkin vuotta. Kuten edellisellä Kortteli-kerralla, ei tälläkään kertaa oma osaamiseni olisi riittänyt ymmärtämään ostereiden kaikkia hienouksia ja olikin ilo saada mukaan myös asiaan tarkemmin vihkiytynyt maistelemaan Fisken på Diskenin herkkuja. Sekä ammattilaisen että amatöörin mielestä ravintolassa oli kaikki kohdillaan ja asiantuntemus oli loistavaa, mutta en silti kärsinyt osteritietämättömyydestäni illallisen aikana.
Ostereita tarjoiltiin kahta lajia, ne olivat tuoreita ja niiden lisukkeet oivaltavia. Avecini piti kovasti piimä-tillivinegrettestä ostereiden lisukekastikkeena. Hänestä piimä toi uuden ulottuvuuden merelliseen herkkuun. Fine de Claire -ostereiden koostumus oli napakka, suutuntuma lihaisa ja maukas. Ostereita oli kiva maistella alkuun ja ne kelpasivat oikein hyvin sekä kokeneelle että kokemattomammalle syöjälle.
Ostereiden jälkeen saimme heinillä savustettua siika ja pikkelöityä raparperia raparperihollandaisekastikkeella, mantelipähkinämurulla ja kuivatulla nokkosella. Annos oli todella kaunis ja sen idea oli hieno ja maut sopivat erinomaisesti yhteen. Raparperi tuli kunnolla esiin vasta hollandaiskastikkeen jälkimaussa. Annos oli herkkä niin ulkonäöltään kuin mauiltaan, mutta samalla makumaailma oli runsas erityisesti ihanan pähkinämurun ansiosta.
On todella hyvä, ettei kalabaarissa nojata pelkästään niihin merenantimiin, vaan uskalletaan käyttää myös (hyvää) lihaa. Tartar oli molempien ruokailijoiden mielestä napakymppi ja liha toi sopivaa vaihtelua pidemmän menun kala-annosten väliin. Ravintolassa on kuulemma aina tarjolla tartaria, eikä yhtään suotta.
Annosten esillelaitto oli kaunista läpi koko menun ja sen ruokalajit olivat yllättävän täyttäviä, vaikka annokset olivatkin herkkiä ja jopa kevyen näköisiä.
Pehmeälle briossille koottu hieman erilainen toast skagen kuului ehdottomasti iltaan. Klassikkoa oli raikastettu savukuivatulla tonnikalalla ja yrtticremellä ja sen kanssa tarjoiltiin puhdasta Rieslingiä. Tällaista kokonaisuutta sitä odottikin tästä ravintolasta ja tämän annoksen myötä odotukset myös täyttyivät.
Koko illan ajan palvelu oli huolehtivaa ja ruokia tarjoiltiin juuri sopivaan tahtiin. Vaikka kesäinen tiistai-ilta oli ravintolassa aika hiljainen, oli annosten välinen odotusaika sopiva. Fisken på Diskenin kokit ovat muuten osa Suomen kokkimaajoukkuetta ja intohimo keittiössä välittyy helposti myös lautaselle, saliin ja aina vieraille saakka.
Seuralaiseni mielestä pääruoan kala oli yksi parhaista pitkään aikaan. Hänkin tulee onnelliseksi aina kun saa täydellisesti paistettua kalaa ja annoksen nieriä oli juuri sitä. Nieriän seurana oli korvasieni-kanttarellipaistosta, fermentoitua sitruunaa ja kukkakaalia. Hyvin ajassa kiinni oleva annos oli reippaan kokoinen ja sen kanssa maistui mainiosti lasillinen Petit Chablista.
Kun ilta kääntyi kohti sen loppua, meille selvisi, että tartarin lisäksi kalaravintolassa osataan todella tehdä myös jälkiruokia. Jo pelkästään pääruoan ja jälkiruoan välillä tarjoiltu suunraikastin oli aivan uskomattoman valloittava annos lakritsaa ja mansikkaa. Kerkesin jo julistaa sen suosikkiannoksekseni, kunnes varsinainen jälkiruoka saapui pöytään. Koivua, valkosuklaamaitoa, tattaria, kauraa, mahlaa ja koivunlehteä sisältänyt annos vei jalat alta niin ulkoisella kauneudellaan kuin ihanilla mauillaan. Se oli niin suomalainen, kesäinen, herkkä, eteerinen ja kaunis, huh! Jälkkärit ovat Fisken på Diskenin todellinen vahvuus ja siellä ollaan syystäkin ylpeitä niistä. Jälkiruoat kruunasi australialainen Rolling Moscato.
Illan aikana ruuan ja juoman yhdistely osui kaikin puolin nappiin, olematta kuitenkaan liian kikkailevaa. Pääsimme myös kuulemaan meille tarjoilleen työntekijän mielenkiintoisesta matkasta viinien maailmaan. Fisken på Disken on ravintola, joka onnistuu olemaan ajan hermolla ilman, että siitä tarvitsee tehdä numeroa. Sen ruoka on valmistettu pieteetillä ja annokset ovat kauniita, mutta pönötyksestä ei ole tietoakaan. Ravintola voisi hyvin olla missä tahansa, eikä sen sijainti kauppakeskuksessa vaivaa meitä ja se tuleekin illan aikana mieleen vain puhuttaessa Korttelin ravintoloiden keskinäisestä yhteistyöstä ja tunnelmasta. Täällä naapuri on vahvuus ja jäämme innolla odottelemaan Korttelin yrittäjien suunnittelemia tempauksia ja mahdollisia yhteistapahtumia.
Katja/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.