TableOnlinen ruoka ja ravintola-aiheinen blogi. Blogissa tuodaan ajankohtaisia aiheita, ravintoloita sekä ravintola-alan henkilöitä kaikkien luettavaksi ilman turhia hienosteluja, alan sanastoja tai liian syvällisiä kirjoituksia.
Vajaa vuosi sitten avannut Italian bistro Gina on löytänyt asiakaskuntansa ja ansainnut suosionsa, löytyyhän se jo Suomen 50 Parasta Ravintolaa -listauksenkin sijalta 35. Usein viikonlopulle on vaikea löytää pöytää mikäli sitä ei ole varattu etukäteen, ellei ole valmis odottamaan baarin puolella.
Avauksen ajoittuessa viime vuonna alkusyksyyn, ohitettiin terassikelit siltä osin. Nyt kuitenkin Ginan upea sisäpihan terassi on avattu ja tarjoaa kätketyn sekä tuulelta suojaisan keitaan Helsingin ytimessä ja mikä parasta, Ginan terassille voi tehdä pöytävarauksen etukäteen.
Juhannuksen jälkeen siirrytään kesäaukioloaikoihin, jonka yhteydessä lounas jää tauolle ja jatkaa vasta koulujen alkaessa elokuussa. Gina palveleekin kesän ajan ma-pe 16:00 alkaen sekä lauantaisin 12:00 alkaen.
Nautimme ennen kesäaikatauluihin siirtymistä kolmen ruokalajin lounaan à la carte listaa hyödyntäen, joista esimerkiksi sienillä tuunattu Cacio e Pepe alla Gina oli lähes täydellinen välipasta.
Ginan runsas burrata tomaatti "tartarin" sekä oliiviöljyssä uitetun paistetun foccacian kera ei ansaitse mitään muuta kuin ylistyssanoja.
Alkuun otettu limoncello spritz sekä suositusviinit annoksille istuivat kuin nenä päähän. Ginassa juomapuoleen suhtaudutaan vähintäänkin samalla intohimolla kuin ruoanlaittoon.
Mikäli visiitti olisi ollut yhtään pidempi, olisin varmasti jossain vaiheessa nauttinut negronin, joka on ainakin itselleni ollut varma valinta joko Italiassa ollessa tai italialaisessa ravintolassa illallistaessa. Ginan negroneja on mennyt useita ja voin niitäkin suositella varauksetta. Ehkä lämmin kesä ja terassi houkuttelee nauttimaan yhden jos toisenkin.
Ginan sisäpihan terassilla huippupastaa nauttien ja negronia siemaillen voi samalla suunnitella pöytävarausta saman ravintoloitsijaporukan uuteen Bouchon Carême ravintolaan, joka aukeaa elokuun lopulla ja tarkemmin sanottuna 27.8.2024.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Helsingin Kirkkokadulla sijaitsevaan Rodolfoon en ole aiemmin tullut päätyneeksi edes vahingossa, minkä havaitsen jo alkuruokien kohdalla virheeksi, sillä kaikki annokset olivat laadukkaasti valmistettuja ja maistuvia.
Vuodesta 1970 lähtien toimineen Rodolfon jokainen annos on positiivinen yllätys. Pöytään tuodaan toisensa jälkeen isoja annoksia, joissa maut ovat kohdallaan. Kala ja karitsa sekä mustekala on paistettu erinomaisesti ja Suomesta jatkuvasti hyvää tiramisua metsästävä avecini oli erittäin ilahtunut valitessaan keittiön suosituksesta sitä jälkiruoaksi.
Saadaksemme mahdollisimman hyvän selvyyden ravintolan annoksista, pyysimme tosiaan henkilökunnalta suosituksia. Niitä tulikin reippaasti ja ne osuivat nappiin. Italialaishenkinen ravintola suositteli alkuun tulisempaa, mausteliemessä haudutettua mustekalaa sekä mietoa ja lempeää vitello tonnatoa. Molemmat olivat erinomaisia annoksia ja mustekalaa en olisi osannut itse listalta valita, joten suosittelu meni oikein nappiin.
Välipastaksi saimme pasta puttanescan, joka oli kevyt ja suolainen ja toimi hyvin annosten välissä. Huono puoli hyvässä pastassa oli vain se, että vatsat alkoivat olla jo aika täynnä pääruokaan siirryttäessä.
Pääruoaksi avecilleni tuotiin päivän kalansaalis, joka oli nieriää sekä minulle karitsankaretta. Ja jälkiruoaksi, niillehän on ihan oma mahansa, nautiskelimme tiramisua ja sitruunasorbettia.
Vierailumme ravintolassa sattui selvästi kiireisen päivän loppuiltaan. Kuulimmekin, että Rodolfossa oli järjestetty samana päivänä jo yhdet isot juhlat ja paikalla oli vielä pienempi hääseurue. Vaikken minä ollutkaan aiemmin tietäni tähän kruununhakalaisklassikkoon löytänyt, ovat sen selvästi ottaneet omakseen monet. Tunnelma oli rento ja henkilökunta hurjan ystävällistä, vaikka heilläkin varmasti alkoi jo pitkä päivä tuntua jaloissa isojen seurueiden jälkeen.
Nyt osaan Rodolfoon jatkossa!
Varaa pöytä TableOnlinesta: Rodolfo Kirkkokatu 5, Helsinki
Katja/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Keväinen vierailuni Fabrik Helsingissä oli kolmas laatuaan, eikä se näiden kokemusten perusteella varmasti tule myöskään jäämään viimeiseksi. Fabrik on erittäin tyylikäs ravintola loistavalla paikalla ja sen isoista ikkunoista on mukavaa seurata Tehtaankadun vilinää hyvää ruokaa ja viiniä nauttien. Ravintolassa voi joko illallistaa pidemmän kaavan mukaan tai nauttia pieniä snackseja, lounasta unohtamatta.
Ravintola tekee vaikutuksen jo heti illallisen alussa tarjoamalla kahta itseleivottua leipää, jotka ovat molemmat uskomattoman maukkaita. Myös alkujuomaksi kaadettu samppanja sekä Fabrikin hauska Aperol spritz -tyylinen, Tislaamon lonkerosta ja kuohuviinistä tehty cocktail antavat odottaa illalta paljon.
Alkuruoaksi tilaan Vitello tonnaton, joka on ehdottomasti lajissaan paras, jonka olen koskaan syönyt. Annos on raikas ja siinä on paljon pehmeitä makuja, joita hieman kirpeät tomaatit raikastavat kivasti. Seuralaiseni alkuruokatartar yllättää koollaan. Lautasella on reilusti syötävää ja tartariin on jätetty paljon purutuntumaa.
Päädyn myös itse lähes poikkeuksetta tartarin, jos sellaista on tarjolla ja se onkin ehdoton valintani pääruoaksi. Kuitenkin seuralaiseni pääruoakseen valitsema Toast skagen ennättää saapuessaan herättää minussa hieman annoskateutta. Ei tartar kuitenkaan jää sen varjoon. Annoksessa on niin paljon lihaa, että tavoistani poiketen harkitsen jo hetken jättäväni jälkiruoan väliin.
Onneksi en kuitenkaan jätä! Ravintolan erikoisuus on Pralina Chocolaterien käsintehdyt suklaakonvehdit, jotka ovat suussasulavan herkullisia ja todella kauniita. Kuulen, että niitä saa ostaa myös kotiin – apua! Seuralaiseni valitsee jälkiruoaksi porkkanakakkua appelsiinijäätelöllä. Myös se on visualisesti hyvin kaunis annos ja kakkukin kuuluu olevan hyvin maistuvaa.
Muistelen, että ravintolassa on, aikaisempiin käyntikertoihini verraten, nyt hieman suurempi annoskoko läpi aterian, joka on mielestäni hyvä muutos. Jään odottamaan innolla, millaisia pieniä viilauksia pian vaihtuvan listan myötä on taas vuorossa.
Katja/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Italialaisravintola Pjazza aivan Helsingin keskustassa on jazzia, isoja annoksia, turisteja ja vilkasta puheensorinaa lounaalta iltamyöhään.
Pjazza on ollut avoinna nyt nelisen vuotta ja se oli yksi ensimmäisistä pitserioista Helsingissä, josta sai aitoa roomalaistyylistä pitsaa. Pitsan lisäksi Pjazzan ruokalistalta löytyy toki paljon muutakin, kaikki tietysti autenttiseen italialaiseen tyyliin valmistettuna.
Ravintola vaikuttaa olevan turistien suosiossa ja ravintolasta kerrotaankin asiakaskunnan olevan todella monimuotoista. Myös henkilökuntaa on koottu useista kulttuureista, aidon italialaisen leppoisaksi kokonaisuudeksi. Kun tyylikkääseen ravintolatilaan astuu keväisen harmaalta Yrjönkadulta, virittäytyy äkkiä rentoon tunnelmaan. Pjazzan kauniit tilat sopivat hyvin erilaisiin tilaisuuksiin, eri kokoisille ryhmille ja myös yksityistilaisuuksiin.
Annokset Pjazzassa ovat isoja ja niiden välillä valitseminen on vaikeaa. Kaikki ruoat ovat erittäin maistuvia ja raaka-aineet tuoreita.
Alkuruoaksi valitsemme carpaccion rucolalla ja parmesaanilla sekä puhvelimozzarellaa, tomaattia ja basilikaa. Lihasta eikä juustosta säästellä ja alkuruoissakin on jo reilusti syötävää. Tässä ravintolassa on hinta-laatusuhde kohdillaan!
Vaikka muitakin vaihtoehtoja on tarjolla, ovat pääruokavalintamme alusta saakka selvät ja haluamme molemmat maistaa ravintolan mahtavantuoksuisia pitsoja. Pitkän harkinnan jälkeen jatkamme raaka-aineiden suhteen klassisella linjalla ja toisen pitsan täytteiksi valikoituu kirsikkatomaattia, puhvelimozzarellaa, basilika ja yrttisalsa ja toisen täytteeksi mozzarellaa, parmankinkkua ja basilikaa.
Vaikka olemmekin jo aika uhkaavan täynnä, on (tietenkin) pakko maistaa jälkiruokia. Tiramisu purkissa on hauskan leikkisä, aina varma valinta ja Pjazzassakin todella maukas. Päivän juustokakkuna on tarjolla iso pala Nutellasta mausteensa saanutta kakkua. Huh mikä määrä siinä on suklaata ja kaakaota!
Pjazzassa on vaihtuvia jazz-orkestereita soittamassa aina tiistaista torstaihin ja monet vieraista tulevatkin ilmiselvästi paikalle musiikin takia ja nauttivat kuuntelun lomassa samalla illallista. Varaa siis pöytä ja nauti italialaisista herkuista musiikkia kuunnellen. Muista myös Pjazzan maukas lounas!
Katja/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Sogno on tunnelmallinen italialainen ravintola Helsingin Töölössä. Suositussa ravintolassa on tarjoilla lounaan ja illallisen lisäksi myös kehuttu lauantaibrunssi. Brunssilla alku- ja jälkiruoka noudetaan noutopöydästä, josta löytyy raikkaita makuja jokaiselle. Lautasannoksina tarjoiltava pääruoka kruunaa brunssin ja täyttää varmasti nälkäisimmätkin vatsat.
"Nappisuoritus kaikin puolin. Asiakkaat olivat tyytyväisiä ja Sogno sai varmasti pari fania lisää."
Illallisella ravintola suosittelee koko pöytäseurueelle tarjoiltavaa Menu Sognoa, johon kuuluu valikoima talon suosituimpia alkuruokia ja jaettava jälkiruoka sekä pääruoka, jonka voi valita kahdesta vaihtoehdosta.
Menu Sogno osoittautuu hyväksi valinnaksi ja saamme maisteltavaksi grillattua mustekalaa, talon antipastovalikoiman sekä paahdettuja juureksia, rochettaa ja pistaasipestoa. Juurekset on paahdettu mukavan napakaksi ja yhdistelmä juuston ja pähkinäisten makujen kanssa on mainio. Grilli maistuu hyvin mustekalassa ja erityiskiitosta saa sen seurana tarjottu kastike. Kokonaisuudessaan alkuruoat koostuvat mukavan lempeistä mauista ja ne herättelevät odottelemaan pääruokaa. On kiva päästä maistamaan kerralla useampia alkuruokavaihtoehtoja. Antipastolankku toimii hyvin varsinkin talon focaccian kanssa, jota tuodaan illallisen aluksi pöytään runsaasti.
Menun kuuluu päivittäin vaihtuvat kaksi pääruokavaihtoehtoa, joista pöytäseurueellemme valikoituu testattavaksi niin lihaa kuin kalaakin. Pääruokien kanssa suositellaan otettavaksi varsin kohtuuhintaisia lisukkeita, joita löytyykin listalta hyvä valikoima moneen makuun.
Pääruokien kanssa tarjoiltavissa lisukkeissa on myös kivaa sosiaalisen syömisen ideaa. Itse pääruoka tarjoillaan jokaiselle lautasannoksena, mutta lisukkeet taas katetaan isommille lautasille koko porukalle jaettavaksi. Lisäkkeet ovat hurjan maistuvia ja jättävät melkein itse pääruoan varjoonsa.
Illallinen on ollut täyttävä, mutta vielä mahtuu hieman jälkiruokaa. Jaettava, yhdelle lautaselle katettu, jälkiruoka päättää aterian mukavasti ja kokoaa illan teemaksi yhdessä syömisen. Myös jälkiruoassa päästään maistelemaan mainio läpileikkaus Sognon annoksia. Lautaselta löytyy kaikkea; niin omenastruudelia, kirsikkaista suklaakakkua kuin jäätelöäkin. Nam!
"hyvät pizzat, kylmät oluet ja hyvät palvelu."
Sogno on lämminhenkinen ravintola keskeisellä paikalla, mutta silti omassa rauhassaan. Ravintolan lähellä on ilahduttavan hyvin parkkitilaa. Sognon tunnelmallinen terassi ja kiva kabinetti mahdollistavat ravintolan käytön moneen tarkoitukseen.
Väliotsikoihin poimitut lainaukset ovat TableOnlinen asiakkaiden jättämiä kommentteja käynnistään Sognossa.
Katja/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Helsingissä vaikuttaa olevan käynnissä italialaisten ravintoloiden buumi ja sitä vahvistamaan on syntynyt Korkeavuorenkadulle entisen LuchaLocon tiloihin ravintola Enso.
Enso kuvailee olevansa ”urban italian” ja tarjoavansa simppeliä, laadukkaista raaka-aineista tehtyä ruokaa ja viimeisteltyjä makuja. Kuvailu pitää hyvin paikkansa; Enso tarjoaa hinta-laatusuhteeltaan hyvin kilpailukykyisiä ja kekseliäitä annoksia yhdellä Helsingin parhaimmista paikoista. Erityiskiitoksen hinnoittelusta saa 9 euron samppanja – tiedän minne suuntaan seuraavaksi after work -kuplille!
Enso pyrkii koko ajan uudistumaan ja jo muutamien aukioloviikkojen aikana on ruokalistaa muokattu useampaan otteeseen niin henkilökunnan kuin asiakkaidenkin toiveiden mukaan. Uudistuksen on kokenut myös liiketila, joka on nyt trendikkään vihreä ja yllättävän tilavan tuntuinen. Kokonaan avautuvat isot ikkunat lisäävät näin kesän tullen tilan tuntua entisestään.
Enson ruokalista on kompakti, mutta valinnan vaikeus meinaa silti iskeä niin alkuruoan, pizzojen kuin pastojenkin osalta. Alkuruoista on pakko testata tartaria, joka on italialaistyyppisen yksinkertainen ja pelkistetty, eikä siinä ole säästelty juustoa. Suosittelusta testaamme myös kahta muuta annosta, joita emme muuten ehkä olisi listalta valinneet. Annos kukkakaalia, salsaa ja mantelia on mielenkiintoinen yhdistelmä kaalin lempeyttä ja mausteista salsaa. Manteli tuo kokonaisuuteen kukkakaalin kaipaamaa pähkinäisyyttä. Kukkakaalin lehdet on myös käytetty kekseliäästi hyödyksi. Alkuruoista yllättävin kokonaisuus on mozzarellaa, paahdettua paprikaa ja rusinoita sisältävä annos, jossa reipasta suolaisuutta tuovat kapristen lisäksi joukkoon ripotellut suolakiteet. Ennakkoepäilystä huolimatta rusinat toimivat muiden ainesten joukossa hyvin tuoden kokonaisuuteen makeutta, joka nostaa lautasellisen kokonaan toiselle tasolle. Annos on yllättävä ja monivivahteinen yhdistelmä, jossa jokainen puraisu on erilainen.
Enso luottaa pääruoissaan klassisesti pizzaan ja pastaan. Pizzaksi suositellaan mozzarellaa ja salamia sisältävää vaihtoehtoa, jossa salamit ovat tuoreita ja tulleet suoraan Italiasta. Pohja on rapea ja kevyt, eikä siinä käytetä hiivaa. Pastoista on vaikea valita testiin vain yhtä ja päädymmekin sekä lehtikaali-ricottapastaan että perunagnoccheihin. Lehtikaalipasta on kivan uusi tuttavuus ja pastassa on sopivasti suutuntumaa. Gnocchit ovat kokonaisuudessaan aika makeita, mutta joukkoon ripotellut rapeat pancettamurut tuovat suolaa ja ryhtiä, hauska annos! Juomapuoleksi meille kaadetaan San Cassiano Valpolicellaa, joka toimii sekä pizzan että pastan parina.
Kuulemme ravintolassa villiä huhua, ettei suklaakakkua kannata ohittaa. Jatkan mielelläni tämän salaisuuden levittämistä, sillä kakku oli ehdottomasti parasta tänä vuonna syömääni suklaakakkua. Balsamico ja hapankerma ovat yksistäänkin mukavan erilainen lisä makealle kakulle, mutta yhdessä lisukkeet muodostavat kakun parina jännän karamellisen makumaailman. Pirskahtelevan makea jälkiruokakuohuva Banfin Rosa Regale toimii hyvin kakun kanssa ja tekee yhdistelmästä jopa hieman ylellisen. Jogurttipannacotta taas on höystetty sesonkiin sopivasti raparperilla. Annokseen lisätty basilika toimii mainiosti happaman raparperin ja miedon pannacotan mausteena, johon sokeroidut auringonkukansiemenet tuovat mukavaa rakennetta. Ei hassumpi jälkkäri sekään.
Katja/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Tocan ovet ovat olleet auki Unioninkadulla vasta kolme vuotta, kuitenkin sinä aikana on ehtinyt tapahtua paljon. Toca on sopivasti toinen (eli toka!) ravintola joka nappasi Nyt-liitteessä täydet viisi tähteä, pääsi Michelin Guiden suosituslistoille sekä kävi läpi mittavan keittiön laajennusremontin viime vuoden kesän lopussa. Me olimme tieytysti heti kärppänä tsekkailemassa uutta kiiltävää keittiötä sen avajaisissa 21. syyskuuta 2015 (kuten linkin takana olevasta kuvasta näkyy, keskityimme olennaiseen). Tocan pääomistajiin kuuluu pariskunta Elina Valoranta sekä Gennaro Oliviero. Gennaro on mahtava tulinen Italiano, jonka kanssa olen keskustellut useita kertoja ravintoloista, ruoasta, suomalaisesta kulttuurista sekä kaikesta siltä väliltä. Elina on taas aivan mahtava mimmi, hänen kanssaan meillä on tapaamiset ovat venyneet usein pitkiksi, jäämme aina suustamme kiinni. Tykkään molempien tyylistä, he puhuvat asiakkailleen kuin tutuilleen, ei turhaa mielistelyä vaan aitoa ystävällistä lämpöä. Toca nojaakin erittäin paljon omistajiensa sekä työntekijöidensä persoonaan. Jos samoihin tiloihin muuttaisi joku toinen ravintoloitsija niin ettei mitään muutoksia tehtäisi sisustaan tai ravintolan konseptiin, ei Toca olisi enään Toca ja pelkäisin hohdon katoamista.
Itse olen ehtinyt ruokailla Tocassa aikaisemmin jo kaksi kertaa, joista toinen taltiointiin TableOnlinen Facebookkiin. Olen alusta lähtien tykännyt Tocan rennosta ja rehdistä tyylistä. Turhaa mielistelyä tai tärkeilyä ei Tocassa harrasteta salin eikä keittiön puolella. Kaikki tapahtuu omalla rennon letkeällä tyylillä kuitenkin niin, että kaikki hoituu asiallisen ammattitaitoisesti. Molemmilla aikaisemmilla ruokailukäynneillä olen lähtenyt ravintolasta liian tukkoisena ja kylläisenä, jota voitaisiin pitää huonona asiana. Toki lautaselle voi jättää ruokaa, se ei kuitenkaan sovi luonnolleni varsinkin jos ruoka on hyvää!
Toca on pieni, asiakaspaikkoja on vähän yli parisenkymmentä, joten varaus kannatta tehdä viikonloppujen lisäksi myös arki-illoille. Sisusta huokuu samaa tunnelmaa kuin ruokafilosofia, ei mitään turhaa kaunistelua. Kaikki on toimivaa ja juuri oikealla paikallaan. Jättisuuri ikkuna Unioninkadulle sekä vierailijoille varattu seinän kokoinen liitutaulu ovat ehdottomasti lempiyksityiskohtiani Tocan sisustassa.
Talon leipänä pöytään Elina tuo focacciaa, ciabattaa sekä rosmariinisuolalalla höystettyä voita. Vaikkakin leivät olivat ihan hyviä, etenkin foccaccia, eivät vaaleat italialaiset leivät ikinä ole minua sytyttäneet, kaikenlisäksi ne ovat todella täyttäviä.
Amuse bouchena toiminut punajuuripannacotta kuivatuilla mustilla oliiveilla oli taivaallista herkkua, tässä on pannacotta johon voisinkin tykästyä!
Tocassa yhtenä pienenä erikoisuutena on menulle laadittu olutpaketti, joka kustantaa menun pituudesta riippuen 25 tai 37 euroa. Otimme viinit ruoan kanssa sekä poikkeuksellisesti aperitiivina italialaisen Birra TOZ Easy Pale Alen Elinan suosituksesta. Erittäin kevyt sekä raikas TOZ sisältää vain 4% alkoholia ja sitruunaisella maullaan voisi sopia monelle joka ei normaalisti olutta juo. Tätä pitää saada terassilla!
Elina tuo pöytään parsakeittoa köynnöskrassilla, parsasalaatilla sekä pikkelöidyllä sipulilla, mutta ei siinä vielä kaikki (kuten Ostos-TV:ssä on tapana sanoa) viereen tipahtaa vielä kulho pullollaan friteerattua viiriäistä joka on tarkoitus syödä keiton kanssa. Parsakeitto lisukkeineen oli pelkkää nautintoa. Fritattu viiriäinen oli itse asiassa onnistunut erittäin hyvin. Friteeraus on meilestäni tapa peittää huonoja raaka-aineita rasvalla ja suolalla, normaalisti väistelen frittiruokaa viimeiseen asti. Tocan viiriäiset olivat meheviä sekä frittaus jopa yllättävän freesiä, ehkä jopa hieman makeahkoa. Huomaa ettei kyseessä ollut koko viikon samoissa öljyissä paistettua tavaraa.
Montiggl oli erittäin helposti nautittava raikas riesling, joka ei sisältänyt juurikaan rieslingille ominaista petrolisuutta ja sopi erinomaisesti parsakeiton kanssa. Pikaisella googletuksella selvisi, että montiggl on saanut maailmalla erinomaisia pisteitä sekä joitain palkintojakin.
Pieni pelko hiipii, jatkaako Toca samalla linjalla kuin aikaisemmilla käyntikerroillani. Parsakeitto oli sopivan kokoinen alkupala, kasa fritattuja viiriäisiä kielii rehdistä ja tuhdista ruoasta, saas nähä miten ravintolasta poistutaan, pyörien, kontaten vai kävellen.
Pöytään tuotu kohtuuhintainen Le Rimen Chardonnay-Pinot Grigio oli mutkattoman kevyt sekä sitruksinen valkkari, jota siemaili yksinään ihan mielellään ennen annoksen saapumista.
Odotin annoksen olevan kalaa jossa on mukana raikkaita makuja ja osuinkin oikeaan. Pöytään saapui lohta, tillimajoneesia, tilliöljyä, tillin versoa, mallasleipää, retikkaa, piimäkastiketta sekä sitruunageeliä. Annos ei pelkästään ollut kaunis, mutta kaikenkaikkiaan koko illan paras setti! Lohi oli suussa sulavan täydellistä ja vaikka tilliä oli annoksessa kolmella tavalla, ei se ollut mitenkään dominoivassa roolissa. Piimäkastike sekä murustettu mallasleipä kruunasi kokonaisuuden. Ihan sama mitä Elina tuo pöytään seuraavaksi, olen tehnyt päätökseni.
Väliannoksena saadaan mielenkiintoinen sitruuna-oliiviöljyrisotto parmesaanilla. Elinan kiikuttaessa annosta salin läpi pöytään luulin kyseessä olevan jonkinlainen pizza. Risotto tarjoillaan matalassa lautasessa paksun pulverikerroksen kera. Pulveri on kuivatuista tomaateista ja maistui erinomaiselta, oikeastaan hyvin paljon aurinkokuivatuilta tomaateilta. Italialainen kuiva soave-viini sopi risoton kanssa hyvin, tämänkään annoksen kanssa ei missään nimessä olisi edes kannattanut pariuttaa liian monimutkaista viiniä.
Malbeccia pöytään ja punaista lihaa lautaselle! Lämpimät ruoat hupentuvat härkäannokseen. Perunaa, pinaattia sekä maa-artisokkaa kylkeen ja avot! Pahoittelen, tein jo lohen kanssa päätöksen illan parhaasta annoksesta, kuitenkin härkä on täydellisen mureaa sekä kypsyysasteeltaan täysosuma. Emme tienneet menusta mitään ja ilmoitimmekin Elinalle ettemme halua minkäänlaisia ennakkotietoja etukäteen. Tästä johtuen oli kiva saada pöytään automaattisesti sopivan punaista härkää, Tocassa tiedetään miten liha pitää tarjoilla.
Härkäannos oli huikea, siitä ei pääse mihinkään. Voidaan oikeastaan sanoa tämän olleen illan annoksista jaetulla ensimmäisellä sijalla tai vähintäänkin hyvänä kakkosena jota täydensi erinomainen marjaisa Malbec.
Viimeisenä illallisen väkinäisin osuus; jälkkäri. Kuitenkin Tocaa kohtaan minulla oli kovat odotukset, viime kerralla maistelin erinomaista suklaa-kirsikkajälkkäriä. Nyt päätähtenä oli sitruuna sekä valkosuklaa. Sitruuna cremo´, valkosuklaa crumble, valkosuklaa-kamomillavaahto, siitepölyä, sitruunasorbettia... tämä toimi! Sopivan kokoinen annos, erinomaista Sauvignon Blanc jälkkäriviiniä sekä raikkaita makuja! Rasvaista valkosuklaata ei ollut liiaksi eikä sen makeus puskenut liiaksi läpi. Toca pääsi yllättämään jälleen!
Illallinen on ohi, kahvit sekä avecit jätämme sikseen. Aikaisemmista kokemuksista poiketen emme pyörineet tahi kontanneet pihalle. Jatkoimme itse asiassa muutamille rommicocktaileille Navy Jerry'siin sopivan kylläisinä keskustelemaan kokemuksesta. Ystäväni piti Tocan illalliskokemusta ehdottomasti yhtenä parhaimpana, ellei jopa parhaimpana.
Tocan viinilista on erittäin lyhyt ja sen sisältö vaihtuu usein. Mitään ylimääräistä ei listoilla pidetä, kaikki käytännössä sovitellaan suoraan annosten kanssa sopiviksi. Tocan viineistä nauttiakseen ei tarvitse olla kokenut viinien kanssa eikä makunystyröiden tarvitse olla turhan hienostuneiksi kehittyneitä. Yksinkertaisuus sekä helposti lähestyttävyys on Tocan suurimpia vahvuuksia ja koska Tocassa ei esitetä mitään mitä he eivät ole, ei sitä odoteta myöskään asiakkaalta.
2015 kesän loppupuolella toteutettu keittiön laajennusremontti oli toivottu uudistus Tocan henkilökunnalle sekä asiakkaille. Vanhassa keittiössä rasvan sekä paistamisen käry välillä leijaili salin puolelle. Lisäksi keittiö oli liian ahdas toteuttaa kaikkia Gennaron visioita. Uudessa keittiössä kaikki paistaminen tapahtuu uudessa erillisessä huoneessa, joka ratkaisee tila- sekä käryongelmat, näin kokit saavat vapaammat kädet sekä enemmän mahdollisuuksia kokeilla uutta, joka taas on tärkeä osa Tocan konseptia sekä viehätystä.
Toca itse asiassa profiloituu suomalais-italialaiseksi ravintolaksi, joten keittiön ruokafilosofia ei ole liian jäykkää. Makuja sekä inspiraatiota haetaan myös muualtakin maailmalta. Tocan menun sisältö saattaa vaihdella jopa päivittäin riippuen saatavilla olevista raaka-aineista. Tocan omien sanojen mukaan tärkeimpinä elementteinä ovat tuoreet ja laadukkaat raaka-aineet sekä makujen tunnistettavuus ja yksinkertaisuus. Tämäkin puoli Tocasta huokuu jokaisen annoksen kohdalla juuri oikealla tavalla.
Toca on ensimmäistä kertaa mukana Taste of Helsinki -ulkoilmatapahtumassa 16.-19. kesäkuuta "Tämä on iso juttu meille, olemme innoissamme tapahtumasta ja laitammekin Tocan ovet kiinni Taste of Helsinki viikon alussa, jotta voimme keskittyä tapahtumaan täysillä"Elina hehkuttaa.
Toca kannattaakin käydä testaamassa viimeistään 11. kesäkuuta nimittäin ovet Unioninkadulla aukeavat seuraavan kerran vasta elokuun alussa, "Helsinki hiljenee kesäksi, se onkin meidän ainoa mahdollisuus pitää lomaa. Siirrymme Italiaan maistelemaan viinejä sekä viettämään aikaa sukulaisten kanssa. Tänä aikana emme pysty palvelemaan asiakkaitamme juurikaan puhelimitse tai sähköpostitse. TableOnlinen olemassaolo on meille tälläisinä hetkinä korvaamatonta"Elina täydentää pilke silmäkulmassa. Toca on myös mukana uudessa suomalaisessa TV-kilpailurealityssä Tykkää mun ravintolasta. Tocan jakso tulee ulos Taste of Helsingin aikoihin sarjan viimeisessä osassa TV5:ltä.
TableOnline.fi - Löydä ravintola makusi mukaan, on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Ravintola Isä Camillon rakennuksella on pitkä historia, aikaisemmin paikalla sijaitsi 1800-luvun alussa puutalo, jossa on toiminut mm. ravintola Bodega Espanola sekä Robert Rissasen nimikkoviinimaahantuonti. Puutalo tuhoutui tulipalossa vuonna 1907 ja paikalle nousi uljas kivirakennus, joka valmistui Suomen Pankin käyttöön vuonna 1912 ja olikin SP:n käytössä aina vuoteen 1993 asti. Isä Camillo aloitti remontin jälkeen toimintansa jo vuonna 1998. Ravintola sai vielä täydellisen remontin vuonna 2013, uudistunut Isä Camillo avattiin syyskuussa 2013.
Kiehtovan historian lisäksi Isä Camillon sijainti kauppakadulla on erinomainen, Kuopion tuomiokirkko sekä kirkkopuisto sijaitsee nimittäin tien toisella puolella.
Isä Camillon uusi sisustus on hyvin paljon mieleeni, tummia sävyjä, hauskoina yksityiskohtina mm. katosta roikkuvat viinipullolamput sekä viinilaatikot sisustuselementteinä. Osa kuopiolaisista ystävistäni eivät pitäneet remontista, Isä Camillo muuttui kuulemma liian vakavaksi ja hienoksi paikaksi, en valita. Camillosta löytyy muutama kabinetti, iso ravintolasali josta on näkymät tuomiokirkolle, salin perällä vähän rauhallisempi ylätasanne sekä kesäisin iso terassi.
Isä Camilloa pyörittää Ravintolamestarit, heidän käsialaa on myös mm. Kuopion huippuravintola, Musta Lammas. Sekä Mustassa Lampassa että Isä Camillossa on jatkuvasti tapahtumia, esimerkiksi vierailevia keittiömestareita, bliniviikkoja, stand-up show & dinnereitä yms. Jos haluat tietää mihin Kuopiossa kannattaa mennä, suosittelen tsekkaamaan Isä Camillon sekä Mustan Lampaan ajankohtaiset tapahtumainfot.
Saavuin Isä Camilloon hetken ennen lounasta tapaamaan Erkka Isotaloa, hän on yksi Ravintolamestareiden yrittäjistä. Erkan kanssa on mukava keskustella ravintola-alasta, maailman menosta, ruoasta, viineistä sekä kaikesta mikä sylki suuhun tuo. Tapaamisen jälkeen Erkka siirtyy saliin tarjoilemaan, minä siirryn nautiskelemaan lounaasta. Perjantaisin Isä Camillossa on yleensä lohta, jopas sattuikin.
Isä Camillon talon lounas maksaa 10€ (keittolounas 8,70€), tähän sisältyy päivän keitto, salaattipöytä, leipä sekä pääruoka. Kymppi on erittäin kohtuullinen tälläisestä annoslounaasta. Buffettilounaat jää nykyään herkästi väliin, tulee aina syötyä liikaa sekä ruoka ei ole tarpeeksi houkuttelevaa ja/tai tuoretta. Maksan mieluusti muutamasta eurosta kymppiin extraa jos annokset tuodaan suoraan keittiöstä.
Alkuun lämmin yrttikeitto ja leipä, en halua syödä liikaa joten salaattipöydän jätän väliin. Keitto on sopivan kermainen sekä yrittinen, juuri oikeanlainen aloitus lounaalle keskellä talvea.
Paistettu kirjolohi on höystetty punaisella pestolla, pastalla sekä haudutetuilla vihanneksilla. Täydellisen kyspyyden omaava kirjolohi on suussa sulavaa. Kuitenkaan jokin ei ole kohdallaan, annos huutaa suolaa, onneksi pintasuolat annokselle voi heittää pöydästä löytyvästä sormisuola-astiasta, miksi sormisuolaa löytyy nykyään niin harvasta ravintolasta!? Hyvän annoslounaan ainoa huono puoli on, etten oikein osaa syödä sitä ilman lasillista viiniä. Espanjalainen Waltraud Riesling tarjoiltiin sopivan viileänä ja sopi italialaistyyppisen lohiannoksen kanssa kuin pullo punaviiniä italialaisen piispan arki-iltoihin.
Puoli kahdentoista maissa porukkaa ryntäsi Isä Camillon lounaalle melkein jonoksi asti, enkä yhtään ihmettele miksi. Sijainti sekä upea sistusta tarjoavat mahtavat puitteet luonaalle eikä hinta-laatusuhteessa ole mitään valittamista, päinvastoin.
Olen testannut Isä Camilloa muutaman kerran illallisella sekä kerran aikaisemmin lounaalla. Edellisen lounaskäyntini pitkään haudutettu ibericopossu oli aivan uskomatonta. Suosittelemme TableOnlinessa Isä Camilloa tasokkaana annoslounaana sekä illallispaikkana.
Isä Camillo luonnehtii itseään näin: Rehellisiä makuelämyksiä! Ravintola Isä Camillon ruoka on tehty kolmelle gastronomiselle sesongille. Syksyllä herkutellaan riistalla, sienillä, juureksilla ja kalalla.
Talvella kaikki lämpimät ja syvät maut saavat pääroolin. Myös viinit hehkuvat täyteläisyyttä.
Keväällä ruokalistamme paitsi kevenee, myös vihreys ja grilli saa suuremman roolin. Viinit kuplivat kesässä ja roseviinit nostetaan pöytään.
Esimerkiksi Isä Camillo sekä Musta Lammas todistaa, että Kuopio voi olla myös gastronomien makukeidas, jos osaa etsiä ja valita oikein. Tsekkaa TableOnlinen koko Kuopion tarjonta ja varaa pöytä.
TableOnline.fi - Löydä ravintola makusi mukaan, on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.