Arto Rastas avasi hiljattain uuden välimerellisen ravintolan, nimeltään Dining 26 by Arto Rastas, Tampereen Aleksanterinkadulle ja pakkohan tämä uutuus oli päästä testaamaan. Suuntasin siis Tampereen reissullani Diningiin heti ravintolan alkamisaikaan klo 17.00. Ovenkahvassa oli muitakin innokkaita jo roikkumassa ja odottamassa syömään pääsyä. Arto Rastas on tuttu mm. Hella & Huoneesta ja hiljan liiketilansa menettämisen johdosta tauolle jääneestä Bistro Le Potista.
Sisään saliin tullessa huomio kiinnittyy ensimmäiseksi ravintolan isoon avokeittiöön. Työmatkalla en saanut ketään avecia nauttimaan illallisesta, joten minulla oli aikaa seurata avokeittiössä puuhailevia kokkeja. Jouduin tällä kertaa jättämään alkumaljat väliin, sillä olin autolla liikenteessä ja halusin säästää vähäiset viinini ruokien kanssa nautittavaksi.
Diningissa ei ole erillisiä alku- ja pääruokia vaan menusta löytyy kaksi valmiista kokonaisuutta ja lisäksi on kylmiä ja lämpimiä annoksia á 10€ ja pari spesiaalia, lisukkeita ja jälkiruokia.
Itse tykkään ulkoistaa ruokien valinnan ravintolan vastuulle, koska silloin todennäköisesti saan sellaista, mikä juuri siinä paikassa parhaiten taidetaan ja mitkä ovat parhaat saatavilla olevat raaka-aineet. Diningissä oli tarjolla kaksi eri pituista menua, josta otin pidemmän, Tasting menuksi nimetyn kahdeksan ruokalajia sisältävän vaihtoehdon. Osalle annoksista oli samat viinit ja viinipaketti sisälsi viisi eri viiniä, joista pyysin saada muita paitsi jälkiruokaviiniä hyvin pienen annoksen. Näin pääsin maistamaan viinien ja ruokien parituksen, mutta vältyin promillien ylityksen ja päätymisen yöksi hotellin sijasta miekkahotelliin.
Menu alkoi Burrata ja Pumpkin -annoksella, joka sisälsi burratan lisäksi paahdettua kurpitsaa, basilikaa ja mantelileipää. Burrata sopii hyvin välimerelliseen ravintolaan ja täytyy sanoa, että heti kärkeen tuli niin hyvä annos, että kieli meinasi mennä mukana. Burratahan on käytännössä kermalla täytettyä mozarellaa ja ah, niin herkullista.
Samaan aikaan tuli jo toinen alkuruoka, lohi ja kampasimpukka carpaccio, joka oli todella kaunis annos, jolle kännykän kameralla ottamani kuva ei suo täyttä oikeutta. Tätä veikkasin ennakkoon listaa lukiessani suosikkiannoksekseni. Todella hyvä se olikin ja erityisen säväyksen teki annoksessa ollut kesäkurpitsasalsa, joka toi lievän makeuden annokseen ja teki siitä täysosuman.
Seuraava annos oli Beef tartar ”Harissa”. Harissa on tyypillinen mausteseos pohjoisafrikkalaiselle keittiölle. Dining 26 kertookin tyypillisempien Euroopan välimeren maiden lisäksi ammentavansa vaikutteita myös Pohjois-Afrikasta. Harissa on joskus melko tulista, mutta nyt ei ollut kyseessä mikään tulinen versio, vahvan mausteinen kylläkin. Erityisesti juustokumina maistui vahvasti ja vei ajatuksen välimeren eteläisille rannoille. Vahva mausteseos tuo aavistuksen ”tunkkaisen” maun, mitä sopivasti tasoitti pieni sitruunasta sekä jogurttikastikkeesta tullut happo. Tämäkin annos oli siis varsin onnistunut.
Pian tämän jälkeen eteeni tuli annos punajuuria ja rusinoita, joita oli maustettu oliivisuolalla. Tämä annos oli ehkä aavistuksen turhan suuri näin pitkässä menussa. Osassa punajuurista pinta oli myös päässyt hieman turhan tummaksi, mutta jostain kumman syystä huomasin kohta tyhjän lautasen edessäni. Eli edelleenkin varma suorittaminen jatkui. Kahden edellisen ruoan kanssa tarjolla oli biodynaamista viiniä Rhônen alueelta ranskasta, rypäleinä Grenache Noiria ja Syrahia. Viini sopi ruokiin oikein ja ainut vika oli pihassa odottava auto, joka esti minua juomasta paria senttiä enempää tätä viiniä.
Grillattuja vihersimpukoita, mehustettua fenkolia, chiliä ja anisvoita oli vuorossa seuraavana. Simpukat oli tuoreita ja kaikki oli taas hyvin valmisettua. Itse tosin olisin kaivannut vähän enemmän chilisyyttä tähän annokseen.
Simpukoiden jälkeen sain eteeni rapeaa possunkylkeä, kumina-sipulilientä, kastanjaa ja paisettuja sieniä. Possunkylki oli pitkään haudutettu ja lopuksi siihen oli paistettu rapea pinta, joka teki siitä todella onnistuneen. Simpukoiden ja possun kanssa oli myös lisukkeena tarjolla Tabbouleh-salaattia, joka tulee Libanonista ja valmistetaan bulgurista, yrteistä ja kasviksista.
Tässä vaiheessa alkoi tuntua taas ylensyönnin oireita. Vielä oli kuitenkin jäljellä jälkkäri, jogurttivanukasta, ruusuhunajaa ja pähkinäkeksiä. Annoksessa oli hunajaa niin paljon, että jogurtin happo ei mielestäni riittänyt aivan tarpeeksi tasapainottamaan hunajan makeutta. Minulle tosin useimmat jälkiruoat ovat liian makeita ja siksi uskon tuon annoksen toimivan useimmille moitteetta.
Päätin menun jälkeen vielä istuksella hetken ravintolassa ja vajuttaa täyttä vatsaani. Nautin samalla iltateen ja katselin kokkien touhuamista avokeittiössä ja ravintolan sisustusta. Tilan pinnat on jätetty kivasti hieman viimeistelmättä ja rosoisiksi ja avokeittiö on ikään kuin puhkaistu seinän läpi ja tiilipinnat ovat jääneet hienosti kehystämään keittiötä. Tämä oli mielestäni tosi hieno ratkaisu ja toi tilaan onnistuneesti välimerellistä rentoa fiilistä.
Ruoassa näkyi selvästi Arto Rastaan fine dining –osaaminen, annokset olivat siis taidokkaasti suunniteltuja ja tehtyjä ilman kuitenkaan liikaa kikkailua sopien ravintolan rentoon ilmapiiriin. Tarjoilu toimi mukavasti ja annokset ja viinit osattiin esitellä hyvin. Kahdeksan ruokalajin tastingmenu oli ehdottomasti loistava kokonaisuus ilman yhtäkään heikkoa lenkkiä ja makuja oli mukavasti yhdistelty vähän joka puolelta välimerta. Pieni miinus kokonaisuudelle oli, että annokset nousivat keittiöstä hieman liian nopeaan tahtiin. Kahdeksan ruokalajia noin kahdessa tunnissa tuntui vähän turhan nopealta tahdilta. Olin ravintolassa yksin ja pääsin tilamaan ensimmäisenä, joka ehkä osaltaan vaikutti nopeaan tahtiin ja edesauttoi lankeamistani ylensyöntiin.
Kaikenkaikkiaan voin kuitenkin todeta, että Tampere on saanut hienon uutuuden, jota voi lämpimästi suositella kaikille välimerellisen keittiön ystäville.
- Ville / TableOnline
Dining 26 by Arto Rastas lisätiedot & pöytävaraukset: https://www.tableonline.fi/ravintola/dining-26-by-arto-rastas
Dining 26 by Arto Rastas - Aleksanterinkatu 26, Tampere
TableOnline.fi - Löydä ravintola makusi mukaan, on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.