Merimakasiini on Hietalahdenrannan satamaympäristön kala- ja äyriäisravintolahelmi, jonka pitkä historia ulottuu yli 30 vuoden taakse.
Alkujaan Merimakasiinia kaavailtiin vain kesäravintolaksi, mutta koska asiakkaita riitti, päätettiin hauskan pyöreähkö ravintola pitää auki koko vuoden. Merimakasiinin alkuperäinen puoli on rakennettu jo vuonna 1986 ja 1991 valmistui laajennuksena sen uudempi puoli. Vaikka ravintola ei sijaitsekaan aivan Helsingin ydinkeskustan hälyssä, ovat kuulemanmukaan myös turistit löytäneet paikan erinomaisesti. Ravintolan merellinen lounas on ollut aina suosittu, ja nyt sitä on uuden keittiömestarin myötä kehitetty vielä enemmän businesslounaan suuntaan.
Ravintolassa menu vaihtelee vuodenaikojen mukaan, painottuen kuitenkin aina vahvasti kalaan ja muihin mereneläviin. Lihan ystäville kuitenkin tiedoksi, että talon klassikkopippuripihvi on edelleen listalla, eikä sitä olla sieltä poistamassa.
Merimakasiinin uusi keittiömestari Markus Kornmayer on ottanut homman hyvin haltuun ja hionut ravintolan ruokatuotetta entisestään, pitäen kuitenkin myös ravintolan perinteet mielessään. Markuksen tavaramerkkinä ovat 3 aineksesta valmistetut annokset, kuten alkupalaksi saamamme Kirjolohi, piimä ja herneet sekä Nieriä, punajuuri ja hasselpähkinä.
Ja mitkä annokset saammekaan eteemme; niin kauniit ja maistuvat. Kirjolohiannoksessa on vahva savun maku, jota piimä mukavasti taittaa ja herne raikastaa. Nieriä taas on todella taitavasti paistettu. Sen ihanan rapea nahka tuo mukavasti tekstuuria ja suutuntumaa annokseen. Suolainen kala ja makea punajuuri toimivat annoksessa todella hyvänä parina. Meille suositeltu Riesling toimi hyvin ruokien kanssa ja tukee annosten makuja. Saamme myös makupalat talon kermaista lohikeittoa, jonka tiedän jo entuudestaan olevan erinomaista ja sitä se on myös tänään.
Maistelimme lisäksi hieman simpukoita sinihomejuusto-valkosipuliöljyssä ja se olivat tuoreita, maistuvia ja juuri oikean kypsyisiä. Sinihomejuusto ei ollut liian vallitseva vaan toi mukavasti suolaista makua annokseen, nam!
Vaikka alkuruoat olivat jo kaikki olleet varsin mainioita esityksiä, olimme aivan ällistyneitä nähdessämme pääruoaksi meille katetun royal seafood platterin, josta löytyi kuningasrapua, merirapua, tiikerirapuja, ostereita, katkarapua ja simpukoita, huh!
Kaikki merenelävät olivat tietenkin todella raikkaita ja tuoreita. Näyttävän annoksen herkkuihin sai mukavaa twistiä platterista löytyvillä erilaisilla kastikkeilla. Jopa osterit maistuivat hyvin myös ensikertalaiselle pienen tsemppauksen jälkeen. Tarjoilija kehotti puristamaan päälle sitruunaa ja laittamaan siihen vielä teelusikallisen vinaigrettea, jonka jälkeen myös kaikki osteritkin katosivat lautaselta, vaikka niihin tarttuminen aveciani ensin hieman hirvittikin.
Ennen jälkiruokia meinasimme jo luovuttaa, mutta onneksi emme niin tehneet. Jälkkärit tulivat todella kauniissa ja yhtenäisissä esillepanoissa, joista pullavanukas tarjoiltiin hauskasti kahdessa kerroksessa.
Pullavanukas oli sopivan pehmeää, eikä liian makeaa. Kaneli nousee ihanasti esille ja viskijäätelössä maistui vahvasti viski, joka sopi jäkiruoan makuihin. Mansikka taas toi sopivasti raikkautta annokseen tasapainottaen kokonaisuuden. Pullavanukasannoksen makumaailmasta tuli vahvasti joulu mieleen ja hymy huulille.
Mysli-jälkkäriannokseen kuului maitokiisseliä, maitojäätelöä ja rapeaa mysliä. Mielenkiintoisen erilainen annos ei ollut kovin makea ja siitä tuli hieman kaurapuuroisa fiilis, jota kattilan käyttö lautasena korosti entisestään, hauskaa!
Varaa pöytä Merimakasiiniin (Hietalahdenranta 14, Helsinki) TableOnlinesta ja ihastu!
Katja/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.