Marraskuun toisella viikolla Helsinkiin avautui mielenkiintoinen uutuus, Dagmar Bistro & Wine Bar osoitteeseen Dagmarinkatu 4 tai tuttavallisemmin; Manalan sekä Jaskan grillin viereen.
Dagmar kuuluu Oy Botta Ab:hen, joka pyörittää St. Urho's Pubia (eli Urkki), Manalaa sekä Manalan kanssa samassa rakennuksessa toimivaa Botta Eventsiä, josta löytyy kymmenkunta tilaa erilaisille juhlille ja tapahtumille. Konseptiltaan Dagmarilla ei ole mitään tekemistä Bottan muiden ravintoloiden kanssa vaan nyt on menty syvään päätyyn ja perustettu omannäköinen ja erilainen bistroa ja viinibaaria yhdistelevä konsepti.
Tien toisella puolella Manalasta kuparitalon kulmaukseen auennut Dagmar on käytännössä pelkkää ikkunaa. Tämä aiheuttaa toki oman pienen haasteen akustiikassa ja se olikin ainoa rakentava palaute mitä illan aikana annoin ja mihin on jo sen jälkeen ilmeisesti paneuduttu. Tila on kuitenkin upea ja rakennettu ajatuksella sekä sellaisella budjetilla, ettei vääristä paikoista ole jouduttu säästämään.
Tämän kirjoituksen otsikon "ruokalista täynnä lempiruokia" viittaa itse ravintolan konseptiin. Dagmarissa on haluttu poiketa Manalan suomalaispainotteisesta ruokakonseptista eikä Dagmar ylipäätään keskity vain yhteen tyyliin keittiössä. Annoksiin on haettu inspiraatiota ympäri maailmaa ja tästä johtuen ruokalistalle on kasattu ravintolan taustajoukkojen "lempiannoksia" sen sijaan, että Dagmar olisi esimerkiksi perinteinen ranskalainen bistro. Viinibaarimaisuus näkyy myös annosten hintojen ja kokojen osalta, joka toimii ainakin itselleni sillä tykkään maistella useita annoksia yhden valtavan pääruoan sijaan.
Maistelimme kymmenkunta eri annosta, eli käytännössä lähes kaikki suolaiset. Lista elää jatkuvasti, joten nopeitakin muutoksia valikoimaan tehdään tarvittaessa. Tämä varmistaa osaltaan ainakin sen, että Dagmarissa ei tylsisty ruokaan vaikka käivisi useita kertoja pienen ajan sisällä. Listalle tehtävien uudistusten tahdista kertoo paljon se, että jo nyt tammikuun alussa suurin osa annoksista on ehtinyt uudistumaan tai vaihtua kokonaan käyntimme jälkeen, poikkeuksena suosittu kampasimpukka-annos on säästetty. Seuraavalla kerralla testaan loputkin listasta, mutta tilaan aivan varmasti uudelleen ainakin kampasimpukan, sienitortelliinit sekä croque monsieurin tai ainakin vastaavalla ajatuksella olevat korvaavat annokset.
Mikäli on liikkeellä pitkän kaavan mukaan, parhaiten Dagmarissa ehkä toimii muutaman kivan pullon tilaaminen pöytään ja tilata pöytä täyteen viinin kanssa sopivia annoksia. Kiva ei tässä kohtaa tarkoita välttämättä kallista. Dagmarissa on cocktailien sekä oluiden lisäksi viinejä laidasta laitaan ja lähes kaikkia saa laseittain, joka tuntuu olevan kovin harvinaista nykypäivänä ihan ymmärrettävistäkin syistä. Vaivaa on eritoten nähty siihen, että listalta löytyy myös useita herkullisia kohtuuhintaisia viinejä. Täällä siis pääsee viineistä nautiskelemaan niin kukkarostaan tarkka, kasuaali siemailija kuin vaativampikin viinin ihailija. Viinit ovat pääosin eurooppalaisia ja valikoimaa on perinteisestä alkaen vähän rönsyilevämpäänkin ja jopa natuviineihin asti.
Dagmariin on helppo tulla lasilliselle, muutamalle annokselle tai pitkän kaavan kautta illalliselle, myös kabinettikin löytyy . Mikäli haluaa mennä helpoimman kautta, kannattaa ottaa vitosen menu, eli keittiön päivän suositusmenu ja antaa henkilökunnan ottaa ohjat viinien osalta.
Viinibaarimaisuus ei näy pelkästään annosten kokojen ja viinivalikoiman osalta vaan myös rennon tunnelman osalta. Osa pöydistä jätetään varaamatta, joten Dagmariin on helppo saapua myös kiireisenä iltana, mutta pöytävarausta suositellaan lämpimästi mikäli ruokailu on päivän pääagenda.
Seuraavalla kerralla lupaan käyntini keskittyvän enemmän viineihin ja niiden kiireettömään nautiskeluun kuin itse ruokailuun. Nyt pääpaino oli selkeästi jälkimmäisessä. Yhtä kaikki sillä poistuimme ravintolasta tyytyväisinä. Ruoka, tunnelma ja viinit olivat erinomaisia.
Varauksen Dagmar Bistro & Wine Bariin teet luonnollisesti TableOnlinesta: https://www.tableonline.fi/fi/helsinki/dagmar-bistro-and-wine-bar/1460
Kimi/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.