Kävin ystäväni kanssa eräänä myöhäisenä lauantai-iltana ravintola Groteskissa illallisella. Ravintola vaikutti olevan mukavan täynnä niinkin myöhäisessä vaiheessa iltaa. Groteskhan on tuttu sen laadukkaista lihoistaan ja hyvistä pihveistä, joten heti alkuun täytyy mainita, että vaikka ne minulle maistuvatkin, ei ystäväni syö naudanlihaa. Pelkäsin hieman aluksi, millaisia ongelmia se aiheuttaa ja millaiset annokset lihaan keskittyvässä ravintolassa saamme, mutta pelkoni osoittautui täysin turhaksi. Groteskissa on paljon myös kalaa ja riistaa.
Meille tarjoiltiin 5 herkullista annosta:
Marinoitua siikaa, kuningasrapua & pikkelöityjä vihanneksia
***
Porotartar, kuivattua poron sydäntä & puolukkaa
***
Kermaista rapukeittoa & grillattu äyriäistoast
***
Paistettua ankanrintaa, ankankoipi-confit & punajuurta
***
Lakritsi-maitosuklaa pot de crème & vadelmasorbettia
Ja niihin paritetut mahtava juomat, jotka kaikki olivat erinomaisia. Viinit olivat mukavia ja helppoja valintoja ja jännät alkucocktailit taas vastasivat juomapuolen erikoisuuksista maukkailla, mutta erikoisemmilla yhdistelmillä.
Aloitimme kauniilla siika-annoksella, jossa oli kevyitä ja raikkaan keväisiä makuja. Annoksessa oli pehmeyttä ja rapeutta sopivassa suhteessa. Piparjuuri ja sitrus maistuivat selvästi, mutteivät hallinneet annosta ja vieneet huomiota kalalta. Avecini kuvaili annoksen maistuvan juuri sille mille luvattiin, hyvin myyty siis.
Seuraava annos esiteltiin porotartarina, ”jossa on vaikka mitä”. Ja tämäkin esittely piti hyvin paikkansa. Annos oli ihanan runsas ja sisälsi paljon hauskoja sattumia, kuten esimerkiksi raastettua poron sydäntä. Lautaselle oli kasattu paljon vahvoja makuja, kuten poro ja puolukka ja niille valittu viini toimi oikein kivasti. Se ei ollut liian vahva ja vienyt huomiota pääraaka-aineilta.
Kolmantena meille tuotiin rapukeittoa ja äyriäistoastit. Toast oli lämmin, täyteläinen ja mausteinen. Keitto taas suolainen ja siinä oli uskomattoman maukas liemi. Tämä annos oli avecini suosikki, vaikka hänen vatsansa alkoikin, kertomansa mukaan, uhkaavasti täyttyä jo tässä vaiheessa.
Vaikka avecillani oli ilmiselvästi harjoituksen puutetta, on Groteskissa oikeasti todella reippaan kokoiset annokset ja pääruoan annoskoko huoletti jo minuakin hieman. Meitä ystävällisesti koko illan palvellut tarjoilija naurahtikin, että oli pyytänyt keittiötä jo hieman hillitsemään annoskoon kanssa, mutta olivat, aivan oikeutetusti, intoutuneet esittelemään osaamistaan myös pääruoassa. Vaikka linsseissä ja punajuurissa ei oltu säästelty, oli pääruoan ehdoton kruunu loistavasti paistettu ankka, nam!
Ja se jälkiruoka! Ihana lakritsin ja vadelman kombo ja annos, joka onnistui olemaan samalla sekä kevyt että täyteläinen. Mahtava! Vaikka kaikki annokset olivat huikeita, yllätti Groteskin jälkiruoka minut ehdottomasti positiivisesti ja tätä jälkiruokaa tulee olla hankala ylittää koko vuoden aikana.
Varaa pöytä TableOnlinesta Groteskiin
Ludviginkatu 10, Helsinki
Katja/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.