Designravintola Eevert avautui viimevuoden lokakuussa Helsingin Ratakadulle, arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemaan, suojeltuun vuonna 1952 valmistuneeseen rakennukseen, jossa Alvar Aallon oma toimistokin on aikanaan sijainnut. Ravintolan inspiraation lähteenä toimii Suomen luonnon vaihtuvat vuodenajat, monipuoliset upeat maut ja värit. Kotimaisia raaka-aineita hyödynnetään rennolla ja modernilla twistillä ja ravintolan vastikään uusituista menuista löytyy runsaasti luonnonantimia, kuten marjoja, sieniä, riistaa, poroa ja monenlaisia kaloja.
Eevertin uudet menut on rakennettu kotimaisen luonnon parhaista raaka-aineista. Menuissa voi maistaa savun, tervan, ohran ja lakritsin sekä monen muun hienon maun uudella tavalla yhdisteltynä perinteisiin raaka-aineisiin. Uudelta ruokalistalta löytyy esimerkiksi poroa Kilpisjärveltä, lakkaa Länsi-Lapista, ternimaitoa Hämeestä sekä Eevertin keittiössä itsetehtyä kotijuustoa ja paljon muita pientuottajilta tulleita herkkuja.
Ravintolan erikoisuutena on yhteistyö Kyrö Distillery Companyn kanssa, joka on huomioitu niin yksittäisissä juomatuotteissa, kuin cocktailien yhdistelyssä annosten kanssa. Myös ruokien yhteydessä tarjoillut leivät ovat maukkaita ja ravintolan omassa ruisleivässä on myös koskettava tarina taustalla; Eevertin ruisleivän leivonnassa käytetään ravintolan omistajaperheen suvun vanhaa juurta, joka otettiin matkaan, kun Karjalan Suojärveltä tuli lähtö evakkoon vuonna 1939. Leipäjuurta tiedetään siis käytetyn jo 30-luvun puolivälistä alkaen, ellei jopa aiemminkin!
Pääsimme maistelemaan Eevertin uudistuneen 6 ruokalajin menun, joka sisälsi seuraavat annokset
Maa-artisokka & samppanjaKuohkeaa keittoa on hauskasti maustettu mäntyöljyllä ja sen lempeät maut avaavat illallisen mainiosti. Seuraavan annoksen ohra ja hirvi jatkavat lempeiden makujen linjaa. Illallisen ensimmäinen yllätys tulee tattia ja kyssäkaalta sisältävän annoksen juomavalinnassa. Tatti on paritettu klassisesti sherryn kanssa.
Hirvi & ohra
Tatti & kyssäkaali
Taimen & Blue Congo
Suomalaisia juustoja
Porkkana & tyrni
Mainiosti kypsennetylle taimenelle taas oli valittu lähes yhtä klassisesti Chablista. Taimenen lisäkkeenä ollut sydänsalaatti oli erittäin maukasta ja kauniinvärisessä annoksessa oli mukavasti hapokkuutta. Juomapaketti kokonaisuudessaan sekä alkuun otetut drinkit toimivat annosten kanssa mukavasti, vaikka tatin ja sherryn yhdistelmä yllättikin meidät illallistajat. On kuitenkin hauskaa, että illallinen mahdollistaa välillä myös poistumisen omalta mukavuusalueeltaan.
Ruoan lisäksi ravintolan sisustus ansaitsee ehdottomasti oman huomionsa. Eevert on täynnä kauniita yksityiskohtia ja silmäruokaa löytyy Alvar Aallosta Yrjö Kukkapuroon ja Iittalan Kastehelmiastioihin. Myös Lars Sonck ja Harri Koskinen ansaitsevat tulla Eevertin yhteydessä mainituksi.
Designin puolelta haluan kuitenkin nostaa erityisesti esiin Iina Vuorivirran, jonka Vino-peilit osuvat heti saapuessa silmään ihastuttaessaan - ja kuulemma myös hämmästyttäessään - ravintolasalissa. Illallisavecini sattuu olemaan Iina Vuorivirran tuttava ja minulle taas Iinan kymenlaaksolaislähtöisyys on muuten vaan plussaa, joten oli todella iloinen yllätys bongata vanhojen klassikoiden seasta myös Iina Vuorivirran kaltaisia uusia taiteilijoita. Ravintolan silmiä hivelevä sisustus mukava sekoitus uutta ja vanhaa designia - vähän kuin Eevertin menuutkin.
Katja/TableOnline
Osa kuvista ravintola Eevertin
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.