Juuri on pitkään ollut mielessäni pakko käydä -ravintolana, joten olen erittäin innoissani saapuessani sen kauniiseen ravintolatilaan. Ravintolassa on käytetty rohkeasti värejä ja jätetty seiniä rouheasti auki, tykkään! On myös mukava huomata, että tavallisenakin sunnuntaina ravintola on täynnä.
Nautimme erinomaisen 6 ruokalajin menun sommelierin suositusjuomien kanssa. Illallisen aikana meille tarjoillaan Juuri Yhtiöiden itse maahantuomia viinejä, joita on saatavilla vain yhtiön ravintoloista. Annokset ovat mielenkiintoisia ja sopivan keveitä ja viinit on valittu mainiosti sopimaan ruokien kanssa yksiin. Alkuun valitsemme talon oman mahla-GT:n, jossa on kurkkua ja leipää. GT:ssä käytetty Juuren oma gini tulee Hermannin viinitilalta Ilomantsista. Juuren oman panimon, Ohranan, tuotteiden mäskiä käytetään myös juomassa hyödyksi. Kiva, että asiat ajatellaan loppuun saakka ja pyritään hyötymään mahdollisimman monenlaisista raaka-aineista, hävikkiä kaihtaen. Talon GT:n idea on lähtöisin jälkiruoasta, jossa oli ruisleipää ja kurkkua. Jälkkärin jälkeen ideaa jatkojalostettiin juomaksi.
Ilta alkaa hauskasti, kun amuse bouchena tarjoillaan Juuren pinaattikeittoa, munasalaattia ja leipämuruja pienistä kattiloista. Nätti ja maistuva annos herättelee kivasti ruokahalun.
– Kiva nähdä millaisia muita elämyksiä ilta meille tarjoaa.
Toinen mukava yksityiskohta saapuu heti perään, kun alkuun tuotujen leipien kanssa tarjoiltavaa voita tuodaan erikseen ja sitä annostellaan asiakkaalle vasta pöydässä isosta astiasta.
Eräs Juuren erikoisuuksista on sapakset, siis suomalaiset tapakset. Niitä saamme alkuruoaksi jaettavaksemme kolme (silliä, keltajuurta ja omenaa, perunaa ja tyrniä sekä kanaa ja juuripersiljaa). Ne kaikki ovat mauiltaan loistavia ja toteamme avecini kanssa yhteisesti sillisapaksen nousseen suosikiksemme. Se on sopivan suolaista ja samalla makeaa ja sopii hyvin vapun läheisyyteen. On hyvä antaa ravintolalle vapaat kädet ruokien valinnassa, sillä kumpikaan meistä ei olisi todennäköisesti tullut itse sillisapasta valinneeksi. Myös perunasapas, jossa on Hasselbackan perunaa, perunamuusia ja juustoista perunapyrettä ansaitsee kehut. Se on ihanan pehmeää ja aika ruokaisaa; lohturuokaa parhaimmillaan!
Väliruokana tarjoillaan kaunis kukkakaalikimara, jossa on kukkakaalia neljällä tavalla: kukkakaalikakkua, paahdettua kukkakaalia sekä kukkakaalta pyreenä ja pikkelöitynä, aina toimivalla piimätillikastikkeella höystettynä.
Kasvispääruoka on portobellosientä paahdettuna ja grillattuna, porkkanaa kahdella tapaa valmistettuna sekä creme herkkusienistä ja leivästä. Huh, miten ihana ja ruokaisa annos! Annoksen päälle kaadetaan vielä seljankasta makuvivahteita saanut sieniliemi ja annoksen oheen tulee pieni kippo smetanaa ja hapatettua porkkanaa. Jos joku vielä sanoo, ettei kasvisruoat ole kekseliäitä tai täyttäviä, ei hän ole selvästi käynyt Juuressa.
Toisena pääruokana saamme nieriää ja kyssäkaalia hollandaisekastikkeella. Annoksessa on lisänä munakasrulla, jota emme enää meinaa jaksaa syödä.
Vaikka maha on jo täynnä, on onneksi aina toinen maha jälkiruoalle ja juustoille. Tällä kertaa juustona oli Heikkilän juustolan 3 kuukautta kypsytetty Rudolf, jota on lautasella niin cremenä, palana kuin raasteenakin. Ohessa päärynägeeliä ja timjamimantelikeksi.
Juuri suosii pieniä, paikallisia tuottajia ja yrittäjiä ruokatuotteen raaka-aineiden valinnan lisäksi myös muissa asioissa. Esimerkiksi Eira Tableware on tehnyt Juurelle omia lautasia ja tarjoilijoiden kivat essut ovat Tauko Designin käsialaa.
Testisunnuntain jälkiruoka on tuhti ja myös se sopii kulman takana odottelevaan vappuun. Juurelle tehdyille lautasille on aseteltu friteerattu valkosuklaamoussekroketti, palsternakkaa geelinä, haudutettuna sekä jäätelönä ja valkosuklaamurua. Huh ja nam, mikä lopetus!
Juuren henkilökunta on mukavaa ja asiansa osaavaa. Henkilökunta ja ravintolan loistava hinta-laatusuhde saa varmasti palaamaan Juureen toistekin!
Katja/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.