Illallinen Pennyssä on odotettu – olen kokenut paikan taian muutama vuosi sitten illallisella ja lounaalla, fiilis on näiden jäljiltä varsin odottavainen. Saavumme seuralaiseni kanssa Uudenmaankadulla ravintolan kohdalle ja avaamme oven. Paksun verhon takaa paljastuu huipputunnelmallinen 25-paikkainen ravintola, jonka inspiraation lähteenä toimii Amerikan itärannikko. Ravintola vie ajatukset takaisin New Yorkiin Sohon alueelle.
Pennyn lista vaihtuu tiuhaan tahtiin. Menu ottaa kaudet huomioon ja yhdistelee klassisia, laadukkaita raaka-aineita kokeilevalla tyylillä. Ravintolassa työskentelee ainoastaan naisia, mikä on ravintola-alalla harvinaista. Keittiö on pieni: parhaimmillaan siellä kokkaa samanaikaisesti kaksi kokkia, eikä enempää mahtuisikaan. Uusia annoksia luodaan periaatteella, että tehdään sitä mitä itsekin haluttaisiin syödä. Lounaalla vaihtoehtoja on yksi, joten kenenkään ei tarvitse jäädä tiskille jahkailemaan päätöksien kanssa. Pyydettäessä on mahdollista saada myös kasvisvaihtoehto. Helpottavaa!
Perjantai-iltana kello 19 ravintola on tupaten täynnä ja asiakaskunta koostuu pariskunnista sekä ystävyksistä. Puheensorina käy kuumana ja luo perjantai-illan hälyistä tunnelmaa. Kiinnitämme ensimmäisenä huomiota hämärään valaistukseen, joka on erinomainen tunnelmanluoja. Meitä palvellaan nopeasti ja ystävällisesti. Alkuun otamme lasilliset suositeltua Grand Rosé Brut -samppanjaa. Samppanja tarjoillaan upeista laakeista laseista, jotka tuovat juhlan tuntua.
Ensimmäisenä ruokana eteemme tuodaan kampasimpukoita, joiden kaverina on porkkana-passionpestoa sekä fenkolivaahtoa. Simpukoiden paistopinta on t-ä-y-d-e-l-l-i-n-e-n. Pesto on raikas ja passionhedelmän maun voi erottaa joukosta. Miten jännittävä ja toimiva yhdistelmä. Fenkolivaahto tuo sopivaa tasapainoa makuihin. Kampasimpukoiden kanssa nautimme alsacelaista Rieslingiä, joka sopii ruoan kanssa täydellisesti. Luotimme tarjoilijan näkemykseen viineistä, se selvästi kannatti.
Seuraavana ruokana meille tuodaan scampeja fenkolisalaatilla, merikorallilla ja majoneesilla höystettynä. Ravut ovat tarjoilijan mukaan paistettu voissa ja valkosipulissa. Tämä yhdistelmä harvoin pettää eikä tämäkään kerta tee poikkeusta. Ruuan kanssa maistelemme italialaista La Piuman Pecorino -rypäleistä valmistettua kuivaa valkoviiniä, joka on mukava uusi tuttavuus.
Ravuissa on kuoret päällä, joka on usein kokemukseni mukaan tarkoittanut sitä, että kuorien poistamisen jälkeen maku voi jäädä pliisuksi. Kuorittuamme scampit toteamme yhteen ääneen maun ja kypsyyden olevan ihan napakymppi. Pitkän ravintola-alan kokemuksen omaava seuralaiseni kommentoi rapujen olevan ihan parhaasta päästä. Alkuun majoneesi kuulosti tylsältä, mutta se vei annoksen uudelle ulottuvuudelle kaikessa yksinkertaisuudessaan.
Väliruokana meille tarjoillaan rosé-timjamirisotto uppopaistetulla ruusukaalilla viimeisteltynä. Annos on maukas, timjami tulee hyvin esille rapsakan ruusukaalin tasapainottaessa suolaista makua. Maustamiseen on käytetty rosé-samppanjaa ja basilikaöljyä. Ruuan kanssa maistelemme rosé-viiniä, joka sopii annokseen hyvin.
Pääruuaksi meille tuodaan lisää herkkuja: salviagnoccheja, friteerattua korvasientä, tryffelihollandaisea ja valkoista sekä vihreää parsaa. Ruoka tarjoillaan pienistä paistinpannuista, jotka tuovat lisää New Yorkin tunnelmaa vierailuun. Annos on tasapainoinen ja maut ovat selkeitä. Friteeratut korvasienet ovat tervetullutta vaihtelua ainaisille korvasienimuhennoksille ja -kastikkeille. Sientä ja gnocheja on ihanan runsaasti. Viininä meille tarjoillaan Bonterra Zinfandelia, joka on melko täyteläinen ja hyvä viini. Tapojemme orjina jäämme hieman kaipaamaan valkoviiniä, joka on tutumpi makupari parsalle.
Jälkiruuaksi meille tarjoillaan eksoottisempi yhdistelmä: marjoja sabayon-kastikkeen kanssa, joka on tarjoilijan mukaan maustettu oluella ja kirsikalla. Makea vaahtokastike sabayon on perinteisesti valmistettu kananmunan keltuaisista, sokerista ja viinistä. Vaahdon kanssa tarjoillaan tuoreita marjoja ja valkosuklaakristallia. Yhdistelmä on kirpsakka, valkosuklaa tuo juuri sopivasti makeutta annokseen. Jälkiruokaviiniksi meille tarjoillaan Barriques D’orin Saint-Albertia, joka on raikas ja keväinen sekä oikein osuva makupari jälkiruualle. Näin monen ruokalajin jälkeen olemme erittäin tyytyväisiä tähän päätökseen.
Kaiken kaikkiaan vierailu Pennyssä on onnistunut. Olemme varsin kylläisiä usean ruuan jäljiltä ja jouduin pienessä ähkyssä vaihtamaan seuralaiseni kanssa lautasia, tällaisia herkkuja ei tee mieli jättää lautaselle. Paikka sopii täydellisesti treffeille ja ystävän kanssa kuulumistenvaihtoon. Tunnelma on kohdillaan, palvelu pelaa ja ruoka on selkeästi hyvistä raaka-aineista rakkaudella tehtyä. Tänne palaan pian uudelleen.
Ira/Improve Media
Improve Media on TableOnlinen sisaryritys.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.