Ravintola Hausman on sekä minulle että seuralaiselleni uusi tuttavuus. Tarina kertoo, että ravintola on perheyritys, joka yhdistelee lennokkaasti saksalaista ja suomalaista keittiötä. Saksalais-suomalaisyhdistelmä kuulostaa kiinnostavalle ja oletan, että molemmille kulttuureille ominaisella tarkkuudella saadaan hyvää aikaan.
Ravintoloitsija Manfred Schlegelilla on 45-vuoden ravintola-alan kokemus, joka antaa odottaa hyvää. Ravintola sijaitsee Töölönlahden kupeessa Töölönlahdenkatu 13:ssa. Astumme ravintolaan sisään ja paikka yllättää tilavuuden sekä valoisuutensa puolesta. Rakennus on suunniteltu niin, että Helsingin valoisasta ajasta saadaan nauttia joka valonsäteen verran.
Nurkassa on suuri pöytä, josta kantautuu ison työseurueen puheensorina. Muuten ravintolassa on rauhallista. Edustalla on suuri terassi, jossa aurinkoisesta ilmasta pääsee nauttimaan sydämensä kyllyydestä. Kuulemamme mukaan terassilla on oma menu ja ruuasta on mahdollista nauttia myös siellä.
Ravintoloitsija Manu ottaa meidät lämpimästi vastaan, olo on kuin olisi tullut tapaamaan ystävää. Tästä tunnistaa, että kyseessä on perheyritys: tätä tehdään rakkaudella. Istuudumme pöytään juttelemaan ruokavaihtoehdoista. Ruokalista on rakennettu niin, että vaihtoehtoja löytyy laajasti niin Suomen kuin Saksankin keittiöstä. Lähdemme lopulta liikkeelle suositusmenulla valikoiden eri annosvaihtoehtoja. Suunnitelmanamme on jakaa annokset ja maistella kattavasti kaikkea. 3 annoksen menu maksaa 39 € ja on mielestämme varsin kohtuuhintainen. Päätämme nautiskella ruuan kanssa kuivaa ja hedelmäistä Fantini Farnese Pinot Grigiota.
Alkuun meille tuodaan scampipannu, joka muistuttaa kovasti perinteistä valkosipulietanapannua. Etanoiden sijaan voissa koreilee yksinkertaisen kauniit scampit mausteenaan erilaisia yrttejä. Basilika, persilja, oregano ja timjami tuovat annokseen yhdessä parmesaanin kanssa ihanan täyteläisen maun. Rapujen kypsyys yllättää positiivisesti – se on täydellinen.
Toisena alkuruokana nautimme mozzarellasalaattia, joka on mielestämme hyvä ja turvallinen klassikko. Salaatissa on hyvä pippuri ja rucola raikastaa annosta. Vaikka annos on kevyt, annoskoko yllättää ja olemme jo tässä vaiheessa varmoja, että emme lähde nälkäisinä.
Pääruuaksi meille tulee kanaa ja härkää: paistettua kananpojanrintaa, vuohenjuustoa, kirsikkahilloketta ja valkoviinikastiketta sekä härän marmorifileepihviä parmesaanilla, yrttivoilla ja rucolalla. Annosten kylkeen tuodaan röstiperunaa ja krokettiperunaa. Nämäkin annokset ovat reiluja ja nälkä ei taatusti tule yllättämään pitkään aikaan illallisen jälkeen.
Aloitan härkäannoksesta. Yrttivoita on reilusti, se tuo mehukkuutta ja makua pihviin yhdessä parmesaanin kanssa. Hyvänmakuisen lihan lisäksi annoksessa on sopivassa suhteessa kasviksia, vaikka joudunkin alkavassa ähkyssä satsaamaan itse lihan maistelemiseen. Raastetusta perunasta tehdyt röstiperunat sopivat annokseen ja tuovat asiaankuuluvan saksalaisen vivahteen. Perunat vievät mielessäni lapsuuteen, kun röstit olivat suurinta herkkuani - maku on yhä yhtä hyvä. Sipuli maistuu ja suolaa on sopivasti, vaikka uppopaistettu pinta voisi antaa odottaa runsastakin suolausta.
Kana-annos on kaunis, kastiketta ja muita lisukkeita on juuri sopivasti. Vaikka lapsuudessa maistellut kirsikkakarkit ovat traumatisoineet suhtautumiseni kaikkeen kirsikkaiseen, kirsikkahilloke sopii vuohenjuuston kanssa kanaan oikein hyvin eikä esanssisesta mausta ole tietoakaan. Perunamuusiin pohjautuvat krokettiperunat sopivat annoksen kylkeen. Ähky ilmoittelee itsestään ja taistelemme vaivoin annokset loppuun. Tässä paikassa rahalle todella saa vastinetta, meillä jää perunoita vielä reilusti syömättä.
Jälkiruuaksi meille tuodaan talon juustokakkua vadelmamelballa sekä suklaafondant. Nautimme jälkiruokien kyljessä hyvistä espressoista. Onneksi jälkiruualle on aina tilaa, muuten olisimme pahassa pulassa! Vadelmamelba on ihanan raikasta ja käy hyvin perinteisemmän juustokakun kaveriksi. Suklaajälkkäri on varma valinta.
Illallinen Hausmanissa on onnistunut. Tarjoilu pelaa, keittiöstä vastaava Manu luo sydämellistä tunnelmaa, ruoka on maistuvaa ja annoskoot selättävät suurenkin nälän. MM-jalkapallon aikaan täällä näytetään myös pelejä, joten illallinen ja matsin seuraaminen on helppo yhdistää yhteen paikkaan.
Paikka sopii mielestämme erityisen hyvin perheille ja isommille porukoille, sillä täältä löytyy tilaa suurille seurueille ja paljon erilaisia annosvaihtoehtoja moneen makuun. Tämä on paikka, joka sopii suomalaiseen makuun.
Ira/Improve Media
Improve Media on TableOnlinen sisaryritys.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.