TableOnlinen ruoka ja ravintola-aiheinen blogi. Blogissa tuodaan ajankohtaisia aiheita, ravintoloita sekä ravintola-alan henkilöitä kaikkien luettavaksi ilman turhia hienosteluja, alan sanastoja tai liian syvällisiä kirjoituksia.
Tutustu myös Pobren ravintoloitsijoiden uuteen ravintolaan Paisanoon TableOnlinessa: Linkki
Hieman päälle vuoden vanhaan Kampin Kortteliin avattiin hiljattain vähintäänkin mielenkiintoinen ravintola, Pobre Filipino. En ole tätä ennen päässyt kokeilemaan filipiiniläistä keittiötä ja tietääkseni Suomesta löytyy filipiiniläiseen keittiöön pohjautuvia ravintoloita vain kourallinen, joista jokainen sijaitsee Helsingissä.
Pobre luonnehtii itseään termillä 'new filipino kitchen' ja ravintolan tarina juontaakin juurensa aina vuoden 2013 Ravintolapäivä-tapahtumaan. Useiden pop-up iltojen rohkaisemana kokkiystävykset löysivät ravintolalleen mieleisen sijainnin Kampin Korttelista ja avasivat piskuisen ravintolansa ovet tammikuussa 2018. Tunsin palavaa halua testata uutuuden ja sain siihen mahdollisuuden heti ystävänpäivänä.
Pobrelle sanon kyllä! Saavuin ravintolaan ilman isoja ennakkoluuloja tai odotuksia filipiiniläisen keittiön ollessa tyhjiö tietämyksessäni. Pobresta poistuin tyytyväisenä ja kylläisenä. Juomalista on lyhyt mutta selkeä. Ruoka oli positiivinen yllätys kaikilta osa-alueiltaan, paitsi, että viisi ruokalajia hipoi yltäkylläisyyden rajoja ruoan ollessa aika tuhtia. Pääruokana testattu mereneläväkeitto oli erilainen mitä yleensä olen päässyt nautiskelemaan ja saa täyden kympin, tätä voisi syödä useamminkin! Kasvissyöjille on sopiva määrä varteenotettavia vaihtoehtoja, joka on nykyään jo onneksi melkein sääntö kuin poikkeus.
Pobren vahvuudet ovat pienen sympaattisen ravintolan tunnelmassa, palvelussa sekä palveluasenteessa ja ruoan puolesta ehdottomasti alkupaloissa, joista nautin erityisesti. Ruoan osalta ei harrasteta mitään ylimääräistä tai monimutkaista, eikä missään kohti esiinny turhaa kikkailua. Sama kaava toistuu ravintolan kaikilla osa-alueilla, tästä minä pidän.
Pobreen suosittelemme ehdottomasti pöytävarausta varsinkin viikonlopuille. Ystävänpäivänä ovelta käännytettiin lukematon määrä ihmisiä ovelta ravintolan ollessa täynnä läpi illan!
Tutustu myös Pobren ravintoloitsijoiden uuteen ravintolaan Paisanoon TableOnlinessa: Linkki
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Ekskursio Deliroom Ukkohaukeen alkaa ja vie minun ja seuralaiseni Länsimetro-neitsyyden. Länsimetro köröttelee näppärästi Espoon Niittykummun pysäkille, jossa muutamien portaiden jälkeen aukeaa Kauppakeskus Niitty. Ravintola on muuttanut kauppakeskukseen kesäkuussa 2017 Haukilahdesta, johon myös nimi viittaa.
Kauppakeskuksen kirkkaista valoista huolimatta ravintola on kaikkea muuta, kuin normaali kauppakeskusravintola. Uusi trendi hämyisten ravintoloiden ja kirkkaiden ostoskeskusten yhdistämisestä lämmittää mieltä - miksei viihtyisää paikkaa ja hyvää ruokaa voisi olla tarjolla myös yllättävissä paikoissa? Sisään astuessamme eteen aukeaa levollinen ja tunnelmallisen hämärä ravintola. Taustalla soi Norah Jones ja muutaman isomman seurueen puheensorina rytmittää tunnelmaa. Sisustukseen on saatu pehmeä tunnelma käyttämällä tummia verhoja tilanjakajana. Tuntuu kuin meidät olisi teleportattu toisaalle.
Palvelu tuntuu aidolta. Kuulemme tarjoilijaltamme sunnuntaibrunssien olevan erityisen suosittuja, ja pöytävarauksen olevan tarpeellinen, mikäli brunssille mielii. Kesällä avautuva 60-paikkainen aurinkoterassi kuulostaa helmikuisessa pakkassäässä melko houkuttelevalle.
ALKURUUAT
Alkuun meille tarjoillaan lasilliset kuohuvaa ja paikan omia 'deliksiä' jotka ovat tapaksen ja pintxojen tyylisiä, reilun kokoisia, makupaloja. Tarjoilijamme mukaan melkeinpä joka viikko jokin delis vaihtuu, paikan päällä listalta löytyy aina päivän valikoima.
Deliksiä on tarjolla neljää erilaista: bruschetta ilmakuivatulla kinkulla ja vuohenjuustolla, briejuustoa viikunahillolla, itämaista härkää wasabikreemillä sekä kylmäsavulohitartar. Käymme ensimmäisenä kiinni meitä kutsuvimpaan delikseen: kylmäsavulohitartariin, joka tarjoillaan tumman leivän päällä. Ensi puraisulla maku on todella hyvä. Olen varma, että olen löytänyt lempidelikseni. Maku tuo mieleen hieman perunasalaattiin, joka korostunee deliksessä käytetyn majoneesin vuoksi. Se ei haittaa vaan tekee siitä omanlaisensa. Deliksien kanssa tarjoillaan talon omaa siemennäkkäriä, joka maistuu taivaalliselle kaikessa rapeudessaan. Muut delikset ovat perinteisempiä, kivoja suupaloja ja toimivat suurenkin nälän alkutaltuttajana.
Syömisen lomassa meille tuodaan toista viiniä: La la landin Pinot Grisia Australiasta. Viini on melko kepeä ja helppo, monenlaisten makujen kaveri. Viinilista on hieman valveutuneemman seuralaiseni mielestä monipuolinen - listalle on valittu uuden ja vanhan maailman väliltä todella eri tyylisiä vaihtoehtoja, valikoima on tämän kokoiselle paikalle hyvällä tasolla. Plussaa myös siitä, että listalla on mainittu luomut, eettisesti tuotetut sekä vegaaniset viinit. Vegaanien kannalta tärkeä fakta viinien valmistusprosessista: useimmat viinit kirkastetaan käyttäen kananmunaa ja muita eläinperäisiä aineita kuten kalaliimaa ja liivatetta. Osa viineistä voi olla Alkojenkin hyllyillä merkitty vegaaniystävällisinä, mutta merkintä taitaa olla Suomessa vielä melko harvinainen.
PÄÄRUUAT
Pääruokavaihtoehtoja on paljon. Pääruuan voi rakentaa esimerkiksi haluamansa raaka-aineen ympärille kooten annoksen valituista lisäkkeistä. Lisäksi listalta löytyy pizzoja ja Street Delin runsaat vaihtoehdot burgereineen, pitoineen ja hodareineen. Valitsemme lopulta kaksi erilaista ruokaa: päivän kalan, lohimedaljongin, jonka kaveriksi otamme perinteisemmän vaihtoehdon, cheese burgerin yhdellä pihvillä. Koska maistelu on meidän molempien mieleen, jaamme annokset.
Aloitan lohesta seuralaiseni käydessä juustohampurilaisen kimppuun. Lohiannos on todella kauniin näköinen. Valitsemamme bearnaisekastike ja kasvisbulgur tarjotaan omista kipoistaan rapean lohen makoillessa päällään tilliä ja sitruunaa. Olen tyytyväinen lisukevalintoihimme - näennäisesti terveellinen kalavaihtoehto on ihanan pehmeän makuinen, lohen rapsakka kuori saa veden kielelle. Annoksen kasvispeti tasapainottaa melko kermaista makua kivasti. Lisukkeita on runsaasti ja vielä viimeistelynkin jälkeen lautasella on tuhoamattomia lisukkeita. Hyvä, sillä seuralaiseni rakastaa bearnaisea - mikä pettymys, jos se loppuisi kesken.
Siirryn burgeriin. Tilasimme annoksen yhdellä pihvillä, sillä pelkäsimme olevamme liian täynnä, mutta päätämme että seuraavalla kerralla otamme kaksi pihviä. Se tekisi annoksesta himpun verran paremman. Toteamme molemmat yhteen ääneen burgerin olevan kaikkea muuta kuin kuivaa, majoneesia on riittämiin ja se saa kannen lipsahtamaan pois paikoiltaan muutamaan otteeseen. Burgerin kanssa valitsemamme bataattiranskalaiset ovat täydellisiä. Ne ovat jämäköitä, rapeita ja ihanan makuisia. Lötköydestä ei ole tietoakaan. Lähetämme terveiset myös keittiöön - hyviä bataattiranskalaisia tulee harmillisen harvoin vastaan.
JÄLKIRUUAT
Jälkiruuiksi valitsemme talon mud caken vaniljakerman kanssa sekä marjatriflen. Annosten saapuessa pöytään ihastelemme marjatrifleä, se on valtavan kokoinen ja kaunis tuoreine marjoineen. Annos on kerrostettu sokerikakulla, kermavaahdolla sekä itse tehdyllä marjahillolla. Kuten ainesosista jo päätellä saattaa, jälkiruoka on makea ja selättää koollaan melkoisenkin makeannälän.
Talon mud cake on tumma ja tuhti pienestä koostaan huolimatta. Marjatriflen jälkeen koen hienoisia vaikeuksia päättää oman osuuteni mud caken kanssa. Tämä jälkiruoka sopii suklaafaneille sekä perinteisempien jälkiruokien ystäville, ihanan täyteläinen maku kruunaa illallisen ähkystäkin huolimatta. Voin vain kuvitella, miten hyvä herkkuvaihtoehto tämä olisi kovassa makean- ja suklaanhimossa.
Kaiken kaikkiaan Deliroom Ukkohauki on mukava ja yllättävä paikka tällä sijainnilla. Paikka sopii niin treffeille, isommille seurueille kuin perheillekin. Länsimetro tarjoaa kätevän siirtymismahdollisuuden Helsinkiin. Mikäli olen lähistöllä, piipahdan vähintäänkin deliksille ja viinille Ukkohaukeen!
Ira/Improve Media Improve Media on TableOnlinen sisaryritys.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Sogno on tunnelmallinen italialainen ravintola Helsingin Töölössä. Suositussa ravintolassa on tarjoilla lounaan ja illallisen lisäksi myös kehuttu lauantaibrunssi. Brunssilla alku- ja jälkiruoka noudetaan noutopöydästä, josta löytyy raikkaita makuja jokaiselle. Lautasannoksina tarjoiltava pääruoka kruunaa brunssin ja täyttää varmasti nälkäisimmätkin vatsat.
"Nappisuoritus kaikin puolin. Asiakkaat olivat tyytyväisiä ja Sogno sai varmasti pari fania lisää."
Illallisella ravintola suosittelee koko pöytäseurueelle tarjoiltavaa Menu Sognoa, johon kuuluu valikoima talon suosituimpia alkuruokia ja jaettava jälkiruoka sekä pääruoka, jonka voi valita kahdesta vaihtoehdosta.
Menu Sogno osoittautuu hyväksi valinnaksi ja saamme maisteltavaksi grillattua mustekalaa, talon antipastovalikoiman sekä paahdettuja juureksia, rochettaa ja pistaasipestoa. Juurekset on paahdettu mukavan napakaksi ja yhdistelmä juuston ja pähkinäisten makujen kanssa on mainio. Grilli maistuu hyvin mustekalassa ja erityiskiitosta saa sen seurana tarjottu kastike. Kokonaisuudessaan alkuruoat koostuvat mukavan lempeistä mauista ja ne herättelevät odottelemaan pääruokaa. On kiva päästä maistamaan kerralla useampia alkuruokavaihtoehtoja. Antipastolankku toimii hyvin varsinkin talon focaccian kanssa, jota tuodaan illallisen aluksi pöytään runsaasti.
Menun kuuluu päivittäin vaihtuvat kaksi pääruokavaihtoehtoa, joista pöytäseurueellemme valikoituu testattavaksi niin lihaa kuin kalaakin. Pääruokien kanssa suositellaan otettavaksi varsin kohtuuhintaisia lisukkeita, joita löytyykin listalta hyvä valikoima moneen makuun.
Pääruokien kanssa tarjoiltavissa lisukkeissa on myös kivaa sosiaalisen syömisen ideaa. Itse pääruoka tarjoillaan jokaiselle lautasannoksena, mutta lisukkeet taas katetaan isommille lautasille koko porukalle jaettavaksi. Lisäkkeet ovat hurjan maistuvia ja jättävät melkein itse pääruoan varjoonsa.
Illallinen on ollut täyttävä, mutta vielä mahtuu hieman jälkiruokaa. Jaettava, yhdelle lautaselle katettu, jälkiruoka päättää aterian mukavasti ja kokoaa illan teemaksi yhdessä syömisen. Myös jälkiruoassa päästään maistelemaan mainio läpileikkaus Sognon annoksia. Lautaselta löytyy kaikkea; niin omenastruudelia, kirsikkaista suklaakakkua kuin jäätelöäkin. Nam!
"hyvät pizzat, kylmät oluet ja hyvät palvelu."
Sogno on lämminhenkinen ravintola keskeisellä paikalla, mutta silti omassa rauhassaan. Ravintolan lähellä on ilahduttavan hyvin parkkitilaa. Sognon tunnelmallinen terassi ja kiva kabinetti mahdollistavat ravintolan käytön moneen tarkoitukseen.
Väliotsikoihin poimitut lainaukset ovat TableOnlinen asiakkaiden jättämiä kommentteja käynnistään Sognossa.
Katja/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Sinnen Chef ́s table syntyi halusta tehdä pidemmälle vietyä ja kunnianhimoisempaa ruokaa muuttamatta ravintolan konseptia. Chef ́s table -pöydät sijaitsevat omassa rajatussa tilassaan, ja niihin tarjoillaan ainoastaan koko illan kattava paketti: 6 ruokalajin yllätysmenu ja muuta pientä kivaa keittiöstä, sekä menulle tarkoin suunniteltu viinipaketti alkusamppanjan kera. Isännöinnistä vastaa ravintoloitsija Kai Kallio tai keittiömestari Niko Lehto yhdessä ravintolapäällikkö Päivi Karjalan tai hovimestari Elsi Aholan kanssa. Chef ́s Table -pöydässä asiakkailla on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä seuraamaan kokkien työskentelyä lähietäisyydeltä ja nähdä, kuinka ruoat valmistuvat.
Sinnen Chef’s table ruoan takana on mestari-oppipoika-kaksikko: ravintoloitsija Kai Kallio ja keittiömestari Niko Lehto. Menu on mieleenpainuva yhdistelmä mestari Kallion klassista ja oppipoika Lehdon modernia lähestymistä ruokaan. Kokonaisuus pohjautuu Sinnen ruokaideologiaan; lähiruokaa ja tuttuja tuottajia, unohtamatta itse poimittua villiruokaa, mutta sitä viritellään kohti fine diningia. Toki välillä pöytään saapuu myös kauden parhaita luksusraaka- aineita ja makuja hiukan kauempaakin.
”Chef ́s Table antaa meille mahdollisuuden käyttää raaka-aineita, joita on tarjolla vain pieniä määriä ja joiden sesongit ovat lyhyitä. Lisäksi pystymme helpommin pyytämään kokki-, sommelier- ja tuottajaystäviämme kylään, eikä meidän tarvitse rajata ravintolan tarjontaa vierailujen vuoksi. Tämä mahdollistaa myös sellaisten vierailijoiden saapumiset, jotka eivät täytä kokonaista ravintolaa, ja jotka saattavat olla vielä tuntemattomia isommalle porukalle, mutta ovat alansa ehdotonta huippua – tulevaisuuden lupauksia.” Keittiömestari Niko Lehto kertoo. Ensimmäisenä kaverina kylässä tulee olemaan Vuoden kokki 2017 Mattias Åhman lauantaina 3.3.2018.
Sinnen Chef ́s table on suunnattu ruoasta ja juomasta nauttiville ihmisille, joita kiehtovat valmistusmenetelmät ja ravintolan ideologia. Kaikille, jotka arvostavat vahvaa käsityötä ja sesonkien parhaita raaka-aineita. Ihmisille, jotka arvostavat hyvää palvelua ja kokemuksia, ja joiden mielestä illallinen ravintolassa on kulttuurinen elämys siinä missä teatteri- tai elokuvanäytös.
”Sinne täyttää tänä vuonna 6 vuotta. Vuosien varrella on tapahtunut paljon, mutta halu kehittyä ravintolana ei ole kadonnut. Tykkäämme ravintolamme rennosta ilmapiiristä emmekä halua muuttaa sitä. Muutaman vuoden ajan olemme kuitenkin siirtyneet yhä enemmän fine diningin tekemiseen. Nyt siihen on mahdollisuus muuttamatta koko ravintolan alkuperäistä liikeideaa, jossa ovikynnys halutaan pitää mahdollisimman matalana. Haluamme haastaa itsemme ja kehittää toimintaamme, jotta voimme tulevaisuudessakin olla edelläkävijä Porvoon ravintolakentässä.” Ravintoloitsija Kai Kallio summaa.
Illalliset ovat varattavissa keskiviikko – lauantai-iltaisin ja tulevat varattavaksi myös TableOnlineen.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
Säsong pop up -ravintolasarja päättyi luonnollisesti kesän jälkeen syksyyn. Loppusyksystä tunnelmallisessa ravintola Starterissa järjestetty Höst-viikonloppu kruunasi vuodenaikaravintolasarjan. Vuodenaikojen vaihtuessa vierailtiin keväällä Porvoossa ja kesällä lähiössä, mutta päädyttiin silti takaisin. Kivenheiton päähän alkupisteestä; aivan kuin vuodenajatkin kulkevat.
Syksy tarjoili meille parhaimpia raaka-aineitaan, kuten kurpitsaa uskomattoman maukkaana keittona, poroa ja hirveä sekä esimerkiksi punajuuresta valmistettua jälkiruokaa. Kaikki vuodenajat ovat olleet omanlaistensa raaka-aineiden juhlaa ja TableOnlinella on ollut ilo olla osa suomalaista tuotantoa arvostavaa, kunnianhimoista kokonaisuutta.
Säsong tarjoili neljänä vuodenaikana meille ennen kaikkea uskomattoman maukkaita keittoja ja kekseliäitä makuyhdistelmiä. Syksyllä esimerkiksi hirvimakkara sai seurakseen perunalle näyttävää omenaa ja karjalanpaistiset maut pariutuivat mainiosti piparjuuren kanssa.
Kaikkia annoksia ja teemoja kuitenkin yhdistää uudet ideat ja raaka-ainelähtöisyys, joka olikin vuodenaikapopup-sarjan tarkoituksena.
– Snow came and then... there was nothing, kuvaili Thomas Hudson, toinen Säsongin kokeista, kohtalokasta kevätnäytöstä, jolloin keräämistä odottavat raaka-aineet olivat peittyä lumipyryyn. Suomen neljä vuodenaikaa tarjoilivatkin taatusti vuonna 2017 parastaan ja pahintaan, eivätkä oikutteluillaan tehneet vuodenaikasarjasta helpointa toteuttaa. Kaikki neljä tapahtumaviikonloppua sujuivat kuitenkin mainiosti ja niitä yhdisti erityisesti lämmin tunnelma ja kunnianhimioiset lokaatiot.
– Säsong will be returning next year, mutta kunhan olisi kunnon keittiö, totesivat Säsongin takana olevat Thomas Hudson ja Markus Fogelholm. Ja kuka tietää, ehkä juuri Markuksen kommentista syntyi idea vuoden 2018 keittiöiden valtauksiin. Tänä vuonna Säsong valtaa neljän ravintolan keittiöt ympäri Suomen, jonka lisäksi myös pääkaupunkiseutu saa omat pop upinsa hieman viimevuodesta viritetyin teemoin. Enää ei nojata niin vahvasti vuodenaikoihin, vaan pysytään tarkemmin kiinni sijainneissa, joista raaka-aineita ammennetaan. Kuulostaa hauskalle, emmekä malttaisi odottaa tulevaa!
Pöydät pop upeihin ja valtauksiin saa varattua tuttuun tapaan TableOnlinesta. Kannattaa ottaa TableOnlinen Facebook seurantaan. Siellä tiedotetaan ensimmäisenä varausmahdollisuuksista vuoden 2018 Säsong-tapahtumiin.
...Ja juuri nyt, vain tänään, Säsong pop-up löytyy Helsingistä G Livelabista tarjoillen herkullista talvista lounasta.
Katja/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.