Meitä TableOnlinessa jo vuoden 2017 alusta saakka ihastuttanut Säsong palasi taas pop upina tuomaan valoa marraskuun lopun pimeyteen.
Ihanan viikonlopun kaava oli jo vanha tuttu: maistuvaa kausiruokaa yllättävässä miljöössä. Tällä kertaa sijainniksi oli valittu Villa Kivi, jonka tunnelmallinen, mutta pelkistetty sali ja Töölönlahdelle avautuva näkymä kulkivat puhtaiden ja maistuvien annosten kanssa käsi kädessä.
Miltei 4 vuoden aikana Säsong on kerännyt vankan fanikunnan ja kuulimmekin illallisen aikana useamman tarinan siitä, miten monessa Säsongin pop upissa viereisten pöytien herkuttelijat olivat jo olleet.
Säsongin filosofian mukaan kausituotteiden käyttö ruoanvalmistuksessa ei ole konsepti, vaan tervettä järkeä. Lähituotannon suosiminen sekä vuosien varrella syntyneiden tuottajasuhteiden hyödyntäminen mahdollistavat parhaimpien raaka-aineiden käytön lautasella siten, että jokainen annos kertoo myös tarinan.
Jokaisen Säsongin pop upin perustana on ollut ajatus. Ajatus maisemasta, annoksesta, sijainnista… Annoksissa vältetään usein liiallista kikkailua ja annetaan raaka-aineiden puhua puolestaan. Minua Säsongissa kiehtoo (mahtavan illallisen lisäksi) erityisesti sen lokaatiot, jotka eivät yleensä ole ne aivan perinteisimmät ravintolatilat.
– Kun illallinen siirretään pois tavanomaisesta, tulee hetkestä erityinen, jota muistelee vielä vuosienkin jälkeen.
Jatkossakin Säsong tulee tarkoittamaan tunnelmallisia illallisia uusissa, mielenkiintoisissa ja ehkä vähemmän ravintolakäytössä olleissa ympäristöissä, vuodenajoista inspiraationsa ammentavia ruokalistoja, luonnonmukaisesti kasvatettuja raaka-aineita sekä käsityön vaalimista. Ennen kaikkea Säsong tarkoittaa edelleen herkullista ruokaa ja huolella valittuja viinejä.
Vuoden 2020 pop up alkoi lupaavasti, kun saimme eteemme kauniisti asetellun lautasen pieniä makupaloja. Artisokkaa, siikaa, naudan sisäfilettä sekä suolaisen madeleinen. Miten ihana aloitus!
Madeleine ja naudan tartar suorastaan sulivat suussa, kalassa oli yllättävän lihaisa tekstuuri ja kaikki herkut sisälsivät mielenkiintoisia kontrasteja pehmeän ja rapean välillä.
Seuraava annos oli kuin tehty sateisen sumuiseen sunnuntai-iltaan. Annos spelttipuuroa oli keitetty risottomaisesti kotimaiseen luomuvuohenmaitoon. Sen mausteena käytettiin ilmakuivattua kinkkua, lämmintä ruusukaalisalaattia, mantelimaitoa ja pähkinää. Tämä jos mikä on lohturuokaa parhaimmillaan.
Fenkoli, siika, mäti ja omena veivät toisenlaisiin, keveän kesäisiin fiiliksiin. Tätä kevyen raikasta lautasellista seurasi annos, jota Markus Fogelholm itse kuvaili lohturuokana: luomukaritsaa Ahvenanmaalta, pitkään haudutettua perunaa ja 5-vuotiaasta balsamicosta tehtyä kastiketta. Chateu Carsinin punaviini sopi tälle annokselle täydellisesti.
Viineistä erityismainita myös Mentin Roncaie sui Lievitille. Tämä Pet Nat sopi erinomaisesti läpi illallisen. Oli myös mukava huomata, että Säsongiin on haluttu valita aiempaa pienempiä viinimaahantuojia mukaan.
Illallisen päättänyt jälkiruoka oli hauskasti ysäri. Kinuskia, tyrniä ja omenaa oli ladottu lasiin klassisen kerrosjälkiruoan tapaan. Pippurin käyttö annoksen maustamisessa kertoi kuitenkin, että myös jälkiruoassa ollaan tukevasti nykypäivässä kiinni. Ihanat annokset, ihana Säsong. Odotan jo innolla seuraavaa kertaa kun tapaamme.
Tarina jatkuu 2021!
Pöydät pop upeihin varataan jatkossakin tuttuun tapaan TableOnlinesta. Kannattaa ottaa TableOnlinen Facebook seurantaan. Siellä tiedotetaan ensimmäisenä tulevista varausmahdollisuuksista uusiin Säsong-tapahtumiin.
Katja/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.