Helsingissä vaikuttaa olevan käynnissä italialaisten ravintoloiden buumi ja sitä vahvistamaan on syntynyt Korkeavuorenkadulle entisen LuchaLocon tiloihin ravintola Enso.
Enso kuvailee olevansa ”urban italian” ja tarjoavansa simppeliä, laadukkaista raaka-aineista tehtyä ruokaa ja viimeisteltyjä makuja. Kuvailu pitää hyvin paikkansa; Enso tarjoaa hinta-laatusuhteeltaan hyvin kilpailukykyisiä ja kekseliäitä annoksia yhdellä Helsingin parhaimmista paikoista. Erityiskiitoksen hinnoittelusta saa 9 euron samppanja – tiedän minne suuntaan seuraavaksi after work -kuplille!
Enso pyrkii koko ajan uudistumaan ja jo muutamien aukioloviikkojen aikana on ruokalistaa muokattu useampaan otteeseen niin henkilökunnan kuin asiakkaidenkin toiveiden mukaan. Uudistuksen on kokenut myös liiketila, joka on nyt trendikkään vihreä ja yllättävän tilavan tuntuinen. Kokonaan avautuvat isot ikkunat lisäävät näin kesän tullen tilan tuntua entisestään.
Enson ruokalista on kompakti, mutta valinnan vaikeus meinaa silti iskeä niin alkuruoan, pizzojen kuin pastojenkin osalta. Alkuruoista on pakko testata tartaria, joka on italialaistyyppisen yksinkertainen ja pelkistetty, eikä siinä ole säästelty juustoa. Suosittelusta testaamme myös kahta muuta annosta, joita emme muuten ehkä olisi listalta valinneet. Annos kukkakaalia, salsaa ja mantelia on mielenkiintoinen yhdistelmä kaalin lempeyttä ja mausteista salsaa. Manteli tuo kokonaisuuteen kukkakaalin kaipaamaa pähkinäisyyttä. Kukkakaalin lehdet on myös käytetty kekseliäästi hyödyksi. Alkuruoista yllättävin kokonaisuus on mozzarellaa, paahdettua paprikaa ja rusinoita sisältävä annos, jossa reipasta suolaisuutta tuovat kapristen lisäksi joukkoon ripotellut suolakiteet. Ennakkoepäilystä huolimatta rusinat toimivat muiden ainesten joukossa hyvin tuoden kokonaisuuteen makeutta, joka nostaa lautasellisen kokonaan toiselle tasolle. Annos on yllättävä ja monivivahteinen yhdistelmä, jossa jokainen puraisu on erilainen.
Enso luottaa pääruoissaan klassisesti pizzaan ja pastaan. Pizzaksi suositellaan mozzarellaa ja salamia sisältävää vaihtoehtoa, jossa salamit ovat tuoreita ja tulleet suoraan Italiasta. Pohja on rapea ja kevyt, eikä siinä käytetä hiivaa. Pastoista on vaikea valita testiin vain yhtä ja päädymmekin sekä lehtikaali-ricottapastaan että perunagnoccheihin. Lehtikaalipasta on kivan uusi tuttavuus ja pastassa on sopivasti suutuntumaa. Gnocchit ovat kokonaisuudessaan aika makeita, mutta joukkoon ripotellut rapeat pancettamurut tuovat suolaa ja ryhtiä, hauska annos! Juomapuoleksi meille kaadetaan San Cassiano Valpolicellaa, joka toimii sekä pizzan että pastan parina.
Kuulemme ravintolassa villiä huhua, ettei suklaakakkua kannata ohittaa. Jatkan mielelläni tämän salaisuuden levittämistä, sillä kakku oli ehdottomasti parasta tänä vuonna syömääni suklaakakkua. Balsamico ja hapankerma ovat yksistäänkin mukavan erilainen lisä makealle kakulle, mutta yhdessä lisukkeet muodostavat kakun parina jännän karamellisen makumaailman. Pirskahtelevan makea jälkiruokakuohuva Banfin Rosa Regale toimii hyvin kakun kanssa ja tekee yhdistelmästä jopa hieman ylellisen. Jogurttipannacotta taas on höystetty sesonkiin sopivasti raparperilla. Annokseen lisätty basilika toimii mainiosti happaman raparperin ja miedon pannacotan mausteena, johon sokeroidut auringonkukansiemenet tuovat mukavaa rakennetta. Ei hassumpi jälkkäri sekään.
Katja/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.