TableOnlinen ruoka ja ravintola-aiheinen blogi. Blogissa tuodaan ajankohtaisia aiheita, ravintoloita sekä ravintola-alan henkilöitä kaikkien luettavaksi ilman turhia hienosteluja, alan sanastoja tai liian syvällisiä kirjoituksia.
Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on Heikki Purhonen.
Vain kivenheiton päässä upeasta Uspenskin katedraalista, Meritullinkadun alkupäässä sijaitsee pieni ja viehättävä ravintola, Kuurna nimeltään. Kesäisenä iltana pääsimme maistelemaan Kuurnan herkkuja.
Vuonna 2005 avattu Antto Melasniemen ja Heikki Purhosen ensimmäinen ravintola luottaa vahvasti pientuottajien tarjontaan sekä sesonkeihin kahden viikon välein vaihtuvassa menussaan. Komeileepa kyseinen ravintola myös tämän vuoden Suomen 50 parhaan ravintolan listalla. Ja ansaitusti.
Saavumme ravintolaan ja meidät ohjataan ehdottomasti ravintolan suloisimpaan kahden hengen pöytään, aivan suuren ikkunan ääreen. Alkumaljoina nautimme vaaleanpunaista rose-kuohuviiniä, joka kruunaa myös pian tilattavat alkuruoat.
Kuurnan menu vaihtuu tosiaan kahden viikon välein ja meille avautuu mahdollisuus maistaa alkuruokina kylmää avomaankurkkukirsikkakeittoa, jonka kruunaa vuohenjuustomousse sekä paahdettuja muikkuja ja korianterinsiemenmajoneesia. Kylmä keitto sopii mainiosti hieman kuumaankin kesäiltaan ja todella maistuu avomaan kurkulle, joka on saanut pienen vivahteen kirsikasta. Keiton kruunaa vuohenjuustomousse sekä rouhitut pähkinät. Paahdetut muikut uivat rinta rinnan kauniilla vanhanaikaisella lautasella, ja korianterinsiemenellä maustettu majoneesi sopii mainiosti niin maullisesti kuin ulkonäöllisestikin annokseen.
Pääruokavaihtoehtoja menussa on kolme, mutta vinkkaapa tarjoilija myös Kuurnan klassikostakin, nimittäin pippuripihvistä, joka on kirjattu suureen liitutauluun viinisuositusten rinnalle. Itse haluan maistaa klassikon Kuurnan ensikertalaisena. Illallisseurani valitsee ylikypsää naudan kieltä, joka on maustettu yrittileipämurulla ja punaviinilihaliemellä. Pääruokien kanssa meille suositellaan punaviinilasilliset, jotka ovat nappi valinta molempiin annoksiin. Huomaamattamme lautasemme ovat tyhjät, pääruoat siis todella maistuivat.
Jälkiruoissa löytyy myös muutamia vaihtoehtoja, mutta itse valitsen voikukkajäätelöä, joka on asetettu karamellisoidun canelé-leivonnaisen päälle ja vieläpä hunajakennoa on ripoteltu kuin koristeeksi annokseen. Voikukkajäätelön hento maku on täydellinen makean leivonnaisen kanssa. Juustolautanen on toisen illallistajan valinta ja kolme eri juustoa ovatkin parhaimmillaan, ne kun on otettu tarpeeksi ajoissa lämpimään tuomaan makunsa esille.
Kun me alamme illallistamme lopettelemaan, iloksemme huomaamme että ravintola on täynnä. Hienostunut puheensorina täyttää ravintolan upean vanhan tilan ja asiakaskunnassa on niin pariskuntia kuin kaveriporukoitakin. Kaikilla tuntuu olevan oikein mukavaa, ja miksipä ei olisi herkullisen ruoan ja hyvän palvelun saattelemana.
Hanna/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.
KOM-teatterin teatteriravintolassa vaihtui omistajat viime kesänä kun keittiön ottivat haltuun mm. Atelje Finnestä ja Kuurnasta tuttu yrittäjäkaksikko Antto Melasniemi ja Heikki Purhonen. KOM-teatteri on paikkana vahvat perinteet omaava ja nykyisten omistajien myötä ravintolassa on panostettu enemmän myös ruokapuoleen. Teatteriravintolassa ei toimintaa voida kuitenkaan virittää puhtaasti ruokatuotteen ympärille, koska saman paikan pitää palvella janoista teatterikansaa myös väliaika-tarjoilujen muodossa ja muutenkin KOM-ravintola on muodostunut suosituksi kortteliravintolaksi Ullanlinnassa.
Tällä kertaa oli siis tarkoitus tutustua uudistuneeseen KOM-ravintolaan. Ennen ruokaa oli kuitenkin tarkoitus nauttia myös kulttuurista teatterin puolella. KOM-teatterissa oli pyörimässä Kokki, varas, vaimo ja rakastaja -esitys, johon myös KOM-ravintola oli suunnitellut teatterimenun. Lauantainäytös oli jo klo 15 ja saavuimme paikalle melko viime tingassa, mutta onneksi lähes loppuunmyydystä salista löytyi meille vielä vierekkäiset paikat. Paikoille mennessämme koin ensimmäisen näytöksen useista yllätyksistä, kun näyttämöllä oli mm. täysi keittiö ja ravintoloitsija Antto Melasniemi kauhan varressa keittopuuhissa. Jos sattui tulemaan katsomaan näytelmää nälkäisenä, kuten seuralaiseni, niin herkullisten tuoksujen leijuminen salissa ei yhtään helpottanut mahan kurnimista.
Näytelmä perustuu brittiläisen ohjaajan Peter Greenawayn elokuvaan. Elokuva sisältää mm. erotiikkaa ja kannibalismia ja on tästä syystä ollut aikanaan sensuroitu useissa maissa, kun se julkaistiin vuonna 1989. Greenawayn suosikkinäyttelijä, Elmer Bäck, oli näytelmässä mukana rakastajana, mutta hän toimi myös eräänlaisena taustojen kertojana. Hän kertoi, että Greenaway oli antanut täysin vapaat kädet mukailla alkuperäisteosta näytelmän aikaansaamiseksi. Näin oli myös tehty ja näytelmään oli tuotu erilaisia visuaalisia tehokeinoja. Lavalla oli mm. iso koko lavan laajuinen valkokangas, johon heijastettiin välillä näyttelijöiden seikkailuja, kun he kävivät ulkona kadulla pyörimässä tai muualla teatterin tiloissa. Näytelmä oli alkuun hieman hankala seurata, kun lavalla oli yhtä aikaa useampi kohtaus menossa ja lisäksi vielä kamera kuvasi valkokankaalle tapahtumia muualta.
Pikkuhiljaa tähän pääsi kuitenkin paremmin sisään ja näytelmä tempasi mukaansa. Elokuvan roisi kielen käyttö ja sekava meininki sai minut hetkittäin jo odottamaan, että milloin joku yleisöstä poistuu paikalta, mutta en sellaista kyllä havainnut. Itseäni tämä ei haitannut, vaan päinvastoin osui ja upposi maaliinsa. En nyt mene enää enempää esityksen sisältöön, mutta täytyy sanoa, että oli kyllä selvästi erikoisin näytelmä, jonka olen koskaan nähnyt. Ainiin, sen vielä sanon, että Bäckin mukaan tämä on myös ensimmäinen näytelmä ikinä, missä virtuaalilasit olivat osana esitystä.
Loistavan näytelmän jälkeen olikin jo kova nälkä. Etenkin näytelmän alkuosa toimi hyvänä ruokahalun herättäjänä, kun katseli Melasniemen herkullisia kokkauksia lavalla. Väliajan jälkeinen osuus tosin voi herkimmiltä viedä ruokahalun, mutta näin ei onneksi käynyt minulle. Kovaan nälkään tuntui oikein hyvältä ratkaisulta, että pöytä oli varattu KOM-ravintolasta. Ei tarvinnut edes takkia laittaa päälle, kun siirtyi teatterista viereiseen ravintolaan. Meille olikin juuri sopivasti pöytä valmiina ja koska ravintolassa ei ollut kovin paljon ihmisiä kun sinne menimme, niin pääsimme heti aloittamaan ruokailun. KOM on suunnitellut teatterimenun tälle näytökselle, joka on tarjolla vain näytöspäivinä. Sellaisen olimme siis tilanneet etukäteen ja sen sai vielä muutaman euron alennuksella kun teki tilauksen etukäteen TableOnlinesta.
Ensimmäinen annos menussa oli "Vihreää parsaa, sauce Maltaise". Maltaise-kastike on on parsan yleisen seuralaisen, eli Hollandaise-kastikkeen muunnos, jossa kastiketta on maustettu appelsiinillä. Tässä tapauksessa kastikkeessa, oli mukana hieman appelsiininkuorta, joka toi mukavasti hapokkuutta annokseen. Alkuruokien kanssa tarjoiltiin La Mariniere Muscadet Sur Lie 2014 -valkoviiniä, joka kuivana, mutta kivan hapokkaana sopi hyvin yhteen molempien alkuruokien kanssa.
Tämän jälkeen vuorossa oli Sinisimpukka-sellerikeitto, joka oli myös hyvin onnistunut annos. Keitto oli sopivan täyteläinen olematta kuitenkaan liian raskas. Selleri toi mukavaa hapokkuutta keittoon ja sinisimpukat olivat hyvin herkullisia sattumia keitossa. Keittoannos oli hyvin kohtuullisen kokoinen, mikä oli hyvä, koska pääruokana tarjoiltu Viskilän kukkoa valkoviinissä oli taas reilunkokoinen annos.
Kukko tarjoiltiin keittojuuresten, tuoreiden papujen ja kaalinlehden kanssa. Kanaan oli jätetty kuori päälle, joka oli paistettu ihanan rapeaksi ja keittämisessä oli saatu lihaan todella hyvin makua. Juurekset oli taas sopivan kypsiä ja annoksessa mukana ollut keittoliemi kruunasi tasapainoisen ja herkullisen annoksen. Kukon kanssa meille juotettiin Mas de la Pompon Rouge 2014 -punaviiniä, joka oli hyvin hedelmäinen ja kevyt ja sointui oikein hyvin yhteen annoksen kanssa.
Pääruoan jälkeen alkoi olo olemaan jo melko kylläinen, mutta vielä oli jälkkäri tulossa. Teatterimenun päättäjänä toimi Calvadosomenat italialaisella marengilla. Annos oli mukavan raikas ja ei liian imelä, toimi siis oikein hyvin omaan makuun. Jälkkärin kanssa nautimme kahvit ja tarjoilijan suosituksesta avecina calvadokset, mikä sopi oikein hyvin calvadosomenoiden kanssa. Menu oli oikein toimiva kokonaisuus, mutta ravintolan lista vaikutti muutenkin oikein kiinnostavalta. Viereisestä pöydästä näin mm. kun Karitsatartar tuotiin pöytään ja vaikka siinä vaiheessa alkoi olla jo aika tukossa, niin vielä teki mieli tilata sekin. Tämä tarkoittaa vaan sitä, että pitää tulla vielä vierailemaan KOMissa vielä uudestaan. Onneksi se ei ole mikään vastenmielinen tehtävä :)
Kaiken kaikkiaan ilta, tai paremminkin iltapäivä, koska lauantainäytös alkoi jo klo 15, oli oikein onnistunut. Hyvin hämmentävä KOM-teatterin näytös ja sitä seurannut KOM-ravintolan teatterimenu oli oiva setti, jota voin lämpimästi suositella lauantaipäivän ratoksi tai muinakin soveltuvina ajankohtina. Teatterimenu on tarjolla kaikkina näytöspäivinä.
Kokki, varas, vaimo ja rakastaja -teatterimenu 39€ TableOnlinen kautta etukäteen maksettuna
TableOnline.fi - Löydä ravintola makusi mukaan, on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.