Vain kivenheiton päässä upeasta Uspenskin katedraalista, Meritullinkadun alkupäässä sijaitsee pieni ja viehättävä ravintola, Kuurna nimeltään. Kesäisenä iltana pääsimme maistelemaan Kuurnan herkkuja.
Vuonna 2005 avattu Antto Melasniemen ja Heikki Purhosen ensimmäinen ravintola luottaa vahvasti pientuottajien tarjontaan sekä sesonkeihin kahden viikon välein vaihtuvassa menussaan. Komeileepa kyseinen ravintola myös tämän vuoden Suomen 50 parhaan ravintolan listalla. Ja ansaitusti.
Saavumme ravintolaan ja meidät ohjataan ehdottomasti ravintolan suloisimpaan kahden hengen pöytään, aivan suuren ikkunan ääreen. Alkumaljoina nautimme vaaleanpunaista rose-kuohuviiniä, joka kruunaa myös pian tilattavat alkuruoat.
Kuurnan menu vaihtuu tosiaan kahden viikon välein ja meille avautuu mahdollisuus maistaa alkuruokina kylmää avomaankurkkukirsikkakeittoa, jonka kruunaa vuohenjuustomousse sekä paahdettuja muikkuja ja korianterinsiemenmajoneesia. Kylmä keitto sopii mainiosti hieman kuumaankin kesäiltaan ja todella maistuu avomaan kurkulle, joka on saanut pienen vivahteen kirsikasta. Keiton kruunaa vuohenjuustomousse sekä rouhitut pähkinät. Paahdetut muikut uivat rinta rinnan kauniilla vanhanaikaisella lautasella, ja korianterinsiemenellä maustettu majoneesi sopii mainiosti niin maullisesti kuin ulkonäöllisestikin annokseen.
Pääruokavaihtoehtoja menussa on kolme, mutta vinkkaapa tarjoilija myös Kuurnan klassikostakin, nimittäin pippuripihvistä, joka on kirjattu suureen liitutauluun viinisuositusten rinnalle. Itse haluan maistaa klassikon Kuurnan ensikertalaisena. Illallisseurani valitsee ylikypsää naudan kieltä, joka on maustettu yrittileipämurulla ja punaviinilihaliemellä. Pääruokien kanssa meille suositellaan punaviinilasilliset, jotka ovat nappi valinta molempiin annoksiin. Huomaamattamme lautasemme ovat tyhjät, pääruoat siis todella maistuivat.
Jälkiruoissa löytyy myös muutamia vaihtoehtoja, mutta itse valitsen voikukkajäätelöä, joka on asetettu karamellisoidun canelé-leivonnaisen päälle ja vieläpä hunajakennoa on ripoteltu kuin koristeeksi annokseen. Voikukkajäätelön hento maku on täydellinen makean leivonnaisen kanssa. Juustolautanen on toisen illallistajan valinta ja kolme eri juustoa ovatkin parhaimmillaan, ne kun on otettu tarpeeksi ajoissa lämpimään tuomaan makunsa esille.
Kun me alamme illallistamme lopettelemaan, iloksemme huomaamme että ravintola on täynnä. Hienostunut puheensorina täyttää ravintolan upean vanhan tilan ja asiakaskunnassa on niin pariskuntia kuin kaveriporukoitakin. Kaikilla tuntuu olevan oikein mukavaa, ja miksipä ei olisi herkullisen ruoan ja hyvän palvelun saattelemana.
Hanna/TableOnline
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.