Rapsakkata

Lyhyitä ja nopeita. Väliin vähän pitempiäkin. Elämän eri alueilta.

Näytetään kirjoitukset syyskuulta 2024.

Hiljainen hiipijä

Wikipedian Alzheimerin tauti linkistä löydät perustietoa siitä.

Aivosäätiön kaikille avoimeen webinaariin kannattaa ilmoittautua mukaan, koska jos kellonaika ei sovi aikatauluihisi, niin voit katsoa webinaarin tallenteen itsellesi sopivana ajankohtana.

Webinaari liittyy samalla myös Hesarin digilehden 7.9. ja Hesarin printtilehden 8.9. mainioon Eino Soljen henkilökuva artikkeliin:

"Henkilö | Muistitutkija sanoo nyt sen, mitä jokainen aivoistaan huolestunut työikäinen haluaa kuulla"
"Rauha minun muistilleni"

Mikäli haet jommalla kummalla otsikolla ja kyseistä artikkelia ei ala löytymään, niin lisää hakutietoihin Eino Solje.

Hesarin tilaajana ja sen omalla hakukoneella saattaa käydä niin, että vaikka hakutiedot ovat oikein, niin artikkelia ei jostain syystä löydy.

Sitten eteenpäin.

Kiitokset tästä webinaarista vinkin lähettäjälle.

Aivosäätiön syyskuun 2024 webinaari
Aivosäätiön syyskuun 2024 webinaari

Alzheimer-kuukauden maksuton webinaari keskiviikkona 11.9. klo 17-18.

Vuosi 2024 on ollut Alzheimer-kentällä mullistusten aikaa. Suomalaistutkimuksessa selvisi työikäisten kasvava muistisairausmäärä, lääkehoidoissa ollaan siirtymässä oireiden hoidosta itse taudin hoitoon ja taudin diagnosointi saattaa mullistua verikokeiden avulla.

Itä-Suomen yliopiston Aivotutkimusyksikön tutkimusjohtaja Eino Solje nostaa ajankohtaiset aiheet esille.

* *

12.9.2024
KIitos webinaarin järjestäjille ja luennoitsija Eino Soljelle.
Selkeä ja sujuvasanainen webinaari oli mielenkiintoista seurattavaa.

Lisätietoja webinaarin aihealueesta ja mahdollisuuksista osallistua toimintaan:

https://www.aivosaatio.fi/

* *

Vaikka Alzheimeriin ei ole vielä parannuskeinoja, niin nämä seuraavat artikkelipoiminnat kertovat hyvin sen, miksi Alzheimerin kuin minkä tahansa muun aivorappeumasairauden diagnosointi on tärkeää. Niin siihen sairastuneen henkilön kuin hänen läheistensä kannalta katsottuna. Monesti ne hiljaa hiipivät ensioireet eivät liitykään muistiongelmiin, vaan käytöksen muutokseen. Sen huomaavat ensimmäisenä samassa taloudessa asuvana yleensä läheiset.

Tutkimuspanostusten ja sitä myötä resurssien kasvaessa on mielestäni tärkeää, että pikaisten korjausten kohteet terveydenhuollon tutkimus- ja hoitoketjuissa saadaan kuntoon. Kaksi tapausta tosielämästä. Työikäisten piiristä.

1. Tapaus sairaanhoitaja

Opettavainen, mutta surullinen kertomus tosielämästä.
Opettavainen, mutta surullinen kertomus tosielämästä.

Oikea-aikainen diagnoosi > Alzheimer > Ammattina sairaanhoitaja

Areenamoguli ja omaishoitaja – Jouko Harjunpää unelmoi isosti ja rakastaa syvästi | Paikalliset | Nurmijärven Uutiset

Kuvateksti:
Jouko Harjunpää on asunut Nurmijärvellä valtaosan elämästään. LAURI JAAKKOLA

Muistisairaan vaimonsa omaishoitajana toimiva nurmijärveläinen kokee hoitajilta saadun tuen koskettavana, mutta johtajien ja päättäjien tunnekylmyyden vastenmielisenä.

Lauri Jaakkola
24.6.2024 6:30

Lue lisää osoitteessa:
https://www.nurmijarvenuutiset.fi/paikalliset/6861920
Linkki luettu 9.9.2024

2. Tapaus raskaan kaluston asentaja

"Liian nuori" saamaan arjessa tarvittavia apuja!
"Liian nuori" saamaan arjessa tarvittavia apuja!

Oikea-aikainen diagnoosi > Alzheimer >
Ammattina raskaan kaluston asentaja
Ylen linkissä mukana lyhyet videoklipit.

Jari Harmaala sairastui Alzheimeriin ”liian nuorena” – apua on vaikea saada

Nuorenevat Alzheimer-potilaat haastavat suomalaisen terveydenhuoltojärjestelmän. Sairauden toteaminen vaatii paljon erityistutkimuksia, eikä sopivia palveluja välttämättä löydy.

JERE SANAKSENAHO

5.8.2024 kello 5:30
Kuuntele juttu > 6 min 25 s

https://yle.fi/a/74-20102697
Linkki luettu 9.9.2024

* *

Päivitys 12.9.2024
Kun työikäisenä sairastuu muistisairauteen, niin onko ison "uudistuksen" alla oleva sote-järjestelmämme valmis ottamaan kopin sen jälkeen, kun muistisairauteen diagnoosi on saatu vahvistettua?

Entä miten hyvin vanhustenhoito toimii muistisairaiden kohdalla Suomessa?

Miten hyvin Suomessa ollaan hoitoketjuissa valmiita auttamaan hyvin erilaisia muistisairaita, niin työ- kuin eläkeikäisiä yksilöinä?

Aiheen isosta kuvasta lisää tästä Suomi 2017 verkoston artikkelista:

EU-vaalit 2024 – Vanhustenhoito Suomessa 3
- Julkaistu: 12 maaliskuun, 2024 | Kirjoittanut: Suomi 2017 verkosto

Yksi ikuisuusaiheista Suomessa on ollut vanhustenhoito ja sen ”kehittäminen” sekä ”uudistaminen”. Molemmat sanat lainausmerkeissä, koska korjaushommat ovat olleet kesken jo vuosikymmenten ajan. Esimerkkejä vastaavista ikuisuusprojekteista löytyy esimerkiksi vakuutuslääkäri- ja vakuutusoikeusjärjestelmien piiristä.

Huomasitko valtakunnallisesta uutisvirrasta, että eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on tehnyt, muun muassa vanhustenhoidon aiheen tiimoilta vierailun Japaniin 3.–9.3.2024 välisenä aikana?

Lue lisää osoitteessa:
https://suomi2017.wordpress.com/2024/03/12/eu-vaalit-2024-vanhustenhoito-suomessa-3/


Rappiostriimaus journalismin harjauksessa

Rappiolla sana singahti ikäpolveni tietoisuuteen oivasti Hassisen koneen Rappiolla kappaleen siivittämänä. Se soi useasti porukoiden villitsijänä 1980-luvulla Kuopion legendaarisessa Tarzanissa. Tanssilattialla pompittiin nuoruuden innolla porukalla ja ilman parivalinnan hidasteita. Kaikki yhdessä.

Siirrytään sitten 2020-lukuun.

Nyt Yle on tekemässä juttua somen rappiostriimauksesta. Aihe on koukuttavan kiinnostava. Varsinkin, jos Yle onnistuu journalismin keinoin selvittämään, ketkä ja miten toimien lopulta hyötyvät rahallisesti rappiostriimauksen saralla uraa tekevien työpanoksesta. Sivulla pyörivien mainosten ja sen kautta kanavoitujen yleisön rahavirtojen mahdollistajana? Ja se tärkein, kuinka paljon ja minne rahat päätyvät?

Toisekseen, miten rappiostriimaus määritellään? Miten iso henkilömäärä on taustalla pyörittämässä 24/7/365 - tyyppisiä striimejä? Entä miten itse striimaajat lähetystensä jälkeen voivat, kun näkevät kaiken, mitä tuli yleisön edessä tehtyä? Entä, miten voivat heidän läheisensä?

Kolmanneksi, minkälaisia mahdollisiin poliisitutkintoihin ja oikeudenkäynteihin rappiostriimauksen tekijät tai heidän sponsorinsa ovat joutuneet? Miten ne ovat päättyneet? Entä onko tullut rappiostriimajien kannattajien ja vastustajien välisiä tosielämän yhteydenottoja?

Uutisen linkissä voi ilmoittautua jutun tekoon mukaan.
Uutisen linkissä voi ilmoittautua jutun tekoon mukaan.

Sen olen havainnut, että perinteisillä tiedotusvälineillä on ollut ja tulee olemaan haasteita saada nuorempia sukupolvia kanavilleen. Itsekin olen huomannut, että 15-30 sekunnin loputtomaan Tik-Tokin, Instan ja YouTuben videoiden virtaan on helppoa solahtaa katsomaan. Varsinkin, kun huippuunsa viritetyt algoritmit osaavat syöttää, kiihtyvällä tahdilla niitä juuri minua koukuttavia videoita. Sekä niihin kytkeytyviä kaupallisia tiedotteita.

Mutta myös pidempää ja jopa jatkuva syötteistä videoiden virtaa on tarjolla. Sen huomasin, kun tutustuin vinkin perusteella Subathoinnin saloihin. Ne kanavat (Pottukoira ja Karvalakkimies), mitä tulin pistokoemaisesti vuoden 2024 alkupuolella seuranneeksi, niin olivat väliin tyylilajiltaan niin räväkkää ja rosoista, että perinteiseen kiiltokuvamaiseen influensserien tuote- palvelumainosvirtaan kyllästyneet saattavat jäädä niihin helposti koukkuun. Vaikka harva meistä uskaltaa tunnustaa niitä seuraavansa.

Ylen juttua somen rappiostriimauksesta odotellessa. Tässä aiheesta kirjoittamiini ajankuva katsauksiin.

1. Pottukoira brändiksi? - 27.1.2024 13:21

Sain tuossa 2000-luvun vaihteessa vinkkiä ottaa seurantaan Pasi-radion lähetyksiä. Pasi Viherahon polveilevaan tuotantoon ja tekemisiin on moni suomalaisista tutustunut.

Hänen tuotantoaan seuranneista ja niistä itselleen ammentaneista nuoremman sukupolven nimistä, yksi lienee taiteilijanimi Pottukoira? Hän on tehnyt uutistietojen mukaan jo yli 10 vuoden videotuotantouran. Pyrkien myös saamaan aikaa vievistä tekemisistään toimeentulon.

Lue lisää osoitteessa:
https://www.city.fi/blogit/rapsakkata/pottukoira+brandiksi/137644

2. Tipathomasti Thaimaassa Subathoimassa (TTS) - 22.2.2024 12:14

PAPPARAISEN PALAUTETTA
Tässä bloggauksessa hahmottelen kokemuksiani, näkemyksiäni ja ehdotuksiani Subathoinnista. Itseäni kiinnostaa siinä mahdollinen rahanhankintalogiikka. Miten se toimii ja miten Subathonin aikana sisään tulevat rahat maksetaan sekä kenen toimesta? Entä miten suuret olivat Subathon 2 tuotantokulut yhteensä ja per päivä? Sisältäen matkat, vakuutukset, majoitukset, ruokailut, alkoholit ja muut nautintoaineet, seksioppaat, ehkäisyvälineet, seisokkipillerit, sairaalakäynnit, taksit jne.

Tiivistettynä, Subathon kakkosen pääosan esittäjät Pottu-Jokke ja Fhat-Ari vetivät antaumuksella itse valitsemiaan toimiaan, jotka olivat aika isosti niissä aikasloteissa joita itse satuin katsomaan pämppäämistä, pumppaamista ja pajauttelua Pattayalla. Toivottavasti kyseessä olivat käsikirjoitetut eli ennalta sovitut tekemiset ja sovitut tietojen julkistamiset eri tilanteista. Sleepy Sleepersin sanoja mukaillen, kuka pani ketä ja minne, mitä häh? Se, mitä ei kameroiden edessä nähty, niin siitä on vain pääosan esittäjien kertomukset.

Lue lisää osoitteessa:
https://www.city.fi/blogit/rapsakkata/tipathomasti+thaimaassa+subathoimassa+tts/137696

3. Spurgu-TV ja Subathon 3 - 16.3.2024 12:36

Tämän aiheen jäljille pääsin, kun tulin kysyneeksi jälkikasvulta, että minkälaista kontettia porukat somessa nykyisin seuraa?

Tämä subathointi nousi tarkempaan seurantaani, koska niin kuin kohta seuraavassa mobiiliflaijerissa näkyy, niin ainakin Pottukoiran väittämän mukaan tällä voi päästä kohtuullisen hyville hankkeille.

Meno tuossa Subathonissa numero 2 oli vähintäänkin roisia, jos ei kreisiä. Selkeästi K-18 materiaalia. Viinan huuruista Subathon ykköstä en nähnyt, muuta kuin pätkittäisinä jälkilähetyksinä.

Lue lisää osoitteessa:
https://www.city.fi/blogit/rapsakkata/spurgu-tv+ja+subathon+3/137774

Eikä tuossa kaikki.

Jos haluat ilmoittautua tuohon Ylen juttuun mukaan, niin se löytyy seuraavilla tiedoilla:

"Seuraatko somesta rappiostriimausta? Kerro meille – teemme juttua" - "Etsimme haastateltavia rappiostriimauksen yleisöstä."

https://yle.fi/a/74-20108701
Linkki luettu 3.9. 2024

Eikä tuossa vielä kaikki.

Striimauksen tulevaisuus tulee olemaan mahdollisuuksiltaan kutkuttava. Rappiolla tai ilman.

Varsinkin, kun tekoälyn myötä striimausalustojen, niin suomalaisten tekemät suorat lähetykset kuin niistä syntyvät tallenteet saavat katsojien ruuduille automaattisesti kielikäännökset suomesta kaikille maailman valtakielille. Vieläpä varsin virheettömästi. Katsojan haluaman kielen mukaan.

Silloin ilman rappiota toimivat striimaajat saavat oivan työkalun esimerkiksi yhteiskunnallisen vaikuttamisen saroille. Ilman etukäteistä sensurointia.

Lopuksi.

Jos aihe kiinnostaa, niin tässä nuo aiemmin viittaamani kanavat, joilla sattuu ja tapahtuu, kun suorat striimaukset ovat käynnissä. Kanavilta löytyvät myös aikaisemmat striimaukset.

Pottukoiran strimmauksia:
https://kick.com/pottukoiralive/

Karvalakkimies striimauksia:
https://kick.com/karvalakkimieslive