Rappiolla sana singahti ikäpolveni tietoisuuteen oivasti Hassisen koneen Rappiolla kappaleen siivittämänä. Se soi useasti porukoiden villitsijänä 1980-luvulla Kuopion legendaarisessa Tarzanissa. Tanssilattialla pompittiin nuoruuden innolla porukalla ja ilman parivalinnan hidasteita. Kaikki yhdessä.
Siirrytään sitten 2020-lukuun.
Nyt Yle on tekemässä juttua somen rappiostriimauksesta. Aihe on koukuttavan kiinnostava. Varsinkin, jos Yle onnistuu journalismin keinoin selvittämään, ketkä ja miten toimien lopulta hyötyvät rahallisesti rappiostriimauksen saralla uraa tekevien työpanoksesta. Sivulla pyörivien mainosten ja sen kautta kanavoitujen yleisön rahavirtojen mahdollistajana? Ja se tärkein, kuinka paljon ja minne rahat päätyvät?
Toisekseen, miten rappiostriimaus määritellään? Miten iso henkilömäärä on taustalla pyörittämässä 24/7/365 - tyyppisiä striimejä? Entä miten itse striimaajat lähetystensä jälkeen voivat, kun näkevät kaiken, mitä tuli yleisön edessä tehtyä? Entä, miten voivat heidän läheisensä?
Kolmanneksi, minkälaisia mahdollisiin poliisitutkintoihin ja oikeudenkäynteihin rappiostriimauksen tekijät tai heidän sponsorinsa ovat joutuneet? Miten ne ovat päättyneet? Entä onko tullut rappiostriimajien kannattajien ja vastustajien välisiä tosielämän yhteydenottoja?
Sen olen havainnut, että perinteisillä tiedotusvälineillä on ollut ja tulee olemaan haasteita saada nuorempia sukupolvia kanavilleen. Itsekin olen huomannut, että 15-30 sekunnin loputtomaan Tik-Tokin, Instan ja YouTuben videoiden virtaan on helppoa solahtaa katsomaan. Varsinkin, kun huippuunsa viritetyt algoritmit osaavat syöttää, kiihtyvällä tahdilla niitä juuri minua koukuttavia videoita. Sekä niihin kytkeytyviä kaupallisia tiedotteita.
Mutta myös pidempää ja jopa jatkuva syötteistä videoiden virtaa on tarjolla. Sen huomasin, kun tutustuin vinkin perusteella Subathoinnin saloihin. Ne kanavat (Pottukoira ja Karvalakkimies), mitä tulin pistokoemaisesti vuoden 2024 alkupuolella seuranneeksi, niin olivat väliin tyylilajiltaan niin räväkkää ja rosoista, että perinteiseen kiiltokuvamaiseen influensserien tuote- palvelumainosvirtaan kyllästyneet saattavat jäädä niihin helposti koukkuun. Vaikka harva meistä uskaltaa tunnustaa niitä seuraavansa.
Ylen juttua somen rappiostriimauksesta odotellessa. Tässä aiheesta kirjoittamiini ajankuva katsauksiin.
1. Pottukoira brändiksi? - 27.1.2024 13:21
Sain tuossa 2000-luvun vaihteessa vinkkiä ottaa seurantaan Pasi-radion lähetyksiä. Pasi Viherahon polveilevaan tuotantoon ja tekemisiin on moni suomalaisista tutustunut.
Hänen tuotantoaan seuranneista ja niistä itselleen ammentaneista nuoremman sukupolven nimistä, yksi lienee taiteilijanimi Pottukoira? Hän on tehnyt uutistietojen mukaan jo yli 10 vuoden videotuotantouran. Pyrkien myös saamaan aikaa vievistä tekemisistään toimeentulon.
Lue lisää osoitteessa:
https://www.city.fi/blogit/rapsakkata/pottukoira+brandiksi/137644
2. Tipathomasti Thaimaassa Subathoimassa (TTS) - 22.2.2024 12:14
PAPPARAISEN PALAUTETTA
Tässä bloggauksessa hahmottelen kokemuksiani, näkemyksiäni ja ehdotuksiani Subathoinnista. Itseäni kiinnostaa siinä mahdollinen rahanhankintalogiikka. Miten se toimii ja miten Subathonin aikana sisään tulevat rahat maksetaan sekä kenen toimesta? Entä miten suuret olivat Subathon 2 tuotantokulut yhteensä ja per päivä? Sisältäen matkat, vakuutukset, majoitukset, ruokailut, alkoholit ja muut nautintoaineet, seksioppaat, ehkäisyvälineet, seisokkipillerit, sairaalakäynnit, taksit jne.
Tiivistettynä, Subathon kakkosen pääosan esittäjät Pottu-Jokke ja Fhat-Ari vetivät antaumuksella itse valitsemiaan toimiaan, jotka olivat aika isosti niissä aikasloteissa joita itse satuin katsomaan pämppäämistä, pumppaamista ja pajauttelua Pattayalla. Toivottavasti kyseessä olivat käsikirjoitetut eli ennalta sovitut tekemiset ja sovitut tietojen julkistamiset eri tilanteista. Sleepy Sleepersin sanoja mukaillen, kuka pani ketä ja minne, mitä häh? Se, mitä ei kameroiden edessä nähty, niin siitä on vain pääosan esittäjien kertomukset.
Lue lisää osoitteessa:
https://www.city.fi/blogit/rapsakkata/tipathomasti+thaimaassa+subathoimassa+tts/137696
3. Spurgu-TV ja Subathon 3 - 16.3.2024 12:36
Tämän aiheen jäljille pääsin, kun tulin kysyneeksi jälkikasvulta, että minkälaista kontettia porukat somessa nykyisin seuraa?
Tämä subathointi nousi tarkempaan seurantaani, koska niin kuin kohta seuraavassa mobiiliflaijerissa näkyy, niin ainakin Pottukoiran väittämän mukaan tällä voi päästä kohtuullisen hyville hankkeille.
Meno tuossa Subathonissa numero 2 oli vähintäänkin roisia, jos ei kreisiä. Selkeästi K-18 materiaalia. Viinan huuruista Subathon ykköstä en nähnyt, muuta kuin pätkittäisinä jälkilähetyksinä.
Lue lisää osoitteessa:
https://www.city.fi/blogit/rapsakkata/spurgu-tv+ja+subathon+3/137774
Eikä tuossa kaikki.
Jos haluat ilmoittautua tuohon Ylen juttuun mukaan, niin se löytyy seuraavilla tiedoilla:
"Seuraatko somesta rappiostriimausta? Kerro meille – teemme juttua" - "Etsimme haastateltavia rappiostriimauksen yleisöstä."
https://yle.fi/a/74-20108701
Linkki luettu 3.9. 2024
Eikä tuossa vielä kaikki.
Striimauksen tulevaisuus tulee olemaan mahdollisuuksiltaan kutkuttava. Rappiolla tai ilman.
Varsinkin, kun tekoälyn myötä striimausalustojen, niin suomalaisten tekemät suorat lähetykset kuin niistä syntyvät tallenteet saavat katsojien ruuduille automaattisesti kielikäännökset suomesta kaikille maailman valtakielille. Vieläpä varsin virheettömästi. Katsojan haluaman kielen mukaan.
Silloin ilman rappiota toimivat striimaajat saavat oivan työkalun esimerkiksi yhteiskunnallisen vaikuttamisen saroille. Ilman etukäteistä sensurointia.
Lopuksi.
Jos aihe kiinnostaa, niin tässä nuo aiemmin viittaamani kanavat, joilla sattuu ja tapahtuu, kun suorat striimaukset ovat käynnissä. Kanavilta löytyvät myös aikaisemmat striimaukset.
Pottukoiran strimmauksia:
https://kick.com/pottukoiralive/
Karvalakkimies striimauksia:
https://kick.com/karvalakkimieslive
Kirjoitettaessa soi Hassisen kone, Rappiolla