Rapsakkata

Lyhyitä ja nopeita. Väliin vähän pitempiäkin. Elämän eri alueilta.

Näytetään kirjoitukset tammikuulta 2014.

Vakuutuslääkärijärjestelmää kehittäneen työryhmän muistio  4

Yksi mielenkiinnoisimmista asiakirjoista on ollut pari päivää kaikkien saatavilla. Sosiaali- ja terveysministeriön nettisivuilta.

Latausnäkymä .pdf-muodossa olevalle noin 100 A-4 sivun katsaukselle näyttää tältä:

Ministeri Risikon vetämä työryhmä on ollut murtamassa tabuja.
Ministeri Risikon vetämä työryhmä on ollut murtamassa tabuja.

* *
Päivitys 2.9.2024

Vakuutuslääkärijärjestelmää kehittäneen työryhmän muistio

https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/70158
(löytyy valtioneuvoston julkaisut sivuilta)

Erityisesti kannattaa lukea siihen jätetty eriävä mielipide. Se pakotettiin ministeriön toimesta tiivistämään 10 sivusta kahteen sivuun!

* *

Isot rispektit ministeri Risikolle, että on ottanut asiakokonaisuuden avoimeen käsittelyyn. Painetta tulee varmasti kokoomuksen ja vakuutus- sekä finanssialan sisältä.

Toivottavasti avoimen joukkoistamisen avulla kaikki kiinnostuneet voivat antaa lisäyksiään ja huomioitaan jatkotyöskentelylle. Perusteilla oleva neuvottelukunta tulee olemaan ratkaisevassa asemassa, mitä oikeasti tapahtuu. Vai jämähtävätkö hyvät aikeet paikalleen? Taas kerran.

On siis hyvä tiedostaa, ettei hetkessä tapahdu mitään. Eikä ehken 10-15 vuoden kuluessakaan. Aiheesta kiinnostuneille oivia monitorointivinkkejä aikajanoista, jotka koskevat aiempia yrityksiä suitsia vakuutusalan ylivertaista asemaa:

1. Riitta-Leena Paunion apulaisoikeusasiamiehenä toimiessaan antamassa päätöksessä dnro 489/2/96, hänen lainsäädäntömme vastaiseksi katsomansa , liitepäätösmenettely on edelleen vakuutusoikeudellisessa tuomioistuinjärjestelmässä täysimääräisessä käytössä.

2. Myös Riitta-Leena Paunion apulaisoikeusasiamiehenä toimiessaan antama päätös 1124/2/99 sosiaali- ja terveysministeriölle on parannusten kohdalta jäänyt toteutumatta. Tuo päätös koski nk. asiantuntijalääkäreiden puolueettomuutta.

3. Oikeuskanslerin antama päätös 496/1/05 lääkärijäsenten ja lääkäriasiantuntijoiden riippumattomuutta koskien on jäänyt myös mielestämme toteutumatta.

4. Kelan tutkijana toimineen, Maija Sakslinin, vuonna 2003 vakuutusoikeutta koskevassa selvityksessä esiintuomat epäkohdat ovat käsittääksemme edelleen vuonna 2014 voimissaan vakuutusoikeudessa ja sen alaisissa lautakunnissa.

5. Ulla Nevalaisen kirja vuodelta 2004 > Haista home vakuutusoikeus - kuuluu jokaisen vakuutustaisteluun joutuvan potilaan perusvarustukseen.

Lähde: Oikeusturvan ajankuvan VOLF - työryhmä

Tiesitkö muuten jo tämän? Maija Sakslin - niminen henkilö toimii tällä hetkellä eduskunnan apulaisoikeusasiamiehenä, joten hänen näkemyksiään koko kuvan hahmottamiseksi lienee saatavilla?

Vaan, voisivatko eduskunnan oikeusasiamiehenä toiminut Riitta-Leena Paunio sekä sosiaali- ja terveysministeriön vakuutusosaston ylijohtajana toiminut Tarmo Pukkila; eläkkeeltä käsin antaa tietotaitoaan potilaiden/vakuutettujen aseman parantamiseksi?

Kukkosen listasta pääsee hyvään alkuun. Siis, jos ollaan tosissaan korjaamassa epäkohtia ja perustuslain vastaisuuksia.

Eikä tässä kaikki. Tuon viimeisen postauksen kommenttiosiossa tietoa täydellä työkyvyttömyyseläkkeellä (työeläkejärjestelmä) ja täydellä tapaturmaeläkkeellä (tapaturmavakuutusjärjestelmä) työtapaturman tai ammattitaudin takia olevien määristä.

Vakuutuslääkärijärjestelmää koskevaa keskustelussa vakuutusala puhuu mielellään vain toisesta. Ja toimittajatkin tuntuvat menevän vipuun. Ainakin tähän mennessä.