Kuntavaalien aiheiden kerrotään olevan kaikkein lähimpänä äänestäjiä. Kuitenkin yli 40 prosenttia äänioikeutetuista jättää kuntavaaleissa äänestämättä.
Näin kävi myös vuoden 2017 kuntavaaleissa.
Saataisiinko kuntavaaleihin aikaiseksi kunnon pöhinää niin toimien, etteivät kansanedustajat, mepit ja virkamiehet pystyisi asettumaan enää ehdolle? Näin estettäisiin myös heidän loppuun palamisensa, joka johtuu liian useassa eri luottamustehtävässä toimimisessa.
Näin otsikoi Helsingin Sanomat 22.11.2018 printtilehdessään. Aukeaman juttu kohdistui sosiaali- ja terveysministeriön sisäisiin tilanteisiin. Niin henkilökunnan kuin lainsäädännön laadun ja aikataulujen suhteen.
Myllytyksen kohteena ministeriössä on nähtävästi kokoomuksen mandaatilla kansliapäällikkönä istuva Päivi Sillanaukee. Lähiajat näyttävät, miten kova valtapeli on kyseessä? Helsingin Sanomat otsikko 19.11.2018 "Sosiaali- ja terveysministeriön johtajaksi 12 hakijaa – nykyinen kansliapäällikkö toivoo jatkokautta"
* *
Entä missä vaiheessa ministeriön vakuutusosaston ylijohtajan sidonnaisuuksien ja esteellisyyden läpivalaisu etenee?
Ensin sosiaalisen median selvitys kuvamuodossa.
Sitten Helsingin Sanomien tähän astiset "paljastukset" kahdeksan vuoden ajalta.
Lainaus 1 Hesarista 13.11.2018 - Miksi eläkemiljardien väärinkäyttöä ei saada kuriin? Syy on yksinkertainen, ja se kertoo paljon Suomesta:
"Sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Outi Antila ei anna valvojille tulitukea Finanssivalvonnan johtokunnassa, vaikka aloittaessaan Antila vakuutti ottavansa päätösvallan ministeriöön."
Lainaus 2 Hesarista 25.3.2018 - Väärin diagnosoitu:
"Vakuutusyhtiö Ifin entinen päälakimies Taisto Hujala käräjöi Laukkasen vastapuolella vuosikymmenen. Hujalan mielestä Laukkasen luvut ovat yliampuvia, mutta hän myöntää, että Laukkanen voitti paljon enemmän kuin hävisi.
Laukkanen on sanonut, että hänen voittamiensa tapausten hintalappu vakuutusyhtiöille on noin 140 miljoonaa euroa. Hujalan mukaan luku on useita kymmeniä miljoonia euroja.
Luvut perustuvat oletukseen siitä, mitä vakuutusyhtiö joutuu maksamaan korvauksina ihmisen elinajalta. Nuoren ihmisen kohdalla summa voi nousta selvästi yli miljoonaan euroon."
Lainaus 3 Hesarista 7.2.2010 - Vakuutusalan ylin virkamies:
"Antila on tutustunut tarkasti sosiaalivakuutuksen koukeroihin: Hän työskenteli viimeksi puheenjohtajana Työeläkeasioiden muutoksenhakulautakunnassa, jonne hylkäävän työeläkepäätöksen saaneet ovat voineet ensimmäisenä valittaa.
Tätä ennen hän tulkitsi tapaturmavakuutuslakia Tapaturma-asioiden muutoksenhakulautakunnassa, jossa vedettiin rajaa tapaturmien vakuutuskorvauksissa.
Antila on eronnut kahden aikuisen pojan äiti, joka seurustelee vakituisesti If-yhtiöissä työskentelevän juristin kanssa."
Joka ei siis ollut (Helsingin Sanomien itsensäkin kertomana) mikään perusjuristi, vaan yhden Suomen suurimman vahinkovakuutusyhtiön päälakimies! Tosin jostain syystä; aikaa tästä kertomiselle kertyi Helsingin Sanomille yli 8 vuotta.
Hymiö.
Joten. Joko Helsingin Sanomat saa ja uskaltaa kertoa vakuutusasioiden ylimmän virkamiehen mahdollisista esteellisyyksistä virkaansa?
Entä minkälaiset mahtavat olla ministeriöiden muiden johtavien virkamiesten ja heidän lähipiiriensä osakeomistukset sekä sidonnaisuudet?
Toinen hymiö.
Eikä tuossa kaikki.
Helsingin Sanomien toimittaja Paavo Teittinen jatkaa "Systeemi on rikki" - aiheesta 23.11.2018 seuraavin otsikoin:
Sosiaali- ja terveysministeri Mattila: Ministeriön ongelmien syyt käydään läpi – ”Siitä seuraavat tarvittavat toimenpiteet”
Professori lainvalmistelun nykytilasta: Virkamiesjohto ei osaa, poliitikkoja ei kiinnosta – ”Sääliksi käy tavallista lainvalmistelijaa”
Itä-Suomen yliopiston professori Anssi Keinänen korostaa, että lainvalmistelun ongelmat ovat laajoja eivätkä koske vain sosiaali- ja terveysministeriötä.
Joten jatkoa sosiaali- ja terveysministeriön sekä muiden ministeriöiden johtavien virkamiesten ja heidän lähipiiriensä sidonnaisuuspaljastuksiin odotellessa.