Rapsakkata

Lyhyitä ja nopeita. Väliin vähän pitempiäkin. Elämän eri alueilta.

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on Sosiaali-.

Hallitusohjelman sivun 150 kirjaus

Uuden hallituksen ja eduskunnan 100 päivän kuhertelu- eli tutustumisaika on ohitse. Upeaa huomata, että nuoremmat sukupolvet ovat hereillä. Muuten höplästä veto jatkuu ja yleisen elämän kokemuksen kerryttävän näkemykseni mukaan pahenee.

Tässä mobiiliflaijerissa on sosiaalisen median tietojen mukaan ainakin miljoonaa äänestäjää kiinnostava asiakokonaisuus.

Mitä mieltä puheenjohtaja Li Andersson on asian tärkeydestä?
Mitä mieltä puheenjohtaja Li Andersson on asian tärkeydestä?

Lakisääteisiiin sosiaalivakuutuksiin ja sosiaaliturvaan liittyvissä vaalilupauksissa kaikki eduskuntapuolueet tuntuvat vuorollaan "pettävän".

Vasemmistoliitto on näin maallikon näkökulmasta mielenkiintoinen toimija. Avainkysymys lienee tässäkin kohtaa se, että uskaltaako ja saako puolueen nuorempi sukupolvi olla sitä vastaan, minkä puolueen vanhemmat sukupolvet ovat olleet asiakirjatietojen mukaan hyväksymässä?

Joten kohteliaimmin tähän Potilas- ja sosiaaliapu ry:n puheenjohtaja Nico Ojalan nostamaan aiheeseen liittyen.

Lienee hyvä tuntea vasemmistoliiton lähihistoriaa? Tässä kohta seuraavassa bloggauksesssa siirtymää Lipposen I hallituksen toimiin ja käynnistysvaiheeseen.

Avainkysymyksiä ovat vuonna 2019 edelleen:

1. Kenellä todellinen valta Suomessa on?
2. Mihin lakiin tai sopimukseen perustuen?
3. Miten samojen organisaatioiden henkilöt voivat olla käyttämässä, niin sanotusti tuoleja vaihtaen, tosiasiallista lainsäädäntö-, toimeenpano- ja tuomiovaltaa?

Lipposen I hallituksen hallituspuolueet olivat:

SDP
Kokoomus
RKP
Vasemmistoliitto
Vihreät

Tässä tietopaketti kyseiseen hallitukseen liittyen:

"Huomenlahja helvetistä"
Julkaistu helmikuu 23, 2016
by Suomi 2017 - Suomi 2025?

"Kaikessa hiljaisuudessa. Ohi hallitusohjelmien. Laillisuusvalvojien ja tiedotusvälineiden ummistaessa silmänsä. Sopimus- ja hyvinvointiyhteiskuntamme on paljastunut monille suomalaisille; kafkamaiseksi kyykytyskoneistoksi. Joka perustuu sellaiseen korporatismiin, joka on päässyt pienen piirin sopimuksilla laajentumaan fasistiseksi järjestelmäksi. Kenenkään uskaltamatta kyseenalaistaa mafiamaista toimintaa.

SISÄLLYSLUETTELO
Korporaatioiden yhteiskuntasopimusneuvottelut 2015-2016
Ratkaisijan rooleissa: P. Lipponen 1995 ja L. Ihalainen 2016
Nelikantainen toimintamalli vakuutusalalla
Tarvitaan täysremontti – pintaremontin sijaan
Suomi pohjoismaiseksi oikeusvaltioksi 2016 vai 2017?
Sampo-konserni korporatismikoneiston hyödyntäjänä
Huomenlahja helvetistä vaikuttavuudet 2016"

Lue lisää Suomi 2017 - blogista:
https://suomi2017.wordpress.com/…/23/huomenlahja-helvetista/

* *

Tuon työmarkkinajärjestöjen hallitukselle antaman huomenlahjan merkittävyydestä suomalaisille saat lisätietoa avoimesta internetistä:

II varapuhemiehen Anssi Joutsenlahden erityisavustaja Pekka Nikkola

* *

Tietoa Lipposen I hallituksesta, muun muassa ministerit:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Lipposen_I_hallitus
Linkki luettu 23.9.2019

* *

Tuon mobiiliflaijerin avoimen kirjeen myötä on helpottavaa huomata, että nuoremmat sukupolvet ovat tilanteen suhteen hereillä. Voisiko asia edetä myös sitä kautta, että nuoremmat sukupolvet alkaisivat koota ison kuvan työlistaa siitä, mitä kaikkea tulee lainsäädännön tasolla laittaa korjaukseen. Muuten höplästä veto vain jatkuu.

Ja kun on kattava työlista tehtynä ja kutsu neuvottelukuntaan tai työryhmään irtoaa, niin mukana on vankkaa näyttöä siitä, mitä kohtia ja missä järjestyksessä tulee saada kuntoon vuosina 2019 -2013.

Avoimesta internetistä löytyy hyviä pohjapapereita työstettäväksi. Tässä avauskentällinen avoimeen analysointiin ja paranteluun vuoden 2019 tosielämän tilanteita vastaavaksi:

Kukkosen lista
OM/4/32/2006 (OM016:00/2008) Velpe ry
Keskustelualoite 4/2013
STM091:00/2012 eriävä mielipide
STM114:00/2009 Oiva ry


Iloinen yllätys  1

Olin takuuvarma siitä, että tämä vakuutuslääkäreitä ja tapaturmalakia koskeva kansalaisaloite saataisiin eduskunnan käsittelyssä torpattua täysin.

Vaan optimistinen pessimisti ei pety koskaan.

Vaikka eduskunnan suuressa salissa kansalaisaloitteesta tehty mietintö äänestettäisiin niin sanotusti kumoon, niin pullon henkeä tuskin saadaan enää takaisin pulloon.

Muistilista lausunnoista valiokunnan mietinnön ymmärtämiseksi.
Muistilista lausunnoista valiokunnan mietinnön ymmärtämiseksi.

Oheinen listaus auttaa meitä kaikkia siinä, jos Sinäkin haluat saada lisätietoa valiokunnan mietintöön kannanottoja antaneista ja heidän näkökannoistaan sekä perusteluistaan.

Jonkun verran aihetta seuranneena ja aika helvetisti omakohtaisesti kokeneena uskon, että mitä useampi meistä pienistä maanmatosista tuntee aiheen ison kuvan, niin sitä vaikeammaksi käy näissä asioissa pitkäkestoinen höplästä veto.

Joten tässä bloggauksessa löytyy iso palanen isosta kuvasta ja vakuutusalan lähiajan historiasta kiinnostuneille. Näkökulma on potilaan/vakuutetun.

"Ensimmäinen vakuutusalaa koskeva kansalaisaloite"
- Julkaistu helmikuu 14, 2019

"Tänään 14.2.2019 eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta (StV) sai valmiiksi mietintönsä kansalaisaloitteesta, joka koski tapaturmalakia ja vakuutuslääkäreitä. Se oli samalla ensimmäinen eduskunnan käsittelyyn edennyt kansalaisaloite, jossa vastapuolena on miljardien eurojen liiketoimintaa; julkisen vallankäytön velvoitteiden alla, pyörittävä vakuutusala, joka taas on valtaosin yksityisessä omistuksessa. Hymiö."

- -

"Yritetään yhdessä saada vastaukset näihin mobiiliflaijerin kolmeen avainkysymykseen, joihin ei kukaan omavalvonnan hyväksynyt päättäjämme tunnu uskaltavan tai osaavan vastata. Näin saamme yhdessä tietää, kenellä todellinen valta näissä asioissa on?"

Lue lisää Suomi 2017 - blogista:
https://suomi2017.wordpress.com/2019/02/14/ensimmainen-vakuutusalaa-koskeva-kansalaisaloite/


"Systeemi on rikki"  2

Näin otsikoi Helsingin Sanomat 22.11.2018 printtilehdessään. Aukeaman juttu kohdistui sosiaali- ja terveysministeriön sisäisiin tilanteisiin. Niin henkilökunnan kuin lainsäädännön laadun ja aikataulujen suhteen.

Myllytyksen kohteena ministeriössä on nähtävästi kokoomuksen mandaatilla kansliapäällikkönä istuva Päivi Sillanaukee. Lähiajat näyttävät, miten kova valtapeli on kyseessä? Helsingin Sanomat otsikko 19.11.2018 "Sosiaali- ja terveys­ministeriön johtajaksi 12 hakijaa – nykyinen kanslia­päällikkö toivoo jatkokautta"

* *

Entä missä vaiheessa ministeriön vakuutusosaston ylijohtajan sidonnaisuuksien ja esteellisyyden läpivalaisu etenee?

Ensin sosiaalisen median selvitys kuvamuodossa.

Ke(i)tä Helsingin Sanomat suojelee ja miksi?
Ke(i)tä Helsingin Sanomat suojelee ja miksi?

Sitten Helsingin Sanomien tähän astiset "paljastukset" kahdeksan vuoden ajalta.

Lainaus 1 Hesarista 13.11.2018 - Miksi eläkemiljardien väärinkäyttöä ei saada kuriin? Syy on yksinkertainen, ja se kertoo paljon Suomesta:

"Sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Outi Antila ei anna valvojille tulitukea Finanssivalvonnan johtokunnassa, vaikka aloittaessaan Antila vakuutti ottavansa päätösvallan ministeriöön."

Lainaus 2 Hesarista 25.3.2018 - Väärin diagnosoitu:

"Vakuutusyhtiö Ifin entinen päälakimies Taisto Hujala käräjöi Laukkasen vastapuolella vuosikymmenen. Hujalan mielestä Laukkasen luvut ovat yliampuvia, mutta hän myöntää, että Laukkanen voitti paljon enemmän kuin hävisi.

Laukkanen on sanonut, että hänen voittamiensa tapausten hintalappu vakuutusyhtiöille on noin 140 miljoonaa euroa. Hujalan mukaan luku on useita kymmeniä miljoonia euroja.

Luvut perustuvat oletukseen siitä, mitä vakuutusyhtiö joutuu maksamaan korvauksina ihmisen elinajalta. Nuoren ihmisen kohdalla summa voi nousta selvästi yli miljoonaan euroon."

Lainaus 3 Hesarista 7.2.2010 - Vakuutusalan ylin virkamies:

"Antila on tutustunut tarkasti sosiaalivakuutuksen koukeroihin: Hän työskenteli viimeksi puheenjohtajana Työeläkeasioiden muutoksenhakulautakunnassa, jonne hylkäävän työeläkepäätöksen saaneet ovat voineet ensimmäisenä valittaa.

Tätä ennen hän tulkitsi tapaturmavakuutuslakia Tapaturma-asioiden muutoksenhakulautakunnassa, jossa vedettiin rajaa tapaturmien vakuutuskorvauksissa.

Antila on eronnut kahden aikuisen pojan äiti, joka seurustelee vakituisesti If-yhtiöissä työskentelevän juristin kanssa."

Joka ei siis ollut (Helsingin Sanomien itsensäkin kertomana) mikään perusjuristi, vaan yhden Suomen suurimman vahinkovakuutusyhtiön päälakimies! Tosin jostain syystä; aikaa tästä kertomiselle kertyi Helsingin Sanomille yli 8 vuotta.

Hymiö.

Joten. Joko Helsingin Sanomat saa ja uskaltaa kertoa vakuutusasioiden ylimmän virkamiehen mahdollisista esteellisyyksistä virkaansa?

Entä minkälaiset mahtavat olla ministeriöiden muiden johtavien virkamiesten ja heidän lähipiiriensä osakeomistukset sekä sidonnaisuudet?

Toinen hymiö.

Eikä tuossa kaikki.

Helsingin Sanomien toimittaja Paavo Teittinen jatkaa "Systeemi on rikki" - aiheesta 23.11.2018 seuraavin otsikoin:

Sosiaali- ja terveysministeri Mattila: Ministeriön ongelmien syyt käydään läpi – ”Siitä seuraavat tarvittavat toimenpiteet”

Professori lainvalmistelun nykytilasta: Virkamiesjohto ei osaa, poliitikkoja ei kiinnosta”Sääliksi käy tavallista lainvalmistelijaa”

Itä-Suomen yliopiston professori Anssi Keinänen korostaa, että lainvalmistelun ongelmat ovat laajoja eivätkä koske vain sosiaali- ja terveysministeriötä.

Eikä tuossa vielä kaikki.

Helsingin Sanomien päätoimittaja Kaius Niemi kertoi kertoi 17.2.2017 kaikille avoimessa kyselytunnissa, että Helsingin Sanomilla ei ole tabuja eli kiellettyjä aiheita.

Joten jatkoa sosiaali- ja terveysministeriön sekä muiden ministeriöiden johtavien virkamiesten ja heidän lähipiiriensä sidonnaisuuspaljastuksiin odotellessa.

Kolmas hymiö.


Kansalaisaloite - Julkinen terveydenhuolto toimimaan  1

Kärjistetysti sanottuna, terveydenhuollon yhdeksi pääongelmaksi on tullut se, että julkiselle puolelle potilas pääsee hoitoon, kun se järjestelmälle sopii. Yksityiselle puolelle taas, kun potilaalle sopii ja lompakossa taikka luottokortilla on varaa tarvittaviin hoitoihin. Tai on työelämässä ja toimivan työterveyshuollon piirissä.

On hyvä huomioida, että nyt ilmassa on kolme isoa uudistusta. Alue- eli maakuntahallinnon luominen. Sosiaalihuollon ja terveydenhuollon uudistaminen. Valtapelit ovat päättäjien keskuudessa siten valtaisat.

Tosiasia lienee se, että mikäli vuosia vireillä ollut julkisen terveydenhuollon uudistaminen epäonnistuu, niin paineet ja kustannukset sosiaalihuollon puolella räjähtävät pilviin. Yksityisen terveydenhuollon ihanne potilastyyppi on jatkossakin selkeän rajauksen piiriin kuuluva vamma tai sairaus.

Joten voitaisiinko edes julkisen terveydenhuollon korjaukset saada alkamaan oikeista kohdista? Siihen ottaa kantaa tämä tuore ja mielestäni erinomainen kansalaisaloite:

Älä Sairastu Vakavasti - blogiliike on tehnyt kansalaisaloitteen julkisen terveydenhuollon korjaamisesta, nimellä:

”Julkinen terveydenhuolto kuntoon - kokonaisvastuu valtiolle”

Kansalaisaloitteen voit allekirjoittaa osoitteessa:
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1678
> Katso myös sivun lopusta kohta: Linkit muihin verkkosivuihin

Ensi alkuun tarvitaan 50 allekirjoitusta, jotta aloite jää voimaan täydeksi kuudeksi kuukaudeksi.
Joten tutustu ja anna, niin halutessasi, tukesi hankkeelle.
Allekirjoitukseen tarvitset pankkitunnukset tai mobiilitunnisteen.

Mikäli puolen vuoden aikana kansalaisaloite saa 50 000 allekirjoitusta, se pääsee eduskunnan käsittelyyn.

Hallituksen toiminta sote - uudistuksen suhteen näyttää siltä, että sote - uudistuksesta onkin tulossa vanhan ajan pintaremontti.

Käytössä on perinteistä juustohöylää; palveluiden ja henkilökunnan leikkaamista ilman, että terveydenhuollon todellisiin pääongelmiin tartutaan ollenkaan.

Terveydenhuollon pääongelmat ovat ratkaistavissa täysremontilla, yhteistyössä yli ammattikunta-, etujärjestö - ja hallintorajojen.

Kunhan korjaukset lähtevät liikkeelle oikeista periaatteista, niin myös rahaa pystytään säästämään ihan oikeasti.

Joten tutustu, allekirjoita ja vinkkaa edelleen omissa verkostoissasi!
- Lämpimin kiitoksin, sillä vain yhdessä toimien voimme olla enemmän -