Rapsakkata

Lyhyitä ja nopeita. Väliin vähän pitempiäkin. Elämän eri alueilta.

Näytetään kirjoitukset elokuulta 2024.

Wissin klausuulit

Kiinnostuin tästä aiheesta syvällisemmin, koska Kupsin kauden 2025 valmentajaksi pestin saanut Jarkko Wiss sanoi Ylen haastattelussa 15.8.2024 voivansa avata FC Interistä saamiinsa potkuihin johtaneita tapahtumia tarkemmin sponsoreille ”kasvotusten”.

”Hups Kups - Hat-trickistä shit-trackiin” - 17.8.2024
https://www.city.fi/blogit/rapsakkata/hups+kups+hat-trickista+shit-trackiin/138233

Tätä seuravaa ei paraskaan jalkapalloa käsittelevän draaman käsikirjoittaja olisi pystynyt kehittämään. Kuin sattumalta ja yllättäen. Kups kohtaa Kuopiossa FC Interin sunnuntaina 1.9.2024 Veikkausliigassa. Ja sitten samat seurat ovat vastakkain miesten Suomen Cupin finaalissa, joka pelataan Tammelan Stadionilla Tampereella lauantaina 21.9.2024.

Joten jalkapallon valmentajauutisten saralla ja Turku – Tampere – Kuopio akselilla riittää mielenkiintoista spekuloitavaa. Esimerkiksi, jos jalkapalloa ammatikseen pelaavien sopimusoikeudellista asemaa parantanut Bosman sääntö saa rinnalleen valmentajien ja heihin rinnastettaviin työntekijöihin liittyvät Wiss klausuulit.

Jalkapallon valmennustiimien työsopimuksiin Wiss klausuulit?
Jalkapallon valmennustiimien työsopimuksiin Wiss klausuulit?

Vaikka tämän aiheen maakunnalisten alueiden päälehdet Turun Sanomat Turusta, Aamulehti Tampereelta ja Savon Sanomat Kuopiosta toimivat liiketaloudellisesti erillään, niin voisiko tässä olla mahdollisuus tehdä uudenlainen yhteistyöhön perustuva peliliike urheilujournalismin pelikentillä? Kolmen valtalehden urheilutoimitukset penkoisivat palasia omilla paikkakunnillaan ja sitten niiden osasista kootaan yksi iso pääjuttu, jonka kaikki voivat halutessaan faktan tarkistusten jälkeen julkaista.

Avoimesta Internetistä löytyvän tiedon mukaan Wissin FC Interistä marraskuussa 2023 saamat potkut eivät tapahtuneetkaan salamannopeasti, vaan niitä edelsivät juristivetoiset sopimustekniset neuvottelut. Niissä sovittiin nähtävästi irtisanomisen taloudellisista ehdoista ja salassapitovelvollisuudesta. Jolloin tuo alussa mainitsemani Wissin tarjous siitä, että hän voi avata potkuihin johtaneita tapahtumia Kupsin sponsoreille ”kasvotusten”, vaikuttaa ihan järkeenkäyvältä. Kunhan edes sponsoreilla on mahdollisuus tarkistaa nuo tapahtumat myös toisista eli Turun pään lähteistä.

Näin toimittuna Wissin pestuun läpivalaisu Kupsiin on tukevalla pohjalla ja shit-trackista on palattu hyvin sujuvaan hat-trickiin. Hyvä valmentaja, hyvä urheilu- ja toimitusjohtaja luovat Kupsille ja Kuopiolle pitkäkestoisen menestyksen perustaa. Niin seuran arvojen noudattamisessa kuin mahdollisten virheiden tunnustamisessa. Sekä mahdollisista sanktioista.

Tähän bloggaukseen liittyvät seuraavat uutispoiminnat:

1. Ahdistelusta syytetty Jarkko Wiss pyytää anteeksi – Inter: erottamisesta liikkui väärää tietoa

Inter korjasi julkisuudessa esitettyä tietoa Wissin sopimuksen päättämisestä.
STT 10.11.2023 17:20

Jalkapallovalmentaja Jarkko Wiss sai maanantaina lähtöpassit miesten jalkapalloliigan Interin päävalmentajan tehtävästä syyllistyttyään MTV:n mukaan epäasialliseen käytökseen seuran naispuolista työntekijää kohtaan.

Perjantaina Wiss ja Inter tiedottivat päässeensä sopuun työsopimuksen päättämisen ehdoista. Wiss myös pyytää anteeksi tiedotteessa.

– Jarkko Wiss nostaa käden pystyyn virheen merkiksi ja pyytää toimintaansa uudelleen anteeksi. Wiss kiittää seuran kannattajia, seurayhteisöä sekä pelaajia yhteistyöstä FC Interissä. FC Inter Oy kiittää Wissiä tämän työstä seuran eteen kauden 2023 aikana, Inter ja Wiss kertoivat asianajaja Hannu Kalkkaan toimittamassa tiedotteessa.

Inter korostaa, että julkisuudessa esitetystä tiedosta poiketen Wissin työsopimusta ei päätetty maanantaina, vaan osapuolet sopivat yhteisymmärryksessä Wissin työsopimuksen päättämisen ehdoista perjantaina.

https://www.is.fi/veikkausliiga/art-2000009984190.html
Linkki luettu 27.8.2024

2. Kenttämestarit-podcastissa pohditaan KuPS:n päävalmentajaratkaisua.

Tällä viikolla Kenttämestareita puhuttaa muun muassa KuPS:n uusi päävalmentajavalinta.

Juontajina tuoreessa Kenttämestarit - podcastin jaksossa toimivat Juhani Jahnukainen ja Jaakko Tiira. Kuuntele ja katso uusin jakso täältä.

Uutinen on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa.

https://www.veikkausliiga.com/uutiset/2024/08/20/kenttamestarit-podcastissa-pohditaan-kupsn-paavalmentajaratkaisua
Linkki luettu 27.8.2024

3. KuPS päätti antaa Jarkko Wissille mahdollisuuden osoittaa minkä sortin virheentekijä hän on – ottaako hän opikseen vai ei?

KuPS antoi Jarkko Wissille mahdollisuuden osoittaa olevansa muuttunut mies. Katsomossa olisikin syytä keskittyä seuraamaan miten Wiss tilaisuutensa käyttää, ei unohtua taivastelemaan Inter-potkuihin johtaneita epäasiallisuuksia määräänsä enempää.

Teksti Jari Kupila
Kuvat Matti Raivio/All Over Press
21.8.2024 Aitio

- -
Ihmiskunnan historia opettaa sen, että ihminen on virheitä tekevä eläin. Toiset meistä tekevät myös erittäin pahoja virheitä.

Virheiden tekijät jakautuvat kuitenkin tyypillisesti kahteen ryhmään. Toiset saattavat tehdä elämässään yhden järkyttävän ison virheen ja kärsivät siitä saamansa seuraukset, eivätkä enää koskaan toista sitä. Toiset taas eivät voi itselleen mitään. He toistavat virheitään.

https://www.apu.fi/artikkelit/kups-paatti-antaa-jarkko-wissille-mahdollisuuden-osoittaa-minka-sortin-virheentekija-han-on-ottaako-han-opikseen-vai-ei
Linkki luettu 27.8.2024

Joten ymmärrystä Wissin tekemälle ja tunnustamalle kertaluontoiselle virheelle riittää. Kunhan Turku-Tampere akselin menneiden vuosien tapahtumista ei paljastu Kuopion suuntaan muuta. Onhan Wissillä kuitenkin takanaan jo useiden vuosikymmenten kokemus pelikauden päätösjuhlista. Niin pelaajana kuin valmentajana.

Veikkausliigan ohjelmassa pelataan 1.9.2024 ottelu KuPS - FC Inter Kuopion legendaarisella Keskarilla eli Keskuskentällä. Jota nykyisin myös Väre-areenaksi kutsutaan. Ja sitten samat seurat ovat vastakkain miesten Suomen Cupin finaalissa, joka pelataan Tammelan Stadionilla Tampereella lauantaina 21.9.2024. Joten siihen asti Kupsilla on sopiva aikaikkuna saada varmistukset Wissin valmennuspestistä valmiiksi.

Loppuverryttelyksi.

Uudelta omistajapohjalta ponnistava Kuopion Elo pystyi uudistamaan sarjapaikkansa II divisioonassa. Toivottavasti heillekin löytyy Savon mailta taloudellisia tukijoita. Uutistietojen (Kuopion Elo aateloi pelaajalegendojaan – "Hieno tunnustus, että joku vielä muistaa" – Savon Sanomat 11.6.2024) mukaan Kuopion Elo taitaa olla ainoa seura Suomessa, joka on alkanut aateloimaan pelaajalegendojaan.

Onhan Kuopion Elo iältään Kuopion vanhin jalkapalloseura.
https://www.kuopionelo.fi/
Linkki luettu 27.8.2024

Joten Kuopioon suunnittelulle jalkapallostadionille löytyy kyllä muitakin käyttäjiä kuin Kups. Ja nyt on rakentamisen kannalta hyvä aika rakentaa. Niin kustannusten kuin se huomioon ottaen, että Keskuskentän aluetta ja Mölymäen lähitienoota rakennetaan parasta aikaa voimakkaasti. Jolloin rakentamisen aikaiset melu- ja rakentamishaitat olisi helpointa yhdistää.

Loppuvenyttelyksi.

Jalkapallohan ei ole kilpailutasolla halpaa. Eikä toiminnallisessa ja taloudellisessa vastuussa olevien luottamus- ja ammattihenkilöiden roolissa oleminen helppoa. Eikä myöskään myönteistä mielikuvaa, rahallista panosta vastaan jalkapallosta hakevien isompien ja pienempien sponsoreiden.

Yksi asia, mikä tietouden suhteen olisi mielenkiintoista saada kaikkien kiinnostuneiden saataville on se, että minkälaisia sopimuspohjatekstejä tehdään nykyajan pelaajille ja valmentajille? Miltä ne näyttävät työoikeudellisista asioista ja työriitojen sovitteluun enemmän perehtyneiden asiantuntijoiden silmissä?

Veikkausliigassa ja yllättäen myös sen alapuolisissa sarjoissa pelaa parhaillaan useita kymmeniä ellei jopa pari sataa ulkomailta tullutta kausipelaajaa. Minkälaisin ehdoin he kausityötään Suomessa tekevät? Ja kestävätkö nuo ehdot päivänvalon?

Ylen uutisotsikko 27.8.2024:
”Helsingin Sanomat kertoi alasarjojen manipulaatioepäilyistä – Palloliiton Casagrande: Suomeen tarvitaan lakimuutos”

Helsingin Sanomat kertoi tänään julkaistussa jutussa laajasta vilppiskandaalista, jossa manipulaatioepäilyt ulottuvat useaan suomalaiseen alasarjan seuraan.

Lopuksi.

Joten varmasti tämän bloggauksen aiheista kuulemme alkavan syksyn myötä tarkemmin. Toivottavasti suomalainen jalkapallo yhteisö saa harjattua rattaistoaan puhtaaksi. Turku-Tampere-Kuopio akselin näyttäessä esimerkkiä muulle Suomelle. Rehellisyydellä ja avoimuudella pääsee yllättävänkin hyviin tuloksiin. Wissin klausuulit saattavat lyödä jalkapallossa itsensä läpi, kuten teki aikanaan Bosman sääntö. Näin sopimusteknisiin asioihin ja niiden tuomiin velvoitteisiin saadaan selkeät menettelyt sekä pelisäännöt. Parhaimmillaan seurojen valmennustiimeille kuin pelaajille. Unohtamatta kova taustatyötä tekevää toimistohenkilökuntaa, seuran johtoa ja omistajia.

Puhuttaessa arvoista ja arvopohjista, on syytä muistaa, että myös päivänvalolta piilossa olevien arvojuurien esiinharjaus kannattaa tehdä. Aina silloin tällöin.


Hups Kups - Hat-trickistä shit-trackiin

Kupsin tavoitteenahan oli hat-trick rekrytoinneissa. Uusi toimitusjohtaja, uusi valmentaja ja uusi urheilutoimenjohtaja. Nyt uhkana on yllättäen ja pyytämättä pitkähäntäinen shit-track.

Sillä Kuopiossakin on käynnissä melkoinen kohu. Varsinkin toreilla ja turuilla, joissa jalkapallosta ja työelämän rekrytoinneista kiinnostuneet henkilöt tapaavat kasvokkain. Tai toisilleen kilautellen.

Kups kohtaa 17.8.24 Ilveksen ja 1.9.24 Interin.
Kups kohtaa 17.8.24 Ilveksen ja 1.9.24 Interin.

Tämä kaikki nyt käynnissä oleva ja Kupsiin liittyvä toimii myös hyvänä yritys- ja urheilumaailman esimerkkinä siitä, kuinka tiedottamista hankalista asioista ei kannata hoitaa. Kello käy eikä tätä kirjoittaessani seuran omistajan ja Ari Lahden ulostuloa asiasta vieläkään näy?

1. Toivottavasti Ari Lahti on jo kilauttanut tutuilleen Interissä? Ja myös Ilveksessä.

Ammattimiehiähän nämä kaikki, tässä bloggauksessa mainitut henkilöt, ovat jalkapallomaailman meriittiensä puolesta.

Enää vain maksimaalisella avoimuudella saadaan varmistus, ettei paskaa lennä Turun ja Tampereen suunnista Kupsin tuulettimeen jatkossakin. Niitä kuuluisia etelän tiedotusvälineitä unohtamatta.

"Kuopiolaisseura julkaisi alkuillasta perjantaina "kaikessa hiljaisuudessa" verkkosivuillaan oikaisun alkuperäistä uutista koskien. Oikaisua ei ole jaettu seuran sosiaalisen median kanavissa.

– Väärinkäsityksien välttämiseksi todettakoon, että KuPS ei ole saanut FC Inter Turku Oy:lta tai epäasiallisen kohtelun kohteeksi joutuneelta henkilöltä selvitystä.

Tässä kontekstissa asianomaisilla on tarkoitettu Jarkko Wissiä sekä KuPS:n omaa selvittelyä eri lähteistä asian tiimoilta, KuPSin oikaisussa kerrotaan."

Lähde: MTV Uutiset 16.8.2024 klo 18.52 - KuPS oikaisi vaivihkaa väitettään Jarkko Wiss -kohusta

2. Jätettiinkö todellakin tarkistamatta se, että oliko Interissä tapahtuneessa kyse sanallisesta vai fyysisestä "epäasiallisesta käytöksestä"? Vai molemmista? Uutisvirrassa käytetään termiä ahdistelu.

"Kun uutta valmentajaa alettiin kartoittaa ensi kautta varten, käytiin läpi Erolan mukaan kymmeniä nimiä. Rekrytointiryhmä, johon kuuluivat Erola itse, seuran pääomistaja Ari Lahti, KuPSin puheenjohtaja Vesa Kauppila ja seurassa työskentelevä analyytikko Viki Savonen, päättyi yksimielisesti Wissin valintaan.

– Jarkko Wiss nousi nimien joukosta urheilullisin perustein parhaaksi valinnaksi. Inter-kohun takia mietittiin, että mitä meidän pitäisi tehdä, mutta päädyimme Wissiin analyysin perusteella. Tarkka analyysi perustuu numeroihin ja lukuihin, ei pelkästään siihen, että joku on tunnettu nimi, Erola avaa päätöstä."

- -

"MTV Urheilu yritti tavoittaa myös KuPSin pääomistaja Ari Lahtea, mutta hän ilmoitti olevansa kiireinen, eikä kommentoinut asiaa."

Lähde: MTV Uutiset 16.8.2024 klo 13.55 - KuPS joutunut selittelemään Jarkko Wissin palkkausta – seurapomo: "Epäasiallista käytöstä on ollut"

2. Toivottavasti yhden illan tapahtumat kokonaisuudessaan kerrotaan myös Kupsin työntekijöille, kannattajille ja jalkapalloa seuraaville:

"Wiss avasi erottamiseen liittyneitä tapahtumia tiedotustilaisuudessa. Hän sanoi olevansa pettynyt itseensä.

– Yhtenä iltana käyttäydyin holtittomasti. Aiheutin mielipahaa, jota pyysin seuraavana aamuna anteeksi. Myös sain anteeksi. Uskon anteeksiantoon, hän sanoo.

Jarkko Wiss sanoi Ylen haastattelussa voivansa avata potkuihin johtaneita tapahtumia tarkemmin sponsoreille ”kasvotusten”. Hänen mukaansa kyse oli yksittäisestä tapahtumasta.

– Juhliminen lähti käsistä.

Wiss kuitenkin kiistää, että hänellä olisi alkoholiongelma.

– Toivon, että tämän uuden mahdollisuuden kautta voin osoittaa olevani tehtävän arvoinen."

Lähde: Yle Uutiset 15.8.2024 - KuPSin päävalmentajaksi valittiin ahdistelu­kohun vuoksi potkut saanut Jarkko Wiss: ”Yhtenä iltana käyttäydyin holtittomasti”

3. Tampereen kytkentä Erola ja Wiss? Kuinka läheisiä?

"Kuopion Palloseura Oy on nimennyt uudeksi toimitusjohtajaksi Tomi Erolan, jolla on pitkä kokemus suomalaisen jalkapallon johtotehtävistä, myyntityöstä ja vientiteollisuuden kansainvälisistä projektitöistä."

"Toimitusjohtajaksi nimetty 51-vuotias Tomi Erola saapuu Kuopion Palloseuraan Ilves-Hockeyn myyntipäällikön tehtävistä, jotka hän aloitti huhtikuussa 2022. Sitä ennen Erola tunnetaan pitkäjänteisenä jalkapallotoiminnan kehittäjänä Tampereen seudulla. Hän oli 90 luvulla perustamassa KOO-VEE FC:tä, jonka toiminta siirtyi ensiksi Ilves Ry:lle ja toiminnan kasvaessa seura yhtiöitettiin 2011. Erola toimi Ilves Edustus Oy:n toimitusjohtajana ja oli mukana Tammelan stadionhankkeen läpimenossa."

Lähde: Kupsin kotisivu
20 lokakuun, 2023 - To­mi Ero­la Kuo­pion Pal­lo­seu­ran toi­mi­tus­joh­ta­jak­si

Toivottavasti tällä käynnissä olevalla myllerryksellä ei ole vaikutusta Kupsin mestaruudesta tavoittelevaan miesten joukkueeseen.

Ja, kun uuden valmentajan pestaamiseen liittyvä kohun paiseet ovat avoimuuden ajaxilla räjäytetyt, niin Kupsin organisaatio ja siellä palkkasuhteisesti työskentelevät ja vapaaehtoiset henkilöt sekä kaikki pelaajat saavat työrauhan.

Omistaja Ari Lahden vuosikymmenten aikana tekemiä rahallisia panostuksia Kupsiin unohtamatta.

Sillä Kupsin nimeämät arvot ovat nyt tosielämän kovassa harjauksessa, sillä niiden pohjaltahan muodostuu seuran uusien avainhenkilöiden toimien kautta Kupsinkin tulevaisuuden maine.

Toiveena Turun Interin suuntaan. "Epäasiallisen käytöksen" kohteena olleelle työntekijälleen kaikki tarvittava tuki, niin toiminnallinen, juridinen kuin taloudellinen. Poliisitutkintaa viittavia merkkejähän tapauksen tiimoilta ei uutisvirrasta löydy.

Kuitenkin ja viidakkoradion tietojen mukaan tiedotusvälineiden edustajat ovat panneet ison vaihteen silmään. Saadakseen tietoja ja haastatteluja "epäasiallisen käytöksen" tilanteessa olleilta.

Nimittäin. Veikkausliigan ohjelmassa pelataan 1.9.2024 ottelu KuPS - FC Inter Kuopion legendaarisella Keskarilla eli Keskuskentällä. Jota nykyisin myös Väre-areenaksi kutsutaan.

Joten toivottavasti tästä Kuopion ikuisuushankkeesta kuullaan syksyn myötä tarkemmin. Ja myönteisiä uutisia.

Kuopion uusi jalkapallostadion
- 10.7.2021

Kuopio on lukinnut uuden jalkapallostadionin suunnitelmat Mölymäellä sijaitsevalle Keskuskentälle.

Lue lisää osoitteessa:
https://www.city.fi/blogit/rapsakkata/kuopion+uusi+jalkapallostadion/135719