Rapsakkata

Lyhyitä ja nopeita. Väliin vähän pitempiäkin. Elämän eri alueilta.

Näytetään kirjoitukset maaliskuulta 2025.

Punainen Mylly eli Moulin Rouge

Pitkästä aikaa. Lauantaina 8.3.2025 käymässä ison kirkon, isossa teatterissa. Kuva vihjailevan vulgaarista, mutta mielikuvitusta kutkuttavasta musiikkinäytelmä Moulin Rougen eli Punaisen Myllyn esiripusta on napattu väliajalla. Nimittäin. Kuvaamiskieltojen noudattamista on teattereissakin upeasti tehostettu. Eikä esitysten aikana ole ollut aiemminkaan sallittua kuvata.

Visuaalisesti vihjaileva esirippu.
Visuaalisesti vihjaileva esirippu.

Visuaalisesti värikäs esirippukin tulevaa tunnelmaa levittää. Kun teatteriseurue lavalla eloisasti kohta sen takaa revittää.

Tässä Moulin Rouge musikaalinäytelmässä ehken sanat kurtisaani, portto ja porttola eivät avaudu nuoremmille katsojille ilman kuukletuksia. Liekö niitä oli avattu käsiohjelman sivuilla?

Moulin Rougessa näkemilläni vahtimestareiden käytössä ollleilla kuvauksen kieltolätkällä on mahtavat markkinat tiedossa.

Nimittäin. Tänä päivänä julkisissa kulkuvälineissä, monissa ravintoloissa, yökerhoissa, kahviloissa ja hotelleissa sekä lomakohteissa striimataan suorana nettiin surutta henkilöitä, joilta ei ole kysytty kuvaamiseen lupaa. Siksi keskarin näyttämisen sijaan meillä kaikilla voisi olla puhelimen asetuksissa päälle laitettu f**k off-toiminto. Jolloin kulloisenkin striimaajan mobiililaitteen ruudulle ja lähetykseen ponnahtaisi kuvauksen kieltomerkki, kun striimaajan kamera kohdistuisi kuvausluvattoman henkilön lähialueelle.

Tai sitten meillä kaikilla voisi olla käytössään tuo kaupunginteatterissa näkemäni kaltainen, käsikäyttöinen tai tausta- ja osoitusvalolla varustettu kuvaamisen kieltomerkki. Voisi olla kauppaketjuille mainio kaupantekijäinen, ainaisten muoviämpäreiden sijaan.

Tai sitten joku kauppanainen tai - mies alkaa ideoimaan esimerkiksi ravintoloihin ja liikennevälineisiin striimaajakäyttöön suunniteltuja ja rakennettuja sekä varattavissa olevia tiloja.

* *

Kuvaamiseen kotimaassa ja vieraissa kulttuureissa tulossa tiukennuksia tai yhteisesti noudatettavia pelisääntöjä?
⬇️
Tipathomasti Thaimaassa Subathoimassa (TTS) - 22.2.2024
⬇️
https://www.city.fi/blogit/rapsakkata/tipathomasti+thaimaassa+subathoimassa+tts/137696
⬆️
Nimerkillä "Saako naapurin tonteille tai pöhheikköön zuumata?"

* *

Vielä, kun tuo kärpäslätkästä hieman isompi kuvaamisen kieltolätkä saa tuotekehittelyn kautta taustavalaisun ja osoitus valosäteen, niin teattereiden vahtimestareidenkaan ei tarvitse sitoa toista kättään taskulamppuun ja silmille turvalliselle valosäteellä tehtävä kohdistus voidaan tehdä suoraan kuvauskieltoa rikkovaan katsojaan. Toisesta kuvauskiellon rikkomisesta samassa näytöksessä voitaneen jatkossa laittaa viiden taikka kahdenkymmenen minuutin jäähylle teatterin lämpiöön? Tuota kuvauskielto symbolia voinee sitten myös painaa erilaisiin käsissä pidettäviin viilennysviuhkoihin kuin - lätkiinkin.

Sitten tarkemmin Moulin Rougeen. Helsingin kaupunginteatterin sivuilta voit lukea ison joukon musiikkinäytelmää koskevia katsojakommentteja. Kuin myös tiedotusvälineiden kriitikoiden arvosteluja. Kuin katsoa perinteisiä valokuvia esityksestä.

Toteutuneiden lipunmyyntien perusteella kyse on ollut isosta myyntimenestyksestä. Ja hyvä niin. Muutenhan teattereidenkin esityksiin saatetaan alkaa myymään sloteja kaupallisille mainoksille ja tiedotteille. Elokuvateattereista tuttuun tapaan. Poppareista, karkeista ja juomatarjoiluista puhumattakaan.

Joten tässä bloggauksessa maan läheinen näkökulma ja liukuma Moulin Rouge musikaalinäytelmään.

Näytelmän viesti lukittuu nykymaailmaan sen kautta, että sen maksuohjelmaa ja vaatimuksia noudatat kenelle velkojasi maksat. Oli sitten kyseessä asunto, auto, kesämökki tai kulutusluotto. Tai sitten yritystoimintaan liittyvät velat.

Ihan kuin joukkueurheilussa, niin myös teatteri tarvitsee kiintotähtiä, jotka vetävät yleisöä takuuvarmasti katsomoihin.

Teatterissakin valoisimmatkin tähdet ovat osa joukkuetta.
Teatterissakin valoisimmatkin tähdet ovat osa joukkuetta.

Kuulin katsomossa seuraavan kommentin: "Kaskilahti liikkuu ja liukuu tanssahdellen kuin Muhammed Ali ja iskee sisään oikeaan kohtaan kuin vain Kaskilahti osaa."

Kommentin esittäneet henkilöt taisivat olla somepäivitysten perusteella jotain Kärhämäjärven kiikari- ja marakassikerhon porukkaa. Olivat kuulemma katsomassa jo kolmannen kerran esitystä. Istuen eri puolella katsomoa, he tarkkailivat kuulemma esitystä ryhmäliikkumisen salojen osalta. Eli heitä kiinnosti, miten tanssin, laulun ja rytmin keinoin voidaan harjoittaa erilaisia muuttuvia muodostelmia ja pareja. Varsinkin, kun kaupunginteatterin isolla näyttämöllä lava on iso. Joten he porukalla tarkkailivat, että miltä näyttävät nuo taidokkaat muodot ja liikkeet ison näyttämön eri katsojasektoreilta kiikaroituina.

Siitä tuli mieleeni se, että tuostahan olisi hyötyä ainakin Huuhkajille. Jos ja kun heille haetaan uuden päävalmentajan Jacob Friisin johdolla, marakassimaisen rytmin mukaan pyörähtelevää ja brasialaisen rennosti pyrähtelevää sekä nopeasti uuteen parvimuotoon  muuttuvaa koko joukkueen pelitapaa.

Huuhkajilla aiemmin pelitapana olleiden jäykän kuusipuun oksasto tai pelikenttää poikittain ja pitkittäin jynssäävän vessanharja ryhmittelyyn sijaan.

Joita ei ole ollut ilo katsoa. Ainakin lippunsa itse maksavien ja lajia syvällisemmin ymmärtävien katsojien keskuudessa. Myöskään kotisohvan houkutusten ääreltä.

Osa Moulin Rougessa esitetyistä musiikkikappaleista olivat taitavasti valittuja ja tunnistettavia. Potpurrimaisesti paketoituina kappaleet toimivat esiintymisen sideaineina kunkin katsojan muisti- ja kokemusjälkiin. Myös nuorempien sukupolvien osalta.

Olin tunnistavinani yhdessä kohtaa pätkän suomeksi sanoitettua Rolling Stonesin Sympathy For Devil kappaletta. Ainakin sen liveversiossa marakassit surahtelevat kera bongorumpujen ja kiljahtelujen kera mukaansa tempaavasti. Siksi nähtävästi tuo Kärhämäjärven kiikari- ja marakassikerhon porukka kannusti esittäjiä rytmikkäästi. Koko esityksen ajan. Ihan selvin päin.

Monia mahtavia musikaaleja nähneenä mietin sitä, että jokaisessa musikaalissa tulee kappaleita, joissa lauletaan ja soitetaan korkealle sekä kovaa. Onko se kiinni istumapaikan sijainnista vai äänentoiston säädöistä, kun tässäkin mahtavasti soineessa esityksessä pari kertaa kuulosti siltä, että pääosan esittäjien äänet särkyivät? Vai yritettiinkö nousta liian korkealle ja kovaa? Jolloin hetken aikaa laulujen sanoista ei ainakaan tällainen 7 kymppiä lähestyvä boomeri saanut selvää.

Mutta ei tuossakaan hätää. Kunhan tämä esityksen nettisivuilta napattu tekniikka tulee itsellenikin tutuksi ja käyttöönotetuksi:

"Kaikki Moulin Rouge! Musikaali -esitykset tekstitetään suomeksi / Alla Moulin Rouge! Musikaali -föreställningar textas på svenska / All Moulin Rouge! Musikaali -performances are surtitled in English."

Mobiilivarmenteen hyödyntämisen tapaan.

Lopuksi.

Nuoremmille sukupolville on somessa tarjolla rajattomasti ilmaista ja nopealla sykkeellä vaihtuvaa visuaalisesti värikästä ja äänekästä tarjontaa. Joten teattereiden pitää kehittää edelleen vetokoukkuja, joilla saadaan nuorempia sukupolvia katsomoihin ja keskittymään 2 × 1 h 15 minuuttia paikoillaan istuen.

Moulin Rougessa sideaineina nykyaikaan toimivat nuo monista tutuista kappaleista nivotut potpurrit.

Muistaakseni Helsingin kaupunginteatterin Ilmasta rahaa näytelmässä tuona sideaineena katsojien muisti- ja kokemusjälkiin toimivat lukitukset ja käännökset Kelan toimintaan Suomessa. Osittain mielestäni harhaanjohtavasti. Mutta kuitenkin yleisön teatteriin houkuttelun kannalta onnistuneesti.

><

Tuosta lisää tässä bloggauksessa:
Ilmasta rahaa - 26.2.2024

https://www.city.fi/blogit/rapsakkata/ilmasta+rahaa/137715

><

Yhteenkuuluvaisuuden ja samaistumisen tunne, edes hetkellisesti; on yksi teatterin parhaita anteja. Varsinkin, kun tuo kokemus jaetaan samassa tilassa katsoen ja osin samoin tuntien.


Luetuimmat per 27.2.2025

Striimaus ja subathon kiinnostavat! Myös Rapsakkata blogin lukijoita. Nimittäin. Kaikki luetuimpien TOP 5 listauksen per 27.2.2025 bloggaukset käsittelevät kyseisiä aiheita!

Kick alustan suomalaisia striimaajia.
Kick alustan suomalaisia striimaajia.

Aloin vuoden 2023 toisella puoliskolla; jälkikasvultani saamani vinkin perusteella, seuramaan erilaisia striimaavia someartisteja Kickissä. Seurantaani otin sellaisia someartisteja, joilla tuntui olevan toiminnassaan vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

Heidän Kickeissään ja kauttaan pääsin ilmaiseksi seuraamaan oman arkeni ulkopuolisia tapahtumia ja henkilöitä. Vähän niin kuin ennen vanhaan kuului sekä näkyi avoimesti keittiön ikkunan ja parvekkeen oven kautta kurkaten. Myös mahdollisilta seinänaapureilta ja naapurien pihoilta kantautuvana.

Kickin alustalla operoivien suomalaisten someartistien kielenkäyttö, toimintatavat ja termit ovat olleet itselleni täysin uusia. Vastuu on katsojalla, koska sisällöt eli kontentit ovat väliin fiktiota. Väliin faktaa. Ja usein niiden väliltä. Eikä kamera tai kamerat näytä kaikkea, mistä parhaillaan ruudulla näkyvät tapahtuvat kumpuavat? Käsikirjoituksesta, korvanappiohjeista vai lonkalta vetäistynä?

Kickinkin someartistit toimivat monikanavaisesti. Houkuttelualustoina striimeihin heidän työkalupakeistaan löytyy tiktokkia, instaa, fasea, juutupea, tvitsiä ja tiskordia. Jos Kickin alustalla käynnissä oleva lähetys on pituudeltaan jättipökäle. Niin muissa kanavissa pyörivät sisäänvetomainokset ovat pituudeltaan prinssin nakkia.

Vanhana pieruna en tiennyt, että subathoimalla ja striimaamalla voi päästä hankkeille. Ennen artisti maksoi, mutta nyt artistillekin maksetaan. Jopa siitä, että ryyppää, perseilee ja kuvaa. Eikä tuossa mitään. Kunhan somealustan sääntöjä ja Suomen lakeja ei rikota.

Lisäksi joidenkin seuraamieni someartistien kanavien chateissa pyörii erilaisia harmaan K-18 ikärajojen ja Suomen lakien rajamailla olevia mainoksia.

Yhdellä tunnetuimmista suomalaisista striimaajista ruudulta löytyy rahapelimainoksia, joista Poliisihallituskin on häntä uutistietojen mukaan maksuosoituksella muistanut. Mutta toivottavasti hyvät tulovirrat ja yhteistyösopimukset riittävät kattamaan maksut. Seiskan kautta saatu näkyvyys on kasvattanut tämän striimaajan mainetta koko Suomessa. Joten mitä tunnetumpi, hyvässä tai pahassa, niin sitä enemmän henkilö kiinnostaa suomalaisia.

Yllättävä tieto eiliseltä eli 28.2.2025 oli se, että tv:stä ja Turusta tuttu Jethro Jeti Rostedt löytyi Kickin Mummorulla kanavalta! Sujuva- ja sukkelasanaisena hän on kuin luotu Kickin striimivirtaan. Hän oli juuri ollut Amerikan mantereella ajamassa kaveriporukkansa kanssa Route 66-reitin läpi. Ja oli kuulemma striimannut koko reissun eri vaiheita! Kiitosta hän kerää katsojiltaan siitä, että vastaa chatissa katsojien esittämiin kysymyksiin ja kommenteihin aktiivisesti. Katsoin Mummorulla-kanavalta eilen hänen vajaan tunnin yhteenvetolähetyksen USA:n reissusta.

Sitten päivän pääasiaan.

Rapsakkata blogin luetuimmat bloggaukset tuoreimman listauksen ajalta käsittelevät kaikki striimausta ja subathtointia! Tämä listaus käsittääkseni muodostuu viime aikojen luetuimmista bloggauksista. Hienoa huomata, että myös tällaistä pienimuotoista tarinoita luetaan Suomessa. Vaikken striimaus ja subathon asiantuntija olekaan, koska en sitä boomerina tule koskaan itse tekemään.

Tässä TOP 5 listaus linkkeineen vitosesta ykköseen.

5. Rappiostriimaus journalismin harjauksessa 3.9.2024
https://www.city.fi/blogit/rapsakkata/rappiostriimaus+journalismin+harjauksessa/138291

4. JohtajanMatkassa ja Johtajan Matkakassa 31.10.2024
https://www.city.fi/blogit/rapsakkata/johtajanmatkassa+ja+johtajan+matkakassa/138549

3. Pirkkis ja Pottukoira Espanjassa 2025 15.1.2025
https://www.city.fi/blogit/rapsakkata/pirkkis+ja+pottukoira+espanjassa+2025/138914

2. Spurgu-TV ja Subathon 3 16.3.2024
https://www.city.fi/blogit/rapsakkata/spurgu-tv+ja+subathon+3/137774

1. Google Pottukoira Kick 14.12.2024
https://www.city.fi/blogit/rapsakkata/google+pottukoira+kick/138758

Lopuksi.

Oman tulkintani mukaan myös yhteiskunnallisen ja tosielämän tapahtumista striimaamisen saralla piilee potentiaalia. JuuTubesta ja 2010-luvulta mieleeni tulee Pasi Viheraho, joka on yksi rappiostriimaamisen kantakarjuja Suomessa. Kannattaa tsekata lisää hänen kanaviltaan.

Kickin alustalla yhteiskunnallisen ja tosielämän tapahtumien genreä pystyttää ja kehittää ainakin FreeOpa nimellä toimiva someartisti. Tulin seuranneeksi osia hänen NoGoZone - nimistä subathonia Ruotsista. Oli mielenkiintoista seurata, kun hän vieraili muun muassa Tukholmassa kaupunginosissa, joissa on sattunut ja tapahtunut viime vuosina kaikenlaista.

Tuo subathon tapahtui 20.-25.2.2025. Toivottavasti FreeOpa omistaa oikeudet Kickin subathon striimin kuvamateriaaleihin. Sillä niistä tehty kooste voi tarjota dokumentiksi työstettynä hitaan kertymän jälkituottoja. Varsinkin, kun Kickin kanavia voi toivottavasti katsoa kotitelkkaristakin.

Sama mahdollisuus koskee tietysti kaikkia Kickin striimaajia. Tuommoinen hyvin toimitettu ja tiivistetty koostedokumentti kustakin subathonista toimii mielestäni myös hyvänä sisäänvetotuotteena tuleviin striimeihin ja subathoneihin. Varsinkin, jos tälläistä omien kasvojen tunnettuisuuteen nojaavaa toimintaa pyrkii tekemään ammatikseen ja yrittäjänä. Muutenhan someartistikin maksaa toiminnastaan syntyviä kuluja. Ellei sitten onnistu neuvottelemaan yhteistyökumppanisopimuksia, jotka tuottavat enemmän kuin striimaaminen ja/tai subathon vie rahaa.