Tämän aiheen jäljille pääsin, kun tulin kysyneeksi jälkikasvulta, että minkälaista kontettia porukat somessa nykyisin seuraa?
Tämä subathointi nousi tarkempaan seurantaani, koska niin kuin kohta seuraavassa mobiiliflaijerissa näkyy, niin ainakin Pottukoiran väittämän mukaan tällä voi päästä kohtuullisen hyville hankkeille.
Meno tuossa Subathonissa numero 2 oli vähintäänkin roisia, jos ei kreisiä. Selkeästi K-18 materiaalia. Viinan huuruista Subathon ykköstä en nähnyt, muuta kuin pätkittäisinä jälkilähetyksinä.
Bloggasin aiheesta aiemmin Tipathomasti Thaimaassa Subathoimassa (TTS) - otsikolla laajemmin..
Viidakkoradion tietojen mukaan Pottukoira on aloittamassa Subathon 3 - tunnuksella kulkevan striimauksen 25.3.2024 Thaimaasta. Ennakkotietojen mukaan artistinimellä tunnettu Fhat-Ari ei ole menossa mukana.
Subathon 3 - striimiä odotellessa parit poiminnat otsikoista, jotka käynevät virallisesta kurkkauksesta Pottukoiran tilanteiden suhteen. Näillä pidetään ainakin some-yleisön mielenkiintoa yllä.
1. Pottukoiran ja Arin välit tulehtuivat – Pottukoiralta erikoinen ”uhkaus” - Pottukoiran ja Arin välit ovat katkolla.
14.03.2024 Como uutiset.
2. Seiska selvitti: Suosikkistriimaaja Pottukoiralla minitulot, salattu ulosottovelka paljastui
Pottukoira eli Jouko Kärkkäinen vastaa Seiskan haastattelussa myös kysymyksiin liittyen hänen kyseenalaisiin mainoksiin, jotka ovat jatkuvasti esillä hänen striimissään.
14.3.2024 Seiska
3. Suosikkistriimaaja Pottukoira tilittää tasa-arvosta: "Miksi naiset saavat tehdä mitä haluavat..."
Pottukoira eli Jouko Kärkkäinen puhuu suunsa puhtaaksi Seiskan haastattelussa.
13.3.2024 Seiska
Yllättäen on tunnustettava, että Seiskan jutut osoittavat, että journalistiset periaatteet ovat Seiskassa voimissaan. Eli jutunkohde on saanut ottaa kantaa Seiskan selvittämiin asioihin ja väitteisiin.
Tosin sitä en tiedä, että maksaako Seiska Pottukoiralle juttujen kuvien käyttöoikeuksista jotain? Nehän on napattu nähdäkseni Pottukoiran Instasta.
Jos Seiskalla on kuvien käyttöön Pottukoiran lupa, niin tämän seuraavan korkeimman oikeuden päätöksen voi jättää huomioitta.
Lainaus alkaa.
KKO: Iltapäivälehdet eivät saaneet julkaista Instagram-kuvaa Kimi Räikkösen kahvilareissusta ilman Räikkösen lupaa
Ilta-Sanomat ei saanut julkaista kuvaa formulakuski Kimi Räikkösen Instagram-tililtä ilman Räikkösen lupaa, korkein oikeus (KKO) linjasi torstaina. Markkinaoikeus oli aiemmin päätynyt samaan ratkaisuun.
Kiistassa oli kyse Räikkösen Instagramin tarinatoiminnossa huhtikuussa 2020 julkaisemasta kuvasta. Suomessa koronapandemian alkuaikoina oleskellut Räikkönen oli julkaissut kahvilareissultaan kuvan vitsikkäällä tekstillä.
Ilta-Sanomat teki tapahtumasta artikkelin, jonka yhteydessä se julkaisi kuvasta kuvakaappauksen. Samoin teki Iltalehti.
Räikkönen vei asian markkinaoikeuteen koska katsoi, että hänellä oli yksinoikeus päättää kuvan julkaisusta ja sen yleisöstä. Räikkönen vetosi muun muassa siihen, että lehdillä ja hänen Instagram-tilillään on eri yleisöt, eikä hän ollut tarkoittanut kuvaansa rajoittamattomalle määrälle katsojia.
Markkinaoikeus päätyi julkaisuoikeudessa Räikkösen kannalle ja päätti, etteivät iltapäivälehdet olisi saaneet käyttää kuvaa uutisissaan. Oikeuden mukaan kuvan julkaisemisessa ei ollut kyse tiedotusvälineille sallituista tekijänoikeuslain poikkeuksista.
Lainaus loppuu.
Lähde: Ilkka Pohjalainen/STT 29.6.2023 12.17 - Päivitetty 29.6.2023 12.22
Artikkeli kannattaa ottaa hakuun ja lukea kokonaisuudessaan. Ei ollut oikeuskäsittelyn hinnoiltaan mikään halpa nakki. Ainakaan mediataloille.
Joten, jos kuvien käyttöoikeuksista ilman korvausperustetta ei ole pitävästi sovittu.
Niin toivottavasti, esimerkiksi Seiska maksaa Pottukoiralle eli sisällön tuottajalle ja kuvien oikeuksien haltijalle esimerkiksi klikkausperustaisen korvauksen. Panomiesyrittäjän palkkataulukossa klikkaus per sentti (0,01 €) kuulostaa mielestäni kohtuulliselta Spotify-tyyppiseltä korvaukselta.
Enkä usko, että suomalaiset mediatalot kaatuvat, jos ne maksavat muillekin some-kontentin tuottajille heidän kuviensa käyttöoikeuksista uutisissaan ja artikkeleissaan? Niitä on toimittajien helppoa napata juttujen kuvituskuviksi, mutta molemmin puolin sopimalla mediatalot voivat varmistaa, että luvallisella käytöllä kontentin tuottaja on velvoitettu pitämään kuvat tai videot mediatalon saatavilla. Eikä moni juttuihin synny virtuaaliajan arkeologisia aukkoja, kun kontentin tuottaja poistaa jostain syystä kuvia some-tileiltään. Johon hänellä on materiaalin oikeuksien omistajana täysi oikeus.
Koska pelkällä julkisuudella ja esillä ololla harva taitaa elää? Kerran vuodessa tammikuun aikana tehtävä tilitys saattaisi tuoda some-artisteille hieman avokadoa leivän päälle ja hyvälaatuista oliiviöljyä salaattiin.
Mallia tähän voitaneen ottaa tekijänoikeuksia Suomessa ja maailmalla valvovilta organisaatioilta.
Lopuksi nostan esiin mukaillun slouganin etujen ajamiseen ja valvomiseen: "Maailman kaikki some-kontentin tekijät yhtykää!"
Sillä subathoinnin kaltainen some-yrittäminen striimauksen keinoin ei ole mielestäni mikään kevyt ammatti! Vaan siinä onnistuminen vaatii vuosien pohjatyön ja sitten kilpailijoiden suhteen edellä pysymisen. Kysykää vaikka Pottukoiralta.
Hyvää taustatietoa Subathonin rahasummista, jos on taitoa puhua kieliä ja kutkutella kehiin erilaisia maksavia mieliä.
Wikipedia Ludwig`s subathon:
https://en.wikipedia.org/wiki/Ludwig%27s_subathon