Ensi viikon puheen aihe

  • WilleWau

Eduskuntavaaleihin liittyvät tarkkaan harkitut ristipistot poliittisiin vastustajiin päin ovat pikku hiljaa alkaneet.

Ensin yritettiin leipoa odotetusti Nato - kannasta viikkotolkulla jatkuvaa julkisuuskeskustelua ja eduskuntavaalien yhtä tärkeimmistä ratkaisunaiheista.

* * * *

Tuossa Nato - aiheesta voitaisiin tehdä vaihtokaupat koko kansan kanssa.

Suomen Nato-kannasta saavat päättää eduskunta, hallitus ja presidentti.

Sitten vain EU-perustuslaki avoimeen kansanäänestykseen, niin saadaan selville, minkälaisia koiruuksia ja ketunhäntiä siihen on lopulta haudattuna.

* * * *

Vaan sitten takaisin eduskuntavaalien warm-up osioihin.

Sitten alkoivat nähtävästi puolueiden sopimat vuoroviikoin julkistettavat tosijulkkisehdokkaiden esittelyt. Ensin Kike Elomaa, Tommy Tabermann ja vielä Anne Pohtamo. Ketkähän ovat tämän ja ensin viikon tosijulkkisehdokkaat?

Eikä siinä mitään pahaa mielestäni tosijulkkisten suhteen ole. Pääasia, että mahdollisimman moni kansalaisistamme käyttäisi äänioikeuttaan.

Viikonloppuna Jäätteenmäki "paljasti" eronsa pääministeri satulasta olleen demarien salajuoni ja tämä viikko menee varmasti kuunnellessa Heinäluoman antaman reboundin jälkikaikuja. Kuka teki mitäkin.

* * * *

Uutispäivä Demari kirjoitti 13.12.06 numerossaan seuraavaa:

Viisitoista vuotta sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkönä ollut Markku Lehto siirtyy eläkkeelle. Lehdon läksiäisseminaari järjestettiin alkuviikolla Helsingissä.

Lehdon kunniaksi voidaan lukea, että hän kykeni ylläpitämään hyvinvointivaltion rippeet lamavuosien ahdingosta huolimatta kasassa.

- Viisitoista vuotta sitten mietimme sosiaali- ja terveysministeriössä aika epätoivoisissa tunnelmissa, kuinka sosiaaliturvasta voisi pelastaa edes sen arvokkaimmat osat. Kaikki muistamme, kuinka hurjalta talouden syöksy silloin näytti, Lehto toteaa.

Selviytymismalli kirjattiin 15 vuotta sitten

Lehto muistuttaa, että jo viisitoista vuotta sitten tehtiin ne linjaukset, joita nyt toteutetaan. Suomen sosiaalijärjestelmän selviytymismalliksi otettiin ihmisten työ- ja toimintakyvyn parantaminen, työuran pidentäminen ja palvelurakenteen uudistaminen.

Näihin keskittymistä ei Lehdon mielestä ole tarvinnut katua, mutta niiden toimeenpano on osoittautunut monin verroin silloin ajateltua vaikeammaksi.

* * * *

Eli hienoa, että nyt aletaan jo tunnustaa julkisesti, että hyvinvointivaltion rippeillähän tässä räppäillään.

Kelan pääjohtaja Jorma Huuhtanen ilmoitti 26. - 27.12.06 Turun Sanomissa, Aamulehdessä ja Helsingin Sanomissa, että sosiaaliturvajärjestelmä on pantatava täysremonttiin.

Sitten asialle antoi nopean komppaustuen puoluekaveri Liisa Hyssälä. Peruspalveluministerin satulaltaan.

Nopeasti nykyinen sosiaali- ja terveysministeri (sd) Tuula Haatainen kiisti ruoskan sivallusmaisesti koko remontin tarpeellisuuden.

Sitten ilmoitti pääministerimme olevansa huolissaan sosiaalisen oikeudenmukaisuuden toteutumisesta Suomessa.

Perinteiseen tapaan presidentimme puhui uuden vuoden puheessa vain hiukan kotimaista asiaa ja sitten tähtäimeen otettiin tuttuun tapaan koko maailmaa koskevat asiat.

Aivan kuin 5 miljoonainen kansa niihin loppujen lopuksi voi paljoa vaikuttaa. Yksi vaikutustekijä olisi mielestäni näyttää muille maille, että maassamme eletään, niin kuin muille mieluusti opetetaan. Varsinkin ihmisoikeus ja oikeusturva-asioissa.

Hienoa on, että suomalaisten vanhusten pitkään jatkuneet ongelmat alkavat nousta framille, sitä mukaa, kun päättäjien oma ja puolison ikä alkavat lähestyä uutta vaippaikää.

Tosin se on pikku hiljaa peruskansalaisillekin selvää, että heillä on kyllä varaa muuhun kun Tena-vaippavellissä vellovaan vanhuuteen.

* * * *

Vaan yksi järkyttävä yhteensattuma tuosta entisen sosiaali-ja terveysministeri Huuhtasen lausumasta sosiaalijärjestelmän remonttiasiasta osui silmääni.

Se koskee juuri viisitoista vuotta sitten eduskunnassa hallitukselle tehtyjä kirjallisia kysymyksiä isoista ongelmista, jotka edelleen vuonna 2007 ovat niin sanotusti täydessä terässä.

Liitän netistä löytämäni listauksen edelleen ratkaisemattomista ongelmista sosiaalivakuutuksen piirissä tämän plokkaukseni loppuun.

Ja eikös siellä ollut eduskunnassa muitakin nykypäivän avainvaikuttajia lyömässä sanan mukaisesti rahahanoja tulpalla tukkoon?

Tukosten vaikutuksethan ovat näkyneet kansan parissa jo tuon viidentoista vuoden ajan, kuten STM:n eläkepäiville siirtynyt kansliapäällikkö Markku Lehto Uutispäivä Demarissa kertoi, mistä nykymeno sai alkunsa.

* * * *

Tästä työmaa Kepulle
Kirjoittanut: Ei hyssälöitäväksi 29.12.2006 klo 20.36

1990 - luvun alkuvuosina oli sosiaali-ja terveysministerinä muuan Jorma Huuhtanen.

Taitaa olla sama mies nykyisin Kelan pääjohtajana. Ja antoi joulunaikaa samansuuntaista viestiä julkisuuteen kuin pääministeri Vanhanen:

"Kansaneläkelaitoksen pääjohtaja Jorma Huuhtanen vaatii nykyisen sosiaaliturvajärjestelmän perusteellista uudistamista. Nykyinen järjestelmä on niin sekava ja hajanainen, etteivät pienet remontit riitä, Huuhtanen sanoo sunnuntain Aamulehdessä ja Turun Sanomissa."

Ja jos kaivetaan eduskunnan arkistoista hallitukselle silloisista ongelmista tehtyjä kysymyksiä, jotka ovat edelleen ajankohtaisia, niin voidaan perustellusti kysyä, onko ongelmille tarkoituskaan tehdä mitään?

Vastaukset kysymyksiin löydätte eduskunnan www-sivuilta.

- - - -

Arkistotunnus Kysyjä ja aihe Vastannut ministeri

1. KK 194/1991 Jouni J. Särkijärvi: Lääkärien jääviydestä sairausvakuutuksesta korvattavia laboratoriotutkimuksia määrättäessä

Sosiaali- ja terveysministeri Eeva Kuuskoski

2. KK 159/1992 Sulo Aittoniemi: Työkyvyttömyyseläkettä koskevien päätösperusteiden tutkimisesta

Sosiaali- ja terveysministeri Jorma Huuhtanen

3. KK 502/1993 Mats Nyby: Työkyvyttömyyseläkkeiden myöntämisperusteiden yhtenäistämisestä

Sosiaali- ja terveysministeri Jorma Huuhtanen

4. KK 876/1994 Sulo Aittoniemi: Tapaturmavakuutusten korvauskäsittelyn nopeuttamisesta

Sosiaali- ja terveysministeri Jorma Huuhtanen

5. KK 127/1994 Kari Urpilainen, Anna-Liisa Kasurinen, Aarno von Bell Pentti Lahti – Nuuttila: Varhais- ja työkyvyttömyyseläkkeen saamisedellytyksistä

Sosiaali- ja terveysministeri Jorma Huuhtanen

6. KK 579/1994 Sulo Aittoniemi: Pitkäaikaistyöttömien mahdollisuuksista palata työelämään

Työministeri Ilkka Kanerva

7. KK 591/1994 Sulo Aittoniemi: Työkyvyttömyyseläkkeen myöntämisperusteista

Sosiaali- ja terveysministeri Jorma Huuhtanen

8. KK 694/1994 Pekka Leppänen, Heli Astala, Claes Andersson, Eila Rimmi, Iivo Polvi, Martti Korhonen, Ensio Laine, Asko Apukka, Raila Aho, Reijo Laitinen: Työkyvyttömyyseläkehakemusten käsittelystä

Sosiaali- ja terveysministeri Jorma Huuhtanen

9. KK 776/1994 Esko Seppänen: Vammalan Seudun Eläkekassan toiminnan valvonnasta

Sosiaali- ja terveysministeri Jorma Huuhtanen

10. KK 846/1994 Lea Mäkipää: Eläkerahastojen luottotappioista

Sosiaali- ja terveysministeri Jorma Huuhtanen

Lähde: Suomi24 > Keskustelu > Politiikka > Pääministeri

* * * *

Toivottavasti saamme lukea "Suti" Aittoniemen kommentteja tiedotusvälineistä ennen vaaleja , mikä näissä ongelmakentissä on niin vaikeaa, että niitä ei pystytä ratkaisemaan 10 - 15 vuodessa?

Päivitys 22.2.2024
Ei ole pystytty ratkaisemaan edes yli 25 vuoden aikana.

Isosta kuvasta tässä artikkelissa:
Vahva ja välittävä Suomi – hallitusohjelmasta
- Julkaistu: 10 heinäkuun, 2023 | Kirjoittanut: Suomi 2017 verkosto

Toivottavasti myös suomalaiset kuuluvat pääministeri Petteri Orvon hallitusohjelman kärkihankkeisiin. Nämä kaksi hallitusohjelman kirjausta ovat verkostomme jäsenten osaamisen ydinaluetta.

1. ”Hallitus selvittää vakuutuslääkäreiden ja hoitavien lääkäreiden osuutta ja yhteistyön kehittämisen tarpeita potilaiden etuuksien paremmaksi ja oikeudenmukaisemmaksi toteutumiseksi puoliväliriiheen mennessä.”

2. ”Sisäilmasairastuneiden ja kroonisen väsymysoireyhtymän (ME/CFS-) potilaiden tarvitsemien tukien, sairaus- ja kuntoutusetuuksien toteutumista edistetään.”

Lähde molemmille lainauksille on Vahva ja välittävä Suomi – hallitusohjelman kohdasta 4.3 Työhön kannustava sosiaaliturva > Muu sosiaaliturva > sivu 74.

Parhaiten tämän kohta seuraavan asiakokonaisuuden hallituspuolue perussuomalaisissa tietää työmies Matti Putkonen.

Lue lisää osoitteessa
Linkki

Tämä blogikirjoitus ei ole kommentoitavissa.