Mitä kaikkea SDP pimittää?

  • WilleWau

Aamun Maikkarin tekstitv:n uutisissa SDP:n eduskuntaryhmän ryhmyri Tarja Filatov jatkaa räyhäkkätä oppositiopolitiikkaa hallituksen suuntaan:

”Entinen työministeri Filatov pelkää hallituksen leikkaavan työllistämismäärärahoja, joita on käytetty vaikeimmin työllistettävien hyväksi.

- Se on kasvotonta rahaa, koska syrjäytymisvaarassa olevat työttömät ovat hiljaista porukkaa, joka ei pidä paljon ääntä, Filatov sanoi.”

- - - -

Filatov puhuu pelkkää asiaa, mutta unohtaa koko ajan tietoisesti sen, että on ollut laittamassa toisena henkilönä nimensä lakiin, joka mahdollistaa pirullisen suomalaisen kahden lääkärin loukun.

Suomalainen kahden lääkärin loukku napsahtaa, kun vakuutusyhtiön lääkäri toteaa papereilta sairaan potilaan terveeksi ja vakuutusyhtiö kieltäytyy tähän lausumaan vedoten maksamasta enää lakiin perustuvia korvauksia tai eläkettä.

Potilaan tutkinut ja tavannut hoitava lääkäri taas on todennut potilaan edelleen sairaaksi ja työkyvyttömäksi.

Tässä ristiriitatilanteessa potilas on monesti jo menettänyt aiemman työpaikkansa, koska ei pysty enää tekemään työsopimuksessa yksilöityä työtä eikä työnantaja voi osoittaa muuta sellaista työtä, jota sairas potilas voisi tehdä.

Joten ensimmäinen paikka, josta edelleen sairas ja työkyvytön potilas lähtee hakemaan toimeentuloa on työvoimatoimisto.

Työvoimatoimistossa neuvotaan laittamaan työttömyyspäivärahahakemus vireille ja samalla neuvotaan valittamaan vakuutusyhtiön päätöksestä.

Ja vuosikausia kestävä suomalaisen kahden lääkärin loukku on valmis. Tämä varmasti vaikeimmin työllistyvien joukko pyörii byrokratian kafkamaisissa rattaissa 10 – 15 vuotta.

Yksi erittäin hyvä asiantuntija kertomaan järjestelmän mielettömyyksistä on vasemmistoliiton entinen kansanedustaja Marjatta Stenius-Kaukonen. Tietojeni mukaan hän on ollut monelle Filatovin mainitsemalla ”hiljaisen porukan” edustajalle se viimeinen ääni ja mahdollisuus.

- - - -

Suomessa toimii tällä hetkellä 17 000 lääkäriä, joista vakuutuslääkäreitä on 400.

Pirulliseksi systeemin tekee potilaan kannalta se, että hoitava lääkäri voi olla myös sivu- tai päätoiminen vakuutusyhtiölääkäri. Eli eduskunnan pääsihteeri Tiitisen lanseeraama kahden pallin tekniikka toimii Suomessa erinvoimaisen elinvoimaisena.

Ihmeellistä tuntuu kuitenkin se, että vakuutusyhtiölääkärin ei tarvitse puhua lausumaa antaessaan totta.

Hoitavan lääkärin taas pitää vakuuttaa vakuutusyhtiölle kirjoittamansa lausunnot "kunnian ja omantunnon kautta oikeiksi."

Eihän tämä voi olla lakien tarkoittamaa tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta lain edessä?

* * * *

Kovan etsimisen jälkeen löysin seuraavat faktatiedot Finlexistä tapaturmalain 41 d § koskevaa muutosta:

”Jos vakuutuslaitoksessa käsiteltävä korvausasia koskee lääketieteellisen seikan arviointia, laillistetun lääkärin on osallistuttava asian valmisteluun ja merkittävä kannanottonsa asiakirjoihin. Vakuutuslaitoksen lääkäri voi merkitä kannanottonsa asiakirjoihin noudattamatta terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain (559/1994) 23 §:ssä säädettyjä lääkintölaillisia todistuksia ja lausuntoja koskevia muotovaatimuksia.”

Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä heinäkuuta 2004.

HE 62/2004
StVM 12/2004
EV 87/2004
Naantalissa 24 päivänä kesäkuuta 2004

Tasavallan Presidentti
TARJA HALONEN

Ministeri
Tarja Filatov

* * * *

Lakimuutoksen tavoitteena oli Valtion Hankerekisteristä (HARE) löytyneen tiedon mukaan:

"Selkeytetään vakuutuslaitoksen lääkäriasiantuntijan kannanoton merkitystä korvausratkaisuissa."

Mikäli potilas tilaa tapauksensa asianomaisjulkiset käsittelijä-/lääkärikansion merkinnät käyttöönsä, niin hän näkee nopeasti minkälaista sanavalikoimaa vakuutusyhtiölääkäri korvauspäätöksen perusteiksi käyttää. Idea tuossa kansiomenettelyssä on sellainen, että asiankäsittelijä kysyy ja vakuutusyhtiölääkäri vastaa. Yleisimmät tiedossa olevani sanat joita vakuutusyhtiölääkäri lausumissaan käyttää ovat: KYLLÄ TAI EI:

* * * *

Muuten. Tuon tapaturmalainmuutoksen 41 § d valmistelun (Hankenumero: STM025:00/2004) takana ollut STM:n hallitussihteeri Jaakko Hannula vetää tällä hetkellä uuden tapaturma- ja ammattitautilain valmistelua tekevää nelikantaista työryhmää.

Joten mielenkiintoista olisi kuulla väliaikatietoja minkälaisia vakuutusyhtiön aseman ylivertaisuutta korostavia lakiesityksiä nelikantaisesta työryhmästä tällä kertaa pukkaa.

* * * *

Sitten tuntuu vielä todella ihmeelliseltä, että valtaosissa potilaan asioita erityistuomioistuimissa koskevan ratkaisun pääpaino on ollut lääketieteellinen, niin ratkaisun perusteena olleen esimerkiksi vakuutusoikeuden lääkärijäsenen lausumia ei potilas saa koskaan nähtäväkseen, vaikka on noudattanut tietosuojavaltuutetun neuvoja erityistuomioistuimelle osoittamassaan hakemuksessaan.

Nyt monelle on selvinnyt, että ei noita lääkärijäsenen tietoa ole kenellekään koskaan Suomessa annettukaan, koska maan "vakiintunut oikeuskäytäntö" on sellainen, että lääkärijäsen toimii tuomarin vastuulla, jolloin kaikki hänen lausumansa kuuluvat neuvottelusalaisuuden piiriin.

Järjettömintä oikeusturvan toteutumisen potilaan kannalta on se, että kyseinen käsittely erityistuomioistuimessa tapahtuu kokonaan ilman potilaan läsnäoloa.

Potilas ei saa edes yksilöityä koontiluetteloa kaikista niistä asiakirjoista mihin erityistuomioistuinkäsittely esimerkiksi vakuutusoikeudessa perustui.

* * * *

Hienoa olisi, jos Filatovin Tarja ottaisi esiin myös tämän erittäin hyvin tuntemansa ongelmakentän.

Eikä minun mielestäni ole mikään häpeä, jos SDP puolueena Filatovin suulla tunnustaisi ensi alkuun mokailleensa edellä kerrotuissa asioissa todella pahasti.

Toinen merkittävä valtiomiesteko olisi Eero Heinäluoman suulla annettu aito julkinen anteeksipyyntö sekä tieto siitä miten vääryyksien kohteeksi joutuneille potilaille korvataan takautuvasti viekkauden keinoin viedyt korvaukset ja eläkkeet.

Tässä asiassa taas alueen erittäin hyvin tunteva entinen oikeusministeri Johannes Koskinen osaa olla Filatoville avuksi.

* * * *

Suomalainen kahden lääkärin loukku koskettaa tällä hetkellä 200 000 suomalaista, joten mielestäni ei voida puhua enää mistään marginaalisesta ryhmästä.

Saattaa muuten olla jossain vaiheessa vielä varsin räyhäkkätä porukkaa.

* * * *

Päivitys 12.8.2024
Demarit tietävät aiheen ison kuvan erittäin hyvin. Ovathan he olleet rakentamassa, ylläpitämässä ja hyötymässä siitä.

Faktat löytyvät tästä artikkelista:

Konsensuskorporatismi
Julkaistu: 20 maaliskuun, 2015 | Kirjoittanut: Suomi 2017 verkosto

Suomen todellinen hallintamuoto jatkanee voimissaan? Myös eduskuntavaalien 2015 jälkeen. Esimerkiksi lakisääteisten vakuutusten piirissä vallitsevaa ja hallitsevaa; härskiä konsensuskorporatismia ei taida kukaan ehdokas tai puolue uskalla uhmata? Ei edes ehdokkaana oleva tohtori Pentti Arajärvi ja hänen puolueensa sdp!

Lue lisää osoitteessa:
https://suomi2017.wordpress.com/2015/03/20/konsensuskorporatismi/

Tämä blogikirjoitus ei ole kommentoitavissa.