Ensimmäistä kertaa eläessäni tulin vilkaisseeksi jonkin puolueen puoluehallituksen kokoonpanoon. Mielenkiintoni toiminnan tasolle sai vihreiden puoluehallituksen (https://www.vihreat.fi/) eilen STT:n kautta liikenteeseen laskema vaatimus:
”Vihreiden mielestä Euroopan unionin on tuettava ihmisoikeuksien puolustajia Venäjällä ja ihmisoikeuskysymykset on nostettava korkeimmalle tasolle, huippukokousten asialistalle.
- - - -
”Vihreät huomauttavat, että Venäjä on viimeinen Euroopan neuvoston jäsenmaa, joka ei ole ratifioinut EN:n lisäpöytäkirjaa Strasbourgin ihmisoikeustuomioistuimen toiminnan tehostamisesta.”
* * * *
Vaatimus on mitä kannatettavin.
Vaan mitä mieltä asiasta ovat muiden hallituspuolueiden puoluehallitukset?
Oppositiopuolueelle tämmöinen ulkopoliittinen vaatimus varmasti sopii erinomaisesti.
Vaan hallituspuolueen sooloilu herättää kysymyksiä, koska onhan hallituksemme nykyinen oikeusministeri Tuija Brax vihreistä ja hän tuntee Suomen oikeusjärjestelmän lukuisat ongelmat sekä toki sen hyvät puolet.
* * * *
”Nelosen uutisten selvityksen mukaan (17.9.2006) Suomi saa väkilukuun suhteutettuna erittäin paljon langettavia päätöksiä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimesta. Suomelle annetaan moitteita lähes kaksi kertaa niin paljon kuin maille keskimäärin. Muihin pohjoismaihin verrattuna Suomi saa noin seitsenkertaisen määrän langettavia päätöksiä.
Suomella tuomioita on 15. Suomen todellisuus on tilastoa synkempi, sillä EIT:n valitusoikeus salataan kansallisista päätöksistä ja läpi menneitä juttuja ostetaan pois nimellisellä korvauksella ennen langettavaa tuomiota.
Norjalla tuomioita on 0 ja Tanskalla 2, väkimäärän ollessa Suomea vastaava. Ruotsissa väkeä on 9 miljoonaa ja tuomioita 7, joista langettavia 2. Englantilaisia on 50 miljoonaa ja tuomioita 19 kpl.
Venäjällä puolestaan on tuomioita 76, mutta väkimäärä on 143 miljoonaa.
Venäjän väkiluku on Suomeen nähden 30 kertaa suurempi, mutta tuomioita tulee vain viisinkertainen määrä Suomeen verrattuna.”
Lähde: Avoin internet
* * * *
Asuinpaikkani lähellä kokoontuvassa Puistoparlamentissa, jossa aina silloin tällöin istahdellaan eri ikäisten ja sukupuolta edustavien henkilöiden kanssa veikattiin tässä asiassa seuraavia vaihtoehtoja:
A. Tämä juttu sattuu kuin sattumalta yksiin presidentti Halosen ajatusmaailman kanssa = vihreät toimivat hänen asiallaan ja virallisen (= hallituksen) Suomen joutuessa kahnauksiin Venäjän kanssa; Halonen pelastaa Suomen hyvillä suhteilla Putiniin.
Näin kahden lautasen kattaus EU – huippukokouksissa jatkuu Suomen osalta presidentti Halosen kauden loppuun asti.
B. Venäjä hermostuu ja ottaa Suomen EIT:stä saamat tuomiomäärät koko Euroopan alueella esittelyyn sekä pyytää EU:ta selvittämään, mikä on erityistuomioistuimien ja vakuutuslääkäreiden olemassa olon oikeutus suhteessa EU-lainsäädäntöön.
C. Paluumatkalla jääkiekon MM-finaalista presidentti Halonen seurueineen pysäytetään Moskovan lentokentälle, koska Venäjän presidentti Putin vaatii välittömiä neuvotteluita siitä, miksei Suomi itse ole muuttanut EIT:lta saamiensa langettavien tuomioiden mukaisesti esimerkiksi yksityisellä rahoituksella toimivaa erityistuomioistuinjärjestelmää allekirjoittamansa Euroopan ihmisoikeussopimuksen + lisäpöytäkirjojen artiklojen mukaisiksi.
* * * *
Mikäli vaihtoehdoista B tai C toteutuu, niin Puistoparlamentin kannan mukaan vihreät nousevat STT:n kautta esitetyllä vaatimuksellaan heikompiosaisten suomalaisten ikiaikaiseksi sankariksi.
Sillä tuo EU:lle esitetty vaatimus Venäjän ihmisoikeuksia koskien; olikin taitavasti tarkoitettu kotimaassa vallitsevien epäkohtien esilletuomiseen kansainvälisissä tiedotusvälineissä.
Puistoparlamentin kannan mukaan vaihtoehto A:n paljastuessa vaatimuksen taustalla olevaksi strategiaksi, niin mitä tahansa voi sattua. Siis ainakin asianosaisten maineelle.
* * * *
Ja tämähän oli sitten vain pelkkää ruohonjuuritasolta kumpuavaa spekulointia, joka ei välttämättä ymmärrä aiheesta yhtään mitään.
Vaan tulipahan kirjattua Puistoparlamentin edustajien puolesta jonkin sortin julkisuuteen.
Mielenkiintoista on seurata, miten erittäin suuret taloudelliset intressit Venäjän suuntaan omaavat EU-maat, kuten Italia, Saksa ja Ranska tähän vihreiden puoluehallituksen vaatimukseen kommentoivat.