Ex-jääkiekkoilija Markus Helasen aivovammatapauksen kautta esiin nousseet vakuutuslääkärijärjestelmään liittyvät epäkohdat koskettavat myös kaikkia työelämän lakisääteisen vakuutusturvan piiriin kuuluvia.
Aihepiiristä olisi hyvä kaikkien työelämässä olevien hyvä tietää.
Toivottavasti Yle uusii seuraavat ohjelmat pikaisesti tai tuo ne katsottaviksi Ylen Areenan kautta.
Aivovamma - arpajaiset 15.11.2004
Toim. Kati Juurus
Joka vuosi yli 15.000 suomalaista kolauttaa päänsä niin pahasti, että seurauksena on aivovamma. Joillekin vamma jättää työkykyä ja arkea haittaavat oireet, vaikkei aivoihin välttämättä jäisikään selvää röntgenkuvissa näkyvää jälkeä.
Illan MOT esittelee kolme aivovammapotilasta, jotka ovat vuosia riidelleet vakuutusyhtiöiden kanssa oireidensa syy-yhteydestä onnettomuuteen tai pahoinpitelyyn. Hoitavien lääkäreiden mielestä aivovammadiagnoosi on kaikkien kohdalla selvä, mutta vakuutuslääkärit ovat olleet toista mieltä. Terveydenhuollon oikeusturvakeskus on jokaisen kohdalla valinnut vakuutusyhtiöiden linjan.
TEOn aivovammanäkemykset kuohuttavat jo neurologian asiantuntijoita.
MOT-dokumentissa tutustutaan mm. Hilkka Kartimo-Heikkaan, entiseen Mannerheimin lastensuojeluliiton psykologiin. Kartimo-Heikka ajoi työmatkalla kolarin kahdeksan vuotta sitten. Työkyky meni ja oireet diagnosoitiin aivovamman jälkitilasta johtuviksi. Kartimo-Heikalla on vaikeuksia lukemisen, puhumisen ja arjessa selviytymisen kanssa. TEOn käyttämä asiantuntijalääkäri kuitenkin katsoo, että oireet johtuvat persoonallisuudesta ja elämäntilanteesta.
Ohjelmassa TEO:n aivovammatulkinta asettuu erikoiseen valoon: miksi ylintä lääketieteellistä arvovaltaa edustava TEO on eri mieltä kuin ammattilaiset? Miten sen käyttämä neurologi voi tehdä psykiatrisia diagnooseja asiapapereiden pohjalta?
https://vintti.yle.fi/yle.fi/mot/sivut/Content848AC.html
Linkki luettu 19.8.2024
Vakuutuslääketiede - lääkärietiikan aivotärähdys? MOT 08.02.1999
https://yle.fi/aihe/artikkeli/1999/02/08/vakuutuslaaketiede-laakarietiikan-aivotarahdys-kasikirjoitus
Linkki luettu ja korjattu 19.8.2024
Pahimmillaan potilasta/vakuutettua voidaan roikuttaa löysässä hirressä 10-20 vuotta, koska lakisääteisten vakuutusten lainsäädäntöön on jätetty potilaan/vakuutetun oikeusturvan kannalta isoja aukkoja.
Ellei sitten nk. pikainen hiippakunnan vaihto osu potilaan/vakuutetun kohdalle ennenaikaisesti.
* * * *
Päivitys 19.8.2024
Vakuutuslääkärijärjestelmään liittyvien "ongelmien" ratkominen jatkuu myös 2020-luvulla. Tiedotusvälineiden hiljaisuus aiheen ympärillä jatkuu.
Vakuutuslääkäritoiminnan kehittämisen neuvottelukunta 2021-2024
Julkaistu: 19 kesäkuun, 2024 | Kirjoittanut: Suomi 2017 verkosto
Teimme tänään tietopyynnön sosiaali- ja terveysministeriön kirjaamoon. Se koskee tätä, perhe- ja palveluministeri Krista Kiurun/sd. 3.5.2021 tekemällä asettamispäätöksellä käynnistynyttä vakuutuslääkäritoiminnan kehittämisen neuvottelukuntaa. Sen toiminta-aika loppui 30.4.2024.
- -
Kesä on tietopyyntöjen laatimisen ja lähettämisen parasta aikaa. Joten toivottavasti artikkelimme saavuttaa myös nuoremmat sukupolvet, koska suomalaisten höplästä veto näissä asioissa jatkuu.
Lue lisää osoitteessa:
https://suomi2017.wordpress.com/2024/06/19/vakuutuslaakaritoiminnan-kehittamisen-neuvottelukunta-2021-2024/