Eilisessä Hesarissa oli Vieraskynä-palstalla mielenkiintoinen kirjoitus.
Sen allekirjoittaneet henkilöt ovat nimeltään Juhani Juntunen ja Seppo Mattila.
Kirjoituksen lopussa oli vain maininta, että he ovat eläkeyhtiöiden ylilääkäreitä.
Sen verran sain selvitettyä, että he toimivat eläkeyhtiöissä Etera ja Eläke-Fennia.
Kirjoituksessa tuodaan esiin vakuutusyhtiölääkäreiden näkökulmaa työhönsä ja sitä, että kuinka riippumattomia he ovat omasta mielestään.
* * * *
"Suuren yrityksen toimitusjohtaja ilmoittaa eläkeyhtiöönsä, että hän haluaa eräälle väliportaan johtajalle työkyvyttömyyseläkkeen. Samalla hän antaa ymmärtää, että jos eläkettä ei myönnetä, hän siirtää yrityksensä vakuutukset toisaalle.
Vastaavassa esimerkissä kansanedustaja soittaa lähipiiriinsä kuuluvan eläkkeenhakijan puolesta ja uhkaa käyttää suhteitaan, ellei myönteistä eläkepäätöstä synny. Myös eläkkeenhakijat itse voivat esittää vakuutusyhtiöiden ylilääkäreille epäasiallisia vaatimuksia ja jopa tappouhkauksia.
Tällaiset tilanteet ovat harvinaisia mutta eivät tavattomia.
Miten tilanteessa menettelevät eläkeyhtiön johto ja ylilääkäri?
Painostetaanko ratkaisuista vastaavaa ylilääkäriä toimimaan vaaditulla tavalla, vai kerrotaanko vaatimusten esittäjille, että työkyvyttömyyseläkkeistä päättäminen on riippumatonta toimintaa?"
* * * *
Tuon edellisen pätkän osalta heidän olisi hyvä kertoa julkisuuteen, kenestä toimitusjohtajasta ja kenestä kansanedustajasta he puhuvat.
Toivottavasti ainakin eduskunnasta tulee vastine kyseiseen kirjoitukseen, koska nyt tuossa muodossa heitettu vakuutuslääkäreiden piikki minun mielestäni osuu taas kerran ex-kansanedustaja Tony Halmeeseen.
* * * * *
Päivitys 13.8.2024
Onneksi Hesarissa löytyy aiheen tiimoilta artikkeli ja keskusteluketju (17 kommenttia), johon toivottavasti myös vakuutuslääkärit, vakuutuslakimiehet ja korvauskäsittelijät avoimesti osallistuvat:
HS vertaili vakuutusyhtiöistä tehtyjä valituksia: Yhden yhtiön luvut ovat erityisen synkät
Anni Lassila HS
16.7.2024 kello 19:51
Vakuutukset | Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Finen tilastojen mukaan Fennian päätöksistä valitetaan useammin ja ratkaisut ovat päätyneet useammin kuluttajan eduksi kuin muilla yhtiöillä. Fennian johtajan mukaan luvuista ollaan tietoisia.
https://www.hs.fi/talous/art-2000010559462.html
Joten, jos lähipiirissänne on vakuutusongelmia kokeneita, niin laittakaa kohteliaimmin sanaa kiertämään. Sillä tuossa Hesarin artikkelissa käsitellään vasta vapaaehtoisista vakuutuksista tehtyjä valituksia.