SYÖ!-viikot ovat varma kesän merkki: terassit alkavat aueta, ilmat lämmetä ja tori täyttyä. Sinne siis!
Nälkäisellä turkulaisella ei kesällä ole oikeastaan mitään muuta ongelmaa kuin se, että mihin ravintolaan sitä pitäisi oikein mennä. SYÖ!-viikoilla ehtii testiajaa monta kesälläkin suosittua kuppilaa.
Turkulaiset Anssi Lindqvist ja Juuli Tamminen kertovat syövänsä kesällä ulkona huomattavasti enemmän kuin talvella. Ravintoloihin lähdetään spontaanimmin.
”Talvella yleensä varataan pöytä jo aiemmin ja tiedetään, että vaikkapa lauantaina mennään syömään. Kesällä mennään enemmän fiiliksen mukaan”, Lindqvist vahvistaa.
Turun kesässä parasta ovat kiireettömät kesäillat.
”Ehkä eniten tulee käytyä sellaisten ravintoloiden terasseilla, joista saa myös jotain pientä ruokaa lasillisen kanssa”, Tamminen sanoo.
Tie SYÖ!-viikoille sen sijaan kulki työpäivän kautta. Kympillä kehtaa käydä vetäisemässä myöhäisen lounaan, vähän niin kuin toistamiseen. Tamarin valikoitui paikaksi sattumalta.
”On kiva testata kaikenlaista. Yritämme käydä mahdollisimman paljon kokeilemassa eri keittiöitä”, Lindqvist sanoo.
Turkulaiset Karoliina Uusluoto ja Mikael Knaapi sen sijaan arvelevat käyvänsä ulkona syömässä talvella ja kesällä yhtä usein. Terassit kuitenkin vetävät myös heitä puoleensa.
”Onhan se kiva, kun aurinko paistaa ja pääsee tuulettumaan”, Uusluoto sanoo.
Uusluodolta ja Knaapilta satelee kehuja Turun ravintolatarjonnalle, on sitten kyse kesästä tai talvesta. Valinnanvaraa löytyy.
”Ihan laidasta laitaanhan täällä näitä on, halpaa ja kallista”, Knaapi pohtii.
SYÖ!-viikoilla Knaapi ja Uusluoto käyvät niin ikään ahkerasti. Tamarinin ohella on muodostunut muitakin suosikkeja.
”Hello! American Diner on ainakin se paikka, mistä saa hyvän hampurilaisen, jos sitä tekee mieli”, Knaapi toteaa.
SYÖ!-viikot pitävät turkulaisravintolat kiireisinä. Tamarinin ravintolapäällikkö My Nguyen kertoo, että kiireisimpinä päivinä pöydät täyttyvät vauhdilla ja jonoakin voi muodostua. Hän kuitenkin vakuuttaa, että kaikki halukkaat pääsevät kyllä SYÖ!mään.
Nguyen kertoo myös nauttivansa SYÖ!-viikoista muuallakin kuin omassa keittiössään.
”Paljon tulee käytyä muissa ravintoloissa syömässä kampanjan aikana, sen verran sopiva hinta kymppi on”, Nguyen paljastaa.
Tampereen SYÖ!-ravintolat ovat innostuneet kasvisruokatarjonnasta. SYÖ!-viikoilla on tällä kertaa mukana kaksitoista tamperelaisravintolaa, joista peräti yhdeksän tarjousannoksiin kuuluu kasvisvaihtoehto! Useassa paikassa kasvisannoksen saa halutessaan täysin vegaanisena.
Ruby and Fellas
Hämeensillan kupeessa majaansa pitävä irlantilaispubi Ruby and Fellas on SYÖ!-viikkojen konkari. Neljättä kertaa mukana oleva ravintola on tarjonnut joka kampanjassa liha- ja kanaruokien ohella kasvisvaihtoehdon, eikä hyväksi havaittuun tapaan tehdä poikkeusta tälläkään kerralla. Kasvistäytteiseen Vegechili toastiin kuuluu tomaattista linssichiliä, vegaanista soijamajoneesia, paahdettua sipulia sekä pikkelöityä kurkkua. Open face -tyylisen sandwichin kruunaa juustogratinointi, ja leivän lisukkeena tarjoillaan vielä kapris-perunasalaattia.
”Annoksen saa myös ilman juustogratinointia, jos sen haluaa täysin vegaanisena”, vinkkaa keittiön vuoropäällikkö Noora Salminen.
Ruby and Fellasin kasvisannokset ovat perinteisesti olleet SYÖ!-viikkojen suosikkeja. Kuitenkin tämänkertaisista tarjousannoksista jauhelihaburgeri ja kanapita ovat myyneet vielä toistaiseksi kasvistoastia enemmän.
”Varmaan SM-liigapelejä seuraavalla lätkäväellä on vaikutusta asiaan”, Salminen naurahtaa.
”Viimeksi tammikuun vegaanihaaste sattui osittain päällekkäin SYÖ!-viikkojen kanssa, mikä saattoi vaikuttaa kasvisannosten myyntiin. Aiemmin kasvisvaihtoehtonamme on myös ollut falafelia, joka on toki ihmisille tutumpaa, mutta nyt haluttiin kokeilla jotain muuta”, hän jatkaa.
Irkkupubin keittiöfilosofiana on niin arkena kuin SYÖ!-viikoillakin pubiruokaa pienellä twistillä. Noora Salmisen mukaan SYÖ!-annoksissa kokeillaan yleensä jotakin uutta, mutta niissä hyödynnetään omalta listalta muutenkin käytettäviä raaka-aineita.
American Dinerit Lielahti, Finlayson ja Koskikeskus
Tampereen American Dinerit eivät petä burgerin ystäviä näilläkään SYÖ!-viikoilla. Tarjolla on nimittäin Smoky bbq burgereita joko naudanlihapihvillä, kananrinnalla tai falafelpihvillä. Kaikkien burgerien täytteisiin kuuluu myös bbq-kastiketta sekä cheddar-juustoa, ja kyytipoikana tulee vielä ranskalaisia perunoita sekä coleslaw-salaattia.
”Kasvisburgerin voi saada vegaanisena, jolloin siitä jätetään juusto kokonaan pois. Kikherneistä valmistettu falafelpihvi on täysin gluteeniton, laktoositon ja maidoton, eli se sopii jo valmiiksi kaikille”, kertoo keittiöpäällikkö Noora Toiva American Diner Lielahdesta, joka on ensimmäistä kertaa mukana SYÖ!-viikoilla.
Toivan mukaan American Dinereiden vegetarjonta ei ole vielä kovin suuri, mutta se on laajenemassa lähiaikoina.
”Asiakkaat ovat kyselleet ja toivoneet kasvis- ja vegaaniruokia sen verran, että niihin panostetaan entistä enemmän uudella listallamme. Lista vaihtuu toukokuussa, ja sieltä löytyy esimerkiksi omaa vegaanimajoneesiamme.”
Frankly
Tampereen Työväen Teatterin naapurissa sijaitsevasta Franklysta saa nyt kympillä vuohenjuustosalaattia, joka kuuluu ravintolan kestosuosikkeihin.
Vuoropäällikkö Maria Turunen kertoo, että vuohenjuustosalaattia menee paljon varsinkin kesäaikaan, mutta se sopii hyvin myös keventäjille ja muille kasvisruoan ystäville. Vähälaktoosinen ja gluteeniton salaatti sisältää vuohenjuuston lisäksi salaattia, kurkkua, tomaattia, marinoitua punasipulia, varrellisia kapriksia, mummonkurkkua, paahdettuja kikherneitä sekä punajuurivinaigrettea ja yrttiöljyä.
Jack the Rooster
Rokkimeiningistään ja herkullisista burgereistaan tunnettu Jack the Rooster laskee burgeriosaamisensa varaan myös SYÖ!-viikkojen kasvistarjonnassa. Halloumed by the name -niminen ja kreikkalaishenkinen vegehamppari koostuu paahdetusta leivästä, halloumijuustosta, tsatsikista ja hillotusta punasipulista. Koko komeus tarjoillaan salaatin kera.
Wistub Alsace
Laukontorin oma viinitupa Wistub Alsace osallistuu kasvistarjontaan päivän kasvisrisotollaan. Risotot ovat gluteenittomia ja pyydettäessä myös laktoosittomia. Kampanjaan varioitujen tarjousannosten lisäksi Wistub Alsace on valmistautunut SYÖ!-viikkoihin aikaistamalla arkipäivien avaamisaikaansa tunnilla.
Bella Roma
Liikekeskus Siperian oma italialaisravintola Bella Roma hemmottelee vegeilijöitä tarjoushintaisella sienirisotolla. Risotto al funghi eli tryffeliöljyllä maustettu herkkutattirisotto on yksinkertaisen ihanaa!
Tampereen Hallituskadulla sijaitseva ravintola Frankly on suosittu ruokailupaikka varsinkin viikonloppuisin. Viime lauantaina ravintolan avaamisesta ehti kulua vain puolisen tuntia, kun lähes kaikki pöydät olivat jo täynnä.
”Viikonloppuna kannattaa tehdä pöytävaraus, joka onnistuu kätevästi Table Onlinen kautta tai isompien ryhmien kohdalla myös puhelimella”, vinkkaa Franklyn vuoropäällikkö Maria Turunen kiireen keskellä.
Käynnissä olevilla SYÖ!-viikoilla lienee osansa viikonloppuruuhkiin. Frankly osallistuu kampanjaan kahdella tarjousannoksella ja muutamalla pienemmällä tarjouksella. Pääruokatarjouksina on vuohenjuustosalaattia sekä pariloitua kananpojanrintaa, joista ensimmäinen kuuluu ravintolan kestosuosikkeihin ja jälkimmäinen on varioitu varta vasten SYÖ!-viikoille.
Uusia perinteitä kunnioittaen
Frankly avattiin vuonna 2004. Syksyllä 2015 Zarillosta tuttu ravintoloitsija Jörg Widmann osti ravintola Franklyn, minkä jälkeen ravintolan yleisilme sekä menu uudistettiin.
”Vanha Frankly oli välimerellinen ravintola, mutta nyt on liikuttu enemmän pohjoismaisempaan suuntaan – tietysti perinteitä kunnioittaen. Nykyiseltä listaltamme löytyy esimerkiksi poronvasan maksaa mutta myös klassikkoannoksia, kuten valkosipulihärkää kahdelle ja Franklyn suklaakakkua”, Turunen kertoo.
Ravintolan keittiössä hyödynnetään paljon kotimaisia ja lähituottajien raaka-aineita. Esimerkiksi kalat hankitaan Tampereen kauppahallissa toimivan Nygrenin kautta.
”Toki listalla on sellaisiakin tuotteita, kuten turskaa, joita ei ole mahdollista saada aivan lähialueilta”, Turunen naurahtaa ja jatkaa kertomalla, että kauempaa tulevien ainesten kohdalla laatu kuuluu tärkeimpiin valintakriteereihin.
Katse kohti kesää
Franklyn à la carte -lista uudistuu kolme kertaa vuodessa, ja ravintolassa suunnitellaan parhaillaan ensi kesän listaa keittiömestari Johanna Palon johdolla.
”Viime kesänä meillä oli terassi ensimmäistä kertaa käytössä, ja tänä kesänä tarjoamme terassin puolella samoja annoksia kuin salissakin. Haemme koko ajan inspiraatiota siihen, miten pystymme parantamaan tarjontaa entisestään”, Turunen sanoo.
Tämänkertaisilla Tampereen SYÖ!-viikoille osallistuu peräti kolme italialaiseen ruokaan erikoistunutta ravintolaa. Pizzaa, pastaa, risottoa ja muita saapasmaan herkkuja saa kympillä vielä torstaihin asti, niin kuin muita SYÖ!-ruokiakin.
Restamax-konsernilla on kampanjassa kaksi italialaispaikkaa: Finlaysonilla toimiva Bella Roma on mukana kolmatta kertaa, Hämeenkadun Como on ensikertalainen. Ensin mainitun tarjousannoksiin kuuluu pizza kahdella omavalintaisella täytteellä, torchio-pastaa italialaisella tuoremakkaralla ja maalaissalaattia omavalintaisella täytteellä. Jälkimmäinen ravintola tarjoaa kympillä kunkin päivän pizzan, pastan ja risoton.
Restamaxin ruokaravintoloiden linjajohtaja Tanja Virtanen kertoo, että kysyntää riittää kummallekin ravintolalle, vaikka ne sijaitsevat alle kilometrin päästä toisistaan.
”Finlaysonilla on esimerkiksi elokuvateatterin vaikutuksesta ihan omat asiakasvirtansa. Siinä mielessä ravintolat ovat tarpeeksi kaukana toisistaan.”
Bella Roma ja Como ovat konsepteiltaankin hieman erilaiset. Siinä missä Bella Romassa voi käydä koko perheen kanssa nopeasti pizzalla ennen elokuvanäytöstä, Comoon soveltuu myös aikuisten illanviettopaikaksi.
”Bella Roma on enemmän matalan kynnyksen perheravintola. Sen ruoka on simppeliä ja maistuu koko perheelle, minkä lisäksi ravintolasta löytyy leikkinurkkaus lapsille. Myös Comon ruoka on simppeliä mutta se on pikkaisen enemmän illallisravintola”, Virtanen kuvailee.
Pizzapohjia täysjyvällä tai gluteenittomana
Kivenheiton päästä Comosta sijaitsee Tampereen SYÖ!-kampanjan kolmas italialaista keittiötä edustava ruokapaikka, Ristorante Dennis.
”Dennis on italialaishenkinen kortteliravintola suomalaiseen makuun. Se tarkoittaa, ettei asiakaskuntaamme ole rajattu iän, sukupuolen tai muun aseman mukaan. Meille ovat tervetulleita kaikki perheistä pariskuntiin ja yrityksiin”, täsmentää ravintolapäällikkö Sara Riita.
Tampereen Dennis on toista kertaa mukana SYÖ!-viikoilla. Kampanjaan on lähdetty kahdella pizzalla ja yhdellä pastalla. Pizzoista toiseen kuuluu muun muassa paahdettua pekonia ja salamia, toinen on lihaton ja sisältää esimerkiksi bufalamozzarellaa. Linguine Angelo -pastassa on puolestaan kanaa, pekonia ja punasipulia konjakki-tabasko-kermakastikkeessa.
”Pizzoihimme saa valita veloituksetta vehnäpohjan sijaan ruis- tai täysjyväpohjan tai täysin gluteenittoman pohjan. Samoin tavallinen pasta on vaihdettavissa gluteenittomaan tai täysjyväpastaan”, Riita vinkkaa.
Suosio piilee monipuolisuudessa
Dennisin, Bella Roman ja Comon lisäksi Tampereelta löytyy lukuisia muitakin italialaistyylisiä ravintoloita ja ravintolaketjuja, samoin koko Suomesta. Vanhimmat niistä ovat jo vuosikymmeniä vanhoja, ja asiakkaita riittää aina vain.
”Onhan pizza nyt hyvää. Se sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen: perustäytteillä pizza toimii helppona tai nopeana lounaana, mutta vähän raaka-aineita ja ruoan kanssa nautittavia juomia varioimalla siitä saa kunnon illallisen. Pastakin on samaan tapaan perusruokaa, joka on sovellettavissa raaka-aineilla aamusta iltaan”, Tanja Virtanen arvioi suosiota.
Sara Riita on samoilla linjoilla.
”Pizzalla on niin pitkät perinteet, että ihmiset tuntevat tuotteen hyvin.”
Toisistaan italialaispaikat pyrkivät erottautumaan tarjonnallaan ja ruoanlaittometodeillaan.
”Meillä ei käytetä ollenkaan puolivalmisteita, ja raaka-aineemme valikoidaan hyvin tarkasti. Pizzapulla eli -taikina tulee raakapakasteena omalta tehtaaltamme, ja se kaulitaan, täytetään ja paistetaan vasta paikan päällä valmiiksi”, Riita kertoo Dennisin periaatteista.
Virtasen mukaan Restamaxin ravintoloissa tuotteistus on tärkeässä roolissa.
”Hyödynnämme hyviä raaka-aineita, ja esimerkiksi pizzapohjamme on räätälöity täysin meidän ravintoiloillemme. Aina uusia ruokalistoja suunniteltaessa mietimme, pystymmekö tarjoamaan asiakkaillemme jotakin uutta.”
Burgeri on viime vuosina kivunnut aamuyön nakkikioskeilta fine dining -pöytiin. Ruokamaailman trendiherkulle aavistellaan jatkuvaa ja jopa pysyvää paikkaa ruokamaailman huipulla. Hyvästä hampurilaisesta nauttii jokainen, mutta kuinka täydellinen burgeri oikein syntyy?
Kun Papa Albertin keittiöpalvelupäällikkö Annastiina Tavastilta tiedustelee niksejä hyvään burgeriin, tulevat vastaukset epäröimättä. Burgerinkokoaminen tuleekin Papa Albertin keittiöhenkilökunnalta jo selkärangasta, sillä edellisillä SYÖ!-viikoilla burgeriannoksia myytiin yli tuhat. Sama, ellei entistä kiivaampi, tahti jatkuu nyt käynnissä olevilla viikoillakin.
Tavasti mainitsee hyvän burgerin perusominaisuuksista ensimmäisenä raaka-aineiden tuoreuden. Tuore tomaatti tuo raikkautta ja keventää burgerin rasvaisuutta. Marinoitu punasipuli taas antaa burgerille potkua.
Keskeisin rooli burgerissa on pihvillä. Papa’s burgerin pihvi on naudan jauhelihaa, jonka pinnat on paistettu grillissä. Loppukypsennys tapahtuu uunissa. Sopiva kypsyysaste burgerin pihville on medium plus, mutta haluttua kypsyysastetta tiedustellaan tietenkin asiakkaalta. Kypsyysasteen kaltaisilla yksityiskohdilla burgeriinsa saa helposti korkeatasoisen loppusilauksen. Pihviä ei myöskään pidä maustaa liikaa, vaan mausteeksi riittävät suola ja mustapippuri.
Papa Albertin hampurilaisen saa myös kasvisversiona. Jauhelihapihvi on korvattu tällöin Lagerblad Foodsin falafel-pihvillä. Falafel-pihvistä löytyy makua, mutta se on lihaversiota hieman kuivempi. Falafel-pihvi vaatiikin hieman enemmän kastiketta kaverikseen, ettei kokonaisuus jää liian kuivaksi. Papa’s burgerin kastikkeena toimii chiliä, valkosipulia ja basilikaa sisältävä majoneesi.
Liiallista kastikekylpyä burgerille ei kuitenkaan pidä antaa, sillä hyvä hamppari on napakka. Burgeria täyttäessä kannattaakin miettiä, pystyisikö sen syömään ongelmitta käsin.
Kannet eivät määrittele kirjaa, mutta burgerin kyllä. Burgerissa on paljon merkitystä sillä, mihin täytteet kootaan. Täydellinen hampurilaissämpylä on kuohkea. Todellinen burgerinrakastaja kätkee täytteet briossisämpylän väliin, kuten tehdään myös Papa Albertissa.
Burgerin kyljessä tarjoillaan tietysti ranskalaisia. Perunoiden rinnalle ovat viime vuosina kivunneet myös bataattiranskalaiset. Papa Albertin valikoimista löytyvät molemmat ja asiakkaiden suosikki onkin selvä: bataattiranskalaisia kuluu laatikkokaupalla, ranskalaisia perunoita taas tästä kolmasosa.
Jos pakkanen yllättää, on helpotus lähellä: SYÖ!-kampanjaa on nimittäin vielä jäljellä!
Turkulaiset mastermindit ravintoloiden takana tietävät, miten nälkä sammutetaan kokonaisvaltaisesti. Turun SYÖ!-ravintoloiden henkilökunta antaa vinkit siihen, miten nautit illallisestasi tai lounaastasi nyt ja tulevaisuudessa.
SYÖ! pihvisi mediumina
Rantakertun ravintolapäällikkö Tero Virtalalle yksi asia on vissi: burger-pihvi pitää saada mediumina. Vaikka nykyisin lihan laatuun panostetaan burger-paikoissakin, on keskeltä pinkki pihvi yhä monelle kirosana.
”Kyllä se vaan on mediumina niimbal mehukkaampi ja parempi se pihvi”, Virtala huokaisee.
Haluat sitten pihvisi kypsyysasteella tartar tai läpipaistettuna, henkilökunnaltakin kannattaa kysäistä, mitä he suosittelevat.
”Koko hampurilainen on aivan eri tuote, kun pihvin paistaa hyvin. Kyllä sitä jokaisen kannattaa ainakin kerran koittaa”, Virtala vinkkaa.
Kokeile kasvista
Hello! American Dinerin ravintolapäällikkö Lotta Rautiainen kertoo, että kasvisannoksia menee tasaisesti. SYÖ!-viikoillakin kampanja-annoksena oleva Las Vege –burger on osoittautunut hitiksi.
Rautiainen toivoo, että palautetta kasvisruokiin liittyen tulisi enemmän. Usein ravintoloilla ei ole mahdollisuuksia pitää listalla samaa määrää kasvisannoksia kuin tavallisia. Sen vuoksi niihin haluttaisiin panostaa entistä enemmän.
”Mielellään kuulisimme aina, mitä ihmiset tykkäävät! Kasvisannoksia kuitenkin menee niillekin, jotka eivät ole kasvissyöjiä”, Rautiainen kertoo.
Vaikka Hello!-dinerin päätuotteena ovat hampurilaiset, on myös salaattien suosio kasvanut tasaisesti. Pupunruoasta ei todellakaan ole kyse, sillä Hello!:n salaatit ovat ennen kaikkea ruokaisia.
”Kyllä salaatinkin pitää olla sellainen syötävän kokoinen, täyttävä ja herkullinen. Ei sillä tavalla, että siinä on pari salaatinlehteä, tomaattisiivu ja muutama pala jotain muuta”, Rautiainen tuumaa.
Sano se somessa
Sosiaalisen median maailma on vienyt myös ravintolabisneksen uudelle tasolle. Instagramissa on jo lähes jokainen itseään kunnioittava ravintola, Facebook alkaa jo olla vanhaa kauraa.
Ravintolakävijöiden on helppo ilmaista toiveitaan tai mielipiteitään sosiaalisessa mediassa, eivätkä ne jää pyörimään Denniksen aluepäällikkö Susanna Helanderin mukaan pelkästään bittiavaruuteen.
”Tietenkin kerromme Denniksen omaa tarinaa somessa, mutta kyllä se on ihan ennen kaikkea sitä, että halutaan kuulla, mitä asiakkaamme ajattelevat”, Helander kertoo.
Kysy vaihtoehdoista
Pippurimyllyn ja Kortteliravintola Hugon kokki Natalie Valterin mielestä asiakaspalvelukulttuuri on kaukana kuolleesta. Valterin keittiössä asiakasta kuunnellaan kaikissa asioissa: nykyisin asiakkaiden ruokarajoitteet on huomioitava, jos keittiö haluaa säilyttää kävijänsä.
”Toiveet otetaan tietenkin vastaan. Välillä tulee pattitilanteita, mutta kyllä jokaisella aina keksitään jotain mieluista”, Valter vakuuttaa.
Valterin mukaan asiakkaat yllättyvät yhä usein siitä, kun lisukkeiden vaihto ei olekaan iso juttu. Osa ravintoloista ei pyyntöihin tietenkin yhtä suopeasti suhtaudu.
”Meillä saa vaihtaa vaikka kaiken, jos haluaa”, Valter nauraa.
Satakunnansillan kupeessa sijaitseva Jack the Rooster on tamperelaisille monestakin syystä tuttu ja tärkeä ravintola. Roosterin burgerit ovat jo käsite itsessään, ja ne houkuttelevat herkkusuita ympäri vuoden. Musiikinystäviin vetoaa taas ravintolan vilkas keikkatarjonta: lavalla esiintyy viikoittain niin tuttuja kuin tuntemattomuudesta nousevia bändejä ja artisteja. Kesäisin vetonaulana on iso terassi, joka kuuluu kaupungin suosituimpiin ja aurinkoisimpiin.
Jack the Roosterin rento meininki vetoaa kaikenlaisiin ja -ikäisiin ihmisiin, vaikka ravintolalla onkin vahva rock-ilme ja -maine.
”Täällä näkee aina kaikenlaista porukkaa pukuäijistä lähtien. Koskaan ei tarvitse miettiä, sulautuuko itse joukkoon”, kiittelevät ravintolan asiakkaat, lempääläläiset Nina Läärä ja Kalle Haapala.
Kaksikko on käynyt Jack the Roosterissa useamman kerran terassilla, keikoilla ja illanvietossa.
”Jos läträisin alkoholin kanssa vielä samaan malliin kuin nuorempana kävisin täällä varmaan useamminkin”, Haapala virnistää.
SYÖ!-burgeri sulaa suuhun
Tällä kertaa Läärä ja Haapala ovat testaamassa ravintolan ruokatarjontaa SYÖ!-viikkojen puitteissa. Molempien lautasille valikoitui kampanjan burgeriannos, Garlic Ranger, johon kuuluu briossisämpylä, naudan täyslihapihvi, cheddarjuustoa, tomaattia, salaattia ja hillottua punasipulia sekä lisukkeeksi ranskalaiset.
”Olen nyt täällä ekaa kertaa syömässä. Ruoka oli ihan mieletöntä, varsinkin pihvi oli superhyvä. Joskus hampurilaisten välissä on kuiva tai liian kiinteä pihvi, mutta tämä melkein hävisi suuhun”, Läärä ylistää.
Jack the Roosterin keittiöpäällikkö Susanna Määttänen kertoo, että alkuvuoden SYÖ!-kampanjaan haluttiin osallistua nimenomaan naudanlihaburgerilla. Syksyn tarjoushampurilaisessa oli kanaa.
”SYÖ!-annokset ovat listamme ulkopuolelta, mutta niissä on pyritty hyödyntämään raaka-aineita, joita keittiössämme käytetään muutenkin.”
Keitto kevyempänä vaihtoehtona
Garlic Rangerin lisäksi tarjouslistalta löytyy annokset nimeltä You say tomato ja I say tomato. Kumpaakin annosta dominoi lämmin chili-tomaattikeitto. You say tomatossa keittoon kuuluu fetaa ja lisukkeeksi talon paahdettua perunarieskaa katkarapumajoneesilla. I say tomaton lisukkeena on niin ikään talon paahdettua perunarieskaa mutta fetatäytteellä.
Määttäsen mukaan keittoannoksia on testattu ravintolan yksityistilaisuuksissa, joissa vastaanotto on ollut positiivista. Myös SYÖ!-asiakkaat ovat ottaneet keitot ilahtuneina vastaan.
”Keitoista on tykätty tosi paljon, ja mietimmekin nyt, pitäisikö niitä ottaa listallekin monen vuoden tauon jälkeen”, kertoo vuoropäällikkö Susanna Valkamo.
Kevyempiä ja kasvispainotteisia ruokia on alettu kysellä vuosien mittaan enenevissä määrin. Kysyntään on vastattu kahdella kasvisburgerilla ja yhdellä vegaanisella jälkiruoalla, minkä lisäksi burgeriannosten ranskalaiset ovat vaihdettavissa lisukesalaattiin.
”Kasvisburgeritkin on mahdollista saada kokonaan vegaanisina. Burgerit ovat kaikkien mielestä hyviä, joten miksi niiden pitäisi olla aina pelkkää lihamättöä”, Valkamo sanoo.
Tampereen Tullin alueella sijaitseva Ravintola Myllärit on asettanut selkeän tavoitteen SYÖ!-viikoille.
”Olettaisin, että myymme 1500 kampanja-annosta. Jos myyntiä tulee vähemmän, katsotaan, mitä ensi kerralla tehdään taas paremmin”, ravintoloitsija Santeri Tiitola lataa.
Hän luottaa vakaasti tavoitteen täyttymiseen, sillä Mylläreiden keittiömestarin Raija Kotilaisen luotsaama keittiötiimi on suunnitellut kampanjamenun huolellisesti eri asiakasryhmiä ajatellen. Tarjouslistalta löytyy helposti tuhti burgeriannos ja kevyempään makuun niin teriyaki-glaseerattua lohta haudutetun fenkolin kera kuin parmesaanilla höystettyä tattirisottoakin.
”Odotan lohelta paljon, ja uskon, että annos vetoaa varsinkin naisväkeen. Risotto on laadittu kasvissyöjille sopivaksi, ja burgerinkin saa halutessaan härkäpapupihvillä”, Tiitola arvioi.
Myös palanpainikkeet on huomioitu SYÖ!-menussa. Kullekin tarjousannokselle on oma juomasuositus Pyynikin käsityöläispanimon valikoimasta, ja ravintolalla on muutamia muita juomia tarjouksessa kampanjan ajan.
Perinteet kunniaan kolmikymppisillä
Vaikka SYÖ!-viikoille onkin lähdetty täysin uusin annoksin, Mylläreillä satsataan tänä vuonna vahvasti klassikkoruokiin. Ravintolan perustamisesta tulee huhtikuussa kuluneeksi 30 vuotta, mitä juhlitaan pitkän kaavan mukaan.
”Juhlavuoden suunnittelu on oikeastaan vasta aluillaan, mutta ravintolassa tullaan tekemään tänä vuonna paluumatkoja vanhoihin aikoihin. Nostamme ruokalistalle lehtipihvin kaltaisia perinteisiä klassikoita”, ravintoloitsija visioi.
Ravintolan perustaja, nykyinen Tampereen Komediateatterin projektijohtaja Esko Raipia tarjoaa Mylläreiden henkilökunnalle konsultointiapua vanhojen ruokalistojen kanssa.
Skandinaavisuutta välimerellisellä twistillä
Santeri Tiitola on työskennellyt Mylläreiden ravintoloitsijana yhdentoista vuoden ajan. Hänen mukaansa ravintola edustaa nykyisellä tyylillään skandinaavista keittiötä välimerellisellä vivahteella.
”Skandinaavisuus näkyy erityisesti raaka-aineissa. Kuha tule lähivesistä, liha ja karitsa puolestaan lähialueen luomutiloilta. Poroa ei nyt ihan lähialueilta saada, mutta kotimaasta sekin on peräisin. Käytämme myös kotimaisia sieniä, marjoja ja juustoja. Välimerellisyys heijastuu erityisesti lounaan noutopöydässämme.”
Ruoan ravitsevuus on myös yksi Mylläreiden keittiön päämääristä. Ravintoloitsija painottaa, että ruoalla täytyy saada vatsansa täyteen.
”Me emme ole menossa molekyylikeittiön suuntaan, vaikka se onkin nyt iso trendi maailmalla.”
Jos mieli halajaa Eurooppaan, mutta tilin saldo lähestyy uhkaavasti nollaa, voi viikonloppureissun korvata edullisella käynnillä Tampereen keskustaan. Laukontorin laidalla sijaitseva ravintola Wistub Alsace tarjoaa nimittäin monipuolisen valikoiman eurooppalaisia herkkuja ja viinejä.
Ravintola perustettiin 12 vuotta sitten sen omistajakolmikon – Jukka Suontaustan, Mauri Rinteen ja Raimo Jokisen – ihastuttua ranskalaisen Alsacen maakunnan paikallisviineihin. Ravintolan viinivalikoima perustuu edelleen vahvasti alsacelaisiin erikoisuuksiin, mutta menua on muokattu hiljattain yleiseurooppalaisempaan ja jopa suomalaisempaan suuntaan. Kiitos tästä kuuluu Leea Tepposelle, joka aloitti viime syksynä Wistub Alsacen keittiömestarina.
”Oma ruokafilosofiani on, että kaikki tehdään alusta alkaen itse. Se tarkoittaa sitä, että liemet ja kastikkeet valmistetaan sekä leivät leivotaan omin käsin, eikä keittiössä käytetä mitään puolivalmista”, hän painottaa.
Erikoisuutena alsacelainen pizza
Keittiömestarin vaihdoksen jälkeen myös Wistub Alsacen suosituimman annoksen, tarte flambéen, pohjat alettiin valmistaa omassa keittiössä. Aiemmin ”alsacelaisen pizzan” pohjat tulivat Saksasta.
”Pohja tehdään vehnäjauhosta, vedestä ja öljystä. Taikina on täysin hiivaton, ja se käy 24 tuntia ennen paistamista. Pohjan saa tarvittaessa myös gluteenittomana.”
Tarte flambéen ohuen pohjan päälle tulee ranskankermaa, rahkaa, sipulia ja mausteita sekä täytteitä valinnan mukaan. Annos paistetaan rapeaksi erikoisuunissa, jossa on eri paistolämpötila tarten pohjalle ja täytepuolelle.
Wistub Alsace on valinnut ison tarte flambéen tämänkertaiseksi kampanja-annoksekseen SYÖ!-viikoille. Ravintolapäällikkö Hanna Vuorenmaa kertoo, että tarte flambée oli kampanja-annoksena myös syksyn SYÖ!-viikoilla, mutta nyt täytevalikoima on laajempi.
”Tällä kerralla olemme ottaneet mukaan kaikki täytevaihtoehtomme, mukaan lukien kasvissyöjille sopivan Végén. Edellisen kampanjan aikana tartea maistaneet asiakkaat voivat tulla nyt maistamaan uutta pohjaa”, Vuorenmaa suosittelee.
Koko perheen viinitupa
Wistub Alsacella on tarte flambée -tarjouksen ohella muitakin ässiä hihassa SYÖ!-viikoille. Helmikuun 9. päivään asti tarjoushinnastoon kuuluu niin alku- ja jälkiruokia kuin viinejä ja paikallisoluttakin. Hanna Vuorenmaa ja Leea Tepponen toivovat, että tarjoukset vetävät ravintolaan uusia ja kaikenikäisiä asiakkaita.
”Aikaisemmin ruokamme on houkutellut paikalle lähinnä eläkeväkeä, mutta kyllä tänne saavat kaikki tulla. Varsinkin tartet uppoavat helposti nuorillekin, ja lapsille saa tilattua puolitettuja annoksia.”
Wistub Alsace sijaitsee osoitteessa Laukontori 6. SYÖ!-viikkojen ajan ravintolasta saa kympillä ison tarte flambéen seuraavilla täytevaihtoehdoilla: Gratinée (savupekonia ja juustoa), Nordique (kylmäsavulohta ja tilliä), Chèvre & Miel (savupekonia, vuohenjuustoa ja hunajaa), Munster + 2e (savupekonia ja munster-juustoa), Végé (vuohenjuustoa, marinoitua punasipulia, munakoisoa, oliivia ja tomaattia).
Turkua on tituleerattu Suomen parhaaksi ravintolakaupungiksi. Parhaiden suomalaisravintoloiden listoilla kiikkuu muutamakin turkulaisnimi, mutta missä turkulaiset oikeasti syövät? Vastaus löytyy vanhoista parroista, turkulaisten kestosuosikeista.
Pippurimyllyssä ollaan yhtä suurta perhettä
Jos turkulaista pyytää nimeämään yhden ravintolan Martista, saa vastaukseksi varmasti Pippurimyllyn. Vuodesta 1974 asti Martin liikenteenjakajana toiminut ravintola vetää yhä salit täyteen.
Edes henkilökunta ei lähde ravintolasta kulumallakaan: alakerran Hugon vastaava Tiina Lehtonen on työskennellyt ravintolassa kymmenisen vuotta.
”Täällä kaikki ovat kuin yhtä suurta perhettä”, Lehtonen kertoo.
Pippurimylly ei konstaile: seiniä peittävät eri vuosikymmenten taidenäyttelyiden mainosjulisteet. Vanhaa charmia ei ole lähdetty uudistamaan tai korjailemaan, ja miksi toisaalta pitäisikään: resepti on selkeästi toimiva.
Lehtonen kertoo, että kanta-asiakkaita, jotka ovat käyneet syömässä ja viihtymässä ravintolan alkuajoista saakka, on paljon.
”Joku saattaa tulla välillä sanomaan, että voi vitsi, minähän söin tätä samaa joskus 80-luvulla, ja vieläkin on yhtä hyvää”, Lehtonen nauraa.
Viime SYÖ!-viikoilla Pippurimyllyn keittiöstä lähti päivittäin yli 50 lehtipihviä. Tällä kertaa listalta löytyy jättirapusalaattia sekä karitsaa punaviinikastikkeen ja kreikkalaisten perunoiden kera. Hugossa tarjoillaan hampurilaista sekä punajuuripihvejä aurajuustokastikkeella.
Pippurimyllyn ja Hugon kokki Natalie Valter kertoo, että asiakkaita pyritään kuuntelemaan kaikessa: suosikkiannoksia Pippurimyllyssä ovat liharuoat, joten sellainen haluttiin myös SYÖ!-viikoille.
”Viime kerralla hoppu alkoi heti ja kesti ihan viimeiseen päivään asti”, Valter nauraa.
Denniksessä asiakas on kuningas
Linnankadusta on Turussa muodostunut jo melkein synonyymi Dennikselle. Vuodesta 1975 samassa korttelissa sijainnut Turun ensimmäinen pitseria ei ole jäänyt elämään menneessä.
Denniksen aluepäällikkö Susanna Helanderilla on selkeä näkemys siitä, miksi vanha viehättää turkulaisia.
”Tuotteemme ovat laadukkaita: pitsapohjat tehdään omassa leipomossamme Kaarinassa. Eineksiä ei käytetä. Ja tietenkin se, että olimme Turun ensimmäinen pitseria, tuo tietynlaista perinnettä”, Helander kertoo.
Ilman hyvää asiakaspalvelua ei ravintola voi Helanderin mukaan menestyä. Denniksessä palvelu on ystävällistä ja ammattimaista. Suomalainen ei Helanderin mielestä mene ainoastaan halvimman hinnan perässä, vaan myös muut osa-alueet tulee olla kunnossa.
”Itse ainakin olen valmis maksamaan hieman arvokkaammasta tuotteesta, jos ravintolan palvelu on erinomaista.”
Dennis muutti uusiin tiloihin noin vuosi sitten. Kaakelit kiiltävät eikä tuolit tai pöydät narise. Työntekijöihinkin muutto toi uutta puhtia.
”Muuton myötä on tullut paljon aivan uusia asiakkaita, ja etenkin selkeästi nuorempaakin väkeä”, Helander kertoo.
Perinteiselle ravintolalle tärkeää on pysyä muutoksen aallonharjalla. Dennis tunnetaan, ja tullaan varmasti aina tuntemaankin pitsoistaan, mutta niiden ohelle on tuotu monenlaisia uusia tuotteita.
”Olemme juuri lanseeranneet ensimmäisen vegaaneille soveltuvan pitsamme. Se on saanut valtavasti kehuja muiltakin kuin kasvissyöjiltä!”
Denniksen lista uusitaan muutaman kerran vuodessa: syksyllä syödään sieniä ja riistaa, kesällä kevyempiä herkkuja. Tämän kertaisista SYÖ!-annoksista löytyy kasvis- ja lihapitsaa sekä kana-pekonipastaa.
”Esimerkiksi listalta löytyvä Angelo on yksi suosituimmista pastoistamme. Jokaiselle löytyy SYÖ!-listaltakin jotain”, Helander sanoo.
Kaikkien kaveri Kerttu
Rautatieaseman kupeesta löytyy moderni turkulainen klassikko. Kortteliravintola Kerttu on toiminut Läntisellä Pitkäkadulla vuodesta 2004. Ravintolan salaisuus on sen ravintolapäällikkö Petri Tauriaisen mukaan rento tunnelma: Kerttuun on tervetullut jokainen. Turha hienostelu ei kuulu kuvaan.
”Me ollaan lähtökohtaisesti todella helposti lähestyttävä ravintola”, Tauriainen toteaa.
Turku on Tauriaisen mukaan mielenkiintoinen ravintolakaupunki juuri kovan kilpailun takia. Ravintolat eivät voi jäädä junnaamaan paikoilleen, vaan listojen on uudistuttava tutuissa ja turvallisissakin paikoissa.
SYÖ!-annokseksikin päätynyt pekoni-juustoburger on listan uusimpia lisäyksiä. Lisäksi listalta löytyy vuohenjuustosalaattia vadelmavinegretillä.
”Burgerit ovat ehdottomasti kasvattaneet suosiotaan, ja pekoni-juustoburger on ollut heti alusta lähtien todella suosittu”, Tauriainen kertoo.
Myös ruoan ja raaka-aineiden tuoreuteen on alettu panostaa turkulaisissa ravintoloissa. Kertussa hampurilaisten sämpylät ja pihvit pyöritellään itse eikä kaupasta hankita enää paikan päällä valmistettavissa olevia tuotteita.
“Lähtökohtaisesti on minusta väärin, että ravintoloissa tarjoillaan valmiiksi tehtyä ruokaa. Kyllä se ruoka pitää ravintolassa valmistaa.”