SYÖ!-viikkojen päivät käyvät vähiin, mutta torstaihin mennessä ehtii käydä kympin annoksilla vaikka useammassa ravintolassa! Tampereen 13 kampanjaravintolan ja 36 tarjousannoksen joukosta löytyy reilusti valinnan varaa ja uusiakin tuttavuuksia ihan kaikille kaupunkilaisille.
Tamperelaiset Marika Henriksson ja Jani Kaseva ottivat lokakuisesta arki-illastaan ilon irti ja suuntasivat Näsilinnankadun legendaariseen Ohranjyvään SYÖmään.
”SYÖ!-viikoilla tulee käytyä helpommin sellaisissa paikoissa, joissa ei ehkä muuten kävisi”, Kaseva miettii ja kertoo käyneensä kampanjan aikana ensimmäistä kertaa Public House Huurteessa.
Ohranjyvä on sentään pariskunnalle tuttu paikka, mutta kampanjamenusta löytyy pari uuttakin annosta. Ohranjyvässä työskentelevä Antti Rapi kertoo, että tumman vehnäolutkastikkeen kanssa tarjoiltavaa possun poskea ei ole ollut hetkeen ravintolan listalla, ja sienillä tai savuporolla täytettävää uuniperunaa saa pian uudistuvalta listalta. Ohranjyvän hampurilainen on puolestaan vanha tuttu, ja sen maine on vedonnut SYÖ!-viikkojen kävijöihinkin parhaiten.
Tsekkaa kaikki Tampereen SYÖ!-ravintolat ja -tarjoukset täältä!
Lahdessa on SYÖty viime päivät hyvin. Ravintoloista saatu palaute kertoo, kuinka kaupunki on herännyt toiseen SYÖ!-kampanjaansa erittäin virkeänä ja keittiöiden kokit on pistetty koville.
Esimerkiksi Fresno American Diner on päässyt käsiksi uusiin asiakkaisiin kympin annosten myötä.
“Keväällä olimme jo mukana ja huomasimme, että SYÖ tuo paljon asiakkaita, jotka ei ole käynyt aikaisemmin”, Outi Mertamo Fresnosta kertoo.
SYÖ!-kampanja tarjoaa usein opiskelijabudjetilla eläville nuorille harvoja mahdollisuuksia käydä ravintolassa. Fresno American Dinerissa kamppis on kuitenkin tuonut toisenlaista väkeä.
“Meillä on jo valmiiksi paljon nuoria, kun meillä on isot opiskelija-alennukset ja muut. Tällainen tuo uutta asiakaskuntaa, paljon eri-ikäisiä ja vanhempaakin väkeä.”
Fresnon SYÖ-asiakkaat luottavat burgeriin ja uudet tulijat osaavat kysyä tarjousannoksia tullessaan. SYÖ!-annoksista löytyy kahden pihvin perusburger, vegetaristi vaihtoehto sekä auralla höystetty kanaburger.
“On meillä vähän lisävoimia apuna, vaikkei hirveästi ole voinut lisärekrytointeja tehdä. Yrittäjän näkökulmasta ei voi valittaa, että on liikaa asiakkaita”, Mertamo sanoo.
Hämeenlinnasta kotoisin oleva, Lahdessa työskentelevä ja Helsingissä kasvanut Mertamo tietää, että pienemmissä kaupungeissa ulkonasyömisen kulttuuri on aivan erilainen kuin Helsingissä.
“Tiistaisin ja maanantaisin tai arkena ylipäätään ei ihmiset liiku, kun Helsingissä käydään ravintoloissa melkein joka päivä. Siellä käytetään palveluita enemmän ja tavataan ihmisiä useammin esimerkiksi kahvin ääressä ravintolassa.”
Juuri mainittua ulkonasyömisen kulttuuria SYÖ!-viikot haluavat Lahteen viedä.
SYÖ!-viikot ovat tulleet jäädäkseen Tampereen Kalevaan. Viime kerralla mukaan saatiin Gastropub Kaleva, ja nyt remmissä on myös Public House Huurre.
Huurre perustettiin vuonna 2015 Sammonkadulle Musakeskuksen kiinteistöön. Samana vuonna käynnistyi myös Musakeskuksen treenikämppätoiminta, ohjelmatoimisto NEM Agency muutti samaan kiinteistöön ja Gastropub Kaleva avattiin muutaman korttelin päähän. Huurteen ravintoloitsija Juha Kannisto kuvaileekin tuota aikaa Kalevan uudeksi heräämiseksi.
”Olen itse asunut Kalevassa kymmenisen vuotta, ja tänne on alkanut muodostua pikkuhiljaa sellainen hyvä Kaleva -meininki, joka on ollut voimakkaimmillaan viimeisen kolmen vuoden ajan.”
Kannisto arvioi Kalevan saaneen uutta puhtia väestörakenteensa nuorentumisesta. Viime vuosina alueelle on rakennettu valtavasti uusia asuintaloja, joista osa on suunnattu opiskelijoille.
”Samalla kaupunki on kasvanut ja keskusta tullut Kalevaa lähemmäksi”, Kannisto pohtii.
Naapurusto tiiviissä yhteistyössä
Kalevan nosteesta ja letkeästä tunnelmasta saanee osittain kiittää myös alueen yrityksiä, joiden keskuudessa vallitsee hyvä henki. Kannisto kertoo, että Huurre on järjestänyt esimerkiksi yhteisiä tietovisoja Gastropub Kalevan kanssa ja ravintolassa esiintyy usein sekä Musakeskuksessa treenaavia että NEM:iä edustavia bändejä.
Musakeskuksen yritystoiminta monipuolistui entisestään noin vuosi sitten, kun Kannisto perusti Mika Koron ja Juha Sorsan kanssa tiilitalon päätyyn panimon, Kaleva Brewing Companyn. Samalla Huurteesta tehtiin panimon oma tap room, ja ravintolan hanoista löytyykin aina vähintään kolmea oman talon tuotetta.
”Panimon kanssa homma on lähtenyt liikkeelle sen verran hyvin, että kaikki mitä tehdään myös menee”, Kannisto hymähtää.
American BBQ:ta ja raikkaita lättyjä
Panimotuotteiden lisäksi Huurteesta saa toki ruokaa, ja senhän vuoksi ravintola on mukana tämänkertaisilla SYÖ!-viikoillakin. Tarjouskampanjaan lähdettiin kolmen annoksen kombolla, josta löytyy vaihtoehtoja niin liha-, kasvis- kuin äyriäisruoankin ystäville.
”American burger on mukana uudelta ruokalistaltamme, jolta löytyy muutenkin reilua American BBQ -meininkiä. Vegan burger valittiin mukaan, sillä halusimme kohdella hyvin myös kasvissyöjiä ja vegaaneita. Rapulätty on taas ehkä vähän eksoottisempi valinta muihin tarjousannoksiin verrattuna”, Juha Kannisto perustelee valintoja.
Perustelut lienevät uponneen kalevalaisille ja muillekin kaupunkilaisille, sillä SYÖ!-viikkojen alku on ollut Kanniston mukaan ”jotakin reippaan ja mayhemin välistä”.
"American burgeria on mennyt selkeästi eniten. Eipä siinä, käydään tukussa ja pannaan burgeria pöytään!", Kannisto kertoo ja toivottaa muutkin kuin Kalevassa asuvat tamperelaiset tervetulleiksi SYÖ!-viikoille.
Tampereen Teatterin kyljessä, keskellä Hämeenkatua sijaitseva Bookers Bar: Beers & Bagels kiteyttää nimeensä kaiken oleellisen toiminnastaan: pystybaarista saa olutta ja bageleita, minkä lisäksi siellä pystyy tekemään pöytävarauksia kaupungin muihin ravintoloihin.
Gastropub-perheeseen kuuluva persoonallinen varausbaari tunnettiin aiemmin Bookers Express Barina, mutta viimeviikkoisen uudistumisensa myötä nimikin päivittyi.
Nimen lisäksi Bookersin merkittävimpiin uudistuksiin kuuluu tarjonnan laajentuminen ruokapuolelle. Listan kulmakivenä ovat jenkkityyliset bagelit, täytteillä tai ilman nautittavat vesirinkelit.
Rinkeli taskuun ohikulkijalle
Gastropub-ravintoloitsijan Sami Lappalaisen mukaan paperikääreeseen tai -taskuun paketoidut bagelit kuuluu syödä käsin, minkä vuoksi ne ”istuvat” luontevasti pystybaari- ja take away -kulttuuriin.
”Bagelit sopivat mainiosti tyyliimme ja sijaintiimme Hämeensillan kupeeseen, jossa on runsaasti jalankulkua”, hän luonnehtii.
Bookers Barin bagelit ovat mukana myös tämänkertaisilla SYÖ!-viikoilla. Kympin kampanja-annokseen kuuluu kolme rinkeliä, jotka täytetään alusta loppuun herkuttelijan toiveiden mukaisesti. Täytevalikoima on laaja, ja siitä loihtii annoksen melkeinpä millaiselle ruokavaliolle tahansa.
”Bagel on aika iso, yksi henkilöä kohden on yleensä sopiva määrä. Tarjousannoksesta riittää siis useammalle, tai siitä voi viedä osan kotiin. Kyytipojaksi olut on tyypillisin kahvin ohella”, Lappalainen neuvoo.
Legendaariset SYÖ!-viikot tulevat taas 6.-19. lokakuuta, ja ne rantautuvat nyt jo toista vuotta peräkkäin Lahteen! Mukana on 11 ravintolaa, ja niiden joukkoon mahtuu yksi uusi tulokas.
Tutustu SYÖ!-ravintoloihin:
Alex Food & Café
SYÖ!-viikkojen uusin tulokas on lahtelainen kahvila-ravintola Alex, joka tarjoilee kympillä ison siipiannoksen, hampurilaisaterian juomineen tai kanapihvin vuohenjuustolla. Kuuletko, kuinka Alex jo huutaa: "SYÖ!mään!"
Domino Sushi
Mitä yhteistä on dominolla ja sushilla? Molemmissa on paloja! Domino Sushissa tarjoillaan kolmea SYÖ!-annosta, ja mikä parasta, tarjoukset ovat voimassa myös lounasaikaan.
Bus Burger
Burgeria bussissa, kyllä kiitos! SYÖ!-vaihtoehdoissa löytyy: liha-, kana- tai vegaaniateria. Bus Burgerista löytyy aito amerikkalainen koulubussi, jonka sisällä voi myös syödä.
Fafa's
Supersuosittu Fafa's osallistuu SYÖ!-viikkoihin vegaanisella falafel-hummuspitalla ja herkullisella kana-annoksella. Nam!
Pancho Villa
Hampurilaisten moniosaaja Pancho Villa panee parastaan SYÖ!-viikoilla: maista joko juusto- tai tofuhamppari. Tai molemmat! Ne maksavat vain kympin kappale!
Siipiravintola
Ei ole vaikea arvata, mitä Siipiravintola tarjoilee SYÖ!jille: siipiä! Valittavana on kaksi erilaista kokonaisuutta siipiä ja muuta ihanaa sormisyötävää. Vain kympillä!
Fresno American Diner
Jos Fresnossa syödään tällä tavalla, lähdemme sinne! Siis heti SYÖ!-viikkojen jälkeen. Kympillä saa burgerin, kanapihvin tai vegecombon.
Pikku Makalu
Ravintola Pikku Makalu tarjoilee aitoja, perinteisiä nepalilaisia herkkuja. SYÖ!-viikkojen aikana kympillä saa vatsan täyteen lammasta, kanaa tai tofua.
Amarillo
Kympillä tex mexiä Rillossa! Täällä SYÖ!dään kanaa ja kasvista, ja tarjoukset ovat voimassa myös lounaalla.
Hello! American Diner
Hello! Maistuuko hamppari? Tässä dinerissa tarjolla on kolmea SYÖ!-burgeria: kaksi lihalla ja yksi vegenä.
Manhattan Steak House
Jos pihviä haluat syödä nyt, ootko Manhattanissa käynyt? SYÖ!-viikoilla tarjolla on paitsi pihviä, myös lohta! Kympillä, tietty.
Legendaariset SYÖ!-viikot tulevat taas, 6.-19. lokakuuta! Turussa mukana on 24 ravintolaa, joista kokonaiset 7 ovat uusia tulokkaita kympin ravintolajuhlassa.
Turkulaisravintolat, jotka eivät viimeksi olleet mukana SYÖ!-viikoilla ovat:
Teini
Uudelleen avattu turkulaisklassikko Teini panee SYÖ!-viikoilla parastaan: kympillä irtoaa trendikäs tartar tai porsaan pluma eli etuselkä. Nam!
Gastropub Löytö
Ei ole kunnon gastropubin voittanutta. Löydön SYÖ!-listalla on vegaaniburger ja karitsasalaatti, ja ilouutisia: tarjous on voimassa myös lounasaikaan.
Splizzeria
Splizzerian SYÖ!-annoksissa on kolme vaihtoehtoa: liha, kana tai kala. Annokset voi tilata pizzana, salaattina tai fifty-fifty, ja mukaan kuuluu hanalimu.
Siipiravintola
Ei tarvinne arvata, mitä Siipiravintolassa SYÖ!dään kympin viikoilla (ja muutenkin): valittavana on kaksi rapeaa ja tulista kokonaisuutta siipiä, tikkuja ja dippejä.
3. Linja
Kolmas Linja on rento ruoka- ja juomaravintola, jossa tarjoillaan SYÖ!-viikkojen ajan hamppareita ja siipiä. Kympillä tietty!
Bowler
Keilailuravintola Bowler kumartaa ah-niin-ihanalle burger-, sandwich- ja bbq -osastolle myös SYÖ!-viikoilla. Nälkä kasvaa keilatessa, joten ei muuta kuin pallot käteen.
Kawaii
Kawaii on japania ja tarkoittaa kaikkea söpöä ja ihanaa. Emme tiedä söpöstä, mutta ihana on ainakin ravintola Kawaiin 14 palan sushilajitelma, joka irtoaa SYÖ!-viikoilla vaivaisella kympillä!
Legendaariset SYÖ!-viikot tulevat taas 6.-19. lokakuuta! Mukana on yhteensä 13 ravintolaa Tampereelta. Niissä on paljon vanhoja konkareita, mutta mukaan mahtuu myös kourallinen uusia tuttavuuksia.
Tamperelaisravintolat, jotka eivät viimeksi olleet mukana kampanjassa, ovat:
Public House Huurre
Ken Kalevaan eksyy, ei sieltä palaa – koska ei enää muuta tarvitse. Panimobaariravintola Huurteen SYÖ!-viikkojen tarjousmenussa on burgereita ja rapulätty.
Guru’s Kitchen & Bar
Gurun keittiössä tiedetään, millaisia vaihtoehtoja ihmiset haluavat SYÖ!dä. Tarjolla on kympin mezelajitelmia, ja oikea vaihtoehto löytyy niin kasvissyöjälle, vegaanille kuin sekaanillekin.
Thai Sisters' Wok
Thaisiskokset palvelevat nälkäisiä Puutarhakadulla. Wokkiannoksen voi valita kanalla, katkaravulla, possulla, härällä tai tofulla, eikä siinä vielä kaikki! Mukaan kuuluu myös kolme kevätrullaa.
Bookers Bar: Beer & Bagels
Bookers Barilla on bagelhommat jiirissä: SYÖ!mään saa tulla kympillä ihan kavereiden kanssa, koska kybällä irtoaa kokonaiset kolme bagelia ja valita voi mitkä tahansa täytetyt bagelit.
Maka Sushi
Kivenheiton päässä Hämeenpuistosta sijaitseva Maka Sushi tarjoaa SYÖ!-viikolla nälkäisille jopa kolmea erilaista sushilajitelmavaihtoehtoa. Ja arvaa, millä hinnalla? No kympillä tietenkin!
Legendaariset SYÖ!-viikot tulevat taas! Tällä kertaa mukana on 6.-19. lokakuuta kokonaiset 66 ravintolaa Helsingissä. Joukossa on muutamia vanhoja konkareita sekä koko liuta uusia ravintoloita, joiden tarjontaa voit käydä testaamassa vaivaisella kympillä.
Helsinkiläisravintolat, jotka eivät olleet viime kerralla mukana SYÖ!-viikoilla ovat:
Haru Sushi
Fredan sushiravintola Haru myy illan sushibuffaa kympillä viikkojen ajan! Tarjous toimii myös take awayna, silloin mukaan saa ottaa kympillä 16 palaa.
Oluthuone Lehto
Annankadulla sijaitsevassa oluthuoneessa SYÖ!dään kympillä mezelajitelmia tai kvinoasalaattia. Ja kai arvaatte, mitä siellä juodaan?
Don Corleone
Kampin kauppakeskuksen Don Corleone ei ole mikään mafiapomo, vaan italialainen herkkuravintola. SYÖ!-viikkojen aikana keittiöstä irtoaa kolme annosta kympillä: cannelloneja, pennepastaa tai tulista tomaattikeittoa bruschetta-leipien kera.
Ravintola Fig
Kalevankadun romanttisen ravintola Figin SYÖ!-tarjonta on monipuolinen: vuohenjuusto-viikunasalaattia, vegaanista pataa ja vorschmackia. Ja romantiikkaa.
Pasta Box
Pasta Boxin SYÖ!-annoksia tarjoillaan kahdessa raflassa: Isossa Omenassa ja Itiksessä. Valittavana on kolme erilaista pastavaihtoehtoa. Buon appetito!
Levant
Lähi-idän kasvisherkkuja tarjoileva Levant on SYÖ!-viikoilla mukana kahden ravintolan taktiikalla: Kallion ja Bulevardin ravintoloista saa molemmista mezelajitelman tai falafel-halloumirullan kybällä.
Haiku
Ravintola Haikussa Manskulla saa 14 palan sushilajitelman vaivaisella kympillä SYÖ!-viikkojen ajan. Hai, ku hyvää!
Lönkka
Korttelibistro Lönkan nimikin paljastaa, missä ravintola sijaitsee. Mutta se ei kerro, mitä kympillä saa – me kerromme: piadinan. Se on italialainen, täytetty flatbread. Valittavana on kaksi erilaista täytettä.
Elmo Sport Bistro
Elmosta saa SYÖ!-viikkojen aikana kympillä lähes minkä tahansa puuhiiligrilliburgerin! Ainoastaan JD ja WTF!? eivät kuulu kampanjavalikoimaan.
Ravintola Punainen Omena
Malmilaisen ravintola Punaisen Omenan laaja valikoima aasialaisia ruokia SYÖ!-viikkojen ajan kympillä! Tästä ei buffa parane.
Siipiweikot
Vastikään Helsinkiin rantautunut legendaarinen siipiosaaja Siipiweikot koettelee SYÖ!jien tulisuuskestävyyttä parilla runsaalla kampanja-annoksella (ei hätää, kastikkeen voimakkuuden saa valita itse.)
Roots Helsinki
Kallion supersuosittu vegaanikahvila Roots hemmottelee SYÖ!-viikkojen kävijöitä nyhtökauraburgerilla ja vegaanisella punajuuritofu-bowlilla. Kympillä!
Marski Bar & Restaurant
Keskustan ytimessä sijaitseva SYÖ!-viikkojen ensikertalainen Marski tarjoaa kympillä jos jonkinlaisia herkkuja: ribsejä, lohitoastin tai lammaslihapullat.
Ravintola Solna
Munkkiniemeläinen korttelibistro Solna on paikallinen ikoni, jossa luotetaan klassikoihin myös SYÖ!-viikoilla: tarjolla on burgeria tai pasta carbonaraa kympillä.
Ravintola Simrik
Pukinmäessä sijaitseva nepalilaisravintola Simrik tarjoilee perinteisiä nepalilaisherkkuja myös SYÖ!-viikoilla: vaihtoehtoina kana, lammas tai kasvis. Lisukkeena lämmin asiakaspalvelu.
Rune's Ravintola
Töölöläisten uusin olohuone eli ravintola Rune’s täyttää ruokailijoiden vatsat edulliseen SYÖ!-hintaan kasvislasagnella, lihaburgerilla tai grillatulla kanalla.
O’Learys
O’Learys on mukana SYÖ!mässä kahdella raflalla: Ison Omenan ja Bakersin ravintoloissa tarjotaan molemmissa juusto- tai kasvisburgeri huokeaan kymmenen euron hintaan.
AKA
Itämainen katuruokarafla AKA Oriental Gastrobar Stockmannin nurkalla tarjoilee SYÖ!jille ramen-kulhoja ja lohiteriyakia – ja takuulla Helsingin mielenkiintoisimpiin kuuluvan raflatilan.
Ravintola API
Ravintola API oli ennen Kokkolan paras nepalilaisravintola. Nyt se tarjoilee Kokkolan – tai siis Nepalin – parhaita herkkuja Annankadulla, SYÖ!-viikkojen ajan kympillä. Lammasta, kanaa tai punajuuri-perunapalloja.
Tampereen SYÖ!-ravintoloissa on tällä kertaa tarjolla erityisen paljon vedeneläviä. Kalaa ja simpukoita saa kolmesta keskustan ravintolasta vielä kiirastorstaihin asti. Annokset ovat olleet hyvin suosittuja, joten niitä halutessaan kannattaa toimia nopeasti! Pöytävarauskaan ei olisi varmasti pahitteeksi.
August von Trappe
Belgialaisbistro August von Trappe tarjoilee Tampereen SYÖ!-ravintoloiden ainoan simpukka-annoksen. Anopin simpukat / Moules Moucalde -nimiseen annokseen kuuluu 250 grammaa sinisimpukoita, jotka on maustettu valkosipulilla, chilillä, korianterilla, valkoviinillä, voilla, Madras-currylla ja tilkalla kermaa. Simpukat tarjoillaan belgianperunoiden, majoneesin ja sinapin kanssa.
Keittiöpäällikkö Kalle Laaksonen kertoo SYÖ!-viikkojen alkaneen August von Trappessa lennokkaasti. Simpukkatarjous on ollut jopa niin suosittu, että sinisimpukat loppuivat kesken ensimmäisenä kampanjaviikonloppuna. Ravintolassa ei ole kuitenkaan ryhdytty ruoan laatua heikentäviin pikaratkaisuihin.
”Emme ole turvautuneet pakastesimpukoihin, sillä ne ovat ihan eri tuote tuoreisiin verrattuna. Käyttämämme sinisimpukat ovat peräisin Tanskasta. Tiistaina meille tulevat simpukat ovat olleet vielä sunnuntaina meressä”, Laaksonen painottaa.
Anopin simpukat ovat houkutelleet August von Trappeen sellaisiakin asiakkaita, jotka eivät ole syöneet simpukoita aiemmin.
”Kukaan ei ole vielä koskaan antanut negatiivista palautetta simpukoista”, Laaksonen nauraa.
Hän suhtautuu positiivisesti myös siihen, että tarjoukset ovat vedonneet varsinkin ravintolan keskivertoasiakkaita nuorempaan väkeen.
”Ehkä tämä on vaikuttanut osan mielestä vähän pelottavalta paikalta. Olemme kuitenkin lähtökohtaisesti belgialaistyylinen bistro”, keittiöpäällikkö muistuttaa viittaamalla bistrojen ei-niin-muodolliseen ilmapiiriin.
Villisika
Jos simpukat ovat aiheuttaneet yleisöryntäyksen August von Trappeen, vain sadan metrin päässä sijaitsevassa Villisiassa ahven on tehnyt saman tempun. Tuhdeista liharuoista tuttu ravintola valitsi tarjousannoksiinsa paistettua ahventa itse tehdyn perunamuusin, paistettujen kasvisten ja haudutetun sipulin kera.
”SYÖ!-viikot ovat yllättäneet nyt tosi positiivisesti. Varsinkin ahvenella on ollut niin paljon kysyntää, että välillä on jouduttu ihan käymään tukussa”, kiittelee keittiöpäällikkö Tero Papinsaari.
Toista kertaa SYÖ!-viikoille osallistuvalla ravintolalla oli edelliselläkin kierroksella tarjouksessa kalaa, joskin lohta.
”Ahveneen päädyttiin, koska sitä ei ole oikein ollut vielä muissa kampanjapaikoissa. Ajattelimme myös, että lohi olisi jo vähän tylsää.”
Valintaa ei ole tarvinnut katua. Papinsaaren mukaan viime viikonloppuna lohiannoksia myytiin kuutisenkymmentä kappaletta ja SYÖ!-annoksia kaikkiaan noin parisataa. Myös arkipäivien myyntimäärät ovat olleet kovia.
”Väkeä on ollut nyt muutenkin selkeästi enemmän kuin viimeksi”, keittiöpäällikkö kertoo.
Wistub Alsace
Laukontorin oma ranskalais-eurooppalainen viinitupa, Wistub Alsace, osallistuu kala¬- ja äyriäissarjan tarjouksiin bouillabaisse-annoksellaan. Keittiön vuoropäällikkö Maija Heiskanen kertoo, että keitto on suunniteltu omalla vapaudella mutta perinteitä kunnioittaen.
”Annos on aika tyypillinen välimerellinen ja ranskalainen kalakeitto. Siinä on paria kalaa, eli vaaleaa turskaa ja rasvaisempaa lohta, sekä simpukoita ja sahramia”, Heiskanen kuvailee.
Bouillabaisse on ollut Wistub Alsacen tämänkertaisista SYÖ!-annoksista kysytyimpiä. Heiskasen mukaan ensimmäisinä kampanjapäivinä meni melkein pelkästään sitä.
”SYÖ!-viikot ovat alkaneet meillä hyvin vauhdikkaasti, ja viime viikon perusteella uskon, että asiakkaita riittää viimeisillekin päiville. Ravintolamme on aika pieni, joten pöytävaraus kannattaa tehdä etukäteen”, hän kehottaa.
Tampereen SYÖ!-viikkojen itäisin ravintola löytyy Kalevasta, TOASin legendaarisen opiskelijakerrostalon Uuden Domuksen alakerrasta. Gastropub Kalevassa on ruokaillut kampanjapäivien aikana niin tuttuja kuin uusiakin asiakkaita.
”SYÖ!-viikot ovat piristäneet tosi kivasti varsinkin arki-iltoja. Meille on tullut paljon sellaisiakin ihmisiä, jotka eivät ole käyneet täällä aiemmin”, ravintolapäällikkö Johanna Sutinen kertoo tyytyväisenä.
Gastropub Kaleva osallistuu SYÖ!-viikoille varsin lihaisilla tarjousannoksilla. Vaihtoehtoina on tuplajuustoburger kahdella 150-grammaisella Black Angus -härän pihvillä tai parin sadan gramman porsaan ulkofileepihvi valkosipuliperunoilla ja aurajuustokastikkeella tai BBQ-maustevoilla ja ranskalaisilla. Kampanjan aikana tarjouksessa ovat myös alkukeitto ja muutamat juomat.
”Viime SYÖ!-viikoilla meillä oli tarjouksessa härän ulkofileetä, joten nyt haluttiin vaihteen vuoksi porsasta. Burgereita meillä on ollut aiemminkin listalla, ja ne ovat käyneet aina hyvin kaupaksi”, Sutinen perustelee annosvalintoja.
Gastropub-perheen jäsen
Gastropub Kaleva on nimensä mukaisesti osa Tampereen Gastropub-perhettä, johon kuuluvat The Bull, Tapas Bar Inez, kievari Kahdet Kasvot, Gastropub Nordic, O’Hara’s Freehouse, Gastropub Praha, Gastropub Soho, Gastropub Tuulensuu, Deli 1909 & Wine Bar sekä kesäravintola Rillinki. Enemmistö Vinoteca Oy:n ja Winresta Oy:n omistamista gastropubeista sijaitsee Tampereen ydinkeskustassa, ja Gastropub Kaleva perustettiin vuonna 2015 laajentamaan ravintolaperhettä keskustan ulkopuolelle.
”Moni keskustan Gastropubien vakioasiakkaista asuu Kalevassa, joten aluksi ideanamme oli tuoda yksi ravintola heitä lähemmäs ja koota sen ruokalistalle suosikkiannoksia muista Gastropubeista. Ajan myötä olemme räätälöineet listalle omiakin annoksia keittiön ideoiden ja asiakkaiden toiveiden mukaa”, Sutinen kertaa ravintolansa historiaa.
”Meille on muodostunut myös oma asiakaskunta lähialueen asukkaista ja muiden gastropubien asiakkaista. Jotkut asiakkaat aloittavat iltansa ensin keskustan gastropubeissa ja kävelevät vielä keskustasta tänne”, ravintolapäällikkö jatkaa nauraen.
Gastropub Kaleva vetoaakin rennolla meiningillään eri-ikäisiin ihmisiin. Lautapelit sekä viikoittaiset tietovisat ja musabingot houkuttelevat varsinkin lähialueella asuvia opiskelijoita ja muuta nuorempaa väkeä, kun taas vanhemmat asiakkaat viihtyvät ruoka- ja juomatarjonnan parissa.
”Moni tietää, että Gastropub-perheen ravintoloilta voi odottaa hyvää laatua niin ruoka- kuin juomapuoleltakin. Esimerkiksi juomatarjontaamme kuuluu yli sata erilaista olut- ja siideripulloa sekä hanatuotteet siihen päälle.”
Ravintolat Kalevan kasvattajina
Kalevan pub- ja ravintolatarjonta on laajentunut viime vuosina mukavaa vauhtia. Esimerkiksi Public House Huurre avattiin samana vuonna kuin Gastropub Kaleva. Johanna Sutisen mukaan kaupunginosan ravintoloiden kesken vallitsee hyvä henki.
”Kaleva on uusien rakennusprojektien myötä selkeästi kasvava kaupunginosa, ja kovan kilpailun sijaan on kivempi kehittää Kalevaa yhdessä. Olemme järjestäneet Huurteen kanssa esimerkiksi yhteisiä tietovisoja.”
Omalta osaltaan Gastropub Kaleva pitää vireää korttelihenkeä yllä erilaisin tapahtumin, esimerkiksi live-musiikkikeikoin ja ruoka- ja juomapuolen teemaviikoin. Tällä viikolla avatulla terassilla pidetään kesällä omat grilli- ja musiikki-iltansa.
”Uuden Domuksen julkisivuremontti valmistuu pääsiäisen jälkeen, ja terassin kanssa päästään kunnolla vauhtiin sen päätyttyä. Terassiasiakkaita on ollut vielä aika vähän, mutta kyllä me suomalaiset olemme niin sitkeitä kevään odottajia, että eiköhän uloskin saada asiakkaita heti säiden salliessa”, Sutinen nauraa.