Legendaariset SYÖ!-viikot tulevat taas 6.-19. lokakuuta, ja ne rantautuvat nyt jo toista vuotta peräkkäin Lahteen! Mukana on 11 ravintolaa, ja niiden joukkoon mahtuu yksi uusi tulokas.
Tutustu SYÖ!-ravintoloihin:
Alex Food & Café
SYÖ!-viikkojen uusin tulokas on lahtelainen kahvila-ravintola Alex, joka tarjoilee kympillä ison siipiannoksen, hampurilaisaterian juomineen tai kanapihvin vuohenjuustolla. Kuuletko, kuinka Alex jo huutaa: "SYÖ!mään!"
Domino Sushi
Mitä yhteistä on dominolla ja sushilla? Molemmissa on paloja! Domino Sushissa tarjoillaan kolmea SYÖ!-annosta, ja mikä parasta, tarjoukset ovat voimassa myös lounasaikaan.
Bus Burger
Burgeria bussissa, kyllä kiitos! SYÖ!-vaihtoehdoissa löytyy: liha-, kana- tai vegaaniateria. Bus Burgerista löytyy aito amerikkalainen koulubussi, jonka sisällä voi myös syödä.
Fafa's
Supersuosittu Fafa's osallistuu SYÖ!-viikkoihin vegaanisella falafel-hummuspitalla ja herkullisella kana-annoksella. Nam!
Pancho Villa
Hampurilaisten moniosaaja Pancho Villa panee parastaan SYÖ!-viikoilla: maista joko juusto- tai tofuhamppari. Tai molemmat! Ne maksavat vain kympin kappale!
Siipiravintola
Ei ole vaikea arvata, mitä Siipiravintola tarjoilee SYÖ!jille: siipiä! Valittavana on kaksi erilaista kokonaisuutta siipiä ja muuta ihanaa sormisyötävää. Vain kympillä!
Fresno American Diner
Jos Fresnossa syödään tällä tavalla, lähdemme sinne! Siis heti SYÖ!-viikkojen jälkeen. Kympillä saa burgerin, kanapihvin tai vegecombon.
Pikku Makalu
Ravintola Pikku Makalu tarjoilee aitoja, perinteisiä nepalilaisia herkkuja. SYÖ!-viikkojen aikana kympillä saa vatsan täyteen lammasta, kanaa tai tofua.
Amarillo
Kympillä tex mexiä Rillossa! Täällä SYÖ!dään kanaa ja kasvista, ja tarjoukset ovat voimassa myös lounaalla.
Hello! American Diner
Hello! Maistuuko hamppari? Tässä dinerissa tarjolla on kolmea SYÖ!-burgeria: kaksi lihalla ja yksi vegenä.
Manhattan Steak House
Jos pihviä haluat syödä nyt, ootko Manhattanissa käynyt? SYÖ!-viikoilla tarjolla on paitsi pihviä, myös lohta! Kympillä, tietty.
Legendaariset SYÖ!-viikot tulevat taas, 6.-19. lokakuuta! Turussa mukana on 24 ravintolaa, joista kokonaiset 7 ovat uusia tulokkaita kympin ravintolajuhlassa.
Turkulaisravintolat, jotka eivät viimeksi olleet mukana SYÖ!-viikoilla ovat:
Teini
Uudelleen avattu turkulaisklassikko Teini panee SYÖ!-viikoilla parastaan: kympillä irtoaa trendikäs tartar tai porsaan pluma eli etuselkä. Nam!
Gastropub Löytö
Ei ole kunnon gastropubin voittanutta. Löydön SYÖ!-listalla on vegaaniburger ja karitsasalaatti, ja ilouutisia: tarjous on voimassa myös lounasaikaan.
Splizzeria
Splizzerian SYÖ!-annoksissa on kolme vaihtoehtoa: liha, kana tai kala. Annokset voi tilata pizzana, salaattina tai fifty-fifty, ja mukaan kuuluu hanalimu.
Siipiravintola
Ei tarvinne arvata, mitä Siipiravintolassa SYÖ!dään kympin viikoilla (ja muutenkin): valittavana on kaksi rapeaa ja tulista kokonaisuutta siipiä, tikkuja ja dippejä.
3. Linja
Kolmas Linja on rento ruoka- ja juomaravintola, jossa tarjoillaan SYÖ!-viikkojen ajan hamppareita ja siipiä. Kympillä tietty!
Bowler
Keilailuravintola Bowler kumartaa ah-niin-ihanalle burger-, sandwich- ja bbq -osastolle myös SYÖ!-viikoilla. Nälkä kasvaa keilatessa, joten ei muuta kuin pallot käteen.
Kawaii
Kawaii on japania ja tarkoittaa kaikkea söpöä ja ihanaa. Emme tiedä söpöstä, mutta ihana on ainakin ravintola Kawaiin 14 palan sushilajitelma, joka irtoaa SYÖ!-viikoilla vaivaisella kympillä!
Legendaariset SYÖ!-viikot tulevat taas 6.-19. lokakuuta! Mukana on yhteensä 13 ravintolaa Tampereelta. Niissä on paljon vanhoja konkareita, mutta mukaan mahtuu myös kourallinen uusia tuttavuuksia.
Tamperelaisravintolat, jotka eivät viimeksi olleet mukana kampanjassa, ovat:
Public House Huurre
Ken Kalevaan eksyy, ei sieltä palaa – koska ei enää muuta tarvitse. Panimobaariravintola Huurteen SYÖ!-viikkojen tarjousmenussa on burgereita ja rapulätty.
Guru’s Kitchen & Bar
Gurun keittiössä tiedetään, millaisia vaihtoehtoja ihmiset haluavat SYÖ!dä. Tarjolla on kympin mezelajitelmia, ja oikea vaihtoehto löytyy niin kasvissyöjälle, vegaanille kuin sekaanillekin.
Thai Sisters' Wok
Thaisiskokset palvelevat nälkäisiä Puutarhakadulla. Wokkiannoksen voi valita kanalla, katkaravulla, possulla, härällä tai tofulla, eikä siinä vielä kaikki! Mukaan kuuluu myös kolme kevätrullaa.
Bookers Bar: Beer & Bagels
Bookers Barilla on bagelhommat jiirissä: SYÖ!mään saa tulla kympillä ihan kavereiden kanssa, koska kybällä irtoaa kokonaiset kolme bagelia ja valita voi mitkä tahansa täytetyt bagelit.
Maka Sushi
Kivenheiton päässä Hämeenpuistosta sijaitseva Maka Sushi tarjoaa SYÖ!-viikolla nälkäisille jopa kolmea erilaista sushilajitelmavaihtoehtoa. Ja arvaa, millä hinnalla? No kympillä tietenkin!
Legendaariset SYÖ!-viikot tulevat taas! Tällä kertaa mukana on 6.-19. lokakuuta kokonaiset 66 ravintolaa Helsingissä. Joukossa on muutamia vanhoja konkareita sekä koko liuta uusia ravintoloita, joiden tarjontaa voit käydä testaamassa vaivaisella kympillä.
Helsinkiläisravintolat, jotka eivät olleet viime kerralla mukana SYÖ!-viikoilla ovat:
Haru Sushi
Fredan sushiravintola Haru myy illan sushibuffaa kympillä viikkojen ajan! Tarjous toimii myös take awayna, silloin mukaan saa ottaa kympillä 16 palaa.
Oluthuone Lehto
Annankadulla sijaitsevassa oluthuoneessa SYÖ!dään kympillä mezelajitelmia tai kvinoasalaattia. Ja kai arvaatte, mitä siellä juodaan?
Don Corleone
Kampin kauppakeskuksen Don Corleone ei ole mikään mafiapomo, vaan italialainen herkkuravintola. SYÖ!-viikkojen aikana keittiöstä irtoaa kolme annosta kympillä: cannelloneja, pennepastaa tai tulista tomaattikeittoa bruschetta-leipien kera.
Ravintola Fig
Kalevankadun romanttisen ravintola Figin SYÖ!-tarjonta on monipuolinen: vuohenjuusto-viikunasalaattia, vegaanista pataa ja vorschmackia. Ja romantiikkaa.
Pasta Box
Pasta Boxin SYÖ!-annoksia tarjoillaan kahdessa raflassa: Isossa Omenassa ja Itiksessä. Valittavana on kolme erilaista pastavaihtoehtoa. Buon appetito!
Levant
Lähi-idän kasvisherkkuja tarjoileva Levant on SYÖ!-viikoilla mukana kahden ravintolan taktiikalla: Kallion ja Bulevardin ravintoloista saa molemmista mezelajitelman tai falafel-halloumirullan kybällä.
Haiku
Ravintola Haikussa Manskulla saa 14 palan sushilajitelman vaivaisella kympillä SYÖ!-viikkojen ajan. Hai, ku hyvää!
Lönkka
Korttelibistro Lönkan nimikin paljastaa, missä ravintola sijaitsee. Mutta se ei kerro, mitä kympillä saa – me kerromme: piadinan. Se on italialainen, täytetty flatbread. Valittavana on kaksi erilaista täytettä.
Elmo Sport Bistro
Elmosta saa SYÖ!-viikkojen aikana kympillä lähes minkä tahansa puuhiiligrilliburgerin! Ainoastaan JD ja WTF!? eivät kuulu kampanjavalikoimaan.
Ravintola Punainen Omena
Malmilaisen ravintola Punaisen Omenan laaja valikoima aasialaisia ruokia SYÖ!-viikkojen ajan kympillä! Tästä ei buffa parane.
Siipiweikot
Vastikään Helsinkiin rantautunut legendaarinen siipiosaaja Siipiweikot koettelee SYÖ!jien tulisuuskestävyyttä parilla runsaalla kampanja-annoksella (ei hätää, kastikkeen voimakkuuden saa valita itse.)
Roots Helsinki
Kallion supersuosittu vegaanikahvila Roots hemmottelee SYÖ!-viikkojen kävijöitä nyhtökauraburgerilla ja vegaanisella punajuuritofu-bowlilla. Kympillä!
Marski Bar & Restaurant
Keskustan ytimessä sijaitseva SYÖ!-viikkojen ensikertalainen Marski tarjoaa kympillä jos jonkinlaisia herkkuja: ribsejä, lohitoastin tai lammaslihapullat.
Ravintola Solna
Munkkiniemeläinen korttelibistro Solna on paikallinen ikoni, jossa luotetaan klassikoihin myös SYÖ!-viikoilla: tarjolla on burgeria tai pasta carbonaraa kympillä.
Ravintola Simrik
Pukinmäessä sijaitseva nepalilaisravintola Simrik tarjoilee perinteisiä nepalilaisherkkuja myös SYÖ!-viikoilla: vaihtoehtoina kana, lammas tai kasvis. Lisukkeena lämmin asiakaspalvelu.
Rune's Ravintola
Töölöläisten uusin olohuone eli ravintola Rune’s täyttää ruokailijoiden vatsat edulliseen SYÖ!-hintaan kasvislasagnella, lihaburgerilla tai grillatulla kanalla.
O’Learys
O’Learys on mukana SYÖ!mässä kahdella raflalla: Ison Omenan ja Bakersin ravintoloissa tarjotaan molemmissa juusto- tai kasvisburgeri huokeaan kymmenen euron hintaan.
AKA
Itämainen katuruokarafla AKA Oriental Gastrobar Stockmannin nurkalla tarjoilee SYÖ!jille ramen-kulhoja ja lohiteriyakia – ja takuulla Helsingin mielenkiintoisimpiin kuuluvan raflatilan.
Ravintola API
Ravintola API oli ennen Kokkolan paras nepalilaisravintola. Nyt se tarjoilee Kokkolan – tai siis Nepalin – parhaita herkkuja Annankadulla, SYÖ!-viikkojen ajan kympillä. Lammasta, kanaa tai punajuuri-perunapalloja.
SYÖ!-viikot ovat varma kesän merkki: terassit alkavat aueta, ilmat lämmetä ja tori täyttyä. Sinne siis!
Nälkäisellä turkulaisella ei kesällä ole oikeastaan mitään muuta ongelmaa kuin se, että mihin ravintolaan sitä pitäisi oikein mennä. SYÖ!-viikoilla ehtii testiajaa monta kesälläkin suosittua kuppilaa.
Turkulaiset Anssi Lindqvist ja Juuli Tamminen kertovat syövänsä kesällä ulkona huomattavasti enemmän kuin talvella. Ravintoloihin lähdetään spontaanimmin.
”Talvella yleensä varataan pöytä jo aiemmin ja tiedetään, että vaikkapa lauantaina mennään syömään. Kesällä mennään enemmän fiiliksen mukaan”, Lindqvist vahvistaa.
Turun kesässä parasta ovat kiireettömät kesäillat.
”Ehkä eniten tulee käytyä sellaisten ravintoloiden terasseilla, joista saa myös jotain pientä ruokaa lasillisen kanssa”, Tamminen sanoo.
Tie SYÖ!-viikoille sen sijaan kulki työpäivän kautta. Kympillä kehtaa käydä vetäisemässä myöhäisen lounaan, vähän niin kuin toistamiseen. Tamarin valikoitui paikaksi sattumalta.
”On kiva testata kaikenlaista. Yritämme käydä mahdollisimman paljon kokeilemassa eri keittiöitä”, Lindqvist sanoo.
Turkulaiset Karoliina Uusluoto ja Mikael Knaapi sen sijaan arvelevat käyvänsä ulkona syömässä talvella ja kesällä yhtä usein. Terassit kuitenkin vetävät myös heitä puoleensa.
”Onhan se kiva, kun aurinko paistaa ja pääsee tuulettumaan”, Uusluoto sanoo.
Uusluodolta ja Knaapilta satelee kehuja Turun ravintolatarjonnalle, on sitten kyse kesästä tai talvesta. Valinnanvaraa löytyy.
”Ihan laidasta laitaanhan täällä näitä on, halpaa ja kallista”, Knaapi pohtii.
SYÖ!-viikoilla Knaapi ja Uusluoto käyvät niin ikään ahkerasti. Tamarinin ohella on muodostunut muitakin suosikkeja.
”Hello! American Diner on ainakin se paikka, mistä saa hyvän hampurilaisen, jos sitä tekee mieli”, Knaapi toteaa.
SYÖ!-viikot pitävät turkulaisravintolat kiireisinä. Tamarinin ravintolapäällikkö My Nguyen kertoo, että kiireisimpinä päivinä pöydät täyttyvät vauhdilla ja jonoakin voi muodostua. Hän kuitenkin vakuuttaa, että kaikki halukkaat pääsevät kyllä SYÖ!mään.
Nguyen kertoo myös nauttivansa SYÖ!-viikoista muuallakin kuin omassa keittiössään.
”Paljon tulee käytyä muissa ravintoloissa syömässä kampanjan aikana, sen verran sopiva hinta kymppi on”, Nguyen paljastaa.
Tampereen SYÖ!-ravintolat ovat innostuneet kasvisruokatarjonnasta. SYÖ!-viikoilla on tällä kertaa mukana kaksitoista tamperelaisravintolaa, joista peräti yhdeksän tarjousannoksiin kuuluu kasvisvaihtoehto! Useassa paikassa kasvisannoksen saa halutessaan täysin vegaanisena.
Ruby and Fellas
Hämeensillan kupeessa majaansa pitävä irlantilaispubi Ruby and Fellas on SYÖ!-viikkojen konkari. Neljättä kertaa mukana oleva ravintola on tarjonnut joka kampanjassa liha- ja kanaruokien ohella kasvisvaihtoehdon, eikä hyväksi havaittuun tapaan tehdä poikkeusta tälläkään kerralla. Kasvistäytteiseen Vegechili toastiin kuuluu tomaattista linssichiliä, vegaanista soijamajoneesia, paahdettua sipulia sekä pikkelöityä kurkkua. Open face -tyylisen sandwichin kruunaa juustogratinointi, ja leivän lisukkeena tarjoillaan vielä kapris-perunasalaattia.
”Annoksen saa myös ilman juustogratinointia, jos sen haluaa täysin vegaanisena”, vinkkaa keittiön vuoropäällikkö Noora Salminen.
Ruby and Fellasin kasvisannokset ovat perinteisesti olleet SYÖ!-viikkojen suosikkeja. Kuitenkin tämänkertaisista tarjousannoksista jauhelihaburgeri ja kanapita ovat myyneet vielä toistaiseksi kasvistoastia enemmän.
”Varmaan SM-liigapelejä seuraavalla lätkäväellä on vaikutusta asiaan”, Salminen naurahtaa.
”Viimeksi tammikuun vegaanihaaste sattui osittain päällekkäin SYÖ!-viikkojen kanssa, mikä saattoi vaikuttaa kasvisannosten myyntiin. Aiemmin kasvisvaihtoehtonamme on myös ollut falafelia, joka on toki ihmisille tutumpaa, mutta nyt haluttiin kokeilla jotain muuta”, hän jatkaa.
Irkkupubin keittiöfilosofiana on niin arkena kuin SYÖ!-viikoillakin pubiruokaa pienellä twistillä. Noora Salmisen mukaan SYÖ!-annoksissa kokeillaan yleensä jotakin uutta, mutta niissä hyödynnetään omalta listalta muutenkin käytettäviä raaka-aineita.
American Dinerit Lielahti, Finlayson ja Koskikeskus
Tampereen American Dinerit eivät petä burgerin ystäviä näilläkään SYÖ!-viikoilla. Tarjolla on nimittäin Smoky bbq burgereita joko naudanlihapihvillä, kananrinnalla tai falafelpihvillä. Kaikkien burgerien täytteisiin kuuluu myös bbq-kastiketta sekä cheddar-juustoa, ja kyytipoikana tulee vielä ranskalaisia perunoita sekä coleslaw-salaattia.
”Kasvisburgerin voi saada vegaanisena, jolloin siitä jätetään juusto kokonaan pois. Kikherneistä valmistettu falafelpihvi on täysin gluteeniton, laktoositon ja maidoton, eli se sopii jo valmiiksi kaikille”, kertoo keittiöpäällikkö Noora Toiva American Diner Lielahdesta, joka on ensimmäistä kertaa mukana SYÖ!-viikoilla.
Toivan mukaan American Dinereiden vegetarjonta ei ole vielä kovin suuri, mutta se on laajenemassa lähiaikoina.
”Asiakkaat ovat kyselleet ja toivoneet kasvis- ja vegaaniruokia sen verran, että niihin panostetaan entistä enemmän uudella listallamme. Lista vaihtuu toukokuussa, ja sieltä löytyy esimerkiksi omaa vegaanimajoneesiamme.”
Frankly
Tampereen Työväen Teatterin naapurissa sijaitsevasta Franklysta saa nyt kympillä vuohenjuustosalaattia, joka kuuluu ravintolan kestosuosikkeihin.
Vuoropäällikkö Maria Turunen kertoo, että vuohenjuustosalaattia menee paljon varsinkin kesäaikaan, mutta se sopii hyvin myös keventäjille ja muille kasvisruoan ystäville. Vähälaktoosinen ja gluteeniton salaatti sisältää vuohenjuuston lisäksi salaattia, kurkkua, tomaattia, marinoitua punasipulia, varrellisia kapriksia, mummonkurkkua, paahdettuja kikherneitä sekä punajuurivinaigrettea ja yrttiöljyä.
Jack the Rooster
Rokkimeiningistään ja herkullisista burgereistaan tunnettu Jack the Rooster laskee burgeriosaamisensa varaan myös SYÖ!-viikkojen kasvistarjonnassa. Halloumed by the name -niminen ja kreikkalaishenkinen vegehamppari koostuu paahdetusta leivästä, halloumijuustosta, tsatsikista ja hillotusta punasipulista. Koko komeus tarjoillaan salaatin kera.
Wistub Alsace
Laukontorin oma viinitupa Wistub Alsace osallistuu kasvistarjontaan päivän kasvisrisotollaan. Risotot ovat gluteenittomia ja pyydettäessä myös laktoosittomia. Kampanjaan varioitujen tarjousannosten lisäksi Wistub Alsace on valmistautunut SYÖ!-viikkoihin aikaistamalla arkipäivien avaamisaikaansa tunnilla.
Bella Roma
Liikekeskus Siperian oma italialaisravintola Bella Roma hemmottelee vegeilijöitä tarjoushintaisella sienirisotolla. Risotto al funghi eli tryffeliöljyllä maustettu herkkutattirisotto on yksinkertaisen ihanaa!
Tampereen Hallituskadulla sijaitseva ravintola Frankly on suosittu ruokailupaikka varsinkin viikonloppuisin. Viime lauantaina ravintolan avaamisesta ehti kulua vain puolisen tuntia, kun lähes kaikki pöydät olivat jo täynnä.
”Viikonloppuna kannattaa tehdä pöytävaraus, joka onnistuu kätevästi Table Onlinen kautta tai isompien ryhmien kohdalla myös puhelimella”, vinkkaa Franklyn vuoropäällikkö Maria Turunen kiireen keskellä.
Käynnissä olevilla SYÖ!-viikoilla lienee osansa viikonloppuruuhkiin. Frankly osallistuu kampanjaan kahdella tarjousannoksella ja muutamalla pienemmällä tarjouksella. Pääruokatarjouksina on vuohenjuustosalaattia sekä pariloitua kananpojanrintaa, joista ensimmäinen kuuluu ravintolan kestosuosikkeihin ja jälkimmäinen on varioitu varta vasten SYÖ!-viikoille.
Uusia perinteitä kunnioittaen
Frankly avattiin vuonna 2004. Syksyllä 2015 Zarillosta tuttu ravintoloitsija Jörg Widmann osti ravintola Franklyn, minkä jälkeen ravintolan yleisilme sekä menu uudistettiin.
”Vanha Frankly oli välimerellinen ravintola, mutta nyt on liikuttu enemmän pohjoismaisempaan suuntaan – tietysti perinteitä kunnioittaen. Nykyiseltä listaltamme löytyy esimerkiksi poronvasan maksaa mutta myös klassikkoannoksia, kuten valkosipulihärkää kahdelle ja Franklyn suklaakakkua”, Turunen kertoo.
Ravintolan keittiössä hyödynnetään paljon kotimaisia ja lähituottajien raaka-aineita. Esimerkiksi kalat hankitaan Tampereen kauppahallissa toimivan Nygrenin kautta.
”Toki listalla on sellaisiakin tuotteita, kuten turskaa, joita ei ole mahdollista saada aivan lähialueilta”, Turunen naurahtaa ja jatkaa kertomalla, että kauempaa tulevien ainesten kohdalla laatu kuuluu tärkeimpiin valintakriteereihin.
Katse kohti kesää
Franklyn à la carte -lista uudistuu kolme kertaa vuodessa, ja ravintolassa suunnitellaan parhaillaan ensi kesän listaa keittiömestari Johanna Palon johdolla.
”Viime kesänä meillä oli terassi ensimmäistä kertaa käytössä, ja tänä kesänä tarjoamme terassin puolella samoja annoksia kuin salissakin. Haemme koko ajan inspiraatiota siihen, miten pystymme parantamaan tarjontaa entisestään”, Turunen sanoo.
Jokainen tietää, ettei sushihimotukseen ole kuin yksi ratkaisu: marssia ravintolaan ja tilata niin monta nigiriä kuin sielu sietää. Viime SYÖ!-viikoilla kampanjaan toivottiin mukaan sushipaikkoja ja nyt SYÖjien toiveisiin on vastattu: tällä kertaa sushia saa peräti kolmesta kampanjaravintolasta.
Mutta millaisesta sushista suomalaiset pitävät? Sushigalleria Len’sin omistajalla Risto Ketulla on kysymykseen lyhyt ja ytimekäs vastausta.
”Lohesta, todellakin”, hän naurahtaa.
Len’s tarjoaa kolmea erilaista kampanja-annosta. Lista löytyy vegaaninen sekä mixed-vaihtoehto ja lisäksi, arvasit oikein, lohisushiannos. Hämeenkadulla yliopiston ja Tyksin kupeessa sijaitseva ravintola on SYÖ!-viikoilla mukana ensimmäistä kertaa.
”Ehkä noin puolet asiakkaista kokeilee jotain uutta ja puolet tilaa sitten jonkin tutun annoksen”, Kettu kertoo.
Turkulaiset ovat Ketun mukaan sushikansaa ja se näkyy myös kyseistä apetta tarjoavien ravintoloiden määrässä. Kilpailu on kovaa.
Len’sissä koitetaan tehdä mahdollisimman paljon kaikkea itse. Ketun käsissä tuoreet sushit syntyvätkin vaivattomasti. Makirulla jos toinenkin on selvästi tullut pyöräytettyä.
”Valikoiman pitää olla tarpeeksi laaja, että jokaiselle löytyy jotakin mieleistä. Laadusta ei saa tinkiä”, Kettu toteaa.
Keskustassakin kuljeskeleville sushia on tarjolla. Yvonne Thun luotsaamat China Thai Palace ja Fomeca-sushibuffet odottavat nälkäisiä SYÖjiä.
”Sushi on suosittua, se on freshiä ja sopii kaikenikäisille lounaaksi, mutta tietysti myös illalliseksi”, Thu sanoo.
Aurajoen varrella, aivan Kauppiaskadun päässä sijaitseva China Thai Palace on tuttu jo aiemmiltakin SYÖ!-viikoilta. Tarjolla on sushin lisäksi myös thai-ruokaa. Thu vahvistaa Ketun käsitykset suomalaisten suosikkisusheista.
”Lohi on ylivoimaisesti suosituinta, toisen sijan jakavat sitten rapu ja avokado”, Thu kertoo.
Suomalaisille on taipumus tuttuun ja turvalliseen. Yksittäisenä annoksena tilataan varmoja lemppareita, buffetissa sen sijaan revitellään. Thun toinen ravintola, Fomeca, tarjoaa SYÖ!-viikoilla sushibuffetin kympillä.
SYÖ!-viikoilla Thu suosittelee maistamaan myös jotain hieman eksoottisempaa, esimerkiksi makeita sushirullia.
”Jos banaani- tai mangosushia ei ole vielä maistanut, niin nyt kannattaa!”
SYÖ!-viikot käynnistävät kesän: huhtikuun viimeisten viikkojen jälkeen turkulaisravintoloilla alkaa hullut kuukaudet. Ravintolabisnes on Turussa räjähtänyt niin, että kesätyöläisiä alkaa olla jo hankala saada.
Woolshedin osaomistaja Joe Samson kertoo, että ravintolan kesävalmistelut ovat jo hyvässä vauhdissa. Kesäkuukausina etukäteen suunnittelu on ensisijaisen tärkeää. Luvassa jääkiekon MM-kisojen ajalle on esimerkiksi kahden B:n diili, kotoisammin siis bisseä ja burgeria.
”Ensin on SYÖ!-viikot, sitten kuukausi jääkiekkoa. Kyllä siinä suunnittelun merkitys on suuri”, Samson sanoo.
Kesäksi Woolshedin ruokalistaa tuuletetaan, no, kesäisemmäksi. Ensi kesäksi myös ravintolan terassia laitetaan entistäkin ehommaksi: neliöitä tulee lisää ja viihtyvyyteen on tarkoitus panostaa niin sanotusti isosti.
”Hyvällä terassilla on mukava tunnelma ja hyvä lämmitys. Kun illat kylmenevät, se on tärkeää”, Samson kertoo.
Sesonkityöntekijöitä rekrytoidessa Samson ja kumppanit huomasivat, että Turku todellakin käy kovaa kilpailua ravintolapääkaupungin tittelistä Helsingin kanssa. Esimieskokemusta omaavien työntekijöiden rekrytoiminen oli hankalaa.
”Hyvistä työntekijöistä saa oikein taistella! Me kiersimme asiaa niin, että toimme osan Helsingin ravintolamme esimiehistä tänne.”
Kivenheiton päässä Aurajoen varrella Pub Niskassa on niin ikään kesävalmistelut täydessä vauhdissa. Yrittäjä Lasse Pernell kertoo, että Niskalle tämä kesä on viides ja homma alkaa olla aikalailla hallussa.
”Suomi on sellainen maa, että kesällä ja talvella tuntuu, että olisi eri maissa. Yritämme panostaa siihen, että palvelukapasiteetti on kesällä mahdollisimman hyvä”, Pernell sanoo.
Niskassa ei kikkailla kesäannoksilla, vaan listaa päivitetään yleensä syksyisin.
”Kesää vasten ei ehkä uskalla lähteä seikkailemaan. Asiakkailla on suosikkinsa”, Pernell pohtii.
Myös Niskassa rekrytoinnin hankaluus on huomattu. Meininki on pysynyt rentona, sillä töissä on paljon opiskelijoita. Silti ravintolatyöntekijöiden palkkaaminen on ollut hankalaa.
”Tavallaanhan se on positiivinen ongelma, että täällä on paljon ravintoloita ja alalla menee hyvin. Tärkeätä on myös, että työntekijät saadaan viihtymään, niin he tulevat seuraavanakin kesänä töihin”, Pernell summaa.
Turkulaista lounastajaa vaivaa runsauden pula: lounasta tarjotaan joka kulmalla, mutta mistä löytyy parhaimmat annokset? SYÖ!-viikoilta ainakin.
Lounasaika käy kuumimmillaan, ja Hämeenkatu kuhisee. Kadulla käppäilevät Irene Enges ja Sarah Lilius. Tavallisesti ystävykset käyvät syömässä opiskelijaruokaloissa, mutta tällä kertaa lounaspaikkaa haetaan muualta.
Liliuksen ja Engesin mielestä hyvä lounaspaikka vaihtaa menuaan, mutta tarjoaa sopivasti pysyviäkin vaihtoehtoja.
”Ei aina tarvitse olla samaa, olisi hyvä, että annoksia vaihdettaisiin aina välillä”, Lilius pohtii.
Suosikkeja on ehtinyt muodostua, vaikka tarjontaa löytyykin yllin kyllin.
”Sushiahan nyt voisi syödä vaikka joka päivä!”, Enges naurahtaa.
Ja SYÖ!-viikoiltahan sushia saa, myös lounaaksi. Sushigalleria Len’s Hämeenkadulla tarjoaa kolmea erilaista sushisettiä kympillä. Vaihtoehdot löytyy vegaaneille ja kasvissyöjille sekä lohta rakastaville.
Lounaspaikkaa metsästämässä on myös Matti Karinen. Karisen mielestä Turku on erinomainen paikka pyörittää lounasravintolaa.
”Täällä Turussa on sellainen lounaskulttuuri. Ihmiset eivät jää työpaikalle syömään, vaan lähtevät mielellään ulos”, Karinen pohtii.
Samoilla asioilla on hänkin. Yliopistolla työskentelevä Karinen kuvailee Hämeenkatua ”lounaan metsästysalueeksi Hyvälle lounaspaikalle ominaista on mielenkiintoisuus ja vaihtuvat annokset. Monen päivänä tai viikkona putkeen ei jaksa syödä samaa.
”Toisaalta välillä tekee mieli jotain tiettyä, ja silloin on kiva mennä sellaiseen paikkaan, mistä tietää sitä saavan.”
Jos lounaalla mieli tekee sushin sijaan jotain tuhdimpaa, tulee apuun Golden Grill. Keittiöstä ei kärrätä makkaraperunoita tai lihiksiä: Golden Grillin ruoka on tuoretta, herkullista ja kekseliästä. Listalta löytyy SYÖ!-viikoilla lohi-avokadoburgeria, talon hampurilaista sekä Corn Flakes –kuorrutettuja friteerattuja kanafileitä.