Tampereen Tullin alueella sijaitseva Ravintola Myllärit on asettanut selkeän tavoitteen SYÖ!-viikoille.
”Olettaisin, että myymme 1500 kampanja-annosta. Jos myyntiä tulee vähemmän, katsotaan, mitä ensi kerralla tehdään taas paremmin”, ravintoloitsija Santeri Tiitola lataa.
Hän luottaa vakaasti tavoitteen täyttymiseen, sillä Mylläreiden keittiömestarin Raija Kotilaisen luotsaama keittiötiimi on suunnitellut kampanjamenun huolellisesti eri asiakasryhmiä ajatellen. Tarjouslistalta löytyy helposti tuhti burgeriannos ja kevyempään makuun niin teriyaki-glaseerattua lohta haudutetun fenkolin kera kuin parmesaanilla höystettyä tattirisottoakin.
”Odotan lohelta paljon, ja uskon, että annos vetoaa varsinkin naisväkeen. Risotto on laadittu kasvissyöjille sopivaksi, ja burgerinkin saa halutessaan härkäpapupihvillä”, Tiitola arvioi.
Myös palanpainikkeet on huomioitu SYÖ!-menussa. Kullekin tarjousannokselle on oma juomasuositus Pyynikin käsityöläispanimon valikoimasta, ja ravintolalla on muutamia muita juomia tarjouksessa kampanjan ajan.
Perinteet kunniaan kolmikymppisillä
Vaikka SYÖ!-viikoille onkin lähdetty täysin uusin annoksin, Mylläreillä satsataan tänä vuonna vahvasti klassikkoruokiin. Ravintolan perustamisesta tulee huhtikuussa kuluneeksi 30 vuotta, mitä juhlitaan pitkän kaavan mukaan.
”Juhlavuoden suunnittelu on oikeastaan vasta aluillaan, mutta ravintolassa tullaan tekemään tänä vuonna paluumatkoja vanhoihin aikoihin. Nostamme ruokalistalle lehtipihvin kaltaisia perinteisiä klassikoita”, ravintoloitsija visioi.
Ravintolan perustaja, nykyinen Tampereen Komediateatterin projektijohtaja Esko Raipia tarjoaa Mylläreiden henkilökunnalle konsultointiapua vanhojen ruokalistojen kanssa.
Skandinaavisuutta välimerellisellä twistillä
Santeri Tiitola on työskennellyt Mylläreiden ravintoloitsijana yhdentoista vuoden ajan. Hänen mukaansa ravintola edustaa nykyisellä tyylillään skandinaavista keittiötä välimerellisellä vivahteella.
”Skandinaavisuus näkyy erityisesti raaka-aineissa. Kuha tule lähivesistä, liha ja karitsa puolestaan lähialueen luomutiloilta. Poroa ei nyt ihan lähialueilta saada, mutta kotimaasta sekin on peräisin. Käytämme myös kotimaisia sieniä, marjoja ja juustoja. Välimerellisyys heijastuu erityisesti lounaan noutopöydässämme.”
Ruoan ravitsevuus on myös yksi Mylläreiden keittiön päämääristä. Ravintoloitsija painottaa, että ruoalla täytyy saada vatsansa täyteen.
”Me emme ole menossa molekyylikeittiön suuntaan, vaikka se onkin nyt iso trendi maailmalla.”
Kasvisruuan jalansija Suomessa on kasvanut hurjasti hetkessä, mikä näkyy tietenkin myös SYÖ!-viikkojen tarjonnassa. SYÖ!-viikoilla kasvissyöjäkin pääsee herkuttelemaan, eikä ole pakko tyytyä yltiöterveellisiin kaalipaistoksiin – ellei itse halua.
Hard Rock Cafe voisi nimensä perusteella enteillä ankaraa mättöä, mutta paikan kasvisannoksen, Pico De Quinoa Arugula Saladin, luvataan olevan raikas sekoitus, josta löytyy mm. limen mehua, korianteria, fetajuustoa ja kuivattua karpaloa.
Ravintola Helmi on paikka, jossa vegaanikin saa vatsansa täyteen! 15 kappaleen vegaanisen sushilajitelman sisään on rullailtu esimerkiksi parsaa, avokadoa ja kuivattua kurpitsaa. Kaiken lisäksi SYÖ!-viikon tarjous on voimassa myös lounaalla!
Ravintola Kita tarjoilee kasvissyöjille 12-osaista kasvissushisettiä: Settiin kuuluu neljä makia ja kahdeksan nigiriä. Kita ammollaan kohti Kitaa, siis!
Citypie yhdistää annoksissaan terveellisyyden, luonnollisuuden ja maukkauden. Valikoimasta löytyy koko päivän ajan tarjoiltavaa aamiaista, feta-quinoa supersalaattia sekä mehua ja suolaista tai makeaa välipalaa.
Eatos Mexican Restaurantissa vegaanikin voi (erikseen pyytämällä) viettää Quesadilla-festivaaleja. Tammikuun lopussa ollaan siinä mielessä ankeassa vaiheessa, että sekä menneen että tulevan kesän festariseikkailuihin on aikaa, mutta onneksi on Quesadilla-festivaalit!
Bistro Cumuluksen kasvisannoksena tarjotaan nyhtösoijapapuburgeria japanilaisen coleslaw’n kera. Toimituksessa vitsaillaan, että nähtäväksi ja jännitettäväksi jääkin se, mitä loppujen lopuksi on nyhdetty: soijaa, soijapapua vaiko kenties koko burgeri. SYÖ!-viikkojen hengessä annoksen hinta on vain kympin, eli ainakaan asiakkaalta ei nyhdetä!
Central Park Restaurant huomioi kasvissyöjät ja vegaanit tarjoamalla lehtikaali-tofupaistosta. Lehtikaalia fanittaa jopa Beyoncé, eli pakko tässä vihreässä ystävässämme on jotain coolia olla!
Papa Albertissa burgerin lumoihin houkutellaan Papa’s vegeburgerilla. Burgerin sisältä löytyy falafel-pihvi, suolakurkkua, marinoitua punasipulia, tomaattia sekä Monterey Jack -juustoa briossisämpylän välistä. Lisäksi annokseen kuuluvat ranskalaiset tai bataattiperunat.
Graniittilinnassa voit hekumoida perinteisillä, voissa ja valurautapannussa paistetuilla tattariblineillä: kasvisversion täytteeksi tarjotaan metsäsienisalaattia, vuohenjuustoa, venäläisiä suolakurkkuja, hunajaa ja smetanaa.
American Diner Citykäytävä tarjoaa burgeria myös vegaaneille: Smokey Vegan Burger sisältää 120 grammaa barbeque-nyhtösoijaa, amerikansalaattia, punasipulia, tomaattia, vegaanista cheddarjuustoa sekä Smokey-chili-majoneesia. Kuulostaa siinä määrin SYÖ!tävältä, että jopa paatunut pihvin ystäväkin harkitsee vakavasti.
Vapianossa irtoaa pyydettäessä vegaanisena insalata mista tuoreine herkkuineen tai aasialaisen twistin saava italialainen pasta piccante, jossa pinaattikiinankaali ja paprika luovat fiilistä appelsiini-chilikastikkeen kanssa. NAM!
Edellä mainittujen paikkojen ja annosten lisäksi kannattaa muistaa myös SYÖ!-viikkojen lukuisat etniset ravintolat, joita voi vegeannoksineen pitää edelläkävijöinä. Tsekkaa etniset ravintolat sekä kaikki muutkin SYÖ!-viikkojen ravintolat täältä.
Jos mieli halajaa Eurooppaan, mutta tilin saldo lähestyy uhkaavasti nollaa, voi viikonloppureissun korvata edullisella käynnillä Tampereen keskustaan. Laukontorin laidalla sijaitseva ravintola Wistub Alsace tarjoaa nimittäin monipuolisen valikoiman eurooppalaisia herkkuja ja viinejä.
Ravintola perustettiin 12 vuotta sitten sen omistajakolmikon – Jukka Suontaustan, Mauri Rinteen ja Raimo Jokisen – ihastuttua ranskalaisen Alsacen maakunnan paikallisviineihin. Ravintolan viinivalikoima perustuu edelleen vahvasti alsacelaisiin erikoisuuksiin, mutta menua on muokattu hiljattain yleiseurooppalaisempaan ja jopa suomalaisempaan suuntaan. Kiitos tästä kuuluu Leea Tepposelle, joka aloitti viime syksynä Wistub Alsacen keittiömestarina.
”Oma ruokafilosofiani on, että kaikki tehdään alusta alkaen itse. Se tarkoittaa sitä, että liemet ja kastikkeet valmistetaan sekä leivät leivotaan omin käsin, eikä keittiössä käytetä mitään puolivalmista”, hän painottaa.
Erikoisuutena alsacelainen pizza
Keittiömestarin vaihdoksen jälkeen myös Wistub Alsacen suosituimman annoksen, tarte flambéen, pohjat alettiin valmistaa omassa keittiössä. Aiemmin ”alsacelaisen pizzan” pohjat tulivat Saksasta.
”Pohja tehdään vehnäjauhosta, vedestä ja öljystä. Taikina on täysin hiivaton, ja se käy 24 tuntia ennen paistamista. Pohjan saa tarvittaessa myös gluteenittomana.”
Tarte flambéen ohuen pohjan päälle tulee ranskankermaa, rahkaa, sipulia ja mausteita sekä täytteitä valinnan mukaan. Annos paistetaan rapeaksi erikoisuunissa, jossa on eri paistolämpötila tarten pohjalle ja täytepuolelle.
Wistub Alsace on valinnut ison tarte flambéen tämänkertaiseksi kampanja-annoksekseen SYÖ!-viikoille. Ravintolapäällikkö Hanna Vuorenmaa kertoo, että tarte flambée oli kampanja-annoksena myös syksyn SYÖ!-viikoilla, mutta nyt täytevalikoima on laajempi.
”Tällä kerralla olemme ottaneet mukaan kaikki täytevaihtoehtomme, mukaan lukien kasvissyöjille sopivan Végén. Edellisen kampanjan aikana tartea maistaneet asiakkaat voivat tulla nyt maistamaan uutta pohjaa”, Vuorenmaa suosittelee.
Koko perheen viinitupa
Wistub Alsacella on tarte flambée -tarjouksen ohella muitakin ässiä hihassa SYÖ!-viikoille. Helmikuun 9. päivään asti tarjoushinnastoon kuuluu niin alku- ja jälkiruokia kuin viinejä ja paikallisoluttakin. Hanna Vuorenmaa ja Leea Tepponen toivovat, että tarjoukset vetävät ravintolaan uusia ja kaikenikäisiä asiakkaita.
”Aikaisemmin ruokamme on houkutellut paikalle lähinnä eläkeväkeä, mutta kyllä tänne saavat kaikki tulla. Varsinkin tartet uppoavat helposti nuorillekin, ja lapsille saa tilattua puolitettuja annoksia.”
Wistub Alsace sijaitsee osoitteessa Laukontori 6. SYÖ!-viikkojen ajan ravintolasta saa kympillä ison tarte flambéen seuraavilla täytevaihtoehdoilla: Gratinée (savupekonia ja juustoa), Nordique (kylmäsavulohta ja tilliä), Chèvre & Miel (savupekonia, vuohenjuustoa ja hunajaa), Munster + 2e (savupekonia ja munster-juustoa), Végé (vuohenjuustoa, marinoitua punasipulia, munakoisoa, oliivia ja tomaattia).
Turkua on tituleerattu Suomen parhaaksi ravintolakaupungiksi. Parhaiden suomalaisravintoloiden listoilla kiikkuu muutamakin turkulaisnimi, mutta missä turkulaiset oikeasti syövät? Vastaus löytyy vanhoista parroista, turkulaisten kestosuosikeista.
Pippurimyllyssä ollaan yhtä suurta perhettä
Jos turkulaista pyytää nimeämään yhden ravintolan Martista, saa vastaukseksi varmasti Pippurimyllyn. Vuodesta 1974 asti Martin liikenteenjakajana toiminut ravintola vetää yhä salit täyteen.
Edes henkilökunta ei lähde ravintolasta kulumallakaan: alakerran Hugon vastaava Tiina Lehtonen on työskennellyt ravintolassa kymmenisen vuotta.
”Täällä kaikki ovat kuin yhtä suurta perhettä”, Lehtonen kertoo.
Pippurimylly ei konstaile: seiniä peittävät eri vuosikymmenten taidenäyttelyiden mainosjulisteet. Vanhaa charmia ei ole lähdetty uudistamaan tai korjailemaan, ja miksi toisaalta pitäisikään: resepti on selkeästi toimiva.
Lehtonen kertoo, että kanta-asiakkaita, jotka ovat käyneet syömässä ja viihtymässä ravintolan alkuajoista saakka, on paljon.
”Joku saattaa tulla välillä sanomaan, että voi vitsi, minähän söin tätä samaa joskus 80-luvulla, ja vieläkin on yhtä hyvää”, Lehtonen nauraa.
Viime SYÖ!-viikoilla Pippurimyllyn keittiöstä lähti päivittäin yli 50 lehtipihviä. Tällä kertaa listalta löytyy jättirapusalaattia sekä karitsaa punaviinikastikkeen ja kreikkalaisten perunoiden kera. Hugossa tarjoillaan hampurilaista sekä punajuuripihvejä aurajuustokastikkeella.
Pippurimyllyn ja Hugon kokki Natalie Valter kertoo, että asiakkaita pyritään kuuntelemaan kaikessa: suosikkiannoksia Pippurimyllyssä ovat liharuoat, joten sellainen haluttiin myös SYÖ!-viikoille.
”Viime kerralla hoppu alkoi heti ja kesti ihan viimeiseen päivään asti”, Valter nauraa.
Denniksessä asiakas on kuningas
Linnankadusta on Turussa muodostunut jo melkein synonyymi Dennikselle. Vuodesta 1975 samassa korttelissa sijainnut Turun ensimmäinen pitseria ei ole jäänyt elämään menneessä.
Denniksen aluepäällikkö Susanna Helanderilla on selkeä näkemys siitä, miksi vanha viehättää turkulaisia.
”Tuotteemme ovat laadukkaita: pitsapohjat tehdään omassa leipomossamme Kaarinassa. Eineksiä ei käytetä. Ja tietenkin se, että olimme Turun ensimmäinen pitseria, tuo tietynlaista perinnettä”, Helander kertoo.
Ilman hyvää asiakaspalvelua ei ravintola voi Helanderin mukaan menestyä. Denniksessä palvelu on ystävällistä ja ammattimaista. Suomalainen ei Helanderin mielestä mene ainoastaan halvimman hinnan perässä, vaan myös muut osa-alueet tulee olla kunnossa.
”Itse ainakin olen valmis maksamaan hieman arvokkaammasta tuotteesta, jos ravintolan palvelu on erinomaista.”
Dennis muutti uusiin tiloihin noin vuosi sitten. Kaakelit kiiltävät eikä tuolit tai pöydät narise. Työntekijöihinkin muutto toi uutta puhtia.
”Muuton myötä on tullut paljon aivan uusia asiakkaita, ja etenkin selkeästi nuorempaakin väkeä”, Helander kertoo.
Perinteiselle ravintolalle tärkeää on pysyä muutoksen aallonharjalla. Dennis tunnetaan, ja tullaan varmasti aina tuntemaankin pitsoistaan, mutta niiden ohelle on tuotu monenlaisia uusia tuotteita.
”Olemme juuri lanseeranneet ensimmäisen vegaaneille soveltuvan pitsamme. Se on saanut valtavasti kehuja muiltakin kuin kasvissyöjiltä!”
Denniksen lista uusitaan muutaman kerran vuodessa: syksyllä syödään sieniä ja riistaa, kesällä kevyempiä herkkuja. Tämän kertaisista SYÖ!-annoksista löytyy kasvis- ja lihapitsaa sekä kana-pekonipastaa.
”Esimerkiksi listalta löytyvä Angelo on yksi suosituimmista pastoistamme. Jokaiselle löytyy SYÖ!-listaltakin jotain”, Helander sanoo.
Kaikkien kaveri Kerttu
Rautatieaseman kupeesta löytyy moderni turkulainen klassikko. Kortteliravintola Kerttu on toiminut Läntisellä Pitkäkadulla vuodesta 2004. Ravintolan salaisuus on sen ravintolapäällikkö Petri Tauriaisen mukaan rento tunnelma: Kerttuun on tervetullut jokainen. Turha hienostelu ei kuulu kuvaan.
”Me ollaan lähtökohtaisesti todella helposti lähestyttävä ravintola”, Tauriainen toteaa.
Turku on Tauriaisen mukaan mielenkiintoinen ravintolakaupunki juuri kovan kilpailun takia. Ravintolat eivät voi jäädä junnaamaan paikoilleen, vaan listojen on uudistuttava tutuissa ja turvallisissakin paikoissa.
SYÖ!-annokseksikin päätynyt pekoni-juustoburger on listan uusimpia lisäyksiä. Lisäksi listalta löytyy vuohenjuustosalaattia vadelmavinegretillä.
”Burgerit ovat ehdottomasti kasvattaneet suosiotaan, ja pekoni-juustoburger on ollut heti alusta lähtien todella suosittu”, Tauriainen kertoo.
Myös ruoan ja raaka-aineiden tuoreuteen on alettu panostaa turkulaisissa ravintoloissa. Kertussa hampurilaisten sämpylät ja pihvit pyöritellään itse eikä kaupasta hankita enää paikan päällä valmistettavissa olevia tuotteita.
“Lähtökohtaisesti on minusta väärin, että ravintoloissa tarjoillaan valmiiksi tehtyä ruokaa. Kyllä se ruoka pitää ravintolassa valmistaa.”
Turussa SYÖ!dään tällä kertaa useammassa ravintolassa kuin koskaan aikaisemmin - mukana on kaikkiaan 19 turkulaismuonittajaa.
Ensikertalaisia kampanjassa ovat Anniskelukahvila Tiirikkala, nepalilainen Himalayan Kitchen ja Hello! American Diner.
Kellohameita ja herkkuhamppareita
Buddy Hollya virtaa kaiuttimista, ja kellohameiset tarjoilijat kiirehtivät ympäri salia. Hello! American Dineria lähemmäksi 50-luvun diner-tunnelmaa ei Turussa pääse. Nelisen kuukautta sitten torin laidalle avannut ravintola on jo löytänyt tiensä turkulaisten sydämiin.
”Meillä tuoreus on todella tärkeää. Liha on kotimaiselta maatila-liha Meroselta, ja pihvit teemme itse”, ravintolapäällikkö Lotta Rautiainen kertoo.
Ravintolan suosituin hampurilainen, New York, valittiin myös SYÖ!-listalle, kasvissyöjä sen sijaan herkuttelee täysin vegaanisella Las Vege -bataattihampurilaisella. Kaveriksi saa kympillä esimerkiksi Turussa miltei harvinaisuudeksi muodostuneita bataattiranskalaisia. Dinerilla on myös A-oikeudet.
”Ranskalaiset ja kaikki hampurilaiset ovat saatavina myös gluteenittomana”, Rautiainen huomauttaa.
Rautiainen kertoo, että asiakkailta palautetta saa jo kiitettävästi, mutta kehitysideoita otetaan mielellään vastaan. Esimerkiksi kesälle on suunnitteilla sesonkituotteita, joihin kaivataan ideoita myös asiakkailta.
”Asiakas kyllä tietää, mitä hän haluaa. Myös kasvissyöjiä kuulisimme mielellään siitä, millaisista tuotteista he pitävät”, Rautiainen vinkkaa.
Nepalilaisella kylässä
Jos korianteri, kumina, kurkuma saavat veden herahtamaan kielellesi, kannattaa suunnata Eerikinkadulle. Himalayan Kitchen tarjoilee SYÖ!-viikoilla ensimmäistä kertaa nepalilaisen kotikeittiön antimia.
Omistaja Kamal Raj Sharma Banjade ja hänen vaimonsa Srijana Khanalin pyörittämässä ravintolassa pääosassa ovat autenttiset nepalilaiset ruoat, laajalla makumaailmalla maustettuna.
”Meillä tarjotaan sellaista ruokaa, jota nepalilainen äiti tekisi kotona”, Sharma Banjade kertoo.
Osalle suomalaisista maistuu Sharma Banjaden mukaan mausteisemmatkin herkut. Heille tarjotaan SYÖ!-viikoilla lammasta voimakkaasti maustetussa valkosipuli-tomaatti-inkivääri-chilikastikkeessa.
Herkemmille makuhermoille on sen sijaan tarjolla yrtti- ja jogurttimarinoitua tandoori-uunissa grillattua butter chicken -kanaa.
”Osa ruokalajeista on lainattu Himalajan vuoriston lähialueilta, esimerkiksi Pohjois-Intiasta. Sieltä löytyy miedompia ja makeampia makuja, jotka sopivat osalle suomalaisista.”
Ja Sharma Banjade todella tuntee suomalaisen maun: ennen Turkuun muuttamista hän työskenteli kymmenisen vuotta Helsingissä eri ravintoloissa. Kotisatamaksi Turku ei valikoitunut sattumalta.
”Kiertelin paljon ympäri Suomea, mutta erityisesti pidin Turusta. Täällä ei myöskään ollut toista meidän tyylistä nepalilaista ravintolaa.”
Himalayan Kitchen on erityisesti perheiden suosiossa. Annoksia onkin helppo tilata jaettavaksi muutama. Mukana tulee aina reilu satsi naan-leipää, jogurttikastiketta, riisiä ja kasviksia.
”Turkulaiset käyvät paljon ulkona juuri ystäviensä ja perheidensä kanssa, ja se on hienoa!”, Sharma Banjade kehuu.
Tiirikkala ei konstaile
Tiirikkalaa freesimpää etätyöskentelypaikkaa saa hakea: valtavista ikkunoista tulvii valoa valkoisena hohtaviin puuseiniin, tanskalaiset design-tuolit houkuttelevat istumaan.
Meininki on vähintäänkin hygge. Ja niin on Tiirikkalan ruokakin.
SYÖ!-viikoille ensimmäistä kertaa osallistuva kahvila-ravintola tarjoilee raikkaan falafel-leivän tai kana-maalaissalaatin kympillä. Annokset kuuluvat osakkaan Ossi Ruususen mukaan asiakkaiden suosikkeihin.
”Halusimme tuoda tarjouksena asiakkaille jotain sellaista, josta tiedämme, että he aidosti pitävät”, Ruusunen kertoo.
Ruusunen pitää Turkua hyvänä ravintolakaupunkina edullisen hintatason vuoksi. Kun hinta ei päätä huimaa, ei kynnys ravintolaan menemiseen nouse mahdottomaksi.
Myös Tiirikkala on halunnut pitää tunnelmansa rentona ja huolettomana. Päivällä pöydät täyttyvät macbookeista, illalla tullaan ystävien kanssa muutamille ja syödään hyvin.
Ruokalistaa Tiirikkalassa uusitaan säännöllisin väliajoin. Raaka-aineet valitaan kausien mukaan. Kovan kilpailun kaupungissa ravintoloiden tulee Ruususen mukaan pysyä jatkuvassa liikkeessä. Tiirikkalaan kannattaa pyörähtää SYÖ!-viikkojen toisena viikonloppuna 3.-4. helmikuuta myös cocktailille, kun helsinkiläisen A21-cocktail-baarin baarimestarit valtaavat Tiirikkalan baaritiskin.
”Turkulaiset ovat kyllä sellaista porukkaa, että he uskaltavat kokeilla uuttakin”, Ruusunen kiittelee.
Pian ne ovat täällä: legendaariset kympin SYÖ!-viikot, jotka ovat päässeet jo kunnioitettavaan 20 vuoden ikään. Mukaan mahtuu joka vuosi uusia ravintoloita – tällä kertaa ensimmäisiä SYÖ!-viikkojaan viettävät nämä 12 ravintolaa Helsingissä.
Citypie panostaa valikoimissaan terveellisyyteen ja luonnollisuuteen makua unohtamatta. All-day breakfast sisältää piirakan tai omeletin, raakapuuron tuorehedelmäsalaatin kera, kasvissalaatin ja itsetehdyn baby-brownien sekä kahvin tai teen. Feta-quinoa supersaladissa yhdistyvät sekä maku että terveellisyys. Kolmantena vaihtoehtona Citypiestä löytyy suolainen tai makea välipala sekä iso tuorepuristettu mehu.
Ravintola Kaarti huokuu nostalgiaa ja sopii mutkattomaan oleiluun. SYÖ!-viikoille Kaarti on valinnut paahdettua siikaa, marsalaviini-veloutéa, maa-artisokkapyreetä sekä fenkolilastuja. Toisena vaihtoehtona Kaartista löytyy grillattua ylikypsää Entrecotéa, tummaa konjakkikastiketta sekä valkosipulipyreetä.
La Pasteria Italiana on pieni italialainen perheyritys, joka keskittyy laadukkaisiin raaka-aineisiin ja italialaiseen tunnelmaan. SYÖ!-viikoilla italiaisiin tunnelmiin pääsee rucola pizzalla, margherita pizzalla tai liha-, kasvis- tai kalalasagnella.
Momotokon listalta löytyy tietenkin ramenia. Tantanmen Ramenista löytyy hienonnettua porsaanlihaa, naruto fish cake, soijamarinoitu kananmuna, makeaa maissia, sokeriherneitä, merilevää, herneenversoa, Momotokon tantanmen-kastike ja paistettua valkosipulia. Vege-annoksesta taas löytyy kauden vihanneksia, tofua, naruto fish cake, soijamarinoitu kananmuna, makeaa maissia, sokeriherneitä, merilevää ja rucolaa. Shoyu Ramen sisältää paistettua kanaa, naruto fish cakea, soijamarinoitua kananmunaa, makeaa maissia, sokeriherneitä, herneenversoa ja paistettua valkosipulia.
Graniittilinna on tunnettu herkullisesta ruuastaan ja tunnelmallisesta miljööstään. SYÖ!-viikkoja voi Graniittilinnassa viettää herkullisen sesonkiruuan blinien parissa. Perinteisten, voissa ja valurautapannulla paistettujen tattariblinien täytteeksi löytyy graavilohta, kotimaista muikunmätiä, punasipulia ja smetanaa tai metsäsienisalaattia, vuohenjuustoa, venäläisiä suolakurkkuja, hunajaa ja smetanaa.
Tony's Street bar Helsingin keskustassa on erikoistunut nopeaan syömiseen ja antipasti-annoksiin. SYÖ!-viikoilla Tony’s Street Barissa pääsee nauttimaan joko päivän pastasta tai lasagnesta.
Sushi'N'Roll on panostanut japanilaisten oluiden valikoimaan sekä laadukkaaseen palveluun. SYÖ!-viikkojen annoksena Sushi’N’Roll tarjoaa Moriawase 12 -sushilajitelmaa, josta löytyy myös vege roll -versio.
Nepalilainen Ravintola Mantran SYÖ!-viikon annoksista löytyvät Palak Paneer eli tuorejuustoa pinaattikermakastikkeessa, Nouni Kukhuro eli tandoorimarinoituja kanan rintapaloja tuoretomaatti-voi-kermakastikkeessa sekä Bhendako Masu eli lammasta talon currykastikkeessa. Kaikkiin annoksiin sisältyy naan-leipä ja raitajogurtti.
Pancho Villan annos on nälkäisen pekonin ystävän valinta. Jättipekoni-burgeri sisältää täyslihapihvin, cheddarjuustoa, pekonia, BBQ-kastiketta, Panchon remouladen, salaattia sekä marinoitua punasipulia. Annokseen kuuluu myös oman valinnan mukaan talon ranskalaiset, salaatti, lohkoperunat tai ristikkoperunat.
American Diner Citykäytävä on klassinen amerikkalaistyyppinen ravintola, jonka listalta löytyvät tuhdit ruoka-annokset. Syö!-viikkojen annoksissa liikutaan savuisissa tunnelmissa, sillä listalta löytyy kolme erilaista smokey-burgeria: Smokey chili burger, Smokey Chili Chicken Burger sekä Smokey Vegan Burger. Annokset tarjoillaan coleslaw’n ja ranskalaisten kera.
Nepalilainen Ravintola Lukla loihtii eteesi aidot ja alkuperäiset nepalilaisherkut. SYÖ!-viikoilla Luklassa pääsee nauttimaan Makhani Chickenistä, Hariyali Koftasta sekä Lamb Tikka Masalasta.
Ravintola Helmi tarjoilee perinteisiä japanilaisia ruokia, joten SYÖ!-viikolle valitut annoksetkin ovat pääasiassa sushi-annoksia. 15 kappaleen sushilajitelmaa saa sekä kalallisena että vegaanisena. Lisäksi tarjolla on myös Yaki-Udon eli paistettuja äyriäisiä, udon-nuudelia ja vihanneksia sekä misokeittoa. Tarjous on voimassa myös lounaalla.
Kasvisruokabuumi on tullut jäädäkseen. Kasvisannokset eivät enää ole vain vegeihmisiä varten, vaan niistä on tullut turkulaisravintoloissa varteenotettava vaihtoehto myös sekasyöjille.
Tarkkasilmäiset ja ehkä hieman likinäköisemmätkin turkulaiset ovat ehkä jo huomanneet, että kaupunkiin on viime vuoden aikana rantautunut monta uutta kasvisruokaan erikoistunutta ravintolaa. Vanhoilta tekijöiltä vegebuumi vaatii selkeää panostusta.
SYÖ!-viikoillakin lähes jokaisesta ravintolasta löytyy kympillä myös kasvisvaihtoehto.
Vegevaihtoehtoja halutaan kehittää
Rantakertussa kasvisruokailijaa hellitään: ruokalistan kaikista osista löytyy kasvisvaihtoehto. Ravintolapäällikkö Tero Virtalan mukaan vegevaihtoehtojen suosio on vuosien saatossa kasvanut tasaisesti.
”Tarkkaa määrää on vaikea arvioida, mutta kyllä vegeruokia menee koko ajan enemmän ja enemmän”, Virtala sanoo.
Kerttu tuli tunnetuksi jallupullistaan, ja kun Rantakerttu aukesi jokirantaan viitisen vuotta sitten, otettiin listalle Rantakertun omat jalluposket. Kasvisvaihtoehtona niiden rinnalle on sittemmin tuotu jallukasvispullat.
”Kasvisruokakulttuuri on tullut jäädäkseen. Kyllä siihen tarvitsee jokaisen ravintolan reagoida”, Virtala pohtii.
Vegevaihtoehtojen kehittäminen on kuitenkin haasteellista. Palautetta asiakkailta kaivattaisiin entistäkin enemmän, vaikka Virtala uskookin, että suomalaiset ovat pikkuhiljaa oppimassa avoimemman palautteen kulttuuriin.
”Keittiöön voi hyvin huikata kiitokset, kun lähtee. Aiemmin on ollut sellaista, että jos kaikki on hyvin, ollaan hiljaa. Sitten vasta sanotaan, kun kaikki ei ole hyvin.”
Kasvismättöä kaipaaville Rantakertun listoilta löytyy esimerkiksi burgereita ja pitsoja, joiden kehittämiseen ravintolassa ollaan panostettu. Kesälistalta löytyy Virtalan mukaan kuitenkin kevyempääkin apetta.
”Aikeissa on ollut laajentaa eritoten salaattipuolta. Esimerkiksi batamole-pyörykkäsalaatti on ollut asiakkaiden keskuudessa pidetty annos”, Virtala kertoo.
Liha ei kuulu jokaiselle lautaselle
Anniskelukahvila Tiirikkalan osakas Ossi Ruusunen kertoo, ettei Tiirikkalassa oikeastaan enää tehdä kasvisruokaa kasvisruoan takia, vaan ruokalistan annokset ovat tehty kaikkia varten. Soijapohjaista majoneesia ei kannata kavahtaa, vaan kokeilla.
”Haluamme tarjota monipuolisen listan, jossa on pelkästään hyvää ruokaa. Kaikkiin ruokiin ei vain yksinkertaisesti liha kuulu”, Ruusunen pohtii.
Kasvisruoka on osaltaan tuonut mukanaan myös uusia vaatimuksia kausittaisten raaka-aineiden käytölle. Tiirikkalassa listalle poimitaan, muutamien klassikoiden kylkeen, kausittain uusia annoksia. Myös kotimaisuus on tärkeässä osassa.
"Pyrimme käyttämään kotimaisia raaka-aineita, ja esimerkiksi kaikki käyttämämme juustot ovat suomalaisilta tuottajilta.”
Kulinaristien kissanpäivät koittavat taas perjantaina, kun SYÖ!-viikot alkavat Turun ja Helsingin lisäksi Tampereella. Seuraavan kahden viikon ajan 14 tamperelaisravintolaa hemmottelee herkkusuita kympin hintaisilla kampanja-annoksilla. Tarjontaa on laidasta laitaan, mutta varsinkin burgereiden ystävillä on runsaasti valinnanvaraa. Kampanjahamppareita on tarjolla seitsemässä ravintolassa, joten SYÖ!-viikoilla voi viettää vaikka yhden viikon pelkkien burgereiden kimpussa! Challenge accepted?
The Bull kelpaa vegaaneillekin
Koskikeskusta vastapäätä sijaitseva The Bull on ladannut kovat piippuun ja tykittää SYÖ!-tarjouksiin jopa kolme burgeriannosta. Kampanjaan kuuluvat Black Angus -jauhelihapihveillä varustetut Snadi ja Garlic sekä täysin vegaaninen Vilijonkka.
Snadin välistä löytyy pihvin lisäksi savujuustoa, sipulihilloketta sekä remoulade- ja BBQ-kastiketta. Garlic sisältää nimensä mukaisesti reilusti valkosipulimajoneesia sekä muina täytteinä juustoa, salaattia, sipulia, suolakurkkua ja tomaattia.
The Bullin vuoropäällikkö Pornchai Manosuk kertoo, että Vilijonkkaan on ammennettu inspiraatiota eri ruokakulttuureista.
"Vilijonkan mustapapupihvi on maustettu afrikkalaisittain ja guacamole valmistettu latinotyylillä. Kaikkiin burgeriannoksiin kuuluu ranskalaiset tai salaatti, mutta suosittelen lisukevaihtoehdoksi bataattiranskiksia, jotka saa kampanja-annoksiinkin euron lisähintaan", hän vinkkaa.
Manosuk kehaisee, että kaikki The Bullin annokset valmistetaan alusta loppun itse. Esimerkiksi guacamoleen ja pestoon on kehitetty omat reseptit, ja lisukepuolella ranskalaiset valmistetaan aina tuoreista perunoista. Ainoastaan leivät ja juustot tulevat valmiina muualta.
Aitoa jenkkityyliä American Dinerista
Annosvaihtoehtoja riittää myös Tampereen American Diner -ravintoloissa, joista kaksi on tänä vuonna mukana kampanjassa. Finlaysonin ja Koskikeskuksen American Dinereissa tarjousannoksiin kuuluu päivän salaatti, Wings & fries tai päivän burgeri. Koskarissa päivän burgerina on aluksi Cheese burger, jonka jauhelihapihvin saa halutessaan vaihtaa kasvisversioon. Finlaysonin ravintola tiedottaa päiväkohtaisista tarjousannoksista nettisivuillaan kampanjan alettua.
Jack the Rooster takaa rokkimeiningin
Koskitalon alakerrassa sijaitseva Jack the Rooster on SYÖ!-viikkojen konkari. Tämänkertaisessa tarjousmenussa hampparipuolta edustaa vähälaktoosinen Garlic Ranger, jossa briossisämpylä verhoaa naudan täyslihapihviä, cheddarjuustoa, tomaattia, salaattia ja hillottua punasipulia. Koko komeus tarjoillaan ranskalaisten kanssa.
Ohranjyvästä ei jää nälkä
Näsilinnankadun legendaarinen Ohranjyvä osallistuu burgeritarjouksiin tuhdilla nimikkoannoksellaan, joka ei varmasti jätä ketään nälkäiseksi. Ohranjyvän hampurilaiseen kuuluu kotimaisesta naudan jauhelihasta paistettu pihvi, cheddarjuustoa, pekonia, tuoretta chiliä, paprikahilloa, salaattia ja suolakurkkua sekä valinnan mukaan joko chili- tai valkosipulimajoneesi tai remoulade-kastike. Laktoositon ja pyydettäessä myös gluteeniton burgeri tarjoillaan maalaisranskalaisten kera.
Ravintola Mylläreiltä vaihtoehtoja eri ruokavalioille
Skandinaaviseen ruokaan erikoistunut Ravintola Myllärit täydentää kampanjan burgeritarjontaa omalla Myllyn burgerillaan. Mehevään hampurilaiseen kuuluu naudan täyslihapihvi, cheddaria, salaattia, tomaattia, punasipulia ja majoneesia. Annos kruunataan lohkoperunoilla. Annos on laktoositon, pyydettäessä myös gluteeniton, ja burgerin saa halutessaan härkäpapupihvillä.
Irkkuvaikutteisia makuja Ruby and Fellasista
Tammerkosken maisemaa elävöittävä irkkupubi Ruby and Fellas tuo SYÖ!-burgerien joukkoon vaihtoehdon kanan ystäville. Kampanjahintainen Chick burger on makunsa puolesta yhtä runsas kuin punaista lihaa sisältävät kilpailijansa; hamppariin kuuluu leivitetyn kanan lisäksi savufetaa, pikkelöityä punakaalia ja piripiri-crèmeä. Lisukkeeksi saa ranskalaisia.
SYÖ!-viikot Tampereella 27.1.–9.2. Kurkkaa kaikki kaupungin kampanjaravintolat ja -tarjoukset täältä!
Saksalais-suomalainen Rymy-Eetu lähti pienen tauon jälkeen mukaan kampanjaan.
Suomessa ei ole toista ravintolaa, niin kuin Rymy-Eetu. Münchenilaista Hofbräuhausia ihaileva ravintola tunnetaan pitkistä puupöydistä, juomalaulujen hoilaamisesta ja tietysti oluesta. Henkilökunta on pukeutunut perinteisiin dirndl-asuihin ja tunnelma on päivästä toiseen katossa.
Cityn Suuressa Ravintolaäänestyksessä Rymy-Eetu voitti Helsingin parhaan bailupaikan tittelin. Syömisen lisäksi Rymy-Eetussa onkin tarjolla laaja valikoima oluita, joita voi ostaa litran tuopeissa. Saksalaisesta Oktoberfest hengestä autuaan tietämätön saattaisi kyseenalaistaa tanssitaanko ravintolassa todella pöydillä. “Voi kyllä! Joka ilta”, baarimestari tiskin takana vahvistaa.
Rymy-Eetun keittiömestari tekee SYÖ!-viikoille erityisiä kympin Pulled Pork burgereita. Reilun kokoisessa, herkullisella tavalla stydissä burgerissa riittää syötävää isompaankin nälkään. Gluteenia karttavatkin kiittävät, sillä kuivin suin tai nälkäisenä ei tarvitse paikalta lähteä.
Nykytaiteen museon sivussa tarjoillaan korkealaatuista ruokaa.
Kiasman näyttävä aulatila kätkee kulmaansa kahvilaksi naamioituneen ravintolan, joka yllättää uuden kävijän täysin. Kyse on nimestä huolimatta nimenomaan ruokaravintolasta, jossa on vieläpä hämmästyttävän hyvä hinta-laatusuhde: annokset eivät kampanjan ulkopuolellakaan maksa kahtakymppiä enempää. Paikallisiin ja luonnonmukaisiin raaka-aineisiin painottuva espanjalaishenkinen à la carte menu on keittiömestari Mari Hyyrysen käsialaa.
Pienenpuoleinen tila moninkertaistuu kesäisin ravintolan 120 paikkaiselle terassille. SYÖ-kampanjan lisäksi ravintola tarjoilee juotavaa kesähinnoin – kaupungin paraatipaikalla kelpaa siemailla vaikkapa lasillinen luomuviiniä. Lasillisen ääressä voi myös yrittää bongailla tuttuja kasvoja, sillä niin Kiasma Cafén kuin kampanjan toisen ensikertalaisen Tablo Ateneumin takana on ravintolayritys Capital Catering, jonka tunnetuimpia omistajia ovat Mika ja Aki Kaurismäki.
Aukioloaikojen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä ihan joka ilta ei pöytiä kateta. Kiasma Café noudattaa museon aukioloaikoja kun taas Tablo Ateneumin keittiö suljetaan arkisin klo 15 ja viikonloppuisin klo 16. SYÖ-kampanjan tarjoukset ovat tosin molemmissa ravintoloissa muusta kampanjasta poiketen voimassa myös lounasaikaan.
Aukioloajat:
ti 10–17
ke–pe 10–20.30
la 10–18
su 10–17
ma suljettu
Kampanja-annokset:
Oliivi-tomaattiravioleja ja vuohenjuustoa (VL): ravioleja, pehmeää vuohenjuustoa, rucolaa ja aurinkokuivattua tomaattia.
Lohikeitto (VL): perinteinen keitto lohesta ja kylmäsavulohesta. Saatavana kermaisella tai kirkkaalla liemellä.
Lämmin parsasalaatti (L): vihreää parsaa, Jamón-kinkkua, Manchego-juustoa, marinoituja kasviksia ja krutonkeja.
Saatavana myös gluteenittomana ja kasvisvaihtoehtona.