Valtavirran tiedotusvälineissä mietitään miten kansalaiset saataisiin liikkeelle äänestämään.
Toisaalta sehän on aina vallassa olijoiden etu, että muutokset äänestyspäivänä tulevat olemaan minimaalisia.
Sama politiikka jatkuu.
Lupauksista todellisiin tekoihin on aina pitkä matka.
Jos ongelmaa ei kirjata hallitusohjelmaan, niin sitten asiaan palataan taas vuoden 2011 aikana.
* * * *
Päivän Hesarin kolumnissaan Erkki Pennanen pohti äänestämisasiaa ansiokkaasti:
"Äänestysprosentin jatkuvaa laskua on tapana kauhistella huolestuttavana merkkinä siitä, ettei demokraattinen järjestelmämme toimi toivotulla tavalla.
Evan säännöllisesti toistettavan suuren asennetutkimuksen ja monien muiden tutkimusten perusteella ei voida kuitenkaan tehdä sitä johtopäätöstä, että kansalaiset olisivat kokonaan menettämässä kiinnostuksensa politiikkaan ja uskonsa poliittisen järjestelmämme toimivuuteen.
Monet kansalaiset, erityisesti syrjäytymisvyöhykkeelle joutuneet, tekevät niin. Silti paljon useammin passiivisuus tuntuu heijastelevan mukavuudenhaluista tyytyväisyyttä elämään ilman tarvetta yrittää saada aikaan mitään muutosta.
Puolueiden kannatuslukemat pysyvät vuodesta toiseen samalla tasolla. Istuva pääministeri on nytkin suosikki seuraavan hallituksen pääministeriksi, ja kulloinenkin hallituspohja on suosituin vaihtoehto vaalien jälkeisenkin hallituksen pohjaksi.
Ei merkkiäkään muutospaineista, jotka antaisivat oppositiolle etulyöntiaseman vaaleissa, eikä myöskään apatiasta tai protestiliikkeistä. Monissa maissa vahvat populistiset puolueet ovat meillä jääneet pelkästään vaalitaistelua piristäväksi erikoisuudeksi vailla yleispoliittista merkitystä."
* * * *
Joten itse ajattelin lanseerata ihan ilmaisen ja välittömästi kansalliseen levitykseen vapaan äänestyssloganini:
"Käynpä äänestämässä ihan piruuttani."